Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του προϋπολογισμου στη νέα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Δεν σχολιασε η κυβέρνηση την έκθεση της Κομισιόν που ζητά επιπρόσθετα μέτρα λόγω αποκλίσεων στο Πρόγραμμα Σύγκλισης.

Πτώση 0,2% παρουσίασε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός, που έτρεχε με ρυθμό 8, 3%. Σημαντικη πτώση από τα μεσάνυχτα στις τιμές των καυσίμων.

Πολιτικές διαστάσεις πήρε η επιχείρηση των κομμάντος του λιμενικού που συνέλαβαν 17 μέλη της Γκρίν Πις στις εγκαταστάσεις της Μότορ-Οιλ. Εντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κανένα ίχνος, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, από τους τέσσερις αγνοούμενους υπαξιωματικούς της πυραυλαυκάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Εν μέσω σωρείας παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ολοκληρώθηκε η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, την τελευταία φαση της οποίας παρακολούθησαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Διαδοχικές συναντήσεις του Γιώργου Σουφλιά με Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας.

Εκρυθμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα πανεπιστήμια, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες καθηγητών σε ορισμένες σχολές.

Επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες για την ονομασία του γειτονικού κράτους.

Θα συνεχιστεί και αύριο η καλοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα. Ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, το θερμόμετρο θα δείξει από πέντε μέχρι 24 βαθμούς.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού για το θέμα της οικονομίας και στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου,με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου,οριστικοποίησαν τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και σύντομα το θέμα θα έλθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο,ενώ θα συζητηθεί και στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.Η κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει την έκθεση της Κομισιόν, η οποία στην ουσία ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων γιατί υπάρχουν αποκλίσεις από το πρόγραμμα σύγκλισης, σε ότι αφορά τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και προειδοποιεί με διακοπή των κοινοτικών κονδυλίων από το ταμείο συνοχής,άν μέχρι την προσεχή άνοιξη δεν επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το ECOFIN.Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υφυπουργού οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ,για το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς,ενώ οι συνταξιούχοι εγκαινιάζουν κύκλο κινητοποιήσεων διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Το Οκτώβριο ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή μείωση και σε ετήσια βάση έτρεχε με ρυθμό 8,3% εναντι 8,5% το Σεπτέμβριο.Ενας από τους καθοριστικούς παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο, ώστε να μη σημειωθεί περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού,ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων,οι οποίες από τα μεσάνυχτα παρουσιάζουν θεαματική πτώση,λόγω μείωσης των διεθνών τιμών.Ετσι το ντίζελ κίνησης θα πωλείται κατά 3,70 δρχ το λίτρο φθηνότερα,το ντίζελ θέρμανσης κατά 2,70 δρχ και οι βενζίνες κατά 0,70 δρχ το λίτρο.

Πολιτικές διαστάσεις πήρε η επιχείρηση των κομμάντος του Λιμενικού για τη σύλληψη 17 μελών της ΓΚΡΙΝΠΙΣ,κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους στις εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στην Κόρινθο.Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει αναδειχθεί σε θεματοφύλακα του μεγάλου κεφαλαίου και της ολιγαρχίας, για ωμή βία κάνει λόγο ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ υποστηρίζει ότι οι πράξεις αυτές δηλώνουν την εξάρτηση της Κυβέρνησης από μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα.Το θέμα πήρε και το δρόμο του Ελληνικού και Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου,με πρωτοβουλία του Συνασπισμού.Τα 17 μέλη της οικολογικής οργάνωσης οδηγούνται στο αυτόφωρο, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων καλείται πλέον να δώσει απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα για τη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Σάμου,με τη σύγκρουση του επιβατηγού ΣΑΜΑΙΝΑ και της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ,η οποία βυθίσθηκε. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα,δεν ανευρέθη κανένα ίχνος των τεσσάρων υπαξιωματικών του ΚΩΣΤΑΚΟΣ που αγνοούνται.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός εθνικής Αμυνας που βρέθηκαν στη Σάμο για να παρακολουθήσουν την τελευταία φάση της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 96,εξέφρασαν τη λύπη τους και χαρακτήρισαν ανεπίτρεπτη την οποιαδήποτε εξαγωγή συμπερασμάτων πριν την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας.Αναφερόμενος στην άσκηση ο κ.Στεφανόπουλος,είπε οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις απέδειξαν το υψηλό επίπεδό τους και την απαιτούμενη μαχητική ικανότητα της χώρας.Η άσκηση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρωί στο Μαραθόκαμπο της Σάμου με πραγματικά πυρά,ενώ σημειώθηκε σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Υπό διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει εκ νέου αύριο το Πολτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας,σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ των κορυφαίων στελεχών και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς το συνέδριο.Ο Γιώργος Σουφλιάς συναντήθηκε με τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη και σύμφωνα με πληροφορίες,συμφώνησαν στα περισσότερα σημεία για τα οποία συζήτησαν αλλά διαφώνησαν στο ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικών εκλογών.Ο κ. Σουφλιάς συναντήθηκε και με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και αντήλλαξαν απόψεις.

Σε θέση αναμονής βρίσκονται οι καθηγητές σε ορισμένες σχολές Πανεπιστημίων,που απεργούν ζητώντας να καταργηθεί τροπολογία που αφορά την επαγγελματική εξέλιξη τους.Ομάδα καθηγητών και φοιτητών Πληροφορικής συγκεντρώθηκαν έξω απο τη Βουλή και στη συνέχεια εκαναν πορεία στο υπουργείο Παιδείας.Ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας,για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της παιδείας, επέρριψε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος,που συναντήθηκε με τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επαναλαμβάνονται στα Ηνωμένα Εθνη, οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων υπο την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Σάϊρους Βάνς για το θέμα της ονομασίας.

Η πολιτική βιογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που έγραψε η δημοσιογράφος και βουλευτής του Συνασπισμού, Νίτσα Λουλέ Θεοδωράκη, παρουσιάσθηκε στο αμφιθέατρο της Ενωσης Συντακτών,από τον πρώην πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραδιά μπάσκετ απόψε για τα ευρωπαϊκά κύπελα. Ο Ολυμπιακός για την Ευρωλίγκα, αντιμετωπίζει στο Βερολίνο την Αλμπα.Τον αγώνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι Παναγιώτης Φασούλας και ο Γουϊλι Αντερσον που αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμού.Για την ίδια διοργάνωση, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στη Σλοβενία την Ολύμπια Λιουμπλιάνας. Στην Κωνσταντινούπολη ο ΠΑΟΚ για το κύπελλο Κόρατς αντιμετωπίζει αυτη την ώρα τη Γαλατά Σαράϊ.Ο Αρης,για την ίδια διοργάνωση,αντιμετωπίζει την Γιού-Ες-Κέϊ Πράγας. O Σπόρτιγκ αντιμετωπίζει τη σουηδική Πλάνια. Τέλος, για το κύπελο Κόρατς το Περιστέρι αγωνίζεται απόψε στη Γερμανία με την Γκίσεν.

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα ο Ιταλός πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας κλασσικού αθλητισμού, Πρίμο Νεμπιόλο, ο οποίος ηγείται πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΙΑΑΦ. Ο κ Νεμπιόλο και οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας θα εξετάσουν στο διήμερο που θα παραμείνουν στην Αθήνα την πορεία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, που θα διεξαχθεί όπως είναι γνωστό στην χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι. Τον πρόεδρο της ΙΑΑΦ υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, Ανδρέας Φούρας, ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Στράτος Μολυβάς και ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Αθήνα '97 και μέλος του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας εμφανίστηκε κατά την άφιξή του στην Αθήνα, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Αντονι Εϊβεντ. Ο Αμερικανός παίκτης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που ήρθε στη χώρα μας και σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,05 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 397,91, λίρα Κύπρου προς 523,20, γαλλικό φράγκο προς 47,12, ελβετικό φράγκο προς 189,63, γερμανικό μάρκο προς 159,23,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 212,50 και την ECU προς 305,57 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφάνεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού,που θα είναι αίθριος σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα,εκτός από τα δυτικά και βόρεια, όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 22 βαθμούς,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 24 και στα νησιά 13 με 22 βαθμούς.Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 23 και 7 με 21 αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 6 November 1996 - 14:08:32