Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναβλήθηκε το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που ηταν προγραμματισμένο για τις 6 Δεκεμβρίου.

Σειρά μέτρων για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αναλαμβάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κλιμάκωση της έντασης προαναγγέλει η Αγκυρα ενόψει της λειτουργίας της αεροπορικής βάσης στην Πάφο.

Τις θέσεις του Συνασπισμού για τη διακυβερνητική διάσκεψη θα εκθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Αποφασίζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για τις περικοπές των φοροαπαλλαγών.

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

Μετατρέπεται ο ΟΓΑ σε φορέα κύριας ασφάλισης.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την οικονομική πολιτική.

Ανεστάλη η απεργία των πλοηγών.

Αυριο θα συζητήσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας την πρόταση Βαρβιτσιώτη για διευρυνση του συνεδρίου.

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία της νεαρής Αιγύπτιας. Δράστης ο 24χρονος φίλος της Ανδρέας Κοντογεωργακόπουλος.

``Κεραυνός εν αιθρία`` η αποχώρηση Τροχανά απο ΑΕΚ.

Χωρίς Παταβούκα, Αλβέρτη και Καλαϊτζή αύριο η εθνική μας εναντίον της Λευκορωσίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο μπάσκετ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που ηταν προγραμματισμένο για τις 6 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας. Με παρέμβαση του Θεόδωρου Πάγκαλου οι υπουργοί Εξωτερικών της κοινότητας συμφωνησαν οτι βάση της κοινής θέσης τους για το Συμβούλιο Σύνδεσης, όποτε αυτό συγκληθεί θα αποτελεί η δήλωση της 15ης Ιουλίου, που υποδεικνύει στην Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σειρά μέτρων για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αναλαμβάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς ειναι διάχυτη πλέον η αίσθηση στο Στρασβούργο, οτι οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις στις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας δεν μπορούν να αναβάλλονται διαρκώς.

Σε αναπόφευκτη κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο οδηγεί, κατά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η κατασκευή αεροπορικής βάσης στην Πάφο. Ταυτόχρονα προειδοποιεί οτι τέτοιου είδους ενέργειες ``δεν θα συμβάλλουν στην ταχεία και εύκολη επίλυση του Κυπριακού``. Στο μεταξύ, συγκρούσεις στην τουρκική διοίκηση προκαλεί η απόπειρα να μετατραπεί σε τέμενος το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα.

Τις θέσεις του Συνασπισμού για την Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου, θα εκθέσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, συνεδριάζει στις 10.30 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για τις περικοπές των φοροαπαλλαγών, ενω την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1997 προς συζήτηση και ψήφιση.

Tην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου,ενώ χαρακτήρισε καθοριστικό τον προϋπολογισμό του 1997, επανανέλαβε ότι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα ειναι συγκρατημένες, αλλά πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν θα ξεπεράσουν το 4,5%. O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας στην ιδια εκδήλωση κατηγόρησε την κυβέρνηση για φορολογική επιδρομή και πρόσθεσε πως επέρχεται φορολογική λαίλαπα με καθαρά ταμειακό χαρακτήρα.

Το σχέδιο νόμου για μετατροπή του ΟΓΑ σε φορέα κύριας ασφάλισης των αγροτών, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Στο νέο φορέα, που η λειτουργία του θα αρχίσει από την πρώτη Ιουλίου, αναμένεται ότι θα ενταχθούν περίπου 700.000 αγρότες, οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορές ύψους 7%, που θα αποδίδουν το 1/3 του κόστους, ενω τα υπόλοιπα 2/3 θα καλύπτονται απο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί κατέρχονται αύριο σε 24ωρη απεργία.Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία θα συμμετέχουν και οι παραγωγοί της Θεσσαλίας. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης προτείνει κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις, ζητά ο Μιλτιάδης Εβερτ απο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ανέστειλαν την επ` αόριστον απεργία τους οι πλοηγοί των λιμανιών ολης της χώρας μετά απο εκτακτη συνεδρίαση τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοηγών, η απεργία ανεστάλη ενόψει νέας συνάντησης με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη.

Την πρόταση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη για διεύρυνση του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας θα συζητήσει αύριο κατά τη συνεδρίασή του το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία διέρχεται μια κρίση επικίνδυνη και τονίζει πως το συνέδριο αποτελεί την τελευταία ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα.Ο Πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, θα μιλήσει το βράδυ σε εκδήλωση των κομματικών στελεχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων,σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία της νεαρής Αιγυπτιας. Δράστης είναι ο Ανδρέας Κοντογεωργακόπουλος, 24 ετών, που μένει στον Πειραιά και είχε με το θύμα ερωτικό δεσμό από το Μάιο. Ο Κοντογεωργακόπουλος ανακρινόμενος ομολόγησε την πράξη του και ισχυρίστηκε, ότι προέβη στην εγκληματική ενέργεια, γιατί του επιβεβαίωσε τις υπόνοιές του ότι είχε εφήμερους έρωτες έναντι αμοιβής και του δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ήθελε να αλλάξει τρόπο ζωής.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Κεραυνός εν αιθρία`` στην ΑΕΚ, μετά την ξαφνική παραίτηση από τα διοικητικά της ομάδας του μεγαλομετόχου, Μιχάλη Τροχανά, πού δήλωσε ότι αποχωρεί επικαλούμενος ``επικίνδυνο πρόβλημα στην υγεία`` του και επισημαίνοντας την ``πίκρα της αχαριστίας`` πού έζησε από ανθρώπους της ομάδας. Τη διοίκηση της ΠΑΕ θα συνεχίσουν να ασκούν ο Στράτος Γιδόπουλος, πού τώρα θα έχει αυξημένες εξουσίες καί ο διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Στράτος.

Σταμάτησε το ``σερί`` των επιτυχών αποτελεσμάτων που είχε σημειώσει η Παναχαϊκή στο πρωτάθλημα, παραχωρώντας ισοπαλία 1-1 στην Ξάνθη . Η Παναχαϊκή παραμένει ωστόσο στην 6-η θέση της βαθμολογίας με 16 βαθμούς, ενώ η Ξάνθη βρίσκεται στην 12-η θέση με 10 βαθμούς.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εμφάνιση καί τη νίκη με 4-0 επί τού Αρη, εμφανίστηκε ο προπονητής τού Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά ζήτησε από τούς παίκτες του να μην εφησυχάσουν καί να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια γιά την κατάκτηση τού τίτλου.

Στον Παναθηναϊκό η ισοπαλία με τη Βέροια προβλημάτισε τον Βέλιμιερ Ζάετς. Ο Κροάτης τεχνικός πιστεύει πάντως ότι η ομάδα του θα παρουσιαστεί πανέτοιμη στα δύσκολα παιχνίδια πού ακολουθούν, αρχής γενομένης από το παιχνίδι κυπέλλου με τον Ηρακλή.

Το θέμα της επιστροφής τού Νίκου Γκάλη στην αγωνιστική δράση καί στον Αρη, εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα.Ο προπονητής του Αρη, Σλόμπονταν Σούμποτιτς, δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να θίξει την προσωπικότητα τού μεγάλου αυτού αθλητή καί πρόσθεσε πως θα τον ήθελε στην ομάδα, αλλά υπάρχουν καί νομικά προβλήματα πού πρέπει να λυθούν, αφού ο Γκάλης τυπικά ανήκει ακόμη στον Παναθηναϊκό.

Χωρίς τούς Κώστα Παταβούκα, Φραγκίσκο Αλβέρτη καί Γιώργο Καλαϊτζή, καταστρώνει τα πλάνα του γιά τον εκτός έδρας αγώνα με τη Λευκορωσία, ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, Λάκης Τσάβας.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,93 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 405,38, λίρα Κύπρου προς 526,24, γαλλικό φράγκο προς 47,06, ελβετικό φράγκο προς 209,120, γερμανικό μάρκο προς 167,97,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,03 και τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,45.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες που θ'αρχίσουν από τα δυτικά και θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια, όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί και το βράδυ στο Ιόνιο έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 1 εως 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 5 εως 13 και στο Αιγαίο απο 10 εως 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις, με βροχή προς το βράδυ, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 9 εως 13 και απο 2 εως 11 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 26 November 1996 - 2:14:06