Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χθεσινοβραδυνή συνομιλία Σημίτη - Μπερίσα για τις εξελίξεις στην Αλβανία και προστασία της ελληνικής μειονότητας.

Ανησυχία το βράδυ στη νότιο Αλβανία, για στρατιωτική επέμβαση.

Την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Αλβανία διατύπωσε η Ελλάδα στους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Αλβανίας.

Σήμερα αποφασίζουν οι καθηγητές για τη συνέχιση της απεργίας και για 8η εβδομάδα.

Τους 1.309 συνέδρους εκλέγει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Ηττήθηκε ο Ηρακλής απο τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στον πρώτο αγώνα για τα προημιτελικά του ευρωπαϊκού κυπέλου στο μπάσκετ.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέχεια των μέχρι τώρα κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Αλβανία, επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά το βράδυ με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης με ειρηνικά - πολιτικά μέσα και τόνισε ξανά το αυτονόητο ενδιαφέρον της χώρας μας λόγω και της εκεί παρουσίας της ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Μπερίσα διαβεβαίωσε οτι επιθυμία του ειναι να αποφευχθεί η χρήση βίας και δήλωσε οτι δεν αποδίδει ευθύνες στην ελληνική μειονότητα. Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε επίσης με τον Ολλανδό ομόλογό του κ. Κοκ, προεδρεύοντα της ΕΕ καθώς και με τον Ζακ Σαντέρ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Χανς Βαν Μίρλο, στην Αθήνα, ο οποίος την Παρασκευή θα επισκεφθεί τα Τίρανα.

Ανησυχία επικρατούσε το βράδυ στη νότια Αλβανία,για το ενδεχόμενο επέμβασης του στρατού. Ενοπλες συγκρούσεις διαδηλωτών σημειώθηκαν στους Αγίους Σαράντα και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ενας νεκρός και ενας τραυματίας. Ανησυχία επικρατούσε και στην Αυλώνα, ενω 8 τεθωρακισμένα πλησίασαν το βράδυ την πόλη Φιέρι και οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν επέμβαση του στρατού. Ο Σαλί Μπερίσα απέρριψε αργά χθες το βραδυ την πρόταση της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και δήλωσε ότι παραμένει "ακλόνητος" στην απόφασή του να επιβάλει το νόμο και την τάξη.

Την ανάγκη εξέυρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα της Αλβανίας εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός, Γιάννος Κρανιδιώτης, κατά τη συνάντηση, που ειχαν με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Αλβανίας σε διαδοχικές συναντήσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση, με το οποίο ζητεί την προστασία της ελληνικής μειονότητας και των περιουσιών της. Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα τέθηκαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στα σύνορα με την Αλβανία.

Ορατή ειναι η παράταση του διδακτικού έτους και η μετάθεση των γενικών εξετάσεων, προκειμένου να μη χαθεί η σχολική χρονιά, μετα την απόφαση των συνδικαλιστών, που πρόσκεινται σε ΝΔ και Συνασπισμό, να προτείνει η ΟΛΜΕ παράταση της απεργίας των καθηγητών και για την επόμενη - όγδοη κατά σειρά - εβδομάδα.Τελική απόφαση θα παρθεί σήμερα κατά τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών, που θα γίνει στην Αθήνα. Οι καθηγητές πραγματοποιουν στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στη πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Στη σημερινή ανάδειξη των περίπου 1.300 συνέδρων, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία. Αυριο υα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, κυρίων Εβερτ, Σουφλιά, Καραμανλή και Πολύδωρα, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στο καταστατικό.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή στον πρώτο αγώνα της για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού κυπέλλου που έγινε στο Ισραήλ, έχασε 68-63 από την Χάποελ Ιερουσαλήμ, αλλά διατηρεί μεγάλες ελπίδες για ανατροπή του σκορ στον επαναληπτικό που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στο Ιβανώφειο.

Το πρώτο σκέλος των ελληνικών απαιτήσεων γιά δεύτερη ομάδα στο Τσάμπιονς Λίγκ έγινε πραγματικότητα, αφού η Ιντερ απέσπασε ισοπαλία 1-1 στις Βρυξέλλες από την Αντερλεχτ. Αυτό σημαίνει ότι άν η ΑΕΚ πετύχει μία νίκη σε βάρος της Παρί Σεν Ζερμέν, τότε η χώρα μας θα ``πιάσει`` την 8-η θέση στον πίνακα της ΟΥΕΦΑ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 271,00 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 437,95, λίρα Κύπρου προς 531,30, γαλλικό φράγκο προς 47,00, ελβετικό φράγκο προς 182,74, γερμανικό μάρκο προς 158,60,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,89, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 222,48 και την ECU προς 308,20 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο -1 εως 18 βαθμούς, στα δυτικά απο 3 εως 22 και στην υπόλοιπη χώρα απο 3 εως 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 9 εως 20 και απο 4 εως 17 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Wednesday, 5 March 1997 - 8:00:19 UTC