Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνές εντάλματα σύλληψης των τουρκων εποίκων που δολοφόνησαν το Τάσο Ισαάκ εξεδωσε η κυπριακή αστυνομία.

Στις 9 Δεκεμβρίου συζήτηση στη βουλή για τα εθνικά θέματα, σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζητούν Νέα Δημοκρατία - Συνασπισμός. Σκληρή μάχη θα δώσει η Ελλάδα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχει διαφωνία με τον κ.Πάγκαλο, δηλώνει ο Δημήτρης Ρέππας, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρονικής συμπίκνωσης για τη συζήτηση των θεμάτων της Ιμιας και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες, στη βόρεια Ελλάδα.

Οξύτατη αντιπαράθεση στη βουλή Σημίτη - Εβερτ για την οικονομία.

Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για την οικονομία στο επίκεντρο σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάνω από 60 δις δρχ το χρόνο χάνουν οι μισθωτοί από τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων υποστηρίζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Κηδεύτηκε ο τσιγγάνος που πυροβολήθηκε από τροχονόμο, στον οποίο ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία. Η κυβέρνηση αποδοκίμασε το γεγονός και διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την οικογένεια του εκλιπόντος.

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της επετηρίδας των εκπαιδευτικών δήλωσε στη βουλή ο υφυπουργός Παιδείας.

Μαχαίρι 16 εκατοστών είχε κρυμμένο στο πουκάμισό του ο πατέρας του 15χρονου, που δολοφονήθηκε στα Καλύβια. Συνελήφθη μέσα στο Μέγαρο της Ασφάλειας.

Το 12% των μετοχών της στην ΑΓΕΤ, πώλησε η Εθνική Τράπεζα σε γαλλική εταιρία.

Φωτιές άναψε στην ΕΠΟ η καταγγελία του προέδρου του Αρη Πετρούπολης, δικηγόρου, Αλέξη Κούγια, για στημένα παιχνίδια στο πρωτάθλημα της τέταρτης εθνικής κατηγορίας.

Συννεφιά αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας και βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Μέτριοι μέχρι ισχυροί οι άνεμοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 7 μέχρι 22 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντάλματα συλλήψεως εναντίον έξι ατόμων, δύο Τουρκοκυπρίων και τεσσάρων Τούρκων εποίκων, εξέδωσε η κυπριακή αστυνομία, για συμμετοχή τους στην οργάνωση της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ στις 11 του περασμένου Αυγούστου, κατά τα επεισόδια στη Δερύνεια. Την εντολή για έκδοση των ενταλμάτων, τα οποία διαβιβάστηκαν στη διεθνή αστυνομία, όπως έγινε και στην περίπτωση του Σολωμού Σολωμού, έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί στη Βουλή προ Hμερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει της Διακυβερνητικής.Η αντιπολίτευση προωθεί αίτημα για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και το θέμα αυτό συζήτησαν ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια συναντησής τους όπου κατηγόρησαν την κυβέρνηση για διγλωσσία και έλλειψη εθνικής στρατηγικής στα εξωτερικά θέματα που επιδεινώνει τη διεθνή θέση της χώρας.Τη Δευτέρα αναμένεται να ζητηθεί στις Βρυξέλλες η πρόταση της Ιρλανδικής προεδρίας για αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σε διμερές επίπεδο,γεγονός που προμηνύει ότι η ελληνική πλευρά θα δώσει σκληρή διπλωματική μάχη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφωνία μεταξύ του ιδίου και του υπουργού εξωτερικών, κάνοντας λόγο για επιλεκτικές αναφορές.Πρόσθεσε οτι δεν τίθεται θέμα να συζητηθεί ως πακέτο στη Χάγη το θέμα της Ιμια και της υφαλοκρηπίδας,αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρονικής συμπίκνωσης, εάν βεβαίως υπάρξει συμφωνία στους κανόνες που θα ακολουθηθούν.

Ενας νεκρός και τουλάχιστον 20 τραυματίες,από τους οποίους οι 10 σοβαρά είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας,όταν λεωφορείο των ΚΤΕΛ βγήκε από την πορεία του, ανατράπηκε και έπεσε απο γέφυρα ύψους τριών μέτρων.

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε στη βουλή, το θέμα της οικονομίας και ο κ. Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, έκανε λόγο για φορολογική λαίλαπα και την χαρακτήρισε έρμαιο ξένων πρωτοβουλιών και αποφάσεων. Απαντώντας ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον κ.Εβερτ για ενσυνείδητη κινδυνολογία και αντιφατικότητα,καθώς,όπως είπε,απο τη μία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία, και από την άλλη αντιδρά στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για την οικονομία, εξετάσθηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.Στη σύσκεψη καθορίσθηκαν οι βασικές αρχές της επικοινωνιακής πολιτικής για ενημέρωση του λαού,σχετικά με την πορεία της οικονομίας και την αναγκαιότητα των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση.

Από 150 μέχρι 380 χιλιάδες δρχ θα μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ χάνουν 60 δις δρχ ετησίως από τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων. Αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και ζητούν από την κυβέρνηση τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, αύξηση του φορολογικού ορίου στα δύο εκατ., μηχανογράφηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση του πόθεν έσχες.

Σε βαρύ κλίμα,κηδεύθηκε στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων ο 44χρονος τσιγγάνος,Αναστάσιος Μοράτης,που πυροβολήθηκε από τον τροχονόμο Δημήτρη Τρίμη, 32 χρόνων,κατά τη διάρκεια μπλόκου της αστυνομίας στη Λειβαδιά. Οι τσιγγάνοι προειδοποιούν με πανελλαδικές κινητοποιήσεις, ενώ ο Συνασπισμός οργάνωσε πικετοφορία στην πλατεία Κλαυθμώνος.Ο τροχονόμος τέθηκε σε διαθεσιμότητα και του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της εξέφρασε τη λύπη της,τόνισε ότι αποδοκιμάζει τέτοιες ενέργειες, τις θεωρεί αδικαιολόγητες και διαβεβαίωσε πώς θα κάνει ότι είναι δυνατόν για τη στήριξη της οικογένειας του εκλιπόντος.

Δεν έχει τεθεί,oύτε έχει συζητηθεί θέμα κατάργησης της επετηρίδας, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος,απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι κανένα μέτρο δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο, εάν δεν προηγηθεί ευρύτατος διάλογος.

Την τελευταία στιγμή απεφεύχθη βεντέτα μέσα στην ασφάλεια με πρωταγωνιστή τον Νίκο Τακτικό, πατέρα του 15-χρονου Λευτέρη, που δολοφονήθηκε προ ημερών, μέσα στο σπίτι τους στα Καλύβια Αττικής. Ο Τακτικός συνελήφθη στο μέγαρο της ασφάλειας γιατί είχε κρυμμένο στο πουκάμισό του ένα μαχαίρι με λεπίδα μήκους 16 εκατοστών και προσπάθησε να επιτεθεί στη μητερα του δράστη Νίκου Μπατσαλιά. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για οπλοφορία.

Την εξαγορά απο την ιταλική Concretum του 50% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας στην ελληνο-ιταλική κοινοπραξία ΚΑΛΝΑΤ που ήλεγχε το 50,5% της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, ανακοίνωσε η τράπεζα. Το πακέτο αυτό των μετοχών αντιστοιχεί στο 12% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ, περιορίζοντας έτσι, πλέον, τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο 33% του κεφαλαίου της ΑΓΕΤ.

Την έναρξη πιλοτικού προγράμματος σχολικών τροχονόμων ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει στόχο την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων εξω από τα σχολεία.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι καταγγελίες σοκ που έκανε ο δικηγόρος και πρόεδρος του Αρη Πετρούπολης, Αλέξης Κούγιας, στο χθεσινό συμβούλιο της ΕΠΟ, σχετικά με στημένους αγώνες στο πρωτάθλημα της τέταρτης εθνικής κατηγορίας, άρχισαν να επαληθεύονται και να προκαλούν σεισμό πολλών ρίχτερ στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της ομάδας των Λύκων, που μετέχει στο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής κατηγορίας, Κώστας Ηλιάδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στην αθλητική εκπομπή του Αντένα το μεσημέρι, αναφερόμενος στο θέμα των δωροδοκιών στο πρωτάθλημα της Δ' εθνικής κατηγορίας αποκάλυψε πως και ο ίδιος δωροδόκησε διαιτητές και με τον τρόπο αυτό ανέβασε την ομάδα του στην Γ' εθνική. Μάλιστα, ο κ. Ηλιάδης υποστήριξε ότι πέρσι η χρονιά ήταν πιο φτηνή από άλλες και του στοίχισε λιγότερα χρήματα. Ο κ. Ηλιάδης τόνισε: Αγόρασα το πρωτάθλημα και πληρώνοντας βγήκε η ομάδα μου. Τα παιχνίδια στοίχιζαν από 500 χιλιάδες ως 5 εκατομμύρια και υπήρχε ομάδα που είχε μπάτζετ 50 εκατομμύρια για ετήσια δαπάνη εξαγοράς διαιτητών. Στο κύκλωμα εμπλέκονται και ενδιάμεσοι μιζαδόροι, που παίρνουν μίζα ανάλογα με τα ποσά που διακινούνται. Σπάνια τα χρήματα δεν φθάνουν στον τελικό προορισμό τους.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 239,74 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 403,82, λίρα Κύπρου προς 524,98, γαλλικό φράγκο προς 47,09, ελβετικό φράγκο προς 188,95, γερμανικό μάρκο προς 159,71,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,01, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,49 και την ECU προς 307,00 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές συννεφιές προβλέπονται αύριο σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, αλλά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν ασθενείς σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 20 και στο Αιγαίο 15 με 22 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 20 βαθμούς θάχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα τοπικές βροχής, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 9 μέχρι 16 βαθμούς.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 22 November 1996 - 14:00:29