Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναβλήθηκε εκ νέου το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Κοινότητας. Δεν συζητήθηκε τελικά στις Βρυξέλλες η πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας για τα ελληνοτουρκικά.

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων εξήγγειλε ο Γιάννος Παπαντωνίου που χαρακτήρισε καθοριστικό τον προϋπολογισμό του 1997. Αύριο, στο υπουργικό συμβούλιο οι οριστικές αποφάσεις για τις φοροαπαλλαγές.

Απεργούν την Τετάρτη δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, κινητοποιήσεις εξαγγέλουν για το Δεκέμβριο οι καθηγητές, την Πέμπτη η μεγάλη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Παραδόθηκε το πόρισμα Βαρβιτσιώτη για διεύρυνση του συνεδρίου. Θα συζητηθεί την Τετάρτη στο πολιτικό συμβούλιο. Νέα επίθεση Μητσοτάκη κατά Εβερτ.

Ενας 17χρονος το τελευταίο θύμα της ηρωίνης. Εξι νεαροί συνελήφθησαν σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη για χρήση και εμπορία ναρκωτικών.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση καταδικασθέντος για εμπορία ναρκωτικών, τρεις μήνες μετά την καταδίκη του.

Πάνω από 700 χιλιάδες αγρότες θα ενταχθούν στο νέο φορέα που θα μετατρέψει τον ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης.

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου.

Σε περιοχή του Κορωπίου βρέθηκε η 19χρονη Αιγύπτια που αγνοείτο από τις 6 του μηνός.

Στο Εφετείο προσπάθησε να αυτοκτονήσει 23χρονος που πρωτόδικα έχει καταδικασθεί σε 21 χρόνια κάθειρξη.

Ανοδος 0,33% στο Χρηματιστήριο.

Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Προς το βράδυ νοτιάδες μέχρι θυελλώδεις, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 1 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν συζητήθηκε τελικά στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων η πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας,να αντιμετωπισθούν τα ελληνοτουρκικά ώς διμερές θέμα, που δεν αφορά την Ευρώπη.Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας, συμφώνησαν να μην πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για τις 6 Δεκεμβρίου Συμβούλιο Σύνδεσης, και αποφάσισαν να προσκληθεί σε γεύμα τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συμβουλίου Κορυφής στο Δουβλίνο ο Τούρκος πρωθυπουργός.Ακόμη συμφώνησαν πώς όταν γίνει το το συμβούλιο σύνδεσης,η Κοινότητα θα στηριχθεί στο κείμενο που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουλίου και με το οποίο καλείται η Τουρκία να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνώση περί επικείμενης επίσκεψης του προέδρου Κλίντον σε Αθήνα και Αγκυρα.

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η τουρκική εξτρεμιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι , από τα κατεχόμενα της Κύπρου. Εντονα θορυβημένα από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ, τα μέλη της οργάνωσης, με πληρωμένη ανακοίνωση στον τύπο,καλούν το γενικό εισαγγελέα της Κύπρου να πάει στα κατεχόμενα, αν έχει την τόλμη, όπως αναφέρουν, για να τους συλλάβει. Θα τον υποδεχθούν, σημειώνουν τα εγγόνια του Αττίλα οι "Γκρίζοι Λύκοι". Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Κύπρος είναι τουρκική και ότι επετράπη στους ελληνοκύπριους να ζήσουν στο νησί. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να δηλώνουν ότι πλησιάζει το τέλος των ελληνοκυπρίων και ότι η σιωπή των "Γκρίζων Λύκων" προμηνύει θύελλες.

Εκκληση στην κοινωνία να συμβάλλει στην προσπάθεια για μείωση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων,απηύθυνε ο Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.Ο υπουργός εξήγγειλε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων,χαρακτήρισε καθοριστικό τον προϋπολογισμό του 1997, επανανέλαβε ότι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι συγκρατημένες, αλλά πάνω από τον πληθωρισμό,ενώ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν θα ξεπεράσουν το 4,5%.Σταθεροποίηση ναί, αλλά όχι με συμπίεση των εισοδημάτων και νέους φόρους,δήλωσε ο Δημήτρης Τσοβόλας.Αύριο, το υπουργικό συμβούλιο θα πάρει αποφάσεις για τις περικοπές φοροαπαλλαγών.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι απαντούν με κινητοποιήσεις.Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί κατέρχονται την Τετάρτη σε 24ωρη απεργία, η ΟΛΜΕ προτείνει κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο,ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.Να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις, ζητά ο Μιλτιάδης Εβερτ τα στελέχη της της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή του προς τις κομματικές οργανώσεις.

Την Τετάρτη θα συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας η πρόταση Βαρβιτσιώτη για τη διεύρυνση του συνεδρίου.Με την προτασή του ο αντιπρόεδρος του κόμματος επιχειρεί να βρεί τη χρυσή τομή,αφού από τη μια πλευρά απορρίπτει το αίτημα εσωκομματικών εκλογών και από την άλλη, προτείνει αλλαγές στην οργανωτική επιτροπή συνεδρίου.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που φέρεται να έκανε στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, τονίζει ότι ο κ.Εβερτ απέτυχε κι ότι δεν θα έπρεπε να ασκεί πήρως τα καθήκοντά του μέχρι το συνέδριο.

Εντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα νέα κρούσματα χρήσης ναρκωτικών σε σχολεία.Τελευταίο θύμα είναι ένας 17χρονος, που βρέθηκε νεκρός σε σχολείο των Αγίων Αναργύρων και ο θανατός του αποδίδεται σε χρήση ηρωϊνης.Στη Θεσσαλονίκη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι τρεις νεαροί που συνελήφθησαν στις τουαλέτες του 67ου δημοτικού σχολείου Αμπελοκήπων, να κάνουν χρήση ηρωίνης,ενώ στην Κατερίνη συνελήφθησαν δύο ανήλικοι και ένας 18χρονος για διακίνηση ναρκωτικών.Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 300 γραμμάρια χασίς.

Την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ερευνά ήδη την υπόθεση προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απόφασης δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης με την οποία αποφυλακίστηκε πρώην αστυνομικός, τρείς μόλις μήνες μετα την καταδίκη σε κάθειρξη έξι ετών για συνέργεια σε εμπορία ναρκωτικών. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε ήδη σήμερα ολόκληρο το φάκελο της υπόθεσης του πρώην αστυνομικού Ιωάννη Μπασδάνη. Ο πρώην αστυνομικός Ιωάννης Μπασδάνης είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 1995 ως συνεργός στην εισαγωγή στη χώρα και απόπειρα πώλησης, σε συνεργασία με τον τελωνειακό Χρήστο Αβραμόπουλο, ουσίας που αρχικά εχρήσθη απο την αστυνομία ως ηρωίνη , ενάμιση χρόνο όμως αργότερα αποδείχτηκε πως επρόκειτο για χλωριούχο αμμώνιο. Ο Μπασδάνης και ο συγκατηγορούμενος του δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στις 11 του περασμένου Σεπτεμβρίου με το σκεπτικό πως επιχείρησαν να πουλήσουν άγνωστη ναρκωτική ουσία. Ο Ιωάννης Μπασδάνης αποφυλακίστηκε με απόφαση του Πενταμελούς εφετείου, προσωρινά μέχρι το Νοέμβριο του 1997, οπότε και έχει ορισθεί η εκδίκαση της έφεσης του στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο νόμου για μετατροπή του ΟΓΑ σε φορέα κύριας ασφάλισης των αγροτών,παρουσίασε ο υπουργός εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.Στο νέο φορέα, που θα αρχίσει τη λειτουργία του από την πρώτη Ιουλίου, αναμένεται ότι θα ενταχθούν,περίπου 700.000 αγρότες,οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορές ύψους 7% που θα αποδίδουν το 1/3 του κόστους, ενω τα υπόλοιπα 2/3 θα καλύπτονται απο τον κρατικό προυπολογισμό.

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα του Ισθμού, μαζί με τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κορίνου-Τριπόλεως μήκους 14 χιλιομέτρων.Το έργο, δαπάνης 31 δις δρχ. που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα λύσει τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο και θα διευκολυνθούν τα 34.000 αυτοκίνητα που διέρχονται κάθε μέρα από τον Ισθμό.

Νεκρή στην περιοχή του Κορωπίου,βρέθηκε η Αιγύπτια Σαχάρ Σαράφ,που αγνοείτο απο τις 6 Νοεμβρίου.Η άτυχη κοπέλα,που εντοπίσθηκε σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκε το αυτοκινητό της,φέρει τραύμα στο κεφάλι,μάλλον από πέτρα.

Να αυτοκτονήσει μέσα στην αίθουσα στο εφετείο,κόβοντας τις φλέβες του, αποπειράθηκε ο Νικόλαος Καραμπατζάκης,23 ετών,ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 21 ετών κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και συγκεκριμένα για το θάνατο του 17χρονου Γιώργου Παναγιώτου, σε επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σερί των επιτυχών αποτελεσμάτων που είχε σημειώσει η Παναχαϊκή στο πρωτάθλημα, σταμάτησε σήμερα, αφού η ομάδα της Πάτρας παραχώρησε ισοπαλία 1- 1 στην Ξάνθη και παρέμεινε στην 6-η θέση της βαθμολογίας με 16 βαθμούς, ενώ οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται στην 12-η θέση με 10 βαθμούς. Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα ανοικτό, αφού και οι δύο ομάδες προσπάθησαν γιά την νίκη και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Το σκορ άνοιξε γιά τους πατρινούς, ο Ιγκόρ Κλάϊχ στο 61-ο λεπτό.Στο 63` ο Λεωνίδας Πάνου με σούτ από 30 μέτρα ισοφάρισε .

Στο βόλλεϋ,ολοκληρώνεται σήμερα η 10-η ημέρα γιά το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών, με την αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τη νεοφώτιστη ΑΕΚ.Το παιχνίδι άρχισε στις 6.15 το απόγευμα.

Στο μπάσκετ,χωρίς τους Φραγκίσκο Αλβέρτη, Νίκο Οικονόμου και Κώστα Παταβούκα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή προπόνηση της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών στη Γλυφάδα, ενόψει του αγώνα της Τετάρτης κόντρα στη Λευκορωσία, για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι δύο παίκτες του Παναθηναϊκού είναι τραυματισμένοι και η συμμετοχή τους θα κριθεί στην σημερινή και τελευταία προπόνηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ενώ όσον αφορά τον Παραβούκα, ο παίκτης αναμένεται σήμερα στην Αθήνα από την Ιταλία.Αντίθετα, προπονήθηκε κανονικά ο Παναγιώτης Φασούλας, αφού ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,93 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 405,38, λίρα Κύπρου προς 526,24, γαλλικό φράγκο προς 47,06, ελβετικό φράγκο προς 209,120, γερμανικό μάρκο προς 167,97,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,03 και τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,45.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες που θ'αρχίσουν από τα δυτικά και θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια, όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά βόρειοι αλλά από τα δυτικά θα γίνουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και το βράδυ στο Ιόνιο έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτιά 5 με 13 και στο Αιγαίο 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις, με βροχή προς το βράδυ, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 13 και 2 με 11 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 25 November 1996 - 13:00:19