Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/04/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στα Τίρανα ο πρώτος ελληνικός λόχος, εν πλω με το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ ο δεύτερος. Ανησυχία από την επίθεση ενόπλων εναντίον ξενοδοχείου που διαμένουν δημοσιογράφοι στην Αυλώνα.
- Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις επιφυλάξεις της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.
- Αρνητική η αντίδραση του ΣΕΒ στις κυβερνητικές προτάσεις για τον κοινωνικό διάλογο. Πρόωρες οι αντιδράσεις, απαντά η κυβέρνηση.
- Νέα τροπή στη δικαστική διαμάχη για τη βίλα του Ψυχικού. Ο ιδιοκτήτης της κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Δήμητρας Παπανδρέου.
- Μέτρα για την αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
- Για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση ενημέρωσε ο Γεράσιμος Αρσένης την αρμόδια επιτροπή της βουλής.
- Αισιόδοξος για την κατασκευή της Εγνατίας, ο Κώστας Λαλιώτης.
- Μικρής έντασης σεισμός νότια της Κοζάνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα Τίρανα ο πρώτος ελληνικός λόχος, εν πλω με το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ ο δεύτερος. Ανησυχία από την επίθεση ενόπλων εναντίον ξενοδοχείου που διαμένουν δημοσιογράφοι στην Αυλώνα.

Στα Τίρανα βρίσκεται ήδη ο πρώτος λόχος του ελληνικού τάγματος, που θα ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία.Ο δεύτερος λόχος, μαζί με τον εξοπλισμό της ελληνικής δύναμης,βρίσκεται εν πλω προς την Αλβανία, με το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε δύσκολη και σημαντική την αποστολή της ελληνικής δύναμης,η οποία όπως είπε, έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για να ανταποκριθεί στο έργο της.Την αντιθεσή του για την αποστολή της ελληνική δύναμης, επανέλαβε το ΚΚΕ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις επιφυλάξεις της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις επιφυλάξεις της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.Η ΝΔ ερωτά την κυβέρνηση ποια είναι τα οφέλη που εξασφάλισε για τη χώρα μας,ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για υποχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.Η κυβέρνηση πάντως διευκρίνισε ότι το καθεστώς των σχέσεων στη ΔΕΕ παραμένει ως έχει. Στο μεταξύ, θετική χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου τη συνάντηση που είχε στη Μάλτα με τον τούρκο ομολογό του Ονούρ Οϊμέν.

Αρνητική η αντίδραση του ΣΕΒ στις κυβερνητικές προτάσεις για τον κοινωνικό διάλογο. Πρόωρες οι αντιδράσεις, απαντά η κυβέρνηση.

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του ΣΕΒ στις κυβερνητικές προτάσεις για τον κοινωνικό διάλογο.Για άνευρο,γενικόλογο και αόριστο κείμενο που δημιουργεί ανησυχία στους κοινωνικούς εταίρους, κάνει λόγο ο ΣΕΒ, ενώ η κυβέρνηση χαρακτήρισε πρόωρες τις αντιδράσεις που διατυπώνονται.Για υποκρυπτόμενες κυβερνητικές σκοπιμότητες μίλησε ο Κώστας Καραμανλής,ενώ ο Συνασπισμός εκτιμά ότι ο τρόπος που προωθεί η κυβέρνηση τον διάλογο, υποβαθμίζει την έννοια του, τον νοθεύει και προκαλεί δικαιολογημένη δυσπιστία στους εργαζόμενους.

Νέα τροπή στη δικαστική διαμάχη για τη βίλα του Ψυχικού. Ο ιδιοκτήτης της κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Δήμητρας Παπανδρέου.

Νέα τροπή προσλαμβάνει η δικαστική διαμάχη για τη βίλα των Παπανδρέου στο Ψυχικό,που έχει πωληθεί και την διεκδικούν τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, με βάση τη διαθήκη της γιαγιάς τους.Ο ιδιοκτήτης της βίλας, δια του δικηγόρου του, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της κυρίας Δήμητρας Παπανδρέου, μέχρι του ποσού των 500 εκατ. δρχ Ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται και πάλι στα δικαστήρια,αυτή τη φορά από τα παιδιά του,δήλωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Παπανδρέου.

Μέτρα για την αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Η δημιουργία αστυνομίας των συνόρων,η ίδρυση ενιαίου φορέα αντιμετώπισης των πυρκαγιών και η λειτουργία άλλου φορέα που θα αντιμετωπίζει τα υλικοτεχνικά προβλήματα της αστυνομίας, είναι τα τρία βασικά στοιχεία των ανακοινώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός, μετά την τρίωρη επίσκεψή του στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Ο κ.Σημίτης ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προωθηθεί ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη, θα καταβληθεί προσπάθεια να βελτιωθεί η τροχαία αστυνόμευση και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση ενημέρωσε ο Γεράσιμος Αρσένης την αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας,παρουσίασε ο Γεράσιμος Αρσένης, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.Ο υπουργός παρουσίασε λεπτομερώς τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,με την λειτουργία Κύκλων Ελευθέρων Σπουδών και Ανοιχτού Πανεπιστημίου, όπου μπορούν να φοιτήσουν άτομα κάθε ηλικίας, χωρίς εξετάσεις και με συμβολικά δίδακτρα εφόσον είναι πάνω απο 25 χρονών.

Αισιόδοξος για την κατασκευή της Εγνατίας, ο Κώστας Λαλιώτης.

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού μέσα στο 2000, εμφανίσθηκε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, διαβεβαιώνοντας οτι θα προχωρήσει ταχύτατα η απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων, ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν εξευρεθεί οι απαιτούμενοι πόροι, ακόμη και με τη συμμετοχή ιδιωτών. Ο κ.Λαλιώτης ανακοίνωσε, επίσης, οτι ακυρώθηκε η κατασκευή της λεγόμενης Παραεγνατίας Οδού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας.

Μικρής έντασης σεισμός νότια της Κοζάνης.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές από το πρωινό σεισμό μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου, εντοπίζεται νότια της Κοζάνης. Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί ο καταστρεπτικός σεισμός το Μάιο του 1995, ο οποίος είχε μέγεθος 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς στο ποδόσφαιρο κρίνεται σήμερα. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, συναντώνται απόψε στο στάδιο Καραϊσκάκη, για τον 55-ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Το Σάββατο θ' αναδειχθεί ο πρωταθλητής στο Βόλεϊ της Α1 ανδρών. Η Ορεστιάδα στο δεύτερο τελικό, που έγινε στο γήπεδο της, νίκησε 3-0 τον Αρη. Ετσι τώρα οι δύο ομάδες έχουν από δύο νίκες και η ομάδα που θα επικρατήσει στον τρίτο τελικό, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο στο γήπεδο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, θα κατακτήσει τον τίτλο.

Αποφασιστικό βήμα για πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, έκανε η ΑΕΚ αφού σε αγώνα για τον Β` γύρο των πλέϊ οφ που έγινε στο ΟΑΚΑ επικράτησε με 83-50 του Σπόρτιγκ. Ο δεύτερος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα γίνει την προσεχή Παρασκευή. Απόψε διεξήχθη και η συνάντηση του Περιστερίου με τον Αρη, με νίκη των περιστεριωτών με 72 - 58.

Ο Εθνικός Αστέρας, σε αγώνα της 28ης ημέρας για το πρωτάθλημα του Νοτίου ομίλου στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ' εθνικής, που έγινε στο γήπεδο της Καισαριανής, νίκησε 1-0 τον Εργοτέλη. Ετσι ο Εθνικός Αστέρας προηγείται με 54 βαθμούς, έναντι 52 της Καλλιθέας που έχει ένα αγώνα λιγότερο και 48 του Αιολικού, που έχει επίσης 27 αγώνες, ενώ ο Εργοτέλης παρέμεινε στην 6η θέση με 43 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,33 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,74, γαλλικό φράγκο προς 47,50, λίρα Αγγλίας προς 446,80, ελβετικό φράγκο προς 187,93, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,06, τη λίρα Κύπρου προς 538,76 και την ECU προς 311,98 δραχμές.

Με σημαντική άνοδο 1,33% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1.413,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 15,1 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,31%, Ασφάλειες άνοδος 2,21%, Λήζινγκ πτώση 0,38%, Επενδύσεις πτώση 1%, Κατασκευές άνοδος 0,03%, Βιομηχανίες άνοδος 2,01%, Διάφορες άνοδος 1,65%, Συμμετοχών άνοδος 1,13%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική υποχώρηση 1,36%.

[04] Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ' ολόκληρη τη χώρα, με συννεφιά στα βορειοδυτικά, βροχές και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια και παροδικές βροχές ή τοπικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 1 με 11 βαθμούς στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 16 και στο Αιγαίο 7 με 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 15 και 4 με 11 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 April 1997 - 17:55:23 UTC