Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, έντονη συζήτηση στη βουλή. Δεν γίνεται διάλογος με εκβιασμούς, τονίζει ο πρωθυπουργός. Εντονη κριτική από την αντιπολίτευση που τον κατηγόρησε για αλαζονεία και αυταρχισμό.

Για τυφλή ρήξη από την οποία δεν θα βγει κανείς κερδισμένος κάνει λόγο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Μπορούν να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει ο Αλέκος Αλαβάνος, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Δεν ικανοποίησαν την ΑΔΕΔΥ οι προτάσεις της κυβέρνησης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και ετοιμάζεται για την απεργία της 17ης Δεκεμβρίου.

Κάτω από το 8% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά από το 1973.

Σε επιφυλακή οι αρχές του Εβρου λόγω της υπερχείλισης φραγμάτων. Τα νερά έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες καλλιεργημένα στρέμματα. Στην Ξάνθη αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αποκλείουν μορατόριουμ για τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο.

Τραγικό θάνατο από ασφυξία βρήκε ο 11χρονος Νίκος Βερνίκος όταν κλείσθηκε σε μπαούλο.

Δεν αποκλείει κλείσιμο της χωματερής και μέσα στις γιορτές ο δήμος των Ανω Λιοσίων.

Μετατίθεται για την 1η Απριλίου ο νέος τρόπος εξέτασης των υποψηφίων για απόκτηση άδειας οδήγησης.

Αγνωστο αν θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο οι αγώνες των ομαδικών αθλημάτων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τοπικές νεφώσεις και άνεμους μέτριας έντασης προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αγροτών, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και αύριο στη Λάρισα πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνεται διάλογος με εκβιασμούς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες καλώντας εμμέσως τους αγρότες να αποσυρθούν από το εθνικό οδικό δίκτυο. Την ίδια ώρα στη Λάρισα η εισαγγελία πρωτοδικών ασκούσε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για τυφλή ρήξη από την οποία θα βγουν όλοι χαμένοι και απέκλεισε το ενδεχόμενο δυναμικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία επισημαίνει ότι με πρόταση κανονισμού της Ευρωπαικής Ενωσης, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις όπως οι σιτοπαραγωγοί της Ισπανίας, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Εντονη συζήτηση επί του θέματος σημειώθηκε και στη βουλή κατά τη διάρκεια της ώρας του πρωθυπουργού. Ο κ.Σημίτης, χαρακτήρισε τις καταλήψεις εκβιασμό, μίλησε για συντεχνιακά συμφέροντα, τόνισε ότι στα μπλόκα δεν βρίσκονται όλοι οι αγρότες και υπογράμμισε ότι για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους απαιτούνται περισσότερα από ένα τρις δρχ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, είπε ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και συμπεριφέρεται με αλαζονεία και περιφρόνηση, αρνούμενος το διάλογο.Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι ο διχασμός και η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν θα περάσουν, ενώ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε πως η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και ο Πρωθυπουργός επιλέγει τον αυταρχισμό. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, χαρακτήρισε την κυβερνηση ανάλγητη, ταξική, αυταρχική, αντιδημοκρατική. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την άμεση αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής και καλέσε τον πρωθυπουργό να πάρει με θάρρος τις μεγάλες αποφάσεις.

Πενιχρές θεωρεί η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που προσκόμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, στη συνάντησή του με τους συνδικαλιστές. Με τις προτάσεις αυτές βελτιώνεται ελαφρά το εισόδημα κυρίως των εκπαιδευτικών, που έχουν υπηρεσία μέχρι και 15 χρόνια. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος, κάλεσε τους δημόσιους υπάλληλους σε δυναμική συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 17 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το μισθολόγιο την ερχόμενη Τρίτη.

Κάτω απο το 8% βρίσκεται ο πληθωρισμός για πρώτη φορά απο τον Απρίλιο του 1973.Συμφωνα με τη στατιστική υπηρεία ο πληθωρισμός το Νοέμβριο υποχώρησε στο 7,7% απο 8,3% που ήταν τον Οκτώβριο. Τον Απρίλιο του 1973 ήταν 7,2%. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δεν παρατηρήθηκε καμιά ανατιμική πίεση στην αγορά της Αθήνας και του Πειραιά.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές στο νομό Εβρου, λόγω της υπερχείλισης φραγμάτων του ποταμού Αρδα, ενώ η στάθμη του ποταμού Εβρου έχει ξεπεράσει το όριο επιφυλακής και οι αρμοδιες υπηρεσίες και οι κάτοικοι, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες με αναχώματα. Ηδη, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης έχουν πλημμυρίσει. Το νομό της Ξάνθης θα επισκεφθεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο, από την στιγμή που η Τουρκία μπορεί να αναλάβει αεροπορικη δράση, εάν εμείς προβαίναμε σε εξοπλισμούς. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, επανερχόμενος στο επίμαχο θέμα του μορατόριουμ.Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε οτι έχει σταματήσει ο διάλογος για το ενδεχόμενο αναστολής των υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

Τραγικό θάνατο από ασφυξία βρήκε ο 11χρονος Νίκος Βερνίκος, γιός του εφοπλιστή Κώστα Βερνίκου, όταν κλείστηκε μέσα σε μπαούλο, που του χάρισε η γιαγιά του για τη σημερινή, ονομαστική του γιορτή. Ο μικρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του, από ασφυξία.

Το ενδεχόμενο να κλείσει την χωματερή ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξετάζει ο Δήμος των Ανω Λιοσίων θέλοντας να πιέσει για τη δημιουργία νέων χώρων Υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική. Το Δημοτικό Συμβούλιο των Ανω Λιοσίων θα αποφασίσει την ερχόμενη Τετάρτη. Προειδοποιητικά ο Δήμος κλείνει τη χωματερή απο τις 8 το πρωϊ της Κυριακής και για 24 ώρες, καθώς και απο το πρωϊ της Τρίτης εως το βράδυ της Τετάρτης.

Μετατίθεται για την 1η Απριλίου 1997, ο νέος τρόπος εξέτασης των υποψηφίων για απόκτηση άδειας οδήγησης. Το υπουργείο Μεταφορών έδωσε την 3- μηνη παράταση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των υποψηφίων νέων οδηγών οι οποίοι σπεύδουν στις υπηρεσίες φοβούμενοι οτι οι εξετάσεις θα γίνουν δυσκολότερες.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγνωστο παραμένει εάν θα γίνουν τελικά το Σαββατοκύριακο όλοι οι αγώνες των ομαδικών αθλημάτων, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων των εθνικών γυμναστηρίων αλλά και των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν νεκρώσει την κίνηση στις εθνικές οδούς. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, επικεντρώνεται στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, γιά το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και κατηγορίας, το οποίο μάλλον θα διεξαχθεί κανονικά.

Ο πρόεδρος της ομάδας Λύκοι, Κώστας Ηλιάδης, κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της ΕΠΟ που ερευνά την υπόθεση των στημένων αγώνων στο πρωτάθλημα της Δ' εθνικής κατηγορίας να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Η Εξεταστική Επιτροπή έχει καλέσει ακόμη για κατάθεση τον προπονητή Παναγιώτη Γιαννακόπουλο και τους διαιτητές Ντάφλο, Σπανέα. Κεχαγιά και Γρηγορίου, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων αγώνων.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 245,72 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 403,22, λίρα Κύπρου προς 527,05, γαλλικό φράγκο προς 47,23, ελβετικό φράγκο προς 188,57, γερμανικό μάρκο προς 159,66,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,15, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,74 και την ECU προς 307,59 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις και άνεμους μέτριας έντασης προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και στ'ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μηδέν έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγη συννεφιά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 17 και 4 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.01 run on Friday, 6 December 1996 - 18:00:14 UTC