Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα, να ηγηθεί της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια προτείνει ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ.

Επισημαίνει ότι η ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε από τις δύο χώρες έχει ιστορική σημασία για τα Σκόπια και αποκαθιστά τις σχέσεις μεταξύ τους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός συμφωνεί με την φορολόγηση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και στους τόκους των κρατικών τίτλων.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με δήλωσή του στην "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στη Νέα Δημοκρατία. Κάνει λόγο για αθλιότητες στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων άρχισε χθες το διευρυμένο ωράριο των πολυκαταστημάτων σε Κολωνάκι, Γλυφάδα και Κηφισιά.

Μειώνεται από αύριο το επιτόκιο καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας κατά 0, 25%.

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας της 11χρονης μαθήτριας, η οποία έχασε το πόδι της όταν παρασύρθηκε από νταλίκα στη Μάνδρα Αττικής.

Σημαντικές ρυθμίσεις για την ασφαλή λειτουργία των ιδιωτικών φορέων που παρέχουν οι υπηρεσίες υγείας προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Διεξάγεται στις 18:30 το ντέρμπι για την Α1 κατηγορία καλαθοσφαίρισης μεταξύ ΠΑΟ και ΑΕΚ.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα" του Βελιγραδίου, τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή αφού είναι και η μοναδική βαλκανική χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ υποστηρίζει ότι η ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε από τις δύο χώρες έχει ιστορική σημασία για τη χώρα του γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους και παραδέχεται ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι διεθνώς καθορισμένα και απαραβίαστα. Σημειώνει ότι η ενδιάμεση αυτή συμφωνία αποκαθιστά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και τώρα το ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρωθεί σε πρωτοβουλίες για συνεργασία στον οικονομικό πολιτιστικό και οικολογικό τομέα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεφη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την περικοπή των φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των σημερινών εφημερίδων ο κ.Σημίτης, συμφώνησε με τη γραπτή εισήγηση του κ.Παπαντωνίου για την επιβολή φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τη φορολόγηση με 8% των τόκων των κρατικών τίτλων και με 15% της απόδοσης των λεγομένων παραγώγων χρηματοοικονομικών προιόντων. Παράλληλα, αναμένεται να διατεθούν στην αγορά ένα εκατομμύριο μετοχές του δημοσίου που ήταν ξεχασμένες στα συρτάρια του γενικού λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι μετοχές αυτές τιμώνται σε τρέχουσες τιμές στο ποσό των 187 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους ενόψει του συνεδρίου του κόμματος. Ο επίτιμος πόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με δήλωσή του στην "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάνει λόγο για αθλιότητες στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και τονίζει ότι ακόμα κι αν βρισκόταν στην Ελλάδα, δεν θα μετείχε σ`αυτή. Η "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" σημειώνει ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να παραιτηθεί τόσο από το βουλευτικό αξίωμα, όσο και από επίτιμος πρόεδρος σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της εσωκομματικής κρίσης.

Μειώνεται από αύριο το επιτόκιο καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας κατά 0, 25% και θα διαμορφωθεί στο 11,25%. Στην μείωση των επιτοκίων τους αναμένεται να προχωρήσουν και άλλες τράπεζες.

Με αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων άρχισε χθες το διευρυμένο ωράριο σε πολυκαταστήματα στο Κολωνάκι, τη Γλυφάδα και την Κηφισιά. Τα περισσότερα από τα καταστήματα που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν στο κέντρο παρέμειναν τελικά κλειστά ενώ οι εμποροϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν και νέα συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη.

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας της 11χρονης μαθήτριας Σταυρούλας Ρεντούμη η οποία έχασε το πόδι της όταν παρασύρθηκε από νταλίκα στη Μάνδρα Αττικής. Αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο οδηγός του φορτηγού.

Σημαντικές ρυθμίσεις για την ασφαλή λειτουργία των ιδιωτικών φορέων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας,προωθεί το υπουργείο Υγείας. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας χιλιάδες ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και πολυιατρεία, λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα,χωρίς να πληρούν στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας.Μετά απο τρείς θανάτους γυναικών σε ιατρεία που ειχαν μετατραπεί σε πρόχειρα χειρουργεία πλαστικών επεμβάσεων και την καταγγελία οτι απο μικροβιολογικό εργαστήριο,που λειτουργούσε ως τράπεζα σπέρματος, δόθηκε μολυσμένο με τον ιό του Εϊτζ σπέρμα,κατέληξε το υπουργείο Υγείας, στο προεδρικό διάταγμα ,που ορίζει κανόνες ιδρυσης και λειτουργίας για τα ιδιωτικά κέντρα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εκτιμά οτι με την εφαρμογή του νέου προεδρικού διατάγματος θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια, που δίνουν τα ταμεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για περιττές εξετάσεις.

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας το καθεστώς Ντενκτάς και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού, ψευδοϋπουργού Γεωργίας Κενάν Ακίν, ο οποίος με πρωτοφανή θρασύτητα αποκάλεσε σκυλί, τον ήρωα της Δερύνειας. Ο αδίστακτος δολοφόνος, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν στην περιοχή όταν έγινε ο φόνος, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για αυτό, γιατί όπως είπε θα επιθυμούσε να πατήσει ο ίδιος τη σκανδάλη.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνος έστω και για μια ημέρα έμεινε ο Ολυμπιακός στην βαθμολογία της Α1 εθνικής κατηγορίας του μπάσκετ αφού επικράτησε εύκολα σε αγώνα της έβδομης ημέρας του ουραγού ΒΑΟ, με 90-64. Οι άλλοι δύο πρωτοπόροι δηλαδή ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ παίζουν μεταξύ τους σήμερα στο ΟΑΚΑ στις 6.30 ο αγώνας αυτός θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ. Στους υπόλοιπους αγώνες που έγιναν χθες ξεχωρίζουν οι νίκες του Περιστερίου επί του Πανιωνίου με 92-89, του Απόλλωνα Πάτρας επί του Αρη με 75-65 και του Παπάγου επί του Σπόρτιγκ με 87-61. Ακόμη ο Ηρακλής κέρδισε την Λάρισα 64-54 και ο ΠΑΟΚ τον Πειραϊκό με 77-65.

Στην Α2 οι Αμπελόκηποι συνέχισαν και την 6-η ημέρα τις επιτυχίες τους αφού νίκησαν τον Ηλυσιακό με 74-66 και προηγούνται με 11 βαθμούς, έναντι 10 του Ηρακλείου που κέρδισαν την Δάφνη με 70-62, της Νήαρ Ηστ που επικράτησε εκτός έδρας με 75-73 του Ασπερου, του Μίλωνα ο οποίος κέρδισε δύσκολα 76-74 την ΜΕΝΤ, του Φιλίππου ο οποίος νίκησε 67-59 τον Ιωνικό Ν. και της Ολύμπιας Λάρισας που κέρδισε 69-60 στην Αθήνα τον Ιωνικό Ν.Φ. Στους αγώνες της 6-ης ημέρας. Σε άλλο αγώνα της ημέρας το Μαρούσι νίκησε 90-81 το Παγκράτι.

Ο Αργεντινός προπονητής βόλεϊ, Ντανιέλ Καστελάνι, απάντησε θετικά στην πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας, προκειμένου ν' αναλάβει την εθνική μας ομάδα των ανδρών. Ο Καστελάνι θα έλθει στην χώρα μας στο τέλος του μηνός, ενώ αναμένεται να υπογράψει διετές συμβόλαιο.

Η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Κτησιφώντα, στον πρώτο αγώνα της για την α' φάση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, που έγινε στην Παιανία, νίκησε 3-0 την Ντάουερ Ντάουγκαβπιλς της Λετονίας.

Η Βέροια, σε αγώνα της 7-ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο γήπεδό της, αναδείχθηκε χθες ισόπαλη 1-1 με τον Αρη. Ετσι τώρα, η Βέροια βρίσκεται στην 9-η θέση, με 8 βαθμούς, ο Αρης στην 11-η με 6 βαθμούς, ενώ προηγείται ο Ολυμπιακός, με 16.

Βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης έκανε η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του Ολυμπιακού, αφού στον δεύτερο αγώνα της για τον τέταρτο όμιλο της δεύτερης προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, που έγινε στο Εντε της Ολλανδίας, νίκησε 6-3 την ολλανδική Πόλαρ Μπίαρς. Ο Ολυμπιακός, αν νικήσει στον σημερινό αγώνα του την Δυναμό Λβοβ, θα προκριθεί στους ``8`` της διοργάνωσης.

Με εκπλήξεις συνεχίστηκε η 7-η ημέρα για το κυπριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η μεγάλη έκπληξη έγινε στην Λάρνακα, όπου η ΑΠΕΠ σημείωσε την πρώτη νίκη της με 2-0 επι της Αλκής, ενώ η Ενωση , η οποία έχανε 3-1 στο ημίχρονο απο τον Αρη, κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3. ΕΝΩΣΗ - ΑΡΗΣ 3-3, ΑΛΚΗ - ΑΠΕΠ 0-2, ΑΠΟΛΛΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-0, ΑΠΟΠ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 1-0 και ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΟΜΟΝΟΙΑ 2-0 (Παρασκευή). Σήμερα θα γίνουν οι αγώνες ΑΠΟΕΛ - ΕΘνικού και Νέας Σαλαμίνας - ΑΕΚ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,46 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 396,38, λίρα Κύπρου προς 522,94, γαλλικό φράγκο προς 47,08, ελβετικό φράγκο προς 189,54, γερμανικό μάρκο προς 158,90,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,91, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 212,26 και την ECU προς 305,23 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα ανατολικά και νότια, όπου ενδέχεται να βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 19 βαθμούς, στα δυτικά 7 με 22 και στην υπόλοιπη χώρα 9 με 21 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 21 και 6 με 19 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Sunday, 3 November 1996 - 11:46:28