Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις για τη χάραξη κοινής γραμμής ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα και Λευκωσία.

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση την επιστολή Πάγκαλου προς το ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής κρίσεων στους κόλπους της Συμμαχίας.

Απρόβλεπτες διαγράφονται οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά τη νέα ένταση που επικρατεί στο κόμμα. Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου. Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη που χαρακτηρίζει θανάσιμη τη σημερινή κρίση. Νέο κόμμα εξαγγέλει τις προσεχείς ημέρες ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Καθοριστική για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής η αυριανή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ.Σημίτη με κυβερνητικά στελέχη και ευρωβουλευτές.

Βγήκε από την εντατική του ΚΑΤ η 11χρονη μαθήτρια Σταυρούλα Ρεντούμη.

Πέθανε στο Ασκληπιείο Βούλας ο Στέφανος Γονίδης, ένας από τους βαρειά τραυματίες του ναυτικού ατυχήματος του ΠΗΓΑΣΟΣ.

Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εμποροϋπάλληλοι που αντιδρούν στη διεύρυνση του ωραρίου το Σάββατο.

Ενταση στο χώρο της παιδείας. Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Συνάντηση του Μιλτιάδη Εβερτ με τους πρυτάνεις.

Δέκα εκατομμύρια η λεία των δύο ενόπλων που λήστεψαν την Ιονική Τράπεζα στα Σπάτα.

Χωρίς ταξί από τις πέντε τα ξημερώματα και για 24 ώρες η Αθήνα.

Καλοκαιρία αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα. Ασθενείς μέχρι μέτριοι οι άνεμοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 4 μέχρι 23 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα και Λευκωσία,με στόχο τη χάραξη κοινής γραμμής και συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων,ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών για το Κυπριακό.Ο υφυπουργός εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου,ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον έλληνα ομολογό του Απόστολο Κακλαμάνη και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αποστολή επιστολής του Θεόδωρου Πάγκαλου στην ηγεσία του ΝΑΤΟ,στην οποία καταγράφεται η ιδέα για δημιουργία μηχανισμού που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών - μελών.Ο κ. Ρέππας εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων,σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, προσθέτοντας ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συνεργασία.

Σε νέα φάση έντασης με απρόβλεπτες εξελίξεις,βρίσκεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στη Νέα Δημοκρατία,το Πολιτικό Συμβούλιο της οποίας αναζήτησε ανεπιτυχώς λύση στο πρόβλημα και θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο.Την ίδια ώρα επανέρχονται τα σενάρια για μεταβατική λύση υπό τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη,ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε νέα παρεμβασή του χαρακτηρίζει υποβολιμιαίο και προβοκατόρικο το δημοσίευμα της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ περί πρόθεσής του να παραιτηθεί, εκτιμά ότι η σημερινή κρίση στο κόμμα μπορεί να είναι θανάσιμη και απορρίπτει την πρόταση των 25 βουλευτών, που συλλέγουν υπογραφές για να βρεθεί ενωτική λύση. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εξαγγέλει τις προσεχείς ημέρες τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος,ενγω ο Θεόδωρος Κασσίμης τονίζει πως ο μόνος δρόμος για αποκλιμάκωση της έντασης είναι η παραίτηση του κ.Εβερτ.

Κρίσιμη και καθοριστική χαρακτηρίζεται η αυριανή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης,υπό τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για κατάργηση φοροαπαλλαγών και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των τόκων από τους τίτλους του δημοσίου.Ο κ.Σημίτης συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς γεωργίας,εργασίας και μεταφορών, καθώς και με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Βγήκε από την ενταντική μονάδα του ΚΑΤ,η 11-χρονη μαθήτρια Σταυρούλα Ρεντούμη, η οποία έχασε το αριστερό της πόδι όταν παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο στη Μάνδρα Αττικής.

Ενας από τους βαριά τραυματίες του ναυτικού ατυχήματος του πλοίου ΠΗΓΑΣΣΟΣ,ανοιχτά του Σουνίου,πέθανε στο Ασκληπείο Βούλας,όπου νοσηλευόταν.Πρόκειται για τον Στέφανο Γονίδη,63 ετών,πατέρα του γνωστού τραγουδιστή,που είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους,δήλωσαν οι εμπροϋπαλληλοι, που αντιδρούν στην προσπάθεια των πολυκαταστημάτων να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας και το Σάββατο το απόγευμα.Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τόνισαν ότι θα προχωρήσουν σε νέες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στα καταστήματα που θα λειτουργούν το Σάββατο το απόγευμα.

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, εξέφρασε ο Μιλτιάδης Εβερτ, μετά τη συνάντησή του με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Ο κ.Εβερτ τόνισε ότι η παιδεία βρίσκεται υπό διωγμόν, επανέλαβε ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια κατά 300 δις δρχ και τάχθηκε υπέρ της αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας των πανεπιστημίων και του νέου μισθολογίου των πανεπιστημιακών καθηγητών.

Από τη Ρόδο ξεκίνησε η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.Οπως δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα σαν ένα άθροισμα συντεχνιακών και ατομικών προσπαθειών και σημείωσε τον κίνδυνο συρρίκνωσης της δύναμης του ΠΑΣΟΚ,εάν δεν ανασυγκροτηθούν οι οργανώσεις του.

Δέκα εκατομμύρια ήταν η λεία δύο ενόπλων δραστών, που λήστεψαν το υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στα Σπάτα και στη συνέχεια διέφυγαν με ένα μοτοποδήλατο, χωρίς αριθμό κυκλοφορίας.

Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα από τις 5 τα ξημερώματα και για 24 ωρες, εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους λεωφορειόδρομους.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε υγιεινό περίπατο εξελίχθηκε το απόγευμα γιά τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, αφού η Ενωση σε αγώνα γιά την έβδομη ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, συνέτριψε στον Βύρωνα τον Αθηναϊκό με 7-0. Η Ενωση μετά την σημερινή της νίκη, ανέβηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 16 βαθμούς, όσους έχει και ο Παναθηναϊκός, ενώ ο Αθηναϊκός είναι προτελευταίος με 4 και προηγείται ο Ολυμπιακός με 17.

Στα Τρίκαλα διεξάγεται στις 8 η συνάντηση της τοπικής ομάδας με τη Νάουσα, με την οποία ολοκληρώνεται η 6-η ημέρα του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας και θα καλυφθεί απ' ευθείας από το τρίτο κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης. Αν το Θεσσαλικό συγκρότημα πάρει τη νίκη θα ανέβει στην πρώτη θέση με δύο βαθμούς διαφορά από τις τέσσερις ομάδες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην κορυφή με 11 βαθμούς και συγκεκριμένα τον Εθνικό, τον Πανιώνιο, την Λάρισα και τον Παναιτωλικό.

Βόμβα, έσκασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αφού ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Πέτρος Θεοδωρίδης ανακοίνωσε το πρωί την παραίτηση του από την διοίκηση και την οριστική αποχώρηση του από τον γηραιό. Ο κ Θεοδωρίδης ήταν ιδιαίτερα καυστικός στις δηλώσεις του, με τις οποίες γνωστοποίησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Φεύγω γιατί τους σιχάθηκα όλους. Δεν μπορεί εγώ να πληρώνω και αυτοί να μου κάνουν πόλεμο. Δεν είμαι το θύμα, όπως νομίζουν. Οποιος θέλει μπορεί να έλθει και να αναλάβει τις ευθύνες του συλλόγου, είπε ο πρώην πλέον πρόεδρος του Ηρακλή.

Υπό αμφισβήτηση τίθεται πλέον ο Σουηδός προπονητής του ΠΑΟΚ, Γκούντερ Μπέγκσον, μετά το χθεσινό στραβοπάτημα της ομάδας στην Τούμπα, όπου όπως είναι γνωστό ο δικέφαλος του βορρά παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον Εδεσσαϊκό. Μάλιστα η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Σουηδό τεχνικό, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, όταν απολύθηκε ο διερμηνέας και προσωπικός του φίλος, Γιώργος Στεργιάδης, ενώ η εμπιστοσύνη της διοίκησης στο πρόσωπο του κ Μπέγκσον δεν είναι απόλυτη, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα.

Παρελθόν αποτελεί ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Αρης, Σούλης Μαρκόπουλος, αφού η διοίκηση του ΤΑΚ του ανακοίνωσε την απόλυση του, αμέσως μετά την λήξη της πρωϊνής προπόνησης. Οσον αφορά στον αντικαταστάτη του κ Μαρκόπουλου, οι υποψήφιοι είναι δύο, με ίσες σχεδόν πιθανότητες. Πρόκειται γιά τον Κώστα Διαμαντόπουλο, ο οποίος με δηλώσεις του εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των κιτρίνων και γιά τον Λευτέρη Σούμποτιτς που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά δήλωσε πως θα απαντήσει αφού πρώτα δεχθεί επίσημη και ολοκληρωμένη πρόταση από την διοίκηση του ΤΑΚ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,06 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 395,30, λίρα Κύπρου προς 522,19, γαλλικό φράγκο προς 47,18, ελβετικό φράγκο προς 190,20, γερμανικό μάρκο προς 159,42,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,92, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 213,47 και την ECU προς 305,74 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις στα δυτικά.Οι άνεμοι στα ανατολικά θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα δυτικά νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 23 και στο Αιγαίο 11 με 22 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 22 και 7 με 20 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 4 November 1996 - 13:00:19