Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη νότια Αλβανία. Εθνική επιτροπή συνέστησαν οι εξεγερθέντες. Εξοπλίζονται και οπαδοί του Μπερίσα. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα, που βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση. Η κυβέρνηση ζήτησε την αποφυλάκιση του Φάτος Νάνο.

Δολιοφθορές σε οπλικά συστήματα της εθνικής φρουράς σχεδίαζαν οι Τούρκοι κατάσκοποι που συνελήφθησαν στην Κύπρο.

Πρόκριμα για την πορεία των κινητοποιήσεων των καθηγητών η απόφαση του πρωτοδικείου επί της προσφυγής γονέων να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Δεμένα και πάλι τα πλοία στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων. Προβλήματα από την κακοκαιρία στις οδικές συγκοινωνίες. Ματαιώθηκαν 14 πτήσεις της Ολυμπιακής.

Νέα μάχη αριθμών για τους συνέδρους στη Νέα Δημοκρατία. Αύριο η συνάντηση των 4 υποψηφίων για το καταστατικό.

Εξαρθρώθηκε τετραμελής σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά και όπλα από την Αλβανία.

Στη μάχη της Ευρωλίγκα απόψε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός με αντιπάλους τη γαλλική Λιμόζ και τη σερβική Παρτιζάν αντίστοιχα.

Υφεση της κακοκαιρίας από αύριο. Ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα κεντρικά και νότια. Από -1 μέχρι 16 βαθμούς η θερμοκρασία. Στους 12 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 10 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Νότια Αλβανία, καθώς οι εξεγερθέντες που ζητούν την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα,συντονίζουν τις ενεργειές τους και ελέγχουν τις 13 μεγαλύτερες πόλεις,έχοντας στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό.Οπαδοί του Σαλί Μπερίσα λεηλάτησαν αποθήκη πυρομαχικών, ενώ ανεξέλεγκτη είναι η δράση των ενόπλων συμμοριών, με αποτέλεσμα καθημερινά να προστίθενται νέα θύματα.Στα Τίρανα, ο Αλβανός πρόεδρος συνεχίζει τις επαφές του με την αντιπολίτευση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις,οι οποίες εξετάσθηκαν σε διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις. Η Αθήνα ζήτησε από τον Αλβανό πρόεδρο την αποφυλάκιση του ηγέτη των Σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο.Η κυβέρνησης βρίσκεται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κύμα λαθρομεταναστών, να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ελληνική μειονότητα και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια εφόσον ζητηθεί.Παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στην Αλβανική κρίση.

Δολιοφθορές σε οπλικά συστήματα της Εθνικής φρουράς,σχεδίαζαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Κυπριακές αρχές,οι τρείς τούρκοι που συνελήφθησαν πρόσφατα,για συμμετοχή τους σε υπόθεση κατασκοπείας.Οι έρευνες συνεχίζονται με κάθε μυστικότητα και προς κάθε κατεύθυνση.Την ίδια ωρα, στη Λευκωσία άρχισαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες των απεσταλμένων του ΟΗΕ και της Βρετανίας, κυρίων Φεϊσσέλ και Χάνι, με τις δύο πλευρές.

Πρόκριμα για την περαιτέρω πορεία της απεργίας των καθηγητών, αποτελεί η απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο αύριο συζητείται η προσφυγή τεσσάρων γονέων,που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ τηρεί στάση αναμονής,ενόψει την απόφαση και θα πάρει οριστική απόφαση την Παρασκευή, αν θα προτείνει παράταση ή αναστολή της απεργίας.Στο μεταξύ,σύμφωνα με τα μέτρα του κ.Αρσένη, για κάθε μέρα απεργία θα παρατείνεται και το σχολικό έτος.

Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.Από το απόγευμα απαγορεύθηκε και πάλι ο απόπλους των σκαφών από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας Στη Δυτική Φθιώτιδα παραμένουν αποκλεισμένα 22 χωριά,ενώ με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο μεγαλύτερο του επαρχιακού δικτύου της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.Η Ολυμπιακή ματαίωσε 14 πτήσεις προς το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Ηπειρο.

Συνεχίζεται η μάχη των αριθμών στη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι υποψήφιοι κάνουν και πάλι διαφορετικές εκτιμήσεις για τον έλεγχο των 56 συνέδρων του εξωτερικού,όπου η κάθε πλευρά δίνει την πλειοψηφία για τον εαυτό της. Αύριο αναμένεται νέα συνάντηση των 4 υποψηφίων προκειμένου να καταλήξουν, εάν είναι δυνατόν, σε κοινή πρόταση για το καταστατικό του κόμματος.

Τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη,με την ευκαιρία της συμολήρωσης τριών χρόνων,θα τιμήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, σε ειδική τελετή που θα γίνει αύριο,παρουσία του συντρόφου της Μελίνας, Ζυλ Ντασσέν και πολλών παλιών συνεργατών και φίλων της.Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα γίνει η απονομή του πρώτου θεατρικού βραβείου που θεσμοθετήθηκε απο το υπουργείο Πολιτισμού στη μνήμη της Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

Εξαρθρώθηκε τετραμελής σπείρα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και όπλων απο την Αλβανία.Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13,5 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, ένα καλάζνικοφ με γεμιστήρα, τρία πιστόλια, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 5,5 εκατομμύρια δραχμές.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξάγονται απόψε οι δεύτεροι αγώνες για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα ανδρών στο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του μέσα στο Βελιγράδι επί της Παρτιζάν με 81-71, υποδέχεται τη Γιουγκοσλαβική ομάδα, με στόχο τη νίκη που θα του δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Επίσης, απόψε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού παίζει στη Γαλλία με αντίπαλο τη Λιμόζ. Και οι πράσινοι θέλουν τη νίκη καθώς στο πρώτο παιγνίδι της Αθήνας είχαν επιβληθεί με 68-67.

Το δεύτερο αγώνα του για την προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, δίνει ο Ηρακλής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει απο την Ισραηλινή Χάποελ Ιερουσαλήμ, απο την οποία είχε χάσει στον πρώτο αγώνα με 63- 68.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, σε φιλικό αγώνα, που έγινε στη Λευκωσία, νίκησε 2-0 την αντίστοιχη της Κύπρου, με τέρματα των Μαυρογενίδη στο 42'και Λυμπερόπουλου στο 78'. Το παιχνίδι ήταν το τελευταίο της εθνικής μας πριν από τον αγώνα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Βοσνία, ενώ αύριο η εθνική ανδρών αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την αντίστοιχη της Μεγαλονήσου.

Η ΠΑΕ Πανηλειακός με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, διαμαρτύρεται έντονα για την άδικη, όπως υποστηρίζει, διαιτησία του Δωδεκανήσιου ρέφερι Μιχάλη Καλαθενού, καθώς και του διεθνή επόπτη, Φωτόπουλου, στον εκτός έδρας αγώνα της ομάδας με τον ΟΦΗ, που έγινε προχθές στο Ηράκλειο και έληξε όπως είναι γνωστό με νίκη των Κρητικών με 3-1. Η ΠΑΕ Πανηλειακός ζητά την άμεση λήψη μέτρων και τη διαγραφή των εν λόγω διαιτητών από τους πίνακες.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 270,84 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 434,67, λίρα Κύπρου προς 532,31, γαλλικό φράγκο προς 47,06, ελβετικό φράγκο προς 183,47, γερμανικό μάρκο προς 158,68,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,97, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 222,27 και την ECU προς 308,57 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες θα έχει αύριο η κεντρική και νοτιοανατολική Ελλάδα, αλλά προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 10 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 14 βαθμούς. Πρόσκαιρες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 12 και 2 με 10 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Tuesday, 11 March 1997 - 18:01:00 UTC