Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέσα σε ήρεμο κλίμα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 23-η επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,μετά την κατάθεση στεφάνου, δήλωσε οτι η Δημοκρατία πρέπει να διευρύνεται,γι'αυτό και ο αγώνας των φοιτητών της 17- ης Νοεμβρίου του 1973 πρέπει να συνεχίζεται.

Ανησυχία προκλήθηκε το πρωί απο τηλεφώνημα-φάρσα αγνώστου, οτι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο αρχαιολογικό μουσείο,που βρίσκεται δίπλα απο το Πολυτεχνείο.

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας,για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων. Περισσότεροι απο 5.000 αστυνομικοί θα λάβουν αύριο θέσεις σε επίκαιρα σημεία.

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρξει εξ ολοκλήρου αλλαγή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα,ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Τη συνέχιση του σταθεροποιητικού προγράμματος για να επιτευχθεί η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση συνέστησε ο αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπαγκ Γιόχαν Βίλχελμ Γκαντούμ.

Η πρώτη στην Ελλάδα συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρών και ήπατος έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε μια 13χρονη.

Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης -Νέας Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα .

Συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για ναρκωτικά.

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί του Ιωνικού με 1-0 πέτυχε σήμερα η Βέροια στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα της όγδοης αγωνιστικής για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

Στο μπάσκετ στο πλαίσιο της ένατης ημέρας του πρωταθλήματος της Α1 ο Απόλλωνας Πάτρας νίκησε το ΒΑΟ με 98-76 και ο Αρης το Σπόρτινγκ με 59- 55.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ, που άρχισε στις 7 παρά τέταρτο.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μέσα σε ήρεμο κλίμα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 23-η επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο.Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες επισκέφθηκαν το χώρο της θυσίας των φοιτητών για να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι.Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,μετά την κατάθεση στεφάνου, δήλωσε οτι η Δημοκρατία πρέπει να διευρύνεται,να είναι κτήμα του κάθε πολίτη,γι'αυτό και ο αγώνας των φοιτητών της 17-ης Νοεμβρίου του 1973 πρέπει να συνεχίζεται.Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής,υπουργοί, αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων.Μηνύματα για την αυριανή επέτειο εξέδωσαν κόμματα και οργανώσεις της Κύπρου,χαιρετίζοντας την εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας.

Στο μεταξύ ανησυχία προκλήθηκε το πρωί απο τηλεφώνημα- φάρσα αγνώστου, οτι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο αρχαιολογικό μουσείο,που βρίσκεται δίπλα απο το Πολυτεχνείο.Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας,για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων. Περισσότεροι απο 5.000 αστυνομικοί θα λάβουν θέσεις σε επίκαιρα σημεία τόσο στη διαδρομή,που θα ακολουθήσει η αυριανή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία,όσο και στους χώρους γύρω απο το Πολυτεχνείο,την ΑΣΟΕΕ και την Πάντειο,που πέρισυ μετατράπηκαν σε ορμητήρια λεηλασιών.Τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης,Γιώργος Ρωμαίος,δήλωσαν οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και η γιορτή θα κυλήσει ήρεμα.

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρξει για πρώτη φορά από το 1952 εξ ολοκλήρου αλλαγή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, αναφορικά με το βαθμολόγιο, αλλά κυρίως τους πειθαρχικούς κανονισμούς που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. Μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση στο πλαίσιο χρηματοοικονομικού συνεδρίου επεσήμανε ότι θα αλλάξουν σύντομα τα προσόντα που θα απαιτούνται κατά τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων και στις προϋποθέσεις θα συμπεριληφθούν οι ξένες γλώσσες και η πληροφορική. Είπε επίσης, ότι σε λίγες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των 13 περιφερειών της χώρας σε αυτοτελείς διοικητικές μονάδες, επανέλαβε ότι είναι αναγκαστικές οι συνενώσεις κοινοτήτων και τόνισε ότι στόχος του είναι η ύπαρξη για πρώτη φορά προγραμματισμού στις προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο.

Τη συνέχιση του σταθεροποιητικού προγράμματος για να επιτευχθεί η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση συνέστησε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Τράπεζας Γιόχαν Βίλχελμ Γκαντούμ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. Ο ίδιος είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί πολιτική σταθερότητας και δημιουργίας εμπιστοσύνης, γεγονός που όπως τόνισε, έχει οδηγήσει σε επιτυχίες την οικονομία, επιτρέποντας την αθρόα εισροή ξένων κεφαλαίων.

Η πρώτη στην Ελλάδα συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρών και ήπατος έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε μια 13χρονη από τα Τίρανα. Η μικρή Ιωάννα Ντούκα έπασχε από σπάνιο μεταβολικό νόσημα και ήταν καταδικασμένη εάν δεν υποβαλόταν στη διπλή μεταμόσχευση. Η κατάσταση της υγείας της, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, θα είναι κρίσιμη για τα πρώτα 24ωρα. Τα όργανα,η 13χρονη, έλαβε από έναν 23χρονο από το Βόλο, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος. Ο κύκλος προσφοράς ζωής του 23χρονου έκλεισε με τη μεταμόσχευση των πνευμόνων του σε έναν 53χρονο στη Θεσσαλονίκη και της καρδιάς του σε ένα 16χρονο στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κάλεσε σήμερα τη ΝΔ να απαντήσει σε τρία ερωτήματα, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος που έκανε λόγο για εθνικά ολισθήματα της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να απαντήσει γιατί η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση δεν επέκτεινε τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, γιατί δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τον κάλεσε να σχολιάσει δηλώσεις στη Θεσσαλονίκη του Μιλτιάδη Εβερτ με τις οποίες όπως είπε ο κ. Ρέππας, υιοθετείται η τουρκική επιχειρηματολογία περί μετατροπής του Αιγαίου σε κλειστή θάλασσα, αν επεκταθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε για σοβαρή άγνοια της πρόσφατης πολιτικής μας πραγματικότητας την κυβέρνηση,καθώς όπως τονίζει η επικύρωση της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας έγινε ύστερα απο πιέσεις αλλά και πρωτοβουλία της ΝΔ. Σημειώνει επίσης ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ πάντοτε στήριξε τη θέση ότι αποτελεί θεμελιώδες και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας που μπορεί να ασκηθεί με οποιαδήποτε ευκαιρία η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σε 12 ναυτικά μίλια. Αναφορικά με τη δήλωση του Μιλτιάδη Εβερτ, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε τη σταθερή στήριξη της πάγιας θέσης όλων των ελληνικών κυβερνήσεων,πλην της κυβέρνησης Σημίτη, όπως σημείωσε ως προς την άσκηση του δικαιώματος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να καταθέσει τις προτάσεις του για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Από την Κρήτη, όπου πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι θα στηρίξει τις προτάσεις Βαρβιτσιώτη. Επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να λύσει πρώτα τα εσωτερικά του προβλήματα για να μπορέσει στη συνέχεια να λύσει τα προβλήματα της χώρας.

Να καθοριστεί η ποσότητα των ναρκωτικών που θα διαχωρίζει τον έμπορο απο το χρήστη,αποφασίστηκε σε συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου,με τους εισαγγελείς-εφέτες. Τονίστηκε παράλληλα, οτι δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού μαλακών-σκληρών ναρκωτικών,ενώ θα παραμείνει ως έχει ο νόμος για τα ναρκωτικά,αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.Στο μεταξύ επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας νέος 17 ετών, συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας ύστερα από επιχείρηση της αστυνομίας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν ποσότητες χασίς και γραμμάρια ηρωίνης. Στη Θεσσαλονίκη ένας 28χρονος Αλβανός συνελήφθη και στην κατοχή του βρέθηκαν 1.400 γραμμάρια ημικατεργασμένης ινδικής κάνναβης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί του Ιωνικού με 1-0 πέτυχε σήμερα η Βέροια στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα της όγδοης αγωνιστικής για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

Στο μπάσκετ στο πλαίσιο της ένατης ημέρας του πρωταθλήματος της Α1 ο Απόλλωνας Πάτρας νίκησε το ΒΑΟ με 98-76 και ο Αρης το Σπόρτινγκ με 59-55. Σε εξέλιξη βρίσκεται το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ, που άρχισε στις 7 παρά τέταρτο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,79 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 400,87, λίρα Κύπρου προς 525,43, γαλλικό φράγκο προς 47,29, ελβετικό φράγκο προς 189,14, γερμανικό μάρκο προς 159,84,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 216,56 και την ECU προς 306,71 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις θα υπάρχουν αύριο σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Το βράδυ και τις πρωϊνές ώρες θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 έως 21 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

(Β.Κ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 16 November 1996 - 14:00:29