Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ριζικά μέτρα για κάθαρση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Οριστικοποιούνται μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τον προϋπολογισμό του 1997.

Αμεση αντίδραση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ για δηλώσεις στελεχών με τις οποίες αμφισβητείται το καταστατικό του κόμματος. Συνεδριάζει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κουτσμαν.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα επιχειρήσει την ανέλκυση του ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εγκρίνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Περίοδος έντονων διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη έδωσε στην κυβέρνηση η ΚΕΔΚΕ για να πάρει απάντηση στα αιτήματά της.

Ξεκινά διαδικασία αυτοκάθαρσης στη Δικαιοσύνη.

Χρυσό βαθμό αποτελεί η ισοπαλία 1-1 της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την Κροατία.

Με σκορ 70-66 νίκησε ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ τον Πανιώνιο.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ριζικά μέτρα και επιχείρηση κάθαρσης στο Χρηματιστήριο ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολος Φωτιάδης, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να φθάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο, προκειμένου να τηρηθούν απ' όλους τους εμπλεκόμενους οι κανόνες του παιχνιδιού στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά την αποκάλυψη της απάτης με τη ΔΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ. Οι χρηματιστές συγκαλούν το πρωί έκτακτη σύσκεψη για να καθορίσουν την τελική τους στάση, ενω ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Οπως έγινε αργά το βράδυ γνωστό η εποπτεύουσα αρχή για να εξασφαλιστεί και ουσιαστικά η σημερινή λειτουργία του Χρηματιστηρίου πέτυχε συμφωνία με τις διοικήσεις των κρατικών Τραπεζών, οι οποίες έδωσαν εντολή στις χρηματιστηριακές εταιρίες, που ελέγχουν, να προβούν σήμερα σε αγοραπωλησίες μετοχών. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, ζήτησε να διελευκανθούν πλήρως οι πτυχές του προβλήματος, για να μπορέσει το Χρηματιστήριο να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό του ρόλο.

Οριστικοποιούνται μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τον προϋπολογισμό του 1997. Αύριο Τρίτη συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή και την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με αποκλειστικό θέμα την προετοιμασία της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, στην οποία, οπως ειναι γνωστό, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Την αντίδραση του Προέδρου της Νεας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ, προκάλεσαν δηλώσεις στελεχών του κόμματος, με τις οποίες αμφισβητούνται οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και το καταστατικό του κόμματος. Ετσι, με αντικείμενο τη συζήτηση αυτών των θεμάτων, ο κ. Εβερτ συγκαλεί εκτάκτως αύριο το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε απο τη Νεα Δημοκρατία, αναφέρεται χαρακτηριστικά οτι ``κατά τη συνεδρίαση αυτή, θα εξεταστεί η κατάσταση, που δημιουργείται απο τη συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών,οι οποίοι αμφισβητούν,αμέσως ή εμμέσως και μάλιστα δημοσίως,τόσο την πρόσφατη αποφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, όσο και διατάξεις του καταστατικού του κόμματος``. Στην ανακοίνωση προστίθεται οτι η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου με το αντικείμενο αυτό κρίθηκε αναγκαία, γιατί η συμπεριφορά των βουλευτών αυτών πλήττει την ενότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα της Νεας Δημοκρατίας ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα του Ελληνικού λαού έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Να σημειωθεί οτι τις τελευταίες ημέρες, οι βουλευτές Πέτρος Τατούλης και Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησαν έμμεσα ή άμεσα την αντικατάσταση του κ. Εβερτ απο την ηγεσία της Νεας Δημοκρατίας. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προτείνει την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος απο το συνέδριο. Σύμφωνα με συνέντευξή του στο σημερινό ΕΘΝΟΣ ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Καραμανλής, δηλωσε οτι ``στην πρόκληση δεν λέει οχι. Η κρίση στη Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπιστεί με τρόπο οριστικό αλλά και προοπτικό``, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Εκκληση να σταματήσουν οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί που κάθε άλλο παρα βοηθούν το κόμμα, έκανε απο τη Θεσσαλονίκη χθες ο Γιώργος Σουφλιάς. Δεν υπάρχουν διαφωνούντες στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν βουλευτές που λένε τις απόψεις τους. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να λέει την άποψή του, με τη μόνη διαφορά οτι αυτές οι απόψεις μπορούν να λέγονται με επιχειρήματα, χωρίς επιθετικούς χαρακτηρισμούς, τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

Συνέρχεται σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού για να συζητήσει τις θέσεις ενόψει της συνεδρίασης της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Χθες ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετεβη στη Θεσσαλονίκη και μιλώντας σε εκδήλωση εξέφρασε την άποψη οτι 50 μέρες μετά τις εκλογές γίνεται πια φανερή η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει με συγκροτημένο τρόπο σε μεγάλες επιλογές και κυρίως σε επιλογές που να αλλάζουν την ουσία των μέχρι σήμερα ασκούντων πολιτικών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, επισκέπτεται σήμερα τη Χίο, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού απο τους Τούρκους και την ενσωμάτωσή του στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο κ. Τσοβόλας θα εχει συναντήσεις με εργασιακούς και κοινωνικούς φορείς στη Χίο.

Επίσημη επισκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κωστή Στεφανόπουλο λίγο πριν το μεσημέρι και στη συνέχεια θα εχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στις 12.30 και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση ανέλκυσης πλοίου, που έχει γίνει ποτέ αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να φέρει και πάλι στην επιφάνεια την πυραυλάκατο ΚΩΣΤΑΚΟΣ. Η ηγεσία του υπουργείου είναι διατεθιμένη να ζητήσει ακόμα και τη συνδρομή ξένης εταιρίας που ειδικεύεται στο χώρο.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά νέων όπλων και ευρύτατο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των σημερινών. Την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού, που θα λέει τι γίνεται όταν μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ εγείρει αξιώσεις σε βάρος μιας άλλης χώρας μέλους της Συμμαχίας, ζήτησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή, που απέστειλε πρόσφατα προς το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το ΝΑΤΟ ν' ασχολείται μ' όλα τα προβλήματα του κόσμου και ν' αδιαφορεί για τα προβλήματα των χωρών - μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στις πληροφορίες, που φέρουν τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Ιανουάριο γιατί τώρα συγκροτείται η νέα κυβέρνηση.

Περίοδος έντονων διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, που θα κρίνουν και την εκδήλωση πρωτοβουλιών, θα είναι οι επόμενοι δύο μήνες, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Μέχρι τον Ιανουάριο, είπε, θα γίνουν σημαντικές διερευνητικές επισκέψεις στην Κύπρο. Ολοι γνωρίζουν, επεσήμανε, ποιες είναι οι θέσεις των δύο πλευρών και ως εκ τούτου η διερεύνηση θα επικεντρωθεί όχι στο να διευκρινιστούν οι απόψεις αλλά να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει επιθυμία μετακίνησης και σε ποια θέματα. Με αυτό τον τρόπο, κατέληξε ο πρόεδρος Κληρίδης, θα διαπιστωθεί κατά πόσον οι επικείμενες πρωτοβουλίες έχουν πιθανότητες επιτυχίας.

Η τρομοκρατική οργάνωση ``Αντιεξουσιαστική Πάλη`` με τηλεφώνημά της στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών χθες το απόγευμα σε δύο κρατικά αυτοκίνητα, έξω απο το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί ήταν γκαζάκια και προκάλεσαν ζημιές στα δύο κρατικά αυτοκίνητα και σε ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμενο κοντά.

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη εχει δώσει στην κυβέρνηση η ΚΕΔΚΕ για να απαντήσει στα αιτήματά της. Σε ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά το περας των εργασιών του συνεδρίου της αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΚΕΔΚΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με πρώτη το κλείσιμο όλων των δήμων και κοινοτήτων της χώρας. Την Τρίτη το μεσημέρι συνεδρίαζει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής κι αν μέχρι τότε δεν υπάρξει απάντηση και δέσμευση της κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τριήμερο κλείσιμο όλων των δήμων και κοινοτήτων του λεκανοπεδίου.

Διαδικασία αυτοκάθαρσης αρχίζει στη δικαιοσύνη. Απο σήμερα αρχίζει ο έλεγχος υποθέσεων δικαστών και εισαγγελικών λειτουργών, που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους εξέθεσαν το κύρος της δικαιοσύνης. Παράλληλα τρεις νέες πειθαρχικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν εντός της εβδομάδας. Συγκεκριμένα: Κατά προέδρου πρωτοδικών διοικητικών δικαστηρίων για παράβαση καθήκοντος.Επίσης διώκονται πειθαρχικά πρόεδρος πρωτοδικών και εισαγγελέας, που υπηρετούσαν στη Δυτική Ελλάδα και έχουν ήδη μετατεθεί δυσμενώς, μετά από σχετικό πόρισμα του εισαγγελέα εφετών κ.Γ.Ζορμπά.

Τραγικό θάνατο απο ηλεκτροπληξία βρήκε χθες η 9χρονη Λευκοθέα Γεωργή, σε υπαίθριο λούνα-πάρκ στο λιμάνι του Ναυπλίου. Η μικρή ήρθε σε επαφή με μεταλλικά κιγκλιδώματα που προστάτευαν τα μηχανήματα του παιχνιδιού `` Μπαλαρίνα`` και έπεσε νεκρή. Η Γεωργή, κάτοικος Βόλου, βρισκόταν εδώ και μιά εβδομάδα στην περιοχή, μαζί με τους γονείς της, οι οποίοι θα δούλευαν στη συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Η υπέυθυνος του λούνα-πάρκ Μαρία Παναγιωτοπούλου συνελήφθη και κρατείται.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία στην Λοκρίδα για να εντοπίσει τσιγγάνους που λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ επετέθησαν με κυνηγετικές καραμπίνες εναντίον ομοφύλων τους έξω από την Αταλάντη τραυματίζοντας 4 άτομα. Επίσης πυροβόλησαν εναντίον και των αστυνομικών που έσπευσαν στον τόπο του επεισοδίου.

Τρία άτομα που παρίσταναν τους αστυνομικούς και προσπαθούσαν να ``πουλήσουν προστασία`` σε καφετέριες και μπαρ του Ηρακλείου συνελήφθησαν από την ασφάλεια. Πρόκειται για το Δημήτρη Τσουκαλά, 22 χρόνων, Παναγιώτη Πολυχρόνη, 34 χρόνων και Χρήστο Γεωργιλαδάκη, 33 χρόνων, η δράση των οποίων έληξε σήμερα τα ξημερώματα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Χρυσό`` βαθμό, που μπορεί να μας οδηγήσει μετά από δύο χρόνια στην Γαλλία και στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα των ανδρών, η οποία απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Κροατία, στο κατάμεστο από 40.000 θεατές, γήπεδο του Ζάγκρεμπ, σε αγώνα για τον Α` προκριματικό όμιλο. Το τέρμα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πέτυχε ο Ντέμης Νικολαίδης στο 9-ο λεπτό της συνάντησης, ενώ δευτερόλεπτα πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ισοφάρισε ο Σούκερ, διαμορφώνοντας και το τελικό σκορ.

Ο Παναθηναϊκός σε αγώνα της 8ης ημέρας για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο κλειστό της Γλυφάδας, νίκησε 70-66 τον Πανιώνιο. Ετσι τώρα προηγούνται ΑΕΚ και Ολυμπιακός με 15 βαθμούς, έναντι 14 του Παναθηναϊκού και του Περιστερίου, 13 του Αρη και του ΠΑΟΚ, 12 του Πανιωνίου και του Απόλλων Πατρ., 11 του Πειραϊκού και του Σπόρτιγκ, 10 του Ηρακλή, της Λάρισας και του Παπάγου και 8 του ΒΑΟ.

Η ομάδα υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Πατρών, προκρίθηκε στους ``16`` του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αφού σε αγώνα του Β` Ομίλου για την πρώτη προκριματική φάση που έγινε στο Βερολίνο, νίκησε 8-5 την Γερμανική Νιούκολν, η οποία επίσης πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Με νίκη ολοκλήρωσε τους αγώνες της για τον Α` Ομιλο του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας , η ομάδα υδατοσφαίρισης του Εθνικού, κερδίζοντας στον τέταρτο αγώνα της διοργάνωσης που έγινε στο Χέρτζι Νόβι του Μαυροβουνίου, 16-7 την Κάστρουπ από τη Δανία.

Το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των +60 κιλών του κούμιτε γυναικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Σαν Σίτι της Νότιας Αφρικής, κατέκτησε η πρωταθλήτριά μας, Θεοδώρα Δουγένη. Η Ελληνίδα αθλήτρια, έχασε στον τελικό από την Αγγλίδα Ντούτσιν με 3-2.

Την τέταρτη θέση κατέκτησε η εθνική μας εφήβων της Αρσης Βαρών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πράγα, αφού συγκέντρωσε 257 βαθμούς, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει κάποιο μετάλλιο. Την πρώτη θέση πήρε η ομάδα της Τουρκίας με 340 βαθμούς και ακολούθησαν η Ουγγαρία με 292 και η Γερμανία με 271, ενώ στον πίνακα των μεταλλίων, πρώτευσε η Ρωσία με 7 χρυσά, 4 ασημένια και 3 χάλκινα, έναντι 7 χρυσών, 2 ασημένιων και 4 χάλκινων της Βουλγαρίας και 6 χρυσών, 2 ασημένιων και 4 χάλκινων της Τουρκίας.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,37 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 397,85, λίρα Κύπρου προς 524,52, γαλλικό φράγκο προς 47,30, ελβετικό φράγκο προς 189,62, γερμανικό μάρκο προς 159,89,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,55 και την ECU προς 306,09 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι ασθενείς έως μέτριοι και στ'ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 7 με 22 και στο Αιγαίο 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με ασθενείς βοριάδες και θερμοκρασία 11 με 21 και 6 με 17 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 11 November 1996 - 3:00:15