Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/04/1997 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε Τίρανα και Αυλώνα θα εγκατασταθεί το ελληνικό τάγμα που θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία.
- Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Γλαύκος Κληρίδης. Νέος υπουργός Εξωτερικών ο μέχρι τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.
- Οι αυξήσεις στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ θα κινηθούν στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής, προειδοποίησε ο Γιάννος Παπαντωνίου.
- Επίσκεψη του πρωθυπουργού αύριο στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη σύσκεψη για τον κοινωνικό διάλογο.
- Διασπασμένη η ΓΣΕΕ. Δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ στον κοινωνικό διάλογο και οργανώνει ξεχωριστή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών εξαγγέλει αύριο ο Μανόλης Σκουλάκης.
- Στις κάλπες αύριο φοιτητές και σπουδαστές. Υποτονικό το κλίμα. Η αποχή για άλλη μια φορά ο αναμενόμενος μεγάλος νικητής.
- Στα Σκόπια ο Μίκης Θεοδωράκης, όπου θα δώσει συναυλία με το έργο "Αλέξης Ζορμπάς".
- Ληστεία με λεία περίπου πέντε εκατ.δρχ. στην αγορά του Ρέντη. Εξιχνιάσθηκαν από την αστυνομία άλλες δύο ληστείες.
- Ρουμάνος κακοποιός έφυγε σαν κύριος από το μέγαρο της Ασφάλειας Αττικής.
- Αστατος και αύριο ο καιρός με ήλιο, βροχές και χιονοπτώσεις. Μέχρι οι θυελλώδεις οι βοριάδες στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί -2 με 15 βαθμούς. Στους 12 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 11 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε Τίρανα και Αυλώνα θα εγκατασταθεί το ελληνικό τάγμα που θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία.

Στα Τίρανα και την Αυλώνα θα εγκατασταθεί το ελληνικό τάγμα που θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία.Στη θέση αυτή, που καλύπτει πλήρως το ελληνικό αίτημα,κατέληξαν Ελλάδα και Ιταλία και όπως δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, η ελληνική δύναμη θα αποτελείται από μόνιμα στελέχη και εθελοντές πενταετούς θητείας.Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα έχει αύριο συνάντηση με τον αλβανό ομόλογό του κ.Βουκάϊ, που έφθασε στην Αθήνα.

Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Γλαύκος Κληρίδης. Νέος υπουργός Εξωτερικών ο μέχρι τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβερνησής του προχώρησε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.Ο μέχρι τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τοποθετείται υπουργός Εξωτερικών.Ο Νίκος Κόσης,αναλαμβάνει τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,ο Γεώργιος Χατζηνικολάου,Παιδείας και Πολιτισμού,ο Χρήστος Σολωμής, Υγείας και ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου,υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων. Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου διορίζεται ο Μανώλης Χριστοφίδης, τέως υπουργός Υγείας.

Οι αυξήσεις στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ θα κινηθούν στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής, προειδοποίησε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και οι μισθολογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο, τόνισε ο Γιάννος Παπαντωνίου,ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας,εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα πέσει στο 4, 5%.Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων του κράτους,προέβλεψε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη τους προσεχείς μήνες και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού αύριο στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη σύσκεψη για τον κοινωνικό διάλογο.

Καθοριστική για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου,χαρακτηρίζεται η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο εργασίας, ενώ οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη σε σύσκεψη υπό τον κ.Σημίτη και τη συμμετοχή στελεχών κυβέρνησης και κόμματος.Η κυβέρνηση θα προωθήσει χαλαρό χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, ήπιο άνοιγμα της συζήτησης για τις εργασιακές σχέσεις και χαλαρό ρυθμό αντιμετώπισης του ασφαλιστικού,ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις και να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη συναίνεση από τους κοινωνικούς εταίρους.

Διασπασμένη η ΓΣΕΕ. Δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ στον κοινωνικό διάλογο και οργανώνει ξεχωριστή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά.

Διασπασμένη εμφανίζεται η ΓΣΕΕ μετά την απόφαση της παράταξης του ΚΚΕ να μη συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο και να προχωρήσει σε ξεχωριστές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι τα συνδικάτα δεν θα αρνηθούν τον κοινωνικό διάλογο και θα προσέλθουν σε αυτόν, για να προβάλλουν τις θέσεις τους και όχι να δεχθούν ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών εξαγγέλει αύριο ο Μανόλης Σκουλάκης.

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις,μετά τους αλλεπάλληλους θανάτους, εξαγγέλει αύριο ο υφυπουργό Υγείας, Μανόλης Σκουλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της πρόληψης, αλλά και στη δημιουργία νέων μονάδων απεξάρτησης. Αύριο επίσης, θα συζητηθεί στη βουλή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νάσου Αλευρά, ο οποίος ζητά την αποποινικοποίηση της χρήσης, των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών.

Στις κάλπες αύριο φοιτητές και σπουδαστές. Υποτονικό το κλίμα. Η αποχή για άλλη μια φορά ο αναμενόμενος μεγάλος νικητής.

Σε υποτονικό κλίμα και με αναμενόμενο, για άλλη μια φορά, μεγάλο νικητή την αποχή, διεξάγονται αύριο οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.Και φέτος δεν αναμένεται να εκδοθούν κοινά αποτελέσματα, αλλά ξεχωριστά από κάθε παράταξη.Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΠ στη Νομική,τόνισε ότι η αποχή είναι ναι στα κακώς κείμενα, τη μιζέρια και την οπισθοδρόμηση.

Στα Σκόπια ο Μίκης Θεοδωράκης, όπου θα δώσει συναυλία με το έργο "Αλέξης Ζορμπάς".

Ο θρύλος του Αλέξη Ζορμπά γίνεται μέσο και αφορμή για την ειρηνική συνύπαρξη δυο λαών. Ο θρύλος του Ζορμπά του Ελληνα γίνεται το Σάββατο μέσο φιλίας, συνεργασίας, κοινής πολιτισμικής δράσης Ελλήνων και Σκοπιανών, χάρη στην πρωτοβουλία πολιτών και από τα δυο κράτη για την αναστολή των καχυποψιών και ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και ειρηνικής συνεργασίας. Ο Αλέξης Ζορμπάς, το συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων, το Σάββατο το βράδυ. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συναυλίας είχε η Επιτροπή Πολιτών, μια μη πολιτική ομάδα πολιτών που ξεκίνησε τη σύστασή της πριν από τέσσερις περίπου μήνες από το βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Παρασκευόπουλο. Το έργο που θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης θα ερμηνεύσουν Σκοπιανοί χορωδοί και μουσικοί.

Ληστεία με λεία περίπου πέντε εκατ.δρχ. στην αγορά του Ρέντη. Εξιχνιάσθηκαν από την αστυνομία άλλες δύο ληστείες.

Ληστεία με λεία 4.600.000 δρχ σημειώθηκε στην Κεντρική αγορά του Ρέντη.Δράστης ήταν ένας κουκουλοφόρος,που με καταιγισμό πυροβολισμών, ακινητοποίησε αυτοκίνητο της εταιρίας Σπέντζος και άρπαξε τα χρήματα. Στο μεταξύ,στην ασφάλεια Πάτρας κρατούνται οι δύο δράστες της ληστείας σε βάρος λεωφορείου των ΚΤΕΛ Αχαίας,την πρώτη Απριλίου,απ' όπου άρπαξαν τσάντα με 20 εκατομμύρια δρχ,που προορίζονταν για τα ΕΛΤΑ Καλαβρύτων. Δράστες είναι ο Αντώνιος Μάστορας, 22 ετών και ο 25χρονος Παναγιώτης Φραντζής.

Ρουμάνος κακοποιός έφυγε σαν κύριος από το μέγαρο της Ασφάλειας Αττικής.

Ενορκη διοικητική εξέταση για τον καταλογισμό και πειθαρχικών ευθυνών, διέταξε ο γενικός διευθυντής αστυνομίας,μετά την απόδραση απο τα κρατητήρια της Ασφάλειας Αττικής,ρουμάνου κακοποιού.Ο δραπέτης διέφυγε απο παράθυρο της τουαλέτας, αφού έβγαλε το κάγκελο και μέσω του φωταγωγού κατέβηκε σε άλλο όροφο, απ'όπου έφυγε από την κύρια είσοδο χωρίς να γίνει αντιληπτός.Πρόκειται για την τρίτη απόδραση κρατουμένου από την ασφάλεια, την τελευταία τριετία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το εισιτήριο για τα Κύπελλα Ευρώπης της προσεχούς αγωνιστικής σεζόν, σφράγισε ο Σπόρτιγκ μετά την άνετη όπως εξελίχθηκε δεύτερη νίκη επί του Παπάγου στο κλειστό των Πατησίων με 66-54.Η νίκη έφερε τους πατησιώτες για μια ακόμη φορά στην Ευρώπη, όπου φέτος έκαναν μια πολύ καλή παρουσία στο Κύπελλο Κόρατς, φτάνοντας στους 16 της διοργάνωσης.

Το τελευταίο παιχνίδι του Φάνη Χριστοδούλου με τον Πανιώνιο ήταν το χθεσινό εναντίον του Απόλλωνα στην Πάτρα.Ο διεθνής παίκτης δήλωσε ότι θα φύγει από τον Πανιώνιο, θέτοντας έτσι τέλος σε μια μεγάλη καριέρα στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, η οποία ξεκίνησε το 1983.

Η γερμανική Βούπερταλ, προκρίθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκας γυναικών στο μπάσκετ, αφού στον πρώτο αγώνα του φάϊναλ-φορ που έγινε στη Λάρισα, επικράτησε με 87-66 της σλοβακικής Ρουζομπερόκ. Το γερμανικό συγκρότημα που είναι και κάτοχος του τίτλου, θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη στον τελικό της διοργάνωσης, τη νικήτρια της συνάντησης που διεξάγεται αργότερα σήμερα ανάμεσα στην γαλλική Μπουρζ και την ιταλική Κόμο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,74 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,78, γαλλικό φράγκο προς 47,48, λίρα Αγγλίας προς 444,26, ελβετικό φράγκο προς 185,57, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 216,75, τη λίρα Κύπρου προς 538,15 και την ECU προς 312,21 δραχμές.

Διορθωτική υποχώρηση σε ποσοστό 0,20% σημείωσαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.436,55 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 19,5 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν τις εξής μεταβολές: Τράπεζες πτώση 0,80%, Ασφάλειες άνοδος 0, 05%, Λήζινγκ άνοδος 0,11%, Επενδύσεις πτώση 0,11%, Κατασκευές πτώση 0,57%, Βιομηχανίες πτώση 0,59%, Διάφορες πτώση 0,71%, Συμμετοχών άνοδος 0,93%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1, 52%.

[04] Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται ασθενείς χιονοπτώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 11 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα 1 με 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική ενδέχεται να βρέξει στα βόρεια του νομού, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 3 με 12 βαθμούς. Ηλιο με δόντια θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη, μέτριους ανέμους και το θερμόμετρο θα δείξει από 2 μέχρι 11 βαθμούς.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 April 1997 - 18:00:13 UTC