Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την εφαρμογή αυστηρής εισοδηματικής πολιτικής,προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενω σήμερα θα τεθεί υπο έγκριση ο προϋπολογισμός του 1997 στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επικριτική η αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Παραδίδεται σήμερα στη Νέα Δημοκρατία το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία συζητήθηκαν χθες στη Βουλή.

Πραγματοποιείται στην Οστάνδη η σύνοδος της ΔΕΕ, όπου η Ελλάδα θα αντικρούσει κάθε προσπάθεια της Αγκυρας για αναβάθμιση του ρόλου της στους κόλπους της ευρωπαϊκής οργάνωσης.

Τούρκοι δουλέμποροι μετέφεραν στο Φαρμακονήσι 10 λαθρομετανάστες.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δημοι και οι κοινότητες της Αττικής αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για περιστολή των εσόδων των ΟΤΑ.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 28 του μηνός αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ.

Απέχουν απο το συσσίτιο οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό με αφορμή τον θάνατο υπόδικου για μικροκλοπές.

Εισαγγελική παρέμβαση για την εκδίκαση υποθέσεων φοροδιαφυγής αγοραπωλησίας αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής.

Στην κορυφή μόνος του ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ μετά την χθεσινή του νικη επι της ΑΕΚ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την περικοπή των δαπανών, την εφαρμογή αυστηρής εισοδηματικής πολιτικής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την αναπροσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και τον περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ζητώντας την κομματική στήριξη για την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για μετατροπή του ΟΓΑ σε φορέα κύριας ασφάλισης, θα χρηματοδοτηθούν οι πρωτοβουλίες για καταπολέμηση της ανεργίας και θα αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες για παιδεία, υγεία και πρόνοια. Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός τόνισε οτι η οικονομική πολιτική και ο προϋπολογισμός εχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και αν θέλουμε να πετύχουμε ως χώρα πρέπει να εφαρμοστούν με ακρίβεια, αποφασιστικότητα και αυτοπειθαρχία, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει χρόνος το 1998, για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές και τα μέλη του κόμματος άσκησαν μεν κριτική, χωρίς όμως να καταγραφούν διαφωνίες. Κοινό σημείο των περισσοτέρων ομιλητών ήταν ότι πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του Μάαστριχτ, χωρίς όμως η πολιτική της κυβέρνησης να χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Το περιεχόμενο και η έγκριση του προϋπολογισμού του 1997 αναμένεται να αποτελέσει κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπο την προεδρία του κ. Σημίτη. Για νέα λαίλαπα φορολογικών μέτρων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ. Επιστήμονες της δημαγωγίας χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του το ΚΚΕ, ενω ο Συνασπισμός επισημαίνει οτι η κυβέρνηση προδιαγράφει μια μονόπλευρη σκληρή και αδιέξοδη οικονομική πολιτική. Αναξιόπιστη για πολλοστή φορά χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ενω για βάρβαρη και μαζική φοροεπίθεση στο εισόδημα του πολίτη κάνει λόγο η Πολιτική Ανοιξη.

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τα αίτια της εκλογικής ήττας, το οποίο θα συζητηθεί στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, θα εχει το πρωί σύσκεψη με βουλευτές για θέματα επι της πορείας της παράταξης. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, όπου ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για διεύρυνση του συνεδρίου.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία αλλά και γενικότερα για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, ήταν το θέμα που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, μετά από σχετική επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια, προχειρότητα και ανευθυνότητα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Εβερτ επέκρινε την κυβέρνηση όχι μόνο για την πολιτική που ασκεί στην Αλβανία, αλλά και γενικότερα για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Επίσης ζήτησε τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής πολιτικής. Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος τόνισε ότι οι Ελληνες της Αλβανίας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει δυστυχώς εγκατασταθεί στην Ελλάδα, είναι από τα πιο ζωντανά κύτταρα που θα πρέπει να προστατεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Είναι ανάγκη, είπε ο κ. Ροζάκης, να αναπτυχθεί μια σύγχρονη βαλκανική πολιτική που να επιδιώξει ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν αυτές οι χώρες, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και τη χάραξη μιας τέτοιας πολιτικής επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Πραγματοποιείται στην Οστάνδη του Βελγίου η σύνοδος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, όπου την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αντικρούσει κάθε προσπάθεια της Αγκυρας, για αναβάθμιση του ρόλου της στους κόλπους της Ενωσης. Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των κυρίων Τσοχατζόπουλου και Παπανδρέου με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Τούρκοι δουλέμποροι, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ανδρών της Πολιτικής Αμυνας, μετέφεραν με σκάφος, τα ξημερώματα της Κυριακής και άφησαν στο νησί Φαρμακονήσι, δέκα λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα οι άνδρες της Πολιτικής Αμυνας να ρίξουν προειδοποιητικές ριπές, αναφέρουν πληροφορίες απο πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στην περιοχή του Αιγαίου σημειώνονται κατά επανάληψη επεισόδια με Τούρκους δουλέμπορους, που μεταφέρουν λαθρομετανάστες και τους αφήνουν σε έρημες νησίδες και περιοχές, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση στις τουρκικές ακτές. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν τη δυσάρεσκειά τους για τη μη επαρκή αστυνόμευση από πλευράς Τουρκίας, αλλά και τη μη καταδίκη των ολίγων δουλεμπόρων, που έχουν συλληφθεί στη γειτονική χώρα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι δήμοι και κοινότητες της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να τους περικόψει μέρος των εσόδων τους. Η ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε να παραμένουν κλειστές κάθε Πέμπτη οι υπηρεσίες των δήμων, αλλά η αποκομιδή των σκουπιδιών θα γίνεται κανονικά. Ορισμένοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες ανακοίνωσαν ήδη αυξήσεις από 8 μέχρι 40% των δημοτικών τελών, για να καλύψουν την απώλεια στα έσοδά τους.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 28 του μηνός και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για όλο το διάστημα, που θα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ενιαίου μισθολογίου, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων διεκδικεί την αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασής της για το νέο μισθολόγιο, την άμεση θεσμοθέτηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σύνδεσή του με το νέο μισθολόγιο, καθώς και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας συγχρόνως με την αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Απέχουν από το συσσίτιο οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, με αφορμή το θάνατο του 30χρονου συγκρατούμενού τους, Γιώργου Μακρυγιαννόπουλου, που βρέθηκε απαγχονισμένος με καλώδιο στο κελί του, στην τρίτη πτέρυγα των φυλακών, ενω ηταν υπόδικος για μικροκλοπές. Οι κρατούμενοι κάνουν έκκληση στους κρατούμενους όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας ν' απέχουν από το φαγητό.

Δικαστική επέμβαση προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του Τύπου για μεγάλη φοροδιαφυγή σε αγοραπωλησίες αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σπυρόπουλος ζήτησε γρήγορη περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν φοροδιαφυγή για αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής και σύντομο προσδιορισμό των δικών, εφόσον ανακύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Ο κ. Σπυρόπουλος επικαλείται δημοσιεύματα των εφημερίδων και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που διαπίστωσαν οι τελωνειακές αρχές και εφιστά την προσοχή για κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων.

Ερευνα προκειμένου να εντοπισθεί ο ...άγνωστος γιατρός που φέρεται -κατά δήλωση του σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο ειδικών- πως έκανε ευθανασία σε ασθενή του διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Δράκος. Ο άγνωστος γιατρός -στην απίθανη περίπτωση που εντοπισθεί- αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ολόκληρο εργαστήριο πλαστογραφίας, ανακάλυψε η Αστυνομία σε ένα από τα δύο σπίτια του 45χρονου, Σταύρου Παναγιωτόπουλου, που θεωρείται ο εγκέφαλος της μεγάλης κλοπής ομολόγων από την Εθνική Τράπεζα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Στο σπίτι του Παναγιωτόπουλου, ο οποίος κρατείται στην Αστυνομία, βρέθηκαν χειροβομβίδες, σφαίρες, μηχάνημα κοπής πλαστών χαρτονομισμάτων και ομολόγων, πλαστές ταυτότητες και βιβλιάρια τραπέζης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός έμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α1 Εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ, αφού επικράτησε με 69-60 της ΑΕΚ, στο ντέρμπι της 9ης ημέρας που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στους υπόλοιπους αγώνες ο Παναθηναϊκός νίκησε 73-54 τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ και το Περιστέρι τον Πειραϊκό με 114-107 και έτσι ``έπιασαν`` στην δεύτερη θέση την ΑΕΚ με 16 βαθμούς. Ακόμη ο Παπάγου έκανε την μεγάλη έκπληξη της ημέρας αφού νίκησε τον Πανιώνιο με 78-68.

Οι εκτός έδρας νίκες του Αθηναϊκού επί της Ξάνθης και της Καλαμάτας επί της Καστοριάς, σημάδεψαν την 8η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα, κρίνονται φυσιολογικά, αφού Παναθηναϊκός, Καβάλα και ΟΦΗ επικράτησαν στις έδρες τους επί του Πανηλειακού, του Απόλλωνα και του Ηρακλή αντίστοιχα.Ετσι τώρα προηγείται ο Ολυμπιακός με 20 βαθμούς, έναντι 19 του Παναθηναϊκού, 18 του ΟΦΗ , 17 της ΑΕΚ , 15 της Παναχαϊκής και 14 του Πανηλειακού.

Τρεις ομάδες, βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Β` Εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, μετά τους οκτώ πρώτους αγώνες της 8ης ημέρας, το πρόγραμμα της οποίας θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με τη συνάντηση Καλαμαριά-Δόξα Δράμας. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός, η Λάρισα και ο Παναιτωλικός βρίσκονται στην πρώτη θέση με 14 βαθμούς, παρά το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι έχασαν πολύτιμο έδαφος, αντίθετα από το συγκρότημα του Αγρινίου που πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί των Τρικάλων.

Στο βόλεϊ τώρα,ο Αρης σε αγώνα της 9ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο της Μίκρας, επικράτησε 3-0 σετ της Ορεστιάδας και παρέμεινε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,52 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 401,50, λίρα Κύπρου προς 525,83, γαλλικό φράγκο προς 47,26, ελβετικό φράγκο προς 188,71, γερμανικό μάρκο προς 159,77,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,78 και την ECU προς 306,87 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 7 εως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 10 εως 17 και στο Αιγαίο απο 13 εως 20 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχή κυρίως μετά το μεσημέρι, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 13 εως 17 και απο 11 εως 14 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 19 November 1996 - 4:43:32