Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΙΝΤΕΡΝΕΤ-1 18/01/1997

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,18/01/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύμπτωση απόψεων για τους χειρισμούς στο Κυπριακό διαπιστώθηκε κατά τη σύσκεψη υπο την προεδρία των κυρίων Σημίτη και Κληρίδη.

Νέες απειλές εκτόξευσε ο Ραούφ Ντενκτάς με αφορμή την αγορά απο την Κύπρο του ρωσικού συστήματος S-300.

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν οι εξαγγελίες του Γεράσιμου Αρσένη για αλλαγές στην Παιδεία. Ειναι πρόωρο να συζητάμε για κατάργηση των εξετάσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τεταμένη ειναι η ατμόσφαιρα στα λιμάνια λόγω της απεργίας των ναυτικών η οποία κριθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις θα δημιουργηθούν και το Σαββατοκύριακο λόγω στάσης των εργαζομένων.

Δυο Τούρκοι δουλέμποροι συνελήφθησαν και 26 λαθρομετανάστες κοντά στη νήσο Ψέριμο.

Αυστηρή προείδοποίηση προς τους αγρότες απηύθυνε ο Πρωθυπουργός. Για αναλγησία τον κατηγόρησε η αντιπολίτευση.

Ενα νέο φίλτρο στα τσιγάρα χωρίς βλαβερές επιπτώσεις ανακάλυψαν Ελληνες ερευνητές.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σύμπτωση απόψεων για τους χειρισμούς στο Κυπριακό διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη. Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σημίτης, συμπαρίσταται και υποστηρίζει την αμυντική προσπάθεια της Κύπρου. Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας του να προχωρήσει στα εξοπλιστικά προγράμματα και δεν δέχεται υποδείξεις και κριτική. Ο κ. Κληρίδης τόνισε οτι επιβεβαιώθηκε πως ειναι σταθερή η επιλογή των δυο κυβερνήσεων η αμυντική συνεργασία στο πλαίσιο του αμυντικού δόγματος. Το πρωί ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί διαδοχικά με τους κυρίους Εβερτ και Μητσοτάκη.

Νέες απειλές εκτόξευσε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με αφορμή την αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία του ρωσικού αντιεροπορικού συστηματος S- 300. Σε συνέντευξή του σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ντενκτάς είπε ότι η Τουρκία θα ερευνήσει τα ρωσικά πλοία, που βρίσκονται καθ' οδόν προς την Κύπρο και διασχίζουν τα Στενά των Δαρδανελίων. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο. Αν οι πύραυλοι εγκατασταθούν με άλλα μέσα, απείλησε οτι η Τουρκία θα τους χτυπήσει.

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, για αλλαγές στην εκπαίδευση, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν αρνητικά απο την αντιπολίτευση και την ΟΛΜΕ και θετικά απο την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χθες ο κ. Αρσένης δήλωσε οτι δεν θέλει να εξαγγείλει τώρα διατάξεις απο ενα πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον. Σε ερώτηση κατά πόσο θα ισχύσει ή οχι το εθνικό απολυτήριο, ο κ. Αρσένης δεν θέλησε να απαντήσει ευθεως. Νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε οτι ειναι πολύ πρόωρο να συζητάμε για κατάργηση των εξετάσεων και επανέλαβε οτι το ενθικό απολυτήριο ειναι επιλογή της κυβέρνησης και δεν καταργείται. Σημειώνεται οτι απο τη Δευτέρα οι καθηγητές εχουν εξαγγείλει απεργία διαρκείας ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Τεταμένη ειναι η ατμόσφαιρα στα λιμάνια της χώρας λόγω της απεργίας των ναυτικών, η οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Εχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία προς τα νησιά και την Κρήτη, ενω δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών της Κρήτης.

Προβλήματα ομως δημιουργούνται και στις αεροπορικές πτήσεις λόγω της στάσης των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Αναμένεται να ματαιωθούν αρκετές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ενω θα γίνουν αλλαγές σε πολλές άλλες.

Ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ ανδρών του Λιμενικού Σώματος και Τούρκων δουλεμπόρων έγινε χθες το βράδυ κοντα στη νήσο Ψέριμο. Ειδικότερα, ταχύπλοο σκάφος προερχόμενο απο τις ακτές της Τουρκίας προσπάθησε να αποβιβάσει Ιρακινούς λαθρομετανάστες στο νησί αλλά έγινε αντιληπτό απο ελληνικό στρατιωτικό παρατηρητήριο απ' όπου ρίχθηκαν πυροβολισμοί. Οι Τούρκοι δουλέμποροι έριξαν στη θάλασσα τους λαθρομετανάστες και προσπάθησαν να διαφύγουν. Εγκατέλειψαν ομως το σκάφος, γιατί διαπίστωσαν εισροή υδάτων. Στην περιοχή έσπευσαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος και συνέλαβαν τους δυο Τούρκους και περισυνέλεξαν τους 26 λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους αγρότες οτι δεν θα επιτρέψει την κατάλυση του κράτους απηυθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό προβλημα. Χαρακτήρισε δε κομματικές τις κινητοποιήσεις. Ο Μιλτιάδης Εβερτ τονισε οτι η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκεται πίσω αλλά δίπλα στους αγρότες και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναλγησία. Η Αλέκα Παπαρήγα εκανε λόγο για ανοιχτή βία και το κόμμα της θα ειναι στο πλευρό των αγροτών. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο, ενω ο Δημήτρης Τσοβόλας μίλησε για αυταρχικές μεθοδεύσεις.

Μια πρωτοποριακή επιστημονική ανακάλυψη Ελλήνων ερευνητών, έρχεται να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα γύρω από το κάπνισμα και να ανακουφίσει όσους καπνιστές δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτή τη συνήθεια. Τώρα, οι καπνιστές, θα μπορούν να καπνίζουν, χωρίς τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία τους, χάρη σε ένα βιολογικό φίλτρο, ίδιο σε εμφάνιση με τα συμβατικά φίλτρα των τσιγάρων, το οποίο παρακρατεί ή εξουδετερώνει σε υψηλό ποσοστό τις βλαβερές ουσίες του καπνού.

Πραγματοποιείται αύριο η γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος εχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για πρόσωπα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, επειδή αντέδρασαν στις αποφάσεις του υπουργείου, που ανέστειλαν ορισμένες μεταθέσεις δικαστών. Σημειώνεται οτι στη διαμάχη αυτή η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ειχε ταχθεί υπέρ των θέσεων του κ. Γιαννόπουλου.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ δύσκολο θεωρεί ο προπονητής της ΑΕΚ, Πέτρος Ραβούσης τον αγώνα που δίνει η ``Ενωση`` την Κυριακή στην Ξάνθη, με αντίπαλο την ομώνυμη τοπική ομάδα.ο κ Ραβούσης αποκάλυψε ότι η ΑΕΚ προσπάθησε να αποκτήσει κάποιον παίκτη -φήμες αναφέρουν ότι πρόκειται γιά τον Κατσαβό της Βέροιας- χωρίς όμως επιτυχία.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας κήρυξε παρουσία των προέδρων και άλλων εκπροσώπων των οκτώ Βαλκανικών χωρών, την έναρξη των εργασιών της Γ` Γενικής Συνέλευσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών των Βαλκανίων.Ο κ Φούρας τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία της προσπάθειας στο χώρο της Βαλκανικής, ο οποίος χαρακτηρίζεται ιστορικά από εύθραυστες ισορροπίες.

Ο Σλοβένος μπασκετμπολίστας Γιούρι Ζντόβτς, εγκατέλειψε τον Ηρακλή και επέστρεψε στην πατρίδα του επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Ο Ζντόβτς υποστηρίζει ότι εδώ και τρεις μήνες είναι απλήρωτος απο τον Ηρακλή και του οφείλονται συνολικά 60 εκατομμύρια δραχμές. Στο μεταξύ, ο Λευτέρης Κακιούσης έστειλε εξώδικο στο ΤΑΚ Ηρακλής, με το οποίο ζητά 21 εκατομμύρια δραχμές, που του χρωστά η διοίκηση.

Οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος που χαρακτηρίζονται ντέρμπι και διάφορα παιχνίδια από ξένα πρωταθλήματα, θα ``συνθέτουν`` το παζλ των δελτίων στο νέο παιχνίδι που πρόκειται να εφαρμόσει η Πολιτεία μέσω του ΟΠΑΠ, το προκαθορισμένο στοίχημα ποδοσφαιρικών αγώνων. Αυτό υποστήριξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο κολυμβητήριο του Παλαιού Φαλήρου θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα ο αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ομάδα των Χανίων για την 10-η ημέρα του πρωταθλήματος πόλο ανδρών της Α1 εθνικής κατηγορίας. Κι αυτό γιατί το κολυμβητήριο του Πειραιά, που είναι η έδρα των ``ερυθρολεύκων``, έκλεισε λόγω προβλήματος που εντοπίστηκε στο νερό της πισίνας.

O Θανάσης Παπαδημητρίου θα ``παραδώσει`` στον Παναγιώτη Γιαννάκη την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ των Ανδρών. Ο Παπαδημητρίου, με απόφαση της ΕΟΚ θα είναι στον πάγκο της εθνικής μας ομάδας, στους δύο τελευταίους αγώνες με τις αντίστοιχες της Σλοβακίας και της Γεωργίας για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Γιαννάκης θα κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο του εθνικού μας συγκροτήματος τον Ιούνιο στην Μπανταλόνα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 252,78 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 423,34, λίρα Κύπρου προς 527,55, γαλλικό φράγκο προς 46,81, ελβετικό φράγκο προς 182,66, γερμανικό μάρκο προς 157,76,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,25, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 216,28 και την ECU προς 306,96 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'όλη τη χώρα εκτός από τα ανατολικά και νότια όπου θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως τη νύχτα και το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μηδέν με 18 και στα νησιά 5 με 17 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς, ενώ το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη θα δείξει μηδέν με 13 βαθμούς Κελσίου. Συνέχιση της καλοκαιρίας θα έχουμε και αύριο. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενω η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Saturday, 18 January 1997 - 7:00:15 UTC