Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ικανοποιημένος ο Κώστας Σημίτης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Δουβλίνο.

Σκληρό το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία, εκτιμά η Γαλλία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση της 15ης Ιουλίου της ΕΕ.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλίας.

Να συζητήσει με τους αγρότες, καλεί τον πρωθυπουργό ο Γιώργος Σουφλιάς.

Διαφωνεί με τη συμπαράσταση της ΝΔ στους αγρότες, ο Γεώργιος Ράλλης.

Απεργούν αύριο ναυτικοί και δάσκαλοι και την Τρίτη ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Την Τρίτη αρχίζει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Εκβιαστικό το δίλλημα "Μάαστριχτ ή καταστροφή" δηλώνει ο Γεράσιμος Αρσένης.

Δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα η συμφωνία του '60, τονίζει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι στόχοι που είχε θέσει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Δουβλίνο είχαν θετική εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της. Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετικό το ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου, θεωρείται ως κεντρικό σημείο η δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Ιουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως σκληρό το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που θύμησε τα 'Ιμια και την επιστολή Τσιλέρ. Ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, υποστήριξε οτι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να σπρώξουν την Τουρκία στη γωνία, εξέφρασε όμως την απογοήτευσή του για τη στάση της 'Αγκυρας.

Αντιαπαραθέσεις Τσιλέρ-Παπανδρέου στο δείπνο της Ιρλανδικής προεδρίας προς την τουρκάλα υπουργό Εξωτερικών. Η κ. Τσιλέρ τόνισε οτι οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με απευθείας διάλογο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, υπογράμμισε οτι η χώρα μας επιθυμεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας με την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα σέβεται τους διεθνείς κανόνες και παράλληλα θα συμμορφωθεί με την απόφαση της 15ης Ιουλίου.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, που η χώρα του θα αναλάβει την προεδρία στην ΕΕ από 1.1.97 εξέφρασε την πρόθεση να συγκαλέσει το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας εντός του Ιανουαρίου.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε χθες ομόφωνα για μια ακόμη φορά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών.

Ο Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξή του στην ``Καθημερινή`` καλεί τον πρωθυπουργό να συνομιλήσει ο ίδιος με τους αγρότες γιατί όπως αναφέρει, ``είναι αδιανόητο να μη συζητάς με το 25% του πληθυσμού``.

Ο Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπια`` ζητά να σταματήσουν αμέσως οι αποκλεισμοί των δρόμων απο τους αγρότες και επισημαίνει οτι ο αγώνας τους συνεχίζει να προκαλεί ζημιές σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης χαρακτηρίζει απαράδεκτο το κλείσιμο των δρόμων απο τους αγρότες και τονίζει οτι δεν τον βρίσκει σύμφωνο η συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας στις κινητοποιήσεις, όχι μόνο των αγροτών αλλά και των άλλων.

Με απεργίες υποδέχονται τα συνδικάτα την έναρξη συζήτησης την Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 1997. Την ίδια ημέρα η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία και η ΓΣΕΕ τρίωρη στάση εργασίας.

Διήμερη πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο και μεθαύριο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες για μετά τις 20 ιανουαρίου αποφάσισαν οι καθηγητές.

Το θέμα της διεύρυνσης του συνεδρίου της ΝΔ θα συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος τη Δευτέρα, υπό τον Μιλτιάδη 'Εβερτ. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε χθές με τους νομάρχες και τους υποψήφιους νομάρχες, που στήριξε το κόμμα και οι οποίοι σύμφωνα με τις προτάσεις Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά, θα συμμετέχουν στο συνέδριο.

Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, σε άρθρο του στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία``, τονίζει ότι όταν οι κινητοποιήσεις θα καταλαγιάσουν θα μείνει ``σ' όλους μια πικρή γεύση οτι εμφανιστήκαμε ως ουδέτεροι διαχειριστές μιας δήθεν αδήριτης οικονομιστικής νομοτέλειας``.

Οι συμφωνίες του 1960 γιά την ανεξαρτησία της Κύπρου δεν αποτελούν εμπόδιο γιά την ένταξή της στην ΕΕ πριν από την Τουρκία, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Αυξάνονται συνεχώς οι εσωτερικοί μετανάστες απο βόρειες περιοχές της Αλβανίας, που εγκαθίστανται κυρίως, στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ``Ευρώπη`` νίκησε με 83-75 την ``Αμερική`` στον 5-ο αγώνα ``Ολ Σταρ``, που έγινε χθές στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, παρουσία 5.000.

Νέα Πανελλήνια επίδοση στα 200 μέτρα ελεύθερο σημείωσε ο Δημήτρης Μαγγανάς, κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε μικρή πισίνα, στο Ροστόκ της Γερμανίας, με 1'50" κ, 30/100.

Το μεγάλο Αθηναϊκό ντέρμπι του ΠΑΟ με την ΑΕΚ, που αρχίζει στις 20:00, στο ΟΑΚΑ, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της 12-ης ημέρας του πρωταθλήματοςτης Α' Εθνικής κατηγορίας. Τα υπόλοιπα σημερινά παιχνίδια (έναρξη 15.00): ΠΑΟΚ- Πανηλειακός, Καλαμάτα-Απόλλων, ΟΦΗ-Παναχαϊκή, Ιωνικός-Ξάνθη. Χθές: Καστοριά- Εδεσσαϊκός 1-1. Την Δευτέρα: Βέροια-Ολυμπιακός, Ηρακλής-Αθηναϊκός, Καβάλα- Αρης.

Στο Πετόσφαιρα της Α1 ανδρών (12-η αγωνιστική) η ΑΕΚ νίκησε τον Κτησιφώντα Παιανίας με 3-0. Στις άλλες συναντήσεις, Ολυμπιακός - Εθνικός Αλεξ/πολης 3-0, Μίλων - Φιλία Ηλιούπολης 1-3, 'Εσπερος - ΠΑΟΚ 3-2. Βαθμολογία: Αρης 22, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κτησιφών 20.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι:
              δολλάριο ΗΠΑ προς 246,79 δραχμές
              λίρα Αγγλίας προς 408,60
               λίρα Κύπρου προς 528,34
            γαλλικό φράγκο προς  47,33
           ελβετικό φράγκο προς 188,14
           γερμανικό μάρκο προς 159,94
   οι 100 ιταλικές λιρέτες προς  16,17
      τα 100 γιέν Ιαπωνίας προς 218,43 και
               η ΕΛΜ (ECU) προς 308,25 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις σήμερα σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα. Λίγες ασθενείς βροχές προβλέπονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς στην Αθήνα και από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στην Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Sunday, 15 December 1996 - 14:21:22 UTC