Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόταση για εφόλης της ύλης διάλογο της Τουρκίας με την Ελλάδα ζητά η Τανσού Τσιλέρ με επιστολή, που έστειλε στους 15 υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμπτωση θέσεων Ελλάδας και Ουγγαρίας στο θέμα των ελληνοτουρκικών θέσεων και του Κυπριακού διαπιστώθηκε κατά τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γκιούλα Χορν, στη Βουδαπέστη.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος του ΟΧΙ.

Τριανταένας νεκροί σε τροχαία στη διαρκεια του τριημέρου.

Συνεδριάζουν σήμερα απο κοινού η Εκτελεστική Επιτροπή και το Πολιτικο Συμβούλιο της Πολιτικής Ανοιξης.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ερευνώνται τα αίτια έκρηξης στο χώρο καυσίμων του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.

Στον Εισαγγελέα παραπέμπονται τρείς που συνελλήφθησαν στην Καλαμπάκα μεταφέροντας 107 Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Στην ανακρίτρια Αθηνών σήμερα τρία μέλη του πληρώματος του ΠΗΓΑΣΟΣ, που προσάραξε το Σάββατο στην ερημονησίδα ``Πάτροκλος`` του Σουνίου.

Πλεονεκτήματα εχει η Αθηνα στη διεκδίκηση διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2.004.

Με 1-0 νίκησε η Καβάλα τον Ηρακλή στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α εθνικής κατηγορίας.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την πρόταση της για εφ`ολης της υλης διάλογο με την Ελλάδα επαναλαμβάνει η Τουρκία σε επιστολή, που έστειλε στις 25 Οκτωβρίου η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, προς τους 15 υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαικής Ενωσης. Η τετρασέλιδη επιστολή αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου σχετικά με τη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων, εκφράζοντας ομως συνολικότερες θέσεις, που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση της Αγκυρας στο εγγύς μέλλον προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης με τα ισχύοντα στις δυτικές δημοκρατίες. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Τανσού Τσιλέρ υπογραμμίζει οτι στόχος της χώρας της ειναι ο ειρηνικός διακανονισμός, προσθέτοντας πως τα μακροχρόνια προβλήματα της Τουρκίας με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν, μόνο αν συζητηθούν ταυτόχρονα όλα τα θέματα και μόνο αν οι δυο πλευρες αποφύγουν τα ``τετελεσμένα γεγονότα``. Για το Κυπριακό η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει οτι η μόνη λύση, που μπορεί να υπάρξει ειναι ο απευθείας διάλογος των δυο κοινοτήτων. Η επιστολή της Τανσού Τσιλέρ δεν αποτέλεσε αντικείμενο των χθεσινών συζητήσεων στο Λουξεμβούργο, οπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση πρόκειται - σύμφωνα με ολες τις υπάρχουσες ενδείξεις - να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Εκτιμάται οτι αφορμή για την επιστολή της κυρίας Τσιλέρ ηταν τα πρόσφατα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία καταδικάζουν την Αγκυρα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παγώνουν όλες τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία.

Σύμπτωση θέσεων Ελλάδας και Ουγγαρίας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση, που είχαν χθες στη Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γκιούλα Χορν. Οπως δήλωσε ο κ. Σημίτης οι θέσεις της ουγγρικής κυβέρνησης συμπίπτουν με αυτές, που έχει υποστηρίξει η Ελλάδα για παραπομπή του θέματος των Ιμια στη Χάγη και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός, που πήρε μέρος στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Οσκαρ Λαφοντέν και το γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς της Ιταλίας, Μάσιμο Νταλίμα.

Η Τουρκία δεν πρέπει να δίνει μόνο υποσχέσεις για βελτίωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του Κουρδικού, αλλά θα πρέπει να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση αν θέλει οι σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βελτιωθούν, δήλωσε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοιβούλιο, Πολίν Γκριν, μιλώντας στον ελληνικό ραδιοσταθμό Λονδίνου.

Με την καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού στη Θεσσαλονίκη. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία επεσήμανε την ανάγκη ενότητας και εγρήγορσης του ελληνικού λαού. Στην Αθήνα εψάλη στη Μητρόπολη δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, υπουργών, βουλευτών και εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση, ενώπιον του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη.

Βαρύς υπήρξε για άλλη μια φορά ο φόρος αίματος του τριημέρου κατά την έξοδο απο τα αστικά κέντρα. Σε 184 τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, 31 άτομα σκοτώθηκαν και 280 τραυματίσθηκαν, παρά τα έκτακτα μέτρα για την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων, που είχε πάρει η Τροχαία.

Συνεδριάζει σήμερα από κοινού η νέα Εκτελεστικη Επιτροπή και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο της Πολιτικής Ανοιξης, υπό την προεδρία του Προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά.

Θυελλώδης αναμένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μεθαύριο Πέμπτη, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του κόμματος αλλά και απο την ένταση, που συντηρείται στους κόλπους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, δεν φάνηκε να ανησυχεί για τις εξελίξεις, όπως δήλωσε μετά τις συναντήσεις, που ειχε στη Θεσσαλονίκη με πολιτευτές του κόμματος στο νομό.

Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, που σημειώθηκε στο χώρο καυσίμων του Λιμενικού Σώματος, πίσω από τη Σχολή Λιμενοφυλάκων στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις των τριών αντλιών καυσίμων και στα τζάμια του πρατηρίου, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τόπο της έκρηξης βρέθηκαν ίχνη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού και ερευνάται ο τρόπος συνδεσμολογίας και η εκρηκτική ύλη, που χρησιμοποιήθηκε.

Στον Εισαγγελέα παραπέμπονται οι Αθανάσιος Αγγελής, Γιώργος Κωστάκης και Πέτρος Τάτσης, που συνελήφθησαν στην Καλαμπάκα, καθώς μετεφεραν 107 Αλβανούς λαθρομετανάστες. Οι Αλβανοί στη διάρκεια της καταδίωξης απο την Αστυνομία και φοβούμενοι οτι θα συλληφθούν πέταξαν απο το φορτηγό, που τους μετέφερε 12 κιλά χασίς συσκευασμένο σε 19 δέματα, τα οποία ειχαν στην κατοχή τους.

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε η Μαρία Καραχάλιου, που συνελήφθη την Κυριακή κατά την έφοδο αστυνομικών δυνάμεων σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Ανω Λιόσια. Εναντίον της Καραχάλιου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, κάλυψε πλήρως την Αστυνομία, λέγοντας οτι οι αστυνομικοί έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Πρόσθεσε, επίσης, οτι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι για τα όσα υποστηρίζουν οι τσιγγάνοι, αναφορικά με τις ενέργειες της Αστυνομίας.

Στην Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών προσάγονται εκ νέου σήμερα ο πλοίαρχος του επιβατηγού "Πήγασος", Ευάγγελος Αντωνόπουλος, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Ζαχαρίας και ο Α' μηχανικός Γιάννης Μαθιουδάκης, ύστερα απο απόφαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεων, πρόκληση ναυαγίου εξ αμελείας και σωματικές βλάβες κατά συρροή. Στο μεταξύ, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση των δύο βαριά τραυματιών του ναυτικού ατυχήματος, που έγινε ανοιχτά του Σουνίου το Σάββατο.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή της στην τελική φάση της επιλογής για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φαίνεται ότι έχει κάνει η ΑΘήνα, αφού η Επιτροπή Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επεσήμανε ότι υπάρχουν τρία πλεονεκτήματα της ελληνικής υποψηφιότητας. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τα πλεονεκτήματα αυτά είναι: η υποστήριξη της υποψηφιότητας της Αθήνας απο την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, το πολιτιστικό πρόγραμμα και οι εγγυήσεις της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Καβάλα πέτυχε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας, κατά την 6η μέρα της διοργάνωσης, νικώντας, στο γήπεδό της, με 1-0 τον Ηρακλή.Το γκόλ σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ετσι, στο βαθμολογικό πίνακα προηγείται ο Ολυμπιακός με 16 βαθμούς έναντι 14 του Πανηλειακού και 13 της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και της Παναχαϊκής. Μετά τη νίκη της, η Καβάλα ανέβηκε στην 11-η θέση με 6 βαθμούς, ενώ ο Ηρακλής έμεινε στην 17-η και προτελευταία με 2 μόνο βαθμούς.

Πολύ κοντά σε μία ακόμη σημαντική, εκτός έδρας, νίκη βρέθηκε η ομάδα του Πανιωνίου, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε να κερδίσει στα Γιάννενα την τοπική ομάδα, αφού ισοφαρίστηκε στο 90' με τέρμα του Παπαβασιλείου.Με την συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε η 5-η ημέρα του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας και ο Πανιώνιος με τα Γιάννενα έχουν από 8 βαθμούς και ``μοιράζονται`` την έβδομη θέση, ενώ προηγούνται με 10 βαθμούς ο Παναιτωλικός, ο Εθνικός, η Δόξα Βύρωνα, τα Τρίκαλα, ο Πύργος και η Λάρισα.

Η Ολύμπια Λιουμπλιάνας, που είναι αντίπαλος της ΑΕΚ στον γύρο των ``16`` του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, σε αγώνα γιά το πρωτάθλημα της Σλοβενίας, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 εκτός έδρας με την Πριμόριε Αϊντόβτσινα. Η Ολύμπια θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Πέμπτη στη Νέα Φιλαδέλφεια την ΑΕΚ, από την οποία είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα, στην Λιουμπλιάνα, με 2-0.

O Πολωνός διεθνής επιθετικός του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα, κλήθηκε και πάλι στην εθνική ομάδα της χώρας του γιά τον αγώνα με την αντίστοιχη της Μολδαβίας, που θα διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου στο Κατοβίτσε.

Συσσωρεύονται τα προβλήματα στον ΠΑΟΚ, αφού δύο ακόμη ποδοσφαιριστές της ομάδας τραυματίστηκαν και θα μείνουν γιά αρκετές μέρες εκτός αγώνων. Ο Γιώργος Τουρσουνίδης, που υπέστη σοβαρής μορφής διάστρεμμα στον αγώνα της Κυριακής στην Πάτρα, έβαλε το πόδι του στον γύψο και δεν πρόκειται να αγωνιστεί πρίν περάσει τουλάχιστον ένας μήνας. Παράλληλα, ο Μάκης Χάβος υπέστη διάτασση έσω πλαγίου συνδέσμου στο γόνατο και θα μείνει εκτός αγώνων γιά 20 περίπου ημέρες.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,75 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 385,30, λίρα Κύπρου προς 522,19, γαλλικό φράγκο προς 47,02, ελβετικό φράγκο προς 191,89, γερμανικό μάρκο προς 158,77,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,82, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 213,36 και την ECU προς 304,46 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ' ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί απο 3 εως 14 βαθμούς στα δυτικά απο 8 εως 20 και στην υπόλοιπη χώρα απο 9 εως 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 9 εως 17 και απο 5 εως 16 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 29 October 1996 - 2:00:11