Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανοιχτές θα ειναι μέχρι την Κυριακή οι πύλες του πολυτεχνείου, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλητου.Mέτρα πρός αποφυγή επεισοδίων.

Την ερχόμενη Τρίτη θα τεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Τα καυτά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα τεθούν τον Δεκέμβριο στη Συνοδο Κορυφής του Δουβλίνου συζήτησαν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Τζον Μπρούτον.

Επίθεση κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του αλλά και κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος ειναι αποφασισμένος να ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι το συνέδριο.

Κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο- Εξεταστική Επιτροπή ζητούν βουλευτές της ΝΔ.

Διήμερη περιοδεία στη Μακεδονία πραγματοποιεί η Αλέκα Παπαρήγα.

Την αμέριστη συμπαράσταση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους δυο Ελληνοκυπρίους που δολοφονήθηκαν πρόσφατα απο τους Τούρκους γίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε τακτικό ανακριτή η υπόθεση με τις καταγγελίες για ασέλγεια σε βέρος ανηλίκων στη "Στέγη αγάπης" στη Βραυρώνα.

Δικαστική έρευνα για αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών λόγω παραγραφής.

Κλειστοί μέχρι την Κυριακή οι δημοι και οι κοινότητες της Αττικής σε αντίδραση για την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει έσοδα της αυτοδιοίκησης απο τα τέλη κυκλοφορίας.

Λόγω του Πολυτεχνείου δεν θα γίνουν αγώνες μπάσκετ την Κυριακή.

Με σκορ 84-71 ο Πανιώνιος κέρδισε την τουρκική Ούλκερ σε αγώνα μπάσκετ για την Ευρωλίγκα.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανοικτές θα παραμείνουν απο σήμερα και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής οι εξωτερικές πύλες του Πολυτεχνειου, ενω θα ειναι κλειστά τα κτίρια εκτός από εκείνα, στα οποία θα γίνονται εκδηλώσεις και θα ειναι περιφρουρούμενα, αποφάσισε αργά χθες το βράδυ η Σύγκλητος του ιδρύματος, μετά απο πολύωρη συνεδρίαση των μελών της. Η πρόταση αυτή ανήκει στον πρύτανη και τους δυο αντιπρυτάνεις και τη δέχθηκε η πλειοψηφία των συγκλητικών και των φοιτητών. Προηγούμενη πρόταση του πρύτανη, Νίκου Μαρκάτου, να κλείσει το Πολυτεχνείο απορρίφθηκε. Ο κ. Μαρκάτος στο τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι αν δεν ανταποκριθούν οι φοιτητές και τα συνδικάτα στην έκκληση για περιφρούρηση του ιδρύματος, η Σύγκλητος διατηρεί το δικαιωμα της να αλλάξει την αποφασή της. Πάντως, ο κ. Μαρκάτος επισήμανε ότι ολόκληρη η πολυτεχνειακή κοινότητα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την περιφρούρηση του ιδρύματος των εκδηλώσεων, που θα γίνουν σε αυτό, καθώς και της πορείας, που θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής. Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νομικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, δήλωσε στη Βουλή ότι η ευθύνη για τις εκδηλώσεις ανήκει στους φορείς του Πολυτεχνείου, αλλά η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν επεισόδια.

Την ερχόμενη Τρίτη θα τεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τα τελικα μεγέθη του προϋπολογισμού. Η διαμόρφωση της τελικής εισήγησης έγινε στη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με το οικονομικό επιτελείο, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει από την Κοινότητα, την αναπροσαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ λόγω των υψηλών δαπανών για την άμυνα, με αφορμή το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα καυτά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα τεθούν στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου, όπως η διακυβερνητική διάσκεψη, το κοινό νόμισμα και η ανεργία, συζήτησαν ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Ιρλανδός ομολογός του, Τζόν Μπρούτον, που επισκέπτεται ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προετοιμασία της συνόδου. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε τη σημασία, που δίνει η Ελλάδα στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών - μελών και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Στο μεταξύ τη Βόννη και τη Χάγη επισκέπτεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος ξεκίνησε σειρά επαφών με ομολόγους του των άλλων κρατών - μελών για την προώθηση των επιμέρους ζητημάτων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και τη διαμόρφωση συμμαχιών.

Επίθεση κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του αλλά και κατά της κυβερνησης εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας σε περίπου 2.000 κομματικά στελέχη του Λεκανοπεδίου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Εβερτ παρουσία της κυρίας Μπακογιάννη και αρκετών διαφωνούντων βουλευτών έστειλε ένα σαφές μήνυμα πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τη νομιμότητα. Ο κ. Εβερτ ειπε οτι εχει την ευθύνη τήρησης των ιδεολογικών και καταστατικών αρχών του κόμματος, τονίζοντας οτι ειναι αποφασισμένος να ασκήσει το καθήκον του μέχρι το συνέδριο. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για την προεκλογική θέση του ότι οι αποκρατικοποιήσεις προκαλούν ανεργία και για τη στάση του στη Βουλή στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον Τελωνειακό Κώδικα, λέγοντας ότι ``δεν μπορεί να στηρίζουμε απαράδεκτες πράξεις της κυβερνησης μέσα στη Βουλή, εν ονόματι δίκαιων ρυθμίσεων. Η κυβέρνηση λεηλατεί τους πολλούς για χάρη των λίγων. Αυτή είναι η αλήθεια και με αυτή πρέπει να ασχοληθούμε και όχι με τα εσωκομματικα προβλήματα. Οι μόνοι, στους οποίους η κυβέρνηση έδωσε προστασία είναι οι έχοντες και κατέχοντες, κότερα και πολυτελή αυτοκίνητα``, πρόσθεσε ο κ. Εβερτ. Τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί απο σήμερα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναμένεται να αφιχθεί στο Ηράκλειο νωρίς το πρωί.

Με κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών, συνοδεύθηκε η χθεσινή, πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά τη διακοπή, εξαιτίας του ``κανονιού`` της ΔΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ. Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν κατά 3,31%, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων και να κλείσει στις 878,38 μονάδες. Εβδομήντα επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπέγραψαν πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την κατάσταση, που εχει δημιουργηθεί στο Χρηματιστήριο. Στην πρόταση, που υπογράφεται και απο τους κυρίους Μιλτιάδη Εβερτ και Γιάννη Βαρβιτσιώτη κατηγορείται η κυβέρνηση οτι έδωσε γρήγορη λύση συγκάλυψης του σκανδαλου. Τονίζεται επίσης στην πρόταση οτι ενω ειχε ζητηθεί να γίνει έλεγχος σε βάθος, τόσο απο τη δικαιοσύνη, όσο και απο τα κατα το νόμο αρμόδια όργανα, η κυβέρνηση επέτυχε με τις μεθοδεύσεις της τη συγκάλυψη του σκανδάλου.Χθές ο δεύτερος ειδικός ανακριτής,Κωνσταντίνος Γκανιάτσος,εξέτασε τρείς ακόμη μάρτυρες για την απάτη ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δραχμών απο τη ΔΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ.

Διήμερη περιοδεία στη Μακεδονία πραγματοποιεί απο σήμερα η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα έχει επαφές με τους απολυμένους εργαζόμενους της ΓΚΟΥΝΤΓΙΑΡ στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο θα επισκεφθεί τις Σέρρες και τη Νιγρίτα, όπου θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο Οικουμενικό Πατριοαρχείο εκφράζει ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίτον σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα. Ο κ. Κλίντον αποκαλεί το Πατριαρχείο ``έναν από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς θεσμούς του κόσμου`` καταδικάζει απερίφραστα την πρόσφατη βομβιστική επίθεση` και τονίζει οτι θα συνεχίζει να υποστηρίζει να ασκει ελεύθερα τα καθήκοντά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης`.

Η κατάσταση στην Κύπρο έχει καταστεί πιο δύσκολη τους τελευταίους μήνες και αν μπορούν να ληφθούν μέτρα για μείωση της έντασης, αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει μιαν αίσθηση ασφάλειας, αλλά πραγματική ασφάλεια στο νησί, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κάρι Κάβανο, που βρίσκεται στην Κύπρο για συνομιλές ενόψει της αμεικάνικης πρωτοβουλίας.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους δυο Ελληνοκύπριους που δολοφονήθηκαν πρόσφατα απο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τα οργανα του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 6 το απόγευμα στο χώρο του ιδρύματος. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, όπου θα επιδοθεί σχετικό ψήφισμα. Κύπριοι φοιτητές συνεχίζουν την απεργία πείνας μπροστά απο το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζομενη κατοχή της Κύπρου.

Στην 27η τακτική ανακρίτρια, ανατέθηκε η κύρια ανάκριση σχετικά με τις καταγγελίες για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων του ιδρύματος ``Στέγη της Αγάπης`` στην οδό Ηπείρου 23. Η δίωξη έχει ασκηθεί από καιρό κατά του ιερέα Πέτρου Παπουτσάκη που διευθύνει το ίδρυμα.

Δικαστική έρευνα διατάχθηκε για την αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών λόγω παραγραφής.Το 1978 είχε συλληφθεί στη Σουηδία με δύο κιλά ηρωίνης και στη χώρα μας απελάθηκε το 1981.Ενα μήνα μετά αφέθηκε προσωρινά ελέυθερος.Μεχρι τον Ιούνιου του 1995 που πρωτοδίκως του επιβλήθηκε κάθειρξη 16 ετών η δίκη του είχε αναβληθεί 11 φορές.Οταν όμως πριν τρείς μήνες η υπόθεση έφθασε στο εφετείο, και αφού εκτίσει φυλάκιση ενός έτους, διατάχθηκε η αποφυλάκισή του, γιατί τα αδικήματα είχαν υποκύψει σε παραγραφή. Χθές συνελήφθη ο 43 χρονος Γιώργος Κυριαζής άεργος που στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του βρέθηκαν 840 γραμμάρια ηρωίνηςΗ αξία της υπολογίζεται σε 30.000.000 δραχμές.

Κλειστοί παραμένουν και σήμερα ,δεύτερη μέρα της τετραήμερης απεργίας τους οι Δήμοι και Κοινότητες του Νομού Αττικής και η συσσώρευση απορριμμάτων αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα.Οι ΟΤΑ διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 25% τα έσοδα της αυτοδιοίκησης από τα τέλη κυκλοφορίας.Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των δημάρχων και κοινοταρχών του Νομού Αττικής στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ και θ'ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκο Παπαδόπουλο. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασισθεί η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από αίτημα της αστυνομίας κανένας αγώνας της 9-ης ημέρας για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας δεν θα διεξαχθεί το Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου. Ετσι το Σαββατο 16 Νοεμβρίου θα γίνουν τρία παιχνίδια μεταξύ των: Απόλλων Πατρ.- ΒΑΟ, Ηρακλής-ΠΑΟΚ και Αρης-Σπόρτιγκ, την Δευτέρα (18/11) θα γίνει το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και το Σάββατο 23/11 οι αγώνες: Παναθηναϊκός-Λάρισα, Περιστέρι- Πειραϊκός και Παπάγου-Πανιώνιος.

Σπουδαία από βαθμολογικής άποψης νίκη, πέτυχε η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου στην Γλυφάδα, επί της τουρκικής Ούλκερ με 84-71 (ημίχρονο 37-33), σε αγώνα για τον 1-ο όμιλο της Ευρωλίγκα.

Νίκη είχαμε όμως και για την ομάδα μπάσκετ γυναικών του Σπόρτιγκ η οποία σε αγώνα που έγινε στο κλειστό των Πατησίαων για τον Β` όμιλο της Ευρωλίγκας νίκησε 67-57 την Σλοβενική Γιέζιτσα και έτσι παρέμεινε στην δεύτερη θέση, η οποία την φέρνει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ο ΠΑΟΚ και ο Αρης προκρίθηκαν στους ``16`` του κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ , σε αγώνα του τρίτου γύρου, που έγινε στη Ν. Σμύρνη , νίκησε 3-2 τον Πανιώνιο ενώ είχε κερδίσει 4-0 και το πρώτο παιχνίδι. Εξάλλου ο Αρης κέρδισε 1-0 στην Ελευσίνα την τοπική ομάδα, ενώ είχε κερδίσει 2-1 και το πρώτο ματς. Ετσι ο ΠΑΟΚ θα παίξει στον Δ' γύρο με τον Ολυμπιακό και ο Αρης με την Παναχαϊκή.

Στη φάση των ``16`` τού κυπέλλου Ελλάδος , μετά την κλήρωση, θα γίνουν ακόμη οι εξής αγώνες: Ηρακλής-Παναθηναϊκός ΑΕΚ-Λύκοι, Ιωνικός-ΟΦΗ, Βέροια- Απόλλων, Ιάλυσος-Εθνικός και Εθνικός Αστέρας-Πανηλειακός Οι πρώτοι αγώνες τού τέταρτου γύρου θα διεξαχθούν στις 27 Νοεμβρίου, εκτός από τις συναντήσεις του Αρη με την Παναχαϊκή, και του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό που θα γίνουν την επομένη.

Δύσκολο χαρακτήρισε το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Εδεσσαϊκό ο προπονητής του Ολυμπιακό, Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά πρόσθεσε ότι αποκλειστικός στόχος της ομάδας είναι η νίκη. Σχετικά με τους αγώνες κόντρα στον ΠΑΟΚ γιά τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου, ο κ Μπάγεβιτς και οι παίκτες της ομάδας, χαρακτήρισαν την κλήρωση ιδιαίτερα δύσκολη. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Βέλιμιρ Ζάετς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον αγώνα της ομάδας του με τον Ηρακλή.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,39 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 400,55, λίρα Κύπρου προς 525,22, γαλλικό φράγκο προς 47,24, ελβετικό φράγκο προς 189,32, γερμανικό μάρκο προς 159,70,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,85, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,22 και την ECU προς 306,47 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θάναι και σήμερα ο καιρός σ' ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα δυτικά, κεντρικά και νότια όπου προβλέπονται νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 22 και στο Αιγαίο 12 με 21 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 22 και 9 με 17 αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 15 November 1996 - 9:54:31