Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακαρπες οι χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - αγροτών. Κομμένη στα δύο η χώρα.

Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο οι συντονιστικές επιτροπές αγροτών Κοζάνης, Αγρινίου, Σερρών και Καβάλας.

Δίκαια τα αιτήματα αλλά κατευθυνόμενες οι κινητοποιήσεις δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας.

Επιπλέον έσοδα 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθές. Στις 17 Δεκεμβρίου η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 7,9% και 6% των συντάξεων προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διαβεβαιώνει οτι δεν θα επιβληθούν άλλοι φόροι και οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι κάτω απο το 4, 5%.

Σε διαβήματα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς θα προβεί η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για οργανωμένο τουρκικό σχέδιο εμπρησμών των δασών μας.

Αναχωρεί αύριο για τη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ.

Τετράδυμα με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης γέννησε 29χρονη στη Θεσσαλονίκη.

Εμπορος ναρκωτικών συνελήφθη με 11 κιλά χασίς.

Αυστηροί έλεγχοι θα διενεργούνται στην αγορά καθόλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ακαρπες απέβησαν τελικά οι πολύωρες διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου με τους εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι απειλούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Ετσι, η χώρα παραμένει κομένη στα δύο, καθώς οι αγρότες με εκατοντάδες τρακτέρ έχουν αποκλείσει σε τρία σημεία την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Λάρισας και τη σιδηροδρομική γραμμή στο Σηκούριο. Σήμερα, θα συνεδριάσουν οι συντονιστικές επιτροπές αγροτών στην Κοζάνη και το Αγρίνιο για κινητοποιήσεις, την Κυριακή στις Σέρρες και στην Καβάλα, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Οι αγρότες ζητούν άμεση απάντηση στα δύο βασικά τους αιτήματα , τα καύσιμα και τη στρεμματική ενίσχυση στο βαμβάκι και τα άλλα προϊόντα. Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Δημόπουλος ζήτησε να μεταβούν στα μπλόκα των αγροτών όλοι οι διαθέσιμοι εισαγγελείς της Λάρισας για να αποτρέψουν τη δημιουργία επεισοδίων.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ , Γιώργο Πασχαλίδη μετέχουν επίσης ο υφυπουργός Γεωργίας, Δημήτρης Σωτηρλής, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας , Παναγιώτης Βασιλείου και ο Υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θανάσης Παπαγεωργίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης κατήγγειλε οτι μέλη της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των αγροτικών συλλόγων κ. Πατάκη, τον εμπόδισαν να πάρει μέρος στη σύσκεψη.

Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας σε δηλώσεις του επεσήμανε οτι οι αγρότες έχουν μεγάλα προβλήματα αλλά αυτά δεν μπορούν να λυθούν με αποκλεισμούς δρόμων, ενώ κατήγγειλε οτι οι κινητοποιήσεις προέρχονται απο συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και εξελίσσονται βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Χθές, στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους της Αγροτικής Τράπεζας, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, με αντικείμενο τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα.

Επιπλέον έσοδα ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών προβλέπει ο προϋπολογισμός, που κατατέθηκε χθές στη Βουλή και την Τετάρτη θα θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η συζητησή του στην ολομέλεια του σώματος θα διεξαχθεί από 17 μέχρι 21 Δεκεμβρίου. Στο σκέλος των δαπανών, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν αυτές για την παιδεία 18,4%, την Αμυνα 12,8% και την υγεία 10,9%. Οι μισθοί στους δημοσίους υπαλλήλους θ'αυξηθούν κατά μέσο όρο 7,9% και κατά 6% οι συντάξεις, ενώ η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι 4,5% στο τέλος του 1997.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί κανένας άλλος φόρος και ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι κάτω από τον πληθωρισμό έως και μηδενικές. Επίσης, προανήγγειλε την πώληση τριών μικρών τραπεζών, μέρος των μετοχών της ΔΕΠ και επιχειρήσεις του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Για φορολογική επιδρομή που θα πληρώσουν οι μή έχοντες,έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ. Ανειλικρινή χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ απάνθρωπο, ταξικό και αδιέξοδο ο Δημήτρης Τσοβόλας. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας της κυβέρνησης, για την αναγκαιότητα της εξαγγελθείσης οικονομικής πολιτικής.

Ολους τους διεθνείς οργανισμούς θα ενημερώσει και θα προβεί σε διαβήματα η κυβέρνηση για την πρωτοφανή ομολογία Τούρκου βουλευτή ότι υπήρξαν εμπρησμοί ελληνικών δασών με τουρκική υποκίνηση και οργάνωση.

Για τη Λισαβόνα αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, στο περιθώριο της Συνόδου, να συναντηθεί για λίγο ή και να ανταλλάξει χαιρετισμό με τον Μπίλ Κλίντον.

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε σε μετωπική σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με φορτηγό στο 60ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας- Λειβαδιάς, πριν από την Τιθορέα. Νεκροί είναι ο Σεραφείμ Φλούδας, οδηγός του φορτηγού και οι επιβάτες του ΙΧ Νικόλαος Παναγής, Γιάννης Μαρκογιαννάκης και Παρασκευή Μάστορη, ενώ τραυματίστηκε η Παρασκευή Παναγή, η κατάσταση της οποίας παραμένει κρίσιμη.

Εντεκα κιλά χασίς μετέφερε με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του ο 38χρονος Κώστας Καραμπατζίδης, από την Προσοτσάνη Δράμας, που συνέληφθη απο αστυνομικούς σε μπλόκο στο 25ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Σερρών- Δράμας. Ο Καραμπατζίδης υποστήριξε ότι το χασίς του το είχε δώσει ένας Βούλγαρος και θα το πήγαινε στην Αθήνα.

Μέλος της σπείρας που αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την παροχή προστασίας σε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα της Ηλιούπολης εκτιμά η αστυνομία οτι είναι ο δράστης της ένοπλης επίθεσης σε κομμωτήριο, απο την οποία τραυματίστηκε η ιδιοκτήτριά του. Η σπείρα αυτή εξαρθρώθηκε πρόσφατα και εντός των προσεχών ημερών επρόκειτο να εκδικασθεί μήνυση που υπέβαλαν καταστηματάρχες νυχτερινών κέντρων της Ηλιούπολης σε βάρος μελών της για διακίνηση ναρκωτικών και στην οποία είχε κληθεί ως μάρτυρας η Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου.

Στον 9ο ειδικό ανακριτή ανατέθηκε η κύρια ανάκριση σε υπόθεση πλαστής διαθήκης ακινήτων αξίας δύο δις δρχ που κατέλιπε ο αποβιώσας το 1994 Δημήτριος Παπαστόφας. Κληρονόμοι των ακινήτων αυτών φέρονται με τη διαθήκη τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων και ο αρεοπαγίτης, Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος.

Δεν άντεξαν την πείνα και το κρύο δυο νεαροί Ιρακινοί λαθρομετανάστες. Τους βρήκαν νεκρούς κτηνοτρόφοι στον κάμπο της Ροδόπης, κοντά στο χωριό Πολύανθος. Από ιατρική γνωμάτευση προέκυψε ότι ο θάνατος τους επήλθε ένα 24ώρο πριν τους βρούν οι κτηνοτρόφοι και οφείλεται σε ασιτία και στο δριμύ κρύο.

Οι υπεύθυνοι ενός τηλεοπτικού σταθμού, δύο εφημερίδων και ενός περιοδικού καταδικάστηκαν απο το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τη μη καταβολή του αγγελιοσήμου στο ΤΣΠΕΑΘ. Συγκεκριμένα, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και σε χρηματική ποινή 5 εκατ.δρχ. καταδικάστηκε η Καλλιόπη Μανούση, υπεύθυνη του τηλεοπτικού καναλιού NEW CHANΝEL, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και σε χρηματική ποινή 1,5 εκατ.δρχ. η Αικατερίνη Βελλίδη, εκδότρια των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και τέλος σε φυλάκιση τριών ετών και χρηματική ποινή 1,5 εκατ.δρχ. οι Τριάντης Τριαντόπουλος και Χρήστος Ορφέας, υπεύθυνοι του περιοδικού VOTRE BEAUTE.

Η γέννηση διδύμων είναι μία στις 80 γεννήσεις, για τα τρίδυμα είναι περίπου μία στις 6.400 και για τα τετράδυμα μία στις 500.000. Η ζωή όμως δεν ακολουθεί τους αριθμούς της στατιστικής προς μεγάλη χαρά της 29χρονης Δημητρας Μίσσας, που μετά από προσπάθειες 7 χρόνων γέννησε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης τετράδυμα πριν λίγες μερες στο "Ιπποκράτειο" Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Είναι η δεύτερη φορά που γεννιούνται τετράδυμα στη Βόρεια Ελλαδα και μια τέτοια περίπτωση, για να χρησιμοποιήσουμε και παλι τους όρους της στατιστικής θα μπορούσε να συμβαίνει μία φορά κάθε 5 χρόνια στην Ελλαδα αφού οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι περίπου 100.000 καθε χρόνο.

Αρχισαν χθές στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Εθνικών Αντιπροσώπων της CIRCOM,της Ενωσης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών της Ευρώπης στην οποία συμμετέχουν 360 τηλεοπτικοί σταθμοί από 39 χώρες.

Αυστηρούς ελέγχους στην αγορά καθόλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων ζητεί απο τις Νομαρχίες και τα αρμόδια όργανα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σε εγκύκλιο που απέστειλε τονίζει οτι οι παραβάτες θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά σύμφωνα με τις αγορανομικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται μεταξύ άλλων και χρηματικά πρόστιμα μέχρι ένα εκατομμύριο δραχμές.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο μπάσκετ, η ΑΕΚ υποδέχεται το απόγευμα τον Αρη στο ΟΑΚΑ. Αύριο, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στη Γλυφάδα τον Πανιώνιο. Οι υπόλοιποι αγώνες είναι Ηρακλής - Απόλλωνας, ΠΑΟΚ- Περιστέρι, Πειραϊκός - Παναθηναϊκός, Λάρισα- Παπάγου, Σπόρτιγκ- ΒΑΟ.

Με μία πολύ σημαντική νίκη ξεκίνησε η ομάδα υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης τους αγώνες της στον τρίτο προκριματικό όμιλο του κυπέλλου κυπελλούχων. Σε αγώνα που έγινε στην πόλη Κράνι της Σλοβενίας, νίκησε 5-4 την ουγγρική Βάσας.

Αντίθετα η ομάδα της Πάτρας, σε αγώνα γιά τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, που έγινε στο Σπλιτ της Κροατίας, έχασε με 7-4 από την κροατική Σλόμποτνα Νταλμάσια.

Η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών, σε αγώνα γιά την προκριματική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που έγινε στην Πάτρα, παραχώρησε ισοπαλία με 24-24 στην αντίστοιχη της Εσθονίας.

Τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες πέτυχαν οι ελληνικές ομάδες βόλεϊ στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας. Η ανδρική ομάδα του Κτησιφώντα Παιανίας νίκησε στην Ελβετία 3-0 σετ την γιουγκοσλαβική Ποντγκόριτσα, ενώ οι γυναικείες ομάδες του Παναθηναϊκού και του Φιλαθλητικού επιβλήθηκαν 3-0 και 3-1 αντίστοιχα της Τέουτα και της Ελβασάν από την Αλβανία.

Πρόταση για λύση κοινή συναινέσει του συμβολαίου ανάμεσα στην ΠΑΕ Αρης και τον Σταύρο Διαμαντόπουλο, έκανε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος των ``κιτρίνων`` Λάμπρος Γράντας, στον τεχνικό της ομάδας, μετά τα άσχημα αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Διαμαντόπουλο και έτσι στο ΔΣ της Δευτέρας δεν αποκλείεται, η διοίκηση να του Αρη να κάνει γνωστή την απομάκρυνση του από το σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,45 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 411,35, λίρα Κύπρου προς 527,25, γαλλικό φράγκο προς 46,84, ελβετικό φράγκο προς 188,11, γερμανικό μάρκο προς 159,21,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,15, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,82 και την ECU προς 307,49 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχερός θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες αλλά και διαστήματα με ήλιο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 18 και στο Αιγαίο 14 με 19 βαθμούς Κελσίου. Βροχερός θα είναι αύριο ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 17 και 10 με 14 αντίστοιχα.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 30 November 1996 - 9:23:24