Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αγροτικό συζητείται στην Κυβερνητική Επιτροπή. Στη Λάρισα το απόγευμα ο Στέφανος Τζουμάκας. Πάνω απο 40 μπλόκα σε 17 νομούς της χώρας.

Συνεχίζεται η αντίδραση των εργαζομένων στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Καταγραφή των ζημιών στη Ξάνθη. Κατολισθήσεις στην Ηπειρο.

Διέψευσε ο Γλαύκος Κληρίδης τις πληροφορίες για οκτάμηνο μορατόριουμ των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω απο την Κύπρο.

Ολιγόλεπτες συναντήσεις του Κώστα Σημίτη με Ντεμιρέλ και Γκλιγκόροφ στη Λισαβόνα.

Αποστάσεις Σουφλιά απο τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του περί Καραμανλή.

Εκατόν εφτά δισεκατομμύρια δραχμές θα κοστίσει το νέο μισθολόγιο αξιωματικών. Επικρίσεις και απο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Νέα υπόθεση παραγραφής ύστερα απο 11 αναβολές δίκης εμπόρου ναρκωτικών.

Ευρεία σύσκεψη το πρωί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το βράδυ ο αγώνας Κροάσια- Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα και Ερυθρού Αστέρα- ΠΑΟΚ για το κύπελλο Κόρατς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τα αιτήματα των αγροτών θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπο τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος αμέσως μετά θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, θα μεταβεί στη Λάρισα, προκειμένου να συζητήσει με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής τα προβλήματα των αγροτών. Την ίδια ώρα, η χώρα έχει παραλύσει από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τελώντας υπό καθεστώς ομηρίας με πάνω απο 40 μπλόκα, που έχουν στηθεί σε 17 νομούς από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο και την Ηπειρο.Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά πορεία διαλόγου και ενημέρωσης των αγροτών και της κοινής γνώμης, δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή βουλευτών του κόμματος απο την περιφέρεια της Θεσσαλίας. Οι Μιλτιάδης Εβερτ και Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάλεσαν τον Πρωθυπουργό να συναντήσει τους αγρότες, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε οτι το ΚΚΕ δεν βρίσκεται πίσω από τις κινητοποιήσεις αλλά συμμετέχει.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πέρα απο την απεργία, που πραγματοποιούν οι λιμενεργάτες, η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε απεργία για τις 17 του μηνός, ενω η ΓΣΕΕ αποφασίζει σήμερα για την περαιτέρω στάση της. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προγραμματίζει απεργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, ενώ στο χορό μπαίνουν καθηγητές,δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, συνταξιούχοι και πολύτεκνοι. Σήμερα αρχίζει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Καταγραφή των ζημιών απο τη πρόσφατη θεομηνία στη περιοχή της Ξάνθης γίνεται απο τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενω οι κάτοικοί της προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές, που άνοιξαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες. Ηδη, άρχισε η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 200 χιλιάδων δραχμών για τις πρώτες ανάγκες στις πληγείσες οικογένειες, ενω αποκλεισμένα παραμένουν πολλά ορεινά χωριά. Ζημιές απο καθιζήσεις και κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου αλλά και σε χωριά της Αρτας.

Διέψευσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας αποδέχθηκε οκτάμηνο μορατόριουμ στις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να συζητηθεί για περίοδο 3 - 4 μηνών, εφόσον υπάρξει πρωτοβουλία για τις βασικές πτυχές του Κυπριακού και σημειωθεί πρόοδος, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης. Στην Αθήνα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση της Λευκωσίας και δεν θίγεται το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αμύνης, το ΚΚΕ κάνει λόγο για σημαντικό βήμα στη νομιμοποίηση διχοτόμησης της Κύπρου, για νέα απαράδεκτη υποχώρηση μιλάει ο Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ ο Συνασπισμός εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους Προέδρους της Τουρκίας και των Σκοπίων, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Κίρο Γκλιγκόροφ αντίστοιχα, είχε στη Λισσαβόνα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος τις χαρακτήρισε συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με την Τουρκία. Για τον διάλογο με τα Σκόπια, ο κ. Σημίτης ειπε οτι γίνεται μέσω του ΟΗΕ. Το πρόβλημα δεν είναι οι χειραψίες με τον Κίρο Γκλιγκόροφ αλλά οταν αυτές αποτελούν προθάλαμο νέων υποχωρήσεων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Ανοιξη.Ο Πρωθυπουργός,μιλώντας στη Σύνοδο,τόνισε την ανάγκη να παίξει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης, σε περιπτώσεις διενέξεων μεταξύ διαφόρων χωρών.

Αποστάσεις από τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κράτησε ο Γιώργος Σουφλιάς με συνέντευξή του στον ΦΛΑΣ για τα όσα είχε πει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο πρώην Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δεν χρειαζόταν να πει αυτά τα πράγματα αυτή την ώρα και θεωρώ ότι ορισμένα δεν έπρεπε να λεχθούν, τόνισε ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος επανέλαβε οτι θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο του κόμματος και οτι επιδιώκει την υποψηφιότητά του να την στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι για να υπάρξει επιτυχία.

Εκατόν εφτά δισεκατομμύρια δραχμές θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό η εφαρμογή του νέου μισθολογίου των αξιωματικών,το οποίο καταρτίστηκε με βάση τις δεδομένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Η αντιπολίτευση επέκρινε με δριμύτητα τη φιλοσοφία του νέου μισθολογίου χαρακτηριζοντας το, ως μισθολόγιο πείνας,ενώ επικρίσεις δέχθηκε το νέο μισθολόγιο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Νέα υπόθεση παραγραφής, ύστερα απο 11 αναβολές δίκης, εμπόρου ναρκωτικών ήρθε στο φώς της δημοσιότητας.Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον προϊστάμενο του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης του εφετείου Αθηνών να της αποσταλούν αμέσως όλες οι αποφάσεις για τη συγκεκριμένη υποθεση και τα αντίγραφα των πρακτικων για να ελέγξει αν ήταν δικαιολογημένες. Επίσης ζητήθηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Αθηνών να αποσταλούν τα αντίγραφα άλλων οκτώ αποφάσεων του εφετείου Αθηνών, με τις οποίες έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Πραγματοποιείται σήμερα κοινή σύσκεψη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και των πολιτικών κομμάτων για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο μεταξύ, κλειστή θα παραμείνει σήμερα η χωματερή Ανω Λιοσίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην εξεύρεση χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Αττική. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της μελέτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για την επιλογή των χώρων.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει απόψε στο Σπλίτ την Κροάσια γιά τον τρίτο όμιλο της προκριματικής φάσης της Ευρωλίγκα. Ο Σέρβος προπονητής του Παναθηναϊκού, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, δήλωσε ότι στο Σπλιτ αισθάνεται σαν στο σπίτι του, αφού ως γνωστόν ήταν ο δημιουργός καί προπονητής της μεγάλης Γιουγκοπλάστικα, πού τώρα έχει το όνομα ``Κροάσια``.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται απο χθές στο Βελιγράδι, όπου σήμερα αντιμετωπίζει τον Ερυθρό Αστέρα, γιά το κύπελλο Κόρατς. Ο Γάλλος προπονητής του ΠΑΟΚ, Μισέλ Γκομέζ, είπε μεταξύ άλλων ότι ο Ερυθρός Αστέρας είναι καλύτερη ομάδα απ' όσες έχει αντιμετωπίσει φέτος στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική ομάδα θα πάρει την πρόκριση, αφού θα δώσει τη ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, η ομάδα μπάσκετ τού Απόλλωνα Πατρών, σε αγώνα της 9ης ημέρας γιά την πρώτη φάση τού Ευρωπαϊκού κυπέλλου νίκησε εντός έδρας 85-68 την Ουκρανική Μπουντιβέλνικ Κιέβου. Μετά τη νίκη της αυτή η ελληνική ομάδα εξασφάλισε σίγουρα τη δεύτερη θέση στον όμιλό της, ενώ θα καταταγεί πρώτη αν στον τελευταίο αγώνα της γι αυτή τη φάση, την ερχόμενη εβδομάδα, κερδίσει εκτός έδρας τη Ρωσική Βόλγογκραντ.

Και ο Ηρακλής όμως συνέχισε τη μεγαλειώδη πορεία του στο Ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ, κερδίζοντας στη Θεσσαλονίκη, 86-74 την Πολωνική Σλάσκ Βρότσλαβ. Ηταν η όγδοη νίκη του γηραιού σε 9 αγώνες με την οποία εξασφάλισε την πρώτη θέση στον πέμπτο όμιλο.

Στις οκτώ το βράδυ θα αρχίσουν και τα δύο ντέρμπι του πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, που θα γίνουν στις 8 και 15 Δεκεμβρίου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και τους ``πράσινους`` με την ΑΕΚ, γιά την ενδέκατη και δωδέκατη αγωνιστική αντίστοιχα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 248,31 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 413,98, λίρα Κύπρου προς 527,07, γαλλικό φράγκο προς 46,88, ελβετικό φράγκο προς 187,31, γερμανικό μάρκο προς 158,66,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,17, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,79 και την ECU προς 307,39 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η επικράτηση ισχυρών βοριάδων, η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και ο περιορισμός των καταιγίδων στην περιοχή του Αιγαίου θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί στη βόρεια Ελλάδα και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σ'ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις, με εξασθένηση από τη νύχτα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -1 μέχρι 10 βαθμούς, στα δυτικά 4 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 7 με 15 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανή βροχή αλλά γρήγορη βελτίωση, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 8 εως 13 και απο 5 εως 10 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.01 run on Wednesday, 4 December 1996 - 8:00:13 UTC