Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων μελών της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που βυθίστηκε αργά χθες το απόγευμα μετά απο σύγκρουση με το οχηματαγωγό ΣΑΜΑΙΝΑ.

Ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, δήλωσε οτι θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία εκείνων που αμελούν τα καθήκοντά τους.

Συνεχίστηκαν χθες οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών και παραβάσεις του εναέριου εθνικού μας χώρου απο τουρκικά αεροσκάφη.

Απρόβλεπτες οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία ενω συνεδριάζει πριν το μεσημέρι και πάλι το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 1997.

Αλεπάλληλες διαβουλευσεις σε Αθήνα και Λευκωσία για τη χάραξη κοινής γραμμής ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών για το Κυπριακό.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διέπονται απο τη συμφωνία του 1995 , δηλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δίδεται στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια.

Η ιερά μονή Χιλιανδαρίου του Αγίου Ορους διέψευσε τις πληροφορίες για αίτηση των Κάρατζιτς και Μλάντιτς να καταφύγουν στην Αθωνική πολιτεία.

Ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση των πτυχίων απο κοινοτικά πανεπιστήμια.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ ανησυχεί για την κατάσταση, που επικρατεί στα Πανεπιστήμια.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη σεξουαλική παρενόχληση, αιμομιξία και κακοποίηση των ανηλίκων.

Η ΑΕΚ συνέτριψε τον Αθηναϊκό με 7-0 σε αγώνα πρωταθλήματος.

Μεγάλη νίκη της Ορεστιάδας επι του Ολυμπιακού στο βόλλεϋ.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων της πυραυλάκατου του Πολεμικού μας Ναυτικού ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που βυθίσθηκε χθες το απόγευμα έξω από το Βαθύ της Σάμου, όταν εμβολίσθηκε από το οχηματαγωγό πλοίο ΣΑΜΑΙΝΑ. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πυραυλακάτου, αγνοούμενοι είναι: ο Ανθυπασπιστής, Κανέλλος Κοκκίνης και οι Κελευστές Απόστολος Ασπρογέρακας, Βασίλειος Μαυρογιώργος και Γεώργιος - Νεκτάριος Αναδρανισιάκης, ενω το ΣΑΜΑΙΝΑ, δεν υπέστη ζημιές, ούτε σημειώθηκαν τραυματισμοί και το σκάφος επέστρεψε στο λιμάνι της Σάμου. Στις έρευνες μετέχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη ελληνικά C-130, καθώς και ειδικά σκάφη για τον εντοπισμό και ανέλκυση ναυαγίων. Τα σωστικά συνεργεία περισυνέλλεξαν σώα τα 34 απο τα 38 μέλη του πληρώματος της πυραυλακάτου, που αργά το βράδυ - σύμφωνα με πληροφορίες - μεταφέρθηκαν και νοσηλευονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την συμπλήρωση 72 ωρών, ενω αδιευκρίνιστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι συνθήκες, κατω απο τις οποίες έγινε η σύγκρουση.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης,που ενημερώθηκε για το τραγικό ναυτικό ατύχημα εξέφρασε τη λύπη του προσθέτοντας οτι εδωσε εντολές ώστε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία εκείνων, που αμελούν κατα εγκληματικό τρόπο τα καθήκοντά τους. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ειναι υπόλογη απέναντι στο λαό για την πρωτοφανή τραγωδία επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε άμεση ενημέρωση απο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, αναφορικά με τις συνθήκες, που οδήγησαν στη βύθιση της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, καθώς και για την πορεία των ερευνών για τους αγνοούμενους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πυραυλάκατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που συμμετείχε στη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ εκτελούσε άσκηση απόκρυψης με ``κρατημένες τις μηχανές`` σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου απο την ακτή βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Αυλάκι της Σάμου. Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη.

Στο μεταξύ, συνεχίσθηκαν χθές οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών και οι παραβάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου απο τουρκικά αεροσκάφη F-16 και F- 4 σε τουλάχιστον δώδεκα περιπτώσεις, στις περιοχές μεταξύ Χίου και Λέσβου και ανατολικά της Ρόδου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις από ελληνικά μαχητικά ομοίου τύπου και από ``Μιράζ 2000``.

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Πολιτικο Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, υπο τον Πρόεδρο του κόμματος, Μιλτιάδη Εβερτ, ενω κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου εκφράστηκε απο μέλη του ο έντονος προβληματισμός για την κατάσταση, που επικρατεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διατυπώθηκε επίσης η άποψη οτι πρέπει να δοθεί σύντομα λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε ακόμη και το σενάριο, που φέρει τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη να αναλάβει μεταβατικός Πρόεδρος εως το Συνέδριο, γεγονός, που προϋποθέτει τη συναίνεση του κ. Εβερτ, ο οποίος όμως δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Υπέρ της λύσης Βαρβιτσιώτη τάχθηκε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με αφορμή επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, για την κτηνοτροφία, πραγματοποίησε νέα ηγετική εμφάνιση διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο τα σεναρια για την αποχώρησή του απο την πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών και προέβλεψε οτι έρχονται θύελλες σε ολο το φάσμα της κοινωνίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί στους κυρίους Εβερτ, Σουφλιά, Βαρβιτσιώτη, Κεφαλογιάννη, Τσαλδάρη και στους τρείς πρώην πρωθυπουργούς το κείμενο με τις υπογραφές των βουλευτων, που ζητούν να υπάρξει συνάντηση των κορυφαίων στελεχών, προκειμένου να συμφωνήσουν για την πορεία προς το Συνέδριο. Την άποψη οτι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει μόνο κρίση ηγεσίας αλλά και κρίση πολιτικής εξέφρασε με δηλώσεις του απο τα Χανιά ο ευρωβουλευτής, Κώστας Χατζηδάκης, τονίζοντας οτι το κόμμα περνά διπλή κρίση.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 1997 αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία το πακέτο με τα νέα φορολογικά και άλλα οικονομικά μετρα, που θα εφαρμοστούν τον ερχόμενο χρόνο. Πρόκειται για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς και των τόκων από τους τίτλους του δημοσίου. Ο κ. Σημίτης συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη για την οικονομική πολιτική, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, συναντήθηκε χθες διαδοχικά με τους υπουργούς Γεωργίας, Εργασίας και Μεταφορών.

Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα και Λευκωσία, με στόχο τη χάραξη κοινής γραμμής και συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων, ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών για το Κυπριακό. Ο υφυπουργός εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τονΠρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ελληνα ομολογό του, Απόστολο Κακλαμάνη και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κ. Κυπριανού θα έχει διαδοχικές συναντήσεις σήμερα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διέπονται από τη συμφωνία του 1995, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σημείωσε όμως ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το μέγιστο πρόβλημα της ονομασίας, εκτιμώντας ότι απ'ότι φαίνεται θα υπάρξει επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Ο υπουργός Τύπου είπε ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συνεργασία αναφέροντας ομως χαρακτηριστικά ότι ``για αύριο δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα, αλλά είμαστε και έτοιμοι για όλα``.

Δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Επιτρόπου, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, η Εκθεση, που εκπόνησε μία διεθνης Επιτροπή για τα Βαλκάνια και φέρει τον τίτλο η ''Ανολoκλήρωτη ειρήνη''. Η περίπου διακοσίων σελίδων Εκθεση πραγματοποιήθηκε με την ενίσχυση του Γερμανικού Ιδρύματος ''ΑΣΠΕΝ'' και του αμερικανικού ``ΚΑΡΝΕΓΚΙ``, ενώ την ευθύνη της σύνταξης της Εκθεσης φέρουν ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, Λέο Τίντεμανς και η πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σιμόν Βέιλ. H Eκθεση περιέχει μία αναδρομή στη γιουγκοσλαβική τραγωδία αλλά και πλήθος εκτιμήσεων και κρίσεων για τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ κλπ. Καταλήγει δε με τη διατύπωση μίας σειράς προτάσεων για την εδραίωση - όπως αναφέρεται - της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου του Αγίου Ορους, όπου εγκαταβιούν σερβικής καταγωγής μοναχοί, διέψευσε επισήμως χθες ότι έγινε αποδέκτης αιτήματος ή "επιθυμιών" των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς να καταφύγουν στην Αθωνική πολιτεία.

Ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση διπλωμάτων τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, που αποκτήθηκαν από κοινοτικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα. Σχετική εισήγηση υπέβαλε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Σύμβουλος κ. Σακελλαρίου, στην οποία τονίζει οτι η χώρα μας, εναρμονιζομένη προς τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας, 89/48/ΕΟΚ, έπρεπε από 4-1-91 να εκδώσει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Για την καθυστέρηση αυτή, επισημαίνει οτι η Ελλάδα καταδικάσθηκε πέρσι από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Την ανησυχία του για την κατάσταση, που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, εξέφρασε ο Μιλτιάδης Εβερτ, μετά τη συνάντησή του χθες με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Ο κ. Εβερτ τόνισε ότι η παιδεία βρίσκεται υπό διωγμόν, επανέλαβε ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια κατά 300 δις δρχ και τάχθηκε υπέρ της αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας των πανεπιστημίων και του νέου μισθολογίου των πανεπιστημιακών καθηγητών.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη σεξουαλική παρενόχληση, την αιμομιξία και την κακοποίηση ανηλίκων. Οπως έγινε γνωστό στο 3ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Λασίθι, το 10% των ανδρών και το 20% των γυναικών έχουν υποστεί κάποια κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στη Σουηδία το 45% των γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενω μόλις το 5% των γυναικών σε μεσογειακές χώρες έχει καταγγείλει κάτι τέτοιο. Διαπιστώθηκε επίσης οτι το 80% των βιασμών, που καταγγέλονται γίνεται από περιστασιακούς βιαστές.

Χωρίς ταξί ειναι από τις 5 τα ξημερώματα και για 24 ωρες η Αθήνα, εξαιτίας της απεργίας, που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες τους, που διεκδικούν τη χρησιμοποίηση των λεωφορειοδρόμων και την επαναλειτουργία των χώρων στάθμευσή τους - πιάτσες.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ συνέτριψε χθές σε αγώνα της 7ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας, τον Αθηναϊκό με 7-0, στο Βύρωνα. Η ``Ενωση`` με τη νίκη αυτή, ανέβηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 16 βαθμούς, όσους έχει και ο Παναθηναϊκός, ενώ η ομάδα του Βύρωνα είναι προτελευταία με 4 βαθμούς.

Στη Β'εθνική κατηγορία τα Τρίκαλα συνεχίζουν την εντυπωσιακή φέτος πορεία τους. Σε αγώνα της 6-ης ημέρας επκράτησαν με 5-2 της Νάουσας. Ετσι η ομάδα των Τρικάλων βρίσκεται στην πρώτη θέση με 13 βαθμούς, έναντι 11 του Παναιτωλικού, της Λάρισας, του Εθνικού και του Πανιωνίου.

Οι ``Ενωσίτες`` Μιχάλης Βλάχος και Χρήστος Κωστής κλήθηκαν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Πολυχρονίου στην εθνική μας ομάδα των ανδρών μετά τον τραυματισμό του Ανδρέα Νινιάδη, ενόψει του αγώνα με την αντίστοιχη της Κροατίας, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Ζάγκρεμπ γιά τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1998.

Η Ορεστιάδα έκανε τη μεγάλη έκπληξη της 7ης ημέρας για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών, αφού σε αγώνα που έγινε στο κλειστό γήπεδο της Νέας Σμύρνης, επιβλήθηκε 3-0 σετ του Ολυμπιακού. Ετσι τώρα προηγείται ο Αρης με 14 βαθμούς, έναντι 12 του Παναθηναϊκού (6αγ.) και της Ορεστιάδας, 11 του Εθνικού Αλεξανδρούπολης του Ηρακλή και του Ολυμπιακού.

Χριστούγεννα στην Μαδρίτη, θα κάνει η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Οι ``ερυθρόλευκοι`` αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ρεάλ Μαδίτης και θα συμμετάσχουν στο μεγάλο τουρνουά των Χριστουγέννων, που γίνεται στην ισπανική πρωτεύουσα τα τελευταία 30 χρόνια και στο οποίο θα πάρουν ακόμη μέρος η Σκαβολίνι, μια αμερικάνικη ομάδα ``Ολ Σταρ`` καθώς και το ομώνυμο ισπανικό συγκρότημα.

Χωρίς το Λευτέρη Κακιούση που παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη για να προστατευτεί από τον πρόσφατο τραυματισμό του, ταξίδευσε ο Ηρακλής στην Κύπρο για το σημερινό επαναληπτικό παιχνίδι με τον Αχιλλέα Καϊμακλίου, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Ευρωπαϊκού κυπέλλου μπάσκετ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,06 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 395,30, λίρα Κύπρου προς 522,19, γαλλικό φράγκο προς 47,18, ελβετικό φράγκο προς 190,20, γερμανικό μάρκο προς 159,42,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,92, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 213,47 και την ECU προς 305,74 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα σ'ολόκληρη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 4 εως 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 7 εως 23 και στο Αιγαίο απο 11 εως 22 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 12 εως 22 και απο 7 εως 20 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 5 November 1996 - 2:05:51