Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην τελική κατάρτηση βρίσκεται ο προϋπολογισμός του 1997.

Κόβονται περίπου 280 φοροαπαλλαγές απο τις 800 που εχουν καταγραφεί και εξεταστεί.

Σταθερή ειναι η προσύλωση της Ελλάδας στην ισότιμη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Για ανερμάτιστη οικονομική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας το απόγευμα με στόχο να ομολοποιηθεί η πορεία προς το συνέδριο.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι σε ολη τη χώρα διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει πριν το μεσημέρι το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Την κατάργηση τροπολογίας για την επαγγελματικής τους εξέλιξη ζητούν καθηγητές των Πανεπιστημίων.

Αναπάντητα τα ερωτήματα της ναυτικής τραγωδίας ανοιχτά της Σάμου.

Ελευθερα αφέθηκαν τα 16 μέλη της Γκρινπις, που θα δικαστούν τον Φεβρουάριο για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Πραγματοποιήθηκαν χθές οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για την ονομασία των Σκοπίων.

Εκτεταμένες εισαγγελικές έρευνες για παρανομίες στη διαχείριση πολλών δισεκατομμυρίων στο δημόσιο τομέα.

Μεγάλης βαθμολογικής σημασίας νίκες Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Περιστερίου, Σπόρτιγκ και Αρη σε αγώνες των ευρωπαϊκών κυπέλλων στο μπάσκετ.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε απο την Αλμπα Βερολίνου.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην τελική κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997 βρίσκεται η κυβέρνηση και οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με το οικονομικό επιτελείο, στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και οι υφυπουργοί κύριοι Χριστοδουλάκης, Δρυς και Πάχτας. Το θέμα θα έλθει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα συζητηθεί και στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εγκριθούν τα δυο νομοσχέδια για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την περικοπή των δημοσίων δαπανών. Οπως έγινε γνωστό, κόβονται ή τροποποιούνται περίπου 280 φοροαπαλλαγές από το σύνολο των 800 και πλέον, που έχουν καταγραφεί και εξετασθεί. Συγκεκριμένα, καταργούνται οι εκπτώσεις, που έχουν οι βουλευτές, οι καλλιτέχνες, οι αθλητές, οι πιλότοι, οι φροντιστές, οι δημοσιογράφοι, οι δικαστικοί και άλλοι, όπως οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι. Επίσης, καταργούνται οι απαλλαγές για δωρεές, για αμοιβές σε δικηγόρους και για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων. Ακόμη καταργούνται οι φοροαπαλλαγές, που ισχύουν για τα επιδόματα, που παίρνουν οι υπάλληλοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Αντίθετα, διατηρείται η απαλλαγή των τόκων από δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας και για το ενοίκιο. Επίσης, καταργείται το αφορολόγητο των τόκων από καταθέσεις, που έχουν Ελληνες σε συνάλλαγμα. Οι τόκοι αυτοί θα φορολογούνται τώρα με ποσοστό 10%.

Υπολογίζεται ότι από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών το δημόσιο θα εισπράξει 150 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ από την περικοπή δαπανών θα εξοικονομήσει άλλα 150 δισεκατομμύρια δραχμές. Σήμερα το πρωί αναμένεται να υπάρξει νέα σύσκεψη του κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να έχει και ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει την έκθεση της Κομισιόν, η οποία στην ουσία ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, γιατί υπάρχουν αποκλίσεις από το πρόγραμμα σύγκλισης, σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και προειδοποιεί με διακοπή των κοινοτικών κονδυλίων από το ταμείο συνοχής, άν μέχρι την προσεχή άνοιξη δεν επιτευχθεί ο στόχος, που έχει τεθεί από το ECOFIN. Για την έκθεση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδος στην ισότιμη ένταξης της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και πρόσθεσε ότι θα υλοποιηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι ευρύτερα αποδεκτός και κοινωνικά δίκαιος. Για ανερμάτιστη οικονομική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μιλτιάδης Εβερτ, ενώ ο Νίκος Κωσταντόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει αυξήσεις στις ΔΕΚΟ και έμμεσους φόρους. Ο κ. Σημίτης κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να αναμένουν την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Με στόχο να βρεθεί κοινός τρόπος συνεννόησης μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς το συνέδριο συνεδριάζει εκ νέου στις 5.30 το απόγευμα υπο την προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ και με διευρυμένη σύνθεση το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Σουφλιάς συναντήθηκε με τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη και σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν στα περισσότερα σημεία για τα οποία συζήτησαν αλλά διαφώνησαν στο ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικών εκλογών. Ο κ. Σουφλιάς συναντήθηκε και με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και αντήλλαξαν απόψεις.

Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι με συγκεντρώσεις τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Καβάλα και Ηράκλειο διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή μείωση και σε ετήσια βάση έτρεχε με ρυθμό 8,3% εναντι 8,5% το Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ, από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων παρουσίασαν θεαματική πτώση. Ετσι το ντίζελ κίνησης πωλείται κατά 3,70 δρχ το λίτρο φθηνότερα, το ντίζελ θέρμανσης κατά 2,70 δρχ και οι βενζίνες κατά 0,70 δρχ το λίτρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα κηρύξει στις 10.30 στο Μέγαρο Μουσικής την έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δημων και Κοινοτήτων. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκε χθες με τους δημάρχους, που ανήκουν στο κόμμα του και σε ομιλία του ζήτησε την ανασύνταξη και τον ανασχεδιασμό του διοικητικού και οργανωτικού χάρτη της χώρας, ώστε να ισχύσει η αρχή της επικουρικότητας του κρατους.

Σε θέση αναμονής βρίσκονται οι καθηγητές σε ορισμένες σχολές Πανεπιστημίων, που απεργούν ζητώντας να καταργηθεί τροπολογία, που αφορά την επαγγελματική εξέλιξη τους. Ομάδα καθηγητών και φοιτητών Πληροφορικής συγκεντρώθηκαν χθες έξω απο τη Βουλή και στη συνέχεια εκαναν πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης με αφορμή την επετηρίδα θα πραγματοποιήσουν σήμερα πριν το μεσημέρι πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στο χώρο της παιδείας, επέρριψε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που συναντήθηκε με τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τη ναυτική τραγωδία με τη σύγκρουση του επιβατικού ΣΑΜΑΙΝΑ και της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, η οποία βυθίστηκε ανοιχτά της Σάμου. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες, που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα, δεν ανευρέθη κανένα ίχνος των τεσσάρων υπαξιωματικών του ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που αγνοούνται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που βρέθηκαν στη Σάμο για να παρακολουθήσουν την τελευταία φάση της άσκησης ``ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 96``, εξέφρασαν τη λύπη τους και χαρακτήρισαν ανεπίτρεπτη την οποιαδήποτε εξαγωγή συμπερασμάτων πριν την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας. Αναφερόμενος στην άσκηση ο κ. Στεφανόπουλος, είπε οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις απέδειξαν το υψηλό επίπεδό τους και την απαιτούμενη μαχητική ικανότητα της χώρας. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες το πρωί στο Μαραθόκαμπο της Σάμου με πραγματικά πυρά, ενώ σημειώθηκε σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Ελεύθερα αφέθηκαν αργά χθες το βράδυ τα 16 μέλη της Γκρίνπις, που είχαν συλληφθεί το πρωί στις εγκαταστάσεις της Μότορ-Οϊλ, στους Αγίους Θεοδώρους. Οι 16 οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στον Εισαγγελέα Κορίνθου, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο για τις 6 Φεβρουαρίου και ομοφωνία Ανακριτή τους άφησε ελεύθερους. Οι συλληφθέντες, ωστόσο, ζητούσαν να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου και να παραπεμφθούν σε δίκη αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Εναντίον των συλληφθέντων έχει ασκηθεί δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων. Επίσης, ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται και για απήθεια σε όργανα τάξης. Από τους 16, εννέα είναι Ελληνες και εφτά αλλοδαποί. Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αναδειχθεί σε θεματοφύλακα του μεγάλου κεφαλαίου και της ολιγαρχίας, για ωμή βία κάνει λόγο ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ υποστηρίζει ότι οι πράξεις αυτές δηλώνουν την εξάρτηση της Κυβέρνησης από μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα. Το θέμα πήρε και το δρόμο του Ελληνικού και Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του Συνασπισμού.

Αλλεπάλληλες εκ του σύνεγγυς και απευθείας συναντήσεις, είχε χθές ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Σάιρους Βάνς, με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας πρέσβη, Χρήστο Ζαχαράκι και τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ, Ιβαν Τοσέφσκι.

Εκτεταμένες εισαγγελικές έρευνες διεξάγονται για σωρεία αδικημάτων και παρανομιών, που διαπιστώθηκαν στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι παρανομίες έχουν εντοπισθεί στη διαχείριση πολλών δις από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ειδικότερα αφορούν την ανάληψη έργων με συμμετοχή σε διαγωνισμούς, κατά τους οποίους οι ανάδοχοι έκαναν έκπτωση έως και 83% και, στη συνέχεια, αφού ανέλαβαν το έργο τετραπλασίαζαν το κόστος τους. Την καταβολή αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συμβούλια, τα οποία, όμως, ουδέποτε είχαν συνεδριάσει. Τη χορήγηση οδοιπορικών εξόδων σε δημόσιους υπαλλήλους καιγια μικρές αποστάσεις (20 χλμ) και άλλα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλης βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στη Σλοβενία επί της Ολύμπια Λιουμπλιάνας με 76-74, για τον τρίτο όμιλο της Ευρωλίγκας. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Γερμανία με την Αλμπα Βερολίνου από την οποία και ηττήθηκε με 62-61 σε αγώνα του 2-ου ομίλου της ίδιας διοργάνωσης.

Στο κύπελλο Κόρατς είχαμε καρέ επιτυχιών για το ελληνικό μπάσκετ. Και οι τέσσερις ομάδες μας κατάφεραν να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα και ταυτόχρονα να παραμείνουν στην πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κόρατς. Συγκεκριμένα, το Περιστέρι νίκησε, στη Γερμανία, με 87-70 την Γκίσεν, ο ΠΑΟΚ, στην Τουρκία, επιβλήθηκε με 90-64 της Γαλατά Σαράϊ, ο Σπόρτιγκ επικράτησε, στην έδρα του, της σουηδικής Πλάνια με 59-62, ενώ ο Αρης κέρδισε με 77-65, στη θεσσαλονίκη, την τσεχική Γιού-Ες- Κέι Πράγας.

Τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης,στο μπάσκετ,κλείνει σήμερα στη Μόσχα ο Πανιώνιος, ο οποίος στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα, θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ελεύθερα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου θα μπορεί να αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής συμβολαίων της ΦΙΦΑ την οποία κοινοποίησε στην ΕΠΟ. Στις 7 Δεκεμβρίου θα εκδικαστεί η έφεση που υπέβαλε ο Παναθηναϊκός κατά την πρωτόδικης απόφασης που κατακύρωνε τον παίκτη στην ισπανική Οβιέδο, από τριμελή επιτροπή της ΦΙΦΑ.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών σε φιλικό αγώνα που έγινε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, επικράτησε με 3-0 της αντίστοιχης των ελπίδων. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ομάδων μας στις διεθνείς τους υποχρεώσεις με τις αντίστοιχες ομάδες της Κροατίας που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο.

Την ήττα με 9-6 από την ισπανική Καταλούνια γνώρισε η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του Εθνικού στην πρεμιέρα των αγώνων του Α' ομίλου για την πρώτη προκριματική φάση του κυπέλλου Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που διεξάγονται στην πόλη Χέρζινγκ Νόβι του Μαυροβουνίου.

Η πρωταθλήτρια μας της Αρσεως Βαρών, Ευδοκία Χατζηαβραμίδου, κατέκτησε δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, που διεξάγεται στην Πράγα της Τσεχίας. Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ σηκώνοντας 95 κιλά και το χάλκινο στο συνολο με 165 κιλά, ενώ ήταν τέταρτη στο αρασέ με 70 κιλά.

Ο Κτησιφών, σε αγώνα της 7ης ημέρας για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 εθνικής κατηγορίας των ανδρών , που έγινε στην Παιανία, νίκησε 3-0 σετ τον Παναθηναϊκό. Ετσι τώρα μετά από 7 αγώνες προηγείται μόνος αήττητος ο Αρης με 14 βαθμούς, έναντι 13 του Παναθηναϊκού, 12 της Ορεστιάδας, 11 του Ολυμπιακού, του Κτησιφώντα, του Ηρακλή και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,05 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 397,91, λίρα Κύπρου προς 523,20, γαλλικό φράγκο προς 47,12, ελβετικό φράγκο προς 189,63, γερμανικό μάρκο προς 159,23,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 212,50 και την ECU προς 305,57 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφάνεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, που θα είναι αίθριος σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, εκτός από τα δυτικά και βόρεια, όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 5 εως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 8 εως 24 και στα νησιά απο 13 εως 22 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 11 εως 23 και απο 7 εως 21 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Thursday, 7 November 1996 - 2:00:12