Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρίσιμη η κατάσταση στη νότιο Αλβανία. Οι εξεγερθέντες απώθησαν επίλεκτες δυνάμεις του στρατού και έχουν υπό τον έλεγχό τους το Αργυρόκαστρο.Αποφασισμένος να καταφύγει σε δυναμικές μεθόδους ο Σαλί Μπερίσα.

Τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην προστασία της ελληνικής μειονότητας τόνισε στον Μπερίσα ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Την Τρίτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο χώρο της Παιδείας.Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου η ΟΛΜΕ.Την Τετάρτη η συζήτηση στο Πρωτοδικείο, της αίτησης γονέων να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.

Μεγάλη η έξοδος, για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στο ρυθμό του καρναβαλιού η Πάτρα, την οποία επισκέφτονται δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Τα ενενηκοστά του γενέθλια γιόρτασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Συνομιλίες τη Δευτέρα στη Λευκωσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας σήμερα. Μηνύματα απο πολιτικά κόμματα, φορείς και γυναικείες οργανώσεις.

Νίκη του Ολυμπιακού με 2-0 στην Πάτρα επι της Παναχαϊκης για το πρωτάθλημα της Α'Εθνικής στο ποδόσφαιρο.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στη νότιο Αλβανία, καθώς λίγες ώρες πρίν από την εκπνοή του τελεσιγράφου,οι στασιαστές δηλώνουν απρόθυμοι να παραδώσουν τον οπλισμό τους,ενώ ο Σαλί Μπερίσα είναι αποφασισμένος να καταφύγει σε δυναμικές μεθόδους.Η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς το Αργυρόκαστρο βρίσκεται πλέον στα χέρια των στασιαστών,οι οποίοι απώθησαν επίλεκτες δυνάμεις του στρατού που έφτασαν με ελικόπτερα.Οι στασιαστές έσπασαν στρατιωτικές αποθήκες παίρνοντας οπλισμό,ενώ απορρίπτουν την πρόταση Μπερίσα για πρόωρες εκλογές.

Ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδρο,στον οποίο τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης,ώστε να μην απομακρυνθεί η Αλβανία από την Ευρώπη.Παράλληλα του επανέλαβε το ενδιαφέρον της ελλάδος για την προστασία της ελληνικής μειονότητας.Ο κ. Κρανιδιώτης συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης με τη συμμετοχή της πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών,για να εξετασθεί η κατάσταση στην Αλβανία.

Στα δικαστήρια μεταφέρεται πλέον η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας από την απεργία των καθηγητών. Την Τετάρτη θα συζητηθεί στο πρωτοδικείο Αθηνών, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τέσσερις γονείς, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Τη Δευτερα θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ για να καθορίσει την περαιτέρω πορεία του κλάδου και σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα μέλη θα

Παρά την αναμενόμενη κακοκαιρία αυξημένη ήταν η κίνηση στα δύο εθνικά δίκτυα οσο και στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.Περισσότερα απο 90.000 αυτοκίνητα, σύμφωνα με την τροχαία,πέρασαν απο τα διόδια της Ελευσίνας και του Σχηματαρίου.Η τροχαία πήρε και σήμερα έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας,όπου η κίνηση ήταν μεν αυξημένη,αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.Εκτακτα μέτρα θα πάρει η τροχαία και τη Δευτέρα.

Στο ρυθμό του μοναδικού καραναβαλιού της ζεί η Πάτρα,όπου περίπου 35.000 μεταμφιεσμένα ατομα κάθε ηλικίας συμμετέχουν στο παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, που μαζί με σατυρικά αρματα του Δήμου,θα πλαισιώσουν το Βασιλιά του γέλιου Καρνάβαλο στη μεγάλη παρέλαση της οποίας το μήκος αναμένετα να ξεπεράσει τα πέντε χιλιόμετρα.Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα θα επισκεφθούν την Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Τα ενενηκοστά του γενέθλια γιόρτασε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεκάδες ανθοδέσμες έφθασαν στο σπίτι του κ. Καραμανλή στην Πολιτεία, ανάμεσά του και ανθοδέσμη απο τον Γερμανό Καγκελάριο Χελμουτ Κόλ. Τον κ. Καραμανλή επισκέφθηκαν στο σπίτι του φίλοι και στενοί συνεργάτες του. Ευχετήριο τηλεγράφημα του έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Αρχίζουν τη Δευτέρα στη Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ του απεσταλμενου του γ.γ. του ΟΗΕ,Γκουστάβ Φεϊσέλ, του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.Την Τρίτη φθάνει στην Κύπρο και ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος θα επιχειρήσει να σμικρύνει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και πολιτικά κόμματα, φορείς, γυναικείες οργανώσεις και απλές γυναίκες έστειλαν μηνύμα αποφασιστικότητας και αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Η υπουργός Αιγαίου, Ελισάβετ Παπαζώη σε μηνυμά της τονίζει ότι η επιφυλακτική αντιμετώπιση των γυναικών σε χώρους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους, δεν πρέπει να απονθαρρύνει τις γυναίκες. Ανακοινώσεις εξέδωσαν όλα τα κόμματα, ενώ η γραμματεία γυναικών της ΓΣΕΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός σε αγώνα για την 24η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, που έγινε στην Πάτρα νίκησε 2-0 την Παναχαϊκή. Τα τέρματα των ``ερυθρολεύκων`` πέτυχαν οι Αλεξανδρής (59`) και Κακλαμάνος (63`). Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του αυτή έφτασε τους 58 βαθμούς, έναντι 51 του Παναθηναϊκού και 49 της ΑΕΚ, που έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο.

Τεράστια χαρακτηρίζεται απ' όλους η επιτυχία του Παπαδιά να δώσει το πρώτο χρυσό μετάλιο στην Ελλάδα κατακτώντας την πρώτη θέση στα 60 μέτρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Παρίσι, με επίδοση έξι δεύτερα και 50 εκατοστά, που αποτελεί και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.

Η πρωταθλήτρια μας του μήκους και τέταρτη Ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Ατλάντα, Νίκη Ξάνθου, προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, που διεξάγεται στο Παρίσι, αφού στον προκριματικό είχε άλμα στα έξι μέτρα και 47 εκατοστά. Αντίθετα η "χρυσή" Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης στα 110 μέτρα με εμπόδια, Βούλα Πατουλίδου, που έχει αλλάξει αγώνισμα και μετέχει στο μήκος, έμεινε "εκτός" τελικού.

Η ομάδα πόλο ανδρών του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να προκριθεί στο φάϊναλ- φορ του "τσάμπιονς καπ", αφού οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν σήμερα στο κολυμβητήριο του Πειραιά από την γιουγκοσλαβική Μπέτσεϊ με 11- 6.

Σε αγώνες για την 23-η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 εθνική κατηγορία των ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Περιστέρι - ΠΑΟΚ 94-92 Παναθηναϊκός -Πειραϊκός 95-57 Απόλλων Πατρών -Ηρακλής 88-73 Παπάγου -Λάρισα 78-85 ΒΑΟ -Σπόρτιγκ 62-77 Αρης -ΑΕΚ 75-74 Ο αγώνας Ολυμπιακού-Πανιωνίου θα γίνει αύριο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 272,58 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 437,62, λίρα Κύπρου προς 533,32, γαλλικό φράγκο προς 47,15, ελβετικό φράγκο προς 184,29, γερμανικό μάρκο προς 159,00,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,04, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 224,71 και την ECU προς 309,15 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις, με βροχές, χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και καταιγίδες στα νότια προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Βαθμιαια ομως θα υπάρξει σχετική βελτίωση στη Βορειο Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί μειον 2 με 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 13 και στα νησιά 5 με 15. Βροχή με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 12 και 2 με 8 αντίστοιχα, θα εχουν αυριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Saturday, 8 March 1997 - 19:00:15 UTC