Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/04/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αναχωρούν σήμερα απο τη Θεσσαλονίκη για την Αλβανία οι δυο πρώτοι λόχοι του ελληνικού τάγματος.
- Η Ελλάδα συναίνεσε για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.
- Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία ζήτησε ο Πάγκαλος.
- Πιθανή συνάντηση σήμερα στη Μάλτα του Γιώργου Παπανδρέου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Οϊμέν.
- Αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου.
- Αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και της αντιπολίτευσης.
- Αποστάσεις απο το θόρυβο για τη βίλα του Α. Παπανδρέου στο Παλαιο Ψυχικό πήρε η κυβέρνηση.
- Εκρηξη σε συρμό με στρατιωτικά αυτοκίνητα.
- Τετράωρες στάσεις εργασίας για την Μεγάλη εβδομάδα,εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Προβάδισμα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής ανδρών.
- Αναβλήθηκε, ο τελικός για το κύπελλο υδατοσφαίρισης, μεταξύ Ολυμπιακού - Πάτρας, που ήταν να γίνει την Μεγάλη Τετάρτη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αναχωρούν σήμερα απο τη Θεσσαλονίκη για την Αλβανία οι δυο πρώτοι λόχοι του ελληνικού τάγματος.

Αναχωρεί αεροπορικώς για τα Τίρανα το μεσημέρι απο το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ο πρώτος λόχος του ελληνικού τάγματος, που θα ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Λίγες ώρες αργότερα θα αποπλεύσει απο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το αρματαγωγό "Σάμος" ο δεύτερος λόχος, ενώ ολόκληρη η ελληνική δύναμη θα αναπτυχθεί στη γειτονική χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδος. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε και τυπικά χθες την ελληνική αποστολή, ενω θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή με αντικείμενο την κατάσταση στην Αλβανία.

Η Ελλάδα συναίνεσε για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ελλάδα συναίνεσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή της Τουρκίας,στις επιχειρήσεις της ΔΕΕ και για τις οποίες ζητείται η συμβολή του ΝΑΤΟ. Την "ικανοποίηση" της για την απόφαση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης να συμμετάσχει η Αγκυρα στις επιχειρήσεις της ΔΕΕ, που θα διεξάγονται με νατοϊκή υποδομή, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ.

Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία ζήτησε ο Πάγκαλος.

Να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η οικονομική συνεργασία με την Τουρκία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε οτι στην τουρκική διπλωματία υπάρχουν δύο τάσεις, που συγκρούονται,η παλαιού τύπου, που στηρίζεται στη στρατιωτική ισχύ και η διπλωματία νέου τύπου,που ευνοεί μια διαφορετική λογική προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα,υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος,έχει κάθε συμφέρον απο την επικράτηση της δεύτερης τάσης.

Πιθανή συνάντηση σήμερα στη Μάλτα του Γιώργου Παπανδρέου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Οϊμέν.

Στη Μάλτα,ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,Γιώργος Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση με τον υφυπουργό της Τουρκίας κ. Οϊμέν, με τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει νέες συνομιλίες σήμερα. Εμφαση στην αναγκαιότητα σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της Μεσογείου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, στη Μάλτα. Επίσης πρότεινε στους ομολόγους του των άλλων 26 χωρών,να συναντηθούν άτυπα στην Ελλάδα για να συζητήσουν όλα γενικώς τα θέματα που απασχολούν τη Μεσόγειο.

Αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ, Τομ Τζένκινς. Ο κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει συνθέσεις μέσα απο τον κοινωνικό διάλογο για να επιδιώξει ομοφωνία στην προσπάθεια για ισότιμη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα επισκεφθεί στις 11 πριν το μεσημέρι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης,ενώ στις 7 το απόγευμα θα προεδρεύσει σε σύσκεψη του Οργανωτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ.

Αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και της αντιπολίτευσης.

Η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε ελλιπείς τις κυβερνητικές προτάσεις για τον κοινωνικό διάλογο. Η Νεα Δημοκρατία τον χαρακτήρισε γενικόλογο και αόριστο. Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας οτι η κυβέρνηση υποτάσσει τα πάντα στο βωμό των κερδών. Ο Συνασπισμός χαρακτήρισε τις προτάσεις ως ύμνο στο μοντέλο ανταγωνιστικότητας, που βασίζεται στη φθηνή και υποβαθμισμένη εργασία. Η κοινωνία θα αμυνθεί για να υπερασπίσει κατακτήσεις μισού αιώνα, δήλωσε το ΔΗΚΚΙ. Εντιμη κοινωνική συμφωνία σημαίνει διάλογος χωρίς προκατασκευασμένες προτάσεις δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Αποστάσεις απο το θόρυβο για τη βίλα του Α. Παπανδρέου στο Παλαιο Ψυχικό πήρε η κυβέρνηση.

Αποστάσεις από το θόρυβο, που έχει ξεσπάσει, σχετικά με την πώληση της βίλας του Ανδρέα Παπανδρέου στο Παλαιό Ψυχικό, πήρε η κυβέρνηση. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να θαμπώσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου,δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της βίλας κ. Βλαχούτσικος, προτίθεται να καταθέσει σήμερα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων διεκδικώντας αποζημίωση από την κυρία Δήμητρα Παπανδρέου.

Εκρηξη σε συρμό με στρατιωτικά αυτοκίνητα.

Εκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε στη 1.45 τα ξημερώματα σε σταθμευμένο συρμό τρένου, που ηταν φορτωμένο με στρατιωτικά αυτοκίνητα απέναντι απο το 301 στρατόπεδο Κοσκινά στους Αγίους Αναργύρους. Οπως διαπιστώθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός ηταν τοποθετημένος κάτω απο ενα απο τα στρατιωτικά αυτοκίνητα, που ηταν φορτωμένα στην πλατφόρμα και απο την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε δυο αυτοκίνητα.

Τετράωρες στάσεις εργασίας για την Μεγάλη εβδομάδα,εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία.

Τετράωρες στάσεις εργασίας για την Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη, εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία με το αιτιολογικό οτι η υπηρεσία καθυστερεί τους τελευταίους πέντε μήνες να καταβάλει αμοιβές απο νυχτερινά, Κυριακές και αργίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβάδισμα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής ανδρών.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήραν προβάδισμα για την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, αφού στους αγώνες της Β' φάσης των πλέι οφ,επικράτησαν του Απόλλωνα Πάτρας και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν τον Απόλλωνα 92-52 και οι ``πράσινοι`` τον ΠΑΟΚ με 88-64. Τα δεύτερα παιχνίδια των δύο συναντήσεων θα διεξαχθούν την Πέμπτη σε Πάτρα και Αλςεξάνδρειο αντίστοιχα.

Αναβλήθηκε, ο τελικός για το κύπελλο υδατοσφαίρισης, μεταξύ Ολυμπιακού - Πάτρας, που ήταν να γίνει την Μεγάλη Τετάρτη.

Αναβλήθηκε, με παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, η διεξαγωγή του τελικού αγώνα για το κύπελλο υδατοσφαίρισης, μεταξύ Ολυμπιακού - Πάτρας, που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Μεγάλη Τετάρτη. Ο τελικός θα διεξαχθεί σε νέα ημερομηνία, που θα καθοριστεί απο την Κολυμβητική Ομοσπονδία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,37 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,54, γαλλικό φράγκο προς 47,43, λίρα Αγγλίας προς 449,54, ελβετικό φράγκο προς 187,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,24, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,06, τη λίρα Κύπρου προς 538,66 και την ECU προς 312,06 δραχμές.

Εικόνα πλήρους σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 1394,89 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη υποχώρηση 0,01%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 11 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες εκλεισαν ως εξής: Τράπεζες ανοδος 0,19%, Ασφάλειες πτώση 0,26%, Λήζινγκ πτώση 1,81%, Επενδύσεις άνοδος 1,17%, Κατασκευές πτώση 0,61%, Βιομηχανίες πτώση 0,30%, Διάφορες άνοδος 1,55%, Συμμετοχών πτώση 0,04%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.Οι άνεμοι πνέουν νότιοι ισχυροί.Η θερμοκρασία στα βόρεια φθάνει τους 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 και στο Αιγαίο τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Από το απόγευμα όμως θα υπάρξει βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο -1 εως 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 3 εως 17 και στο Αιγαίο απο 7 εως 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή βροχή, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 5 εως 15 και απο 3 εως 10 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 April 1997 - 7:00:16 UTC