Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/04/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η Ελλάδα δεν ήρε το Βέτο για την Κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας
- Το Κυπριακό απασχόλησε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.
- Εν πλω προς το Δυρράχιο και ο τελευταίος λόχος του ελληνικού τάγματος που μεταβαίνει στην Αλβανία. Συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Αντρεάτα στη Ρώμη.
- Δεν επέστρεψε ο κύριος όγκος των εκδρομέων, καθώς πολλοί παρέτειναν τις πασχαλινές διακοπές λόγω Πρωτομαγιάς.
- Διασπασμένη η ΓΣΕΕ, μετά την απόφαση της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ να διοργανώσει ξεχωριστή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά.
- Δεν θα διψάσουμε, λέει η ΕΥΔΑΠ, αφού υπάρχει επάρκεια νερού, αλλά δε μειώνει τα τιμολόγιά της.
- Καθ'οδόν προς τους φορολογούμενους τα πρώτα 110.000 εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας.
- Συνεδριάζει αύριο η Πανθεσσαλική Επιτροπή για τις δίκες των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Ελλάδα δεν ήρε το Βέτο για την Κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Ολλανδική προεδρία η Ελλάδα δεν ήρε το Βέτο της στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας,ενώ συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ στο Λουξεμβούργο το συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης.Σε δηλωσή τους οι 15 κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο,να προσφύγει στη Χάγη και να σταματήσει τις απειλές πολέμου προς την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στο ορατό μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.Αύριο ο Θεόδωρος Πάγκαλος ενδέχεται να συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με την Τανσού Τσιλέρ,στο περιθώριο της Παραευξείνιας συνεργασίας.

Το Κυπριακό απασχόλησε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.

Το Κυπριακό συζητήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.Σύμφωνα με πληροφορίες,τα πέντε μόνιμα μέλη σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν μη παραδεκτή τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

Εν πλω προς το Δυρράχιο και ο τελευταίος λόχος του ελληνικού τάγματος που μεταβαίνει στην Αλβανία.

Εν πλω προς το Δυρράχιο, βρίσκεται και ο τελευταίος λόχος του ελληνικού τάγματος που θα ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Οι περίπου 100 οπλίτες μαζί με τα 70 οχήματα και τον άλλο εξοπλισμό, αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη με τα αρματαγωγά ΧΙΟΣ και ΚΩΣ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, συναντήθηκε στη Ρώμη με τον ιταλό ομολογό του, Μπενιαμίν Αντρεάτα, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία.

Δεν επέστρεψε ο κύριος όγκος των εκδρομέων, καθώς πολλοί παρέτειναν τις πασχαλινές διακοπές λόγω Πρωτομαγιάς.

Συνεχιζόταν μέχρι αργά τα βράδυ η επιστροφή των Αθηναίων από την επαρχία, αν και πολλοί προτίμησαν να παρατείνουν τις Πασχαλινές διακοπές, ενόψει και της Πρωτομαγιάς.Η τροχαία πήρε έκτακτα μέτρα, αλλά και αυτή η έξοδος βάφτηκε με αίμα, αφού σε 293 δυστυχήματα, 36 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 373 τραυματίσθηκαν.Στην αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός από την επανεμφάνιση του αγνώστου, που πετά μεγάλες πέτρες στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή οδηγών και επιβατών.

Διασπασμένη η ΓΣΕΕ, μετά την απόφαση της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ να διοργανώσει ξεχωριστή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά.

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις θα τιμηθεί την Πέμπτη η εργατική Πρωτομαγιά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διοργανώνουν συγκέντρωση στο πεδίο του Αρεως, ενώ η ΕΣΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, διοργανώνει άλλη συγκέντρωση στην πλατεία συντάγματος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος,ενώ ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε μήνυμά του τονίζει ότι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης, παραμένουν οι αμετακίνητοι στόχοι της κυβέρνησης.

Δεν θα διψάσουμε, λέει η ΕΥΔΑΠ, αφού υπάρχει επάρκεια νερού, αλλά δε μειώνει τα τιμολόγιά της.

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε οτι απομακρύνθηκε το φάσμα της ληψυδρίας στην πρωτεύουσα, αφού τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της εταιρίας, ξεπέρασαν το 1 δισ. κυβικά.Πάντως η ΕΥΔΑΠ δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση της τιμής του νερού, αλλά αντίθετα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων της. Σχετική απόφαση θα πάρει η Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων,ενώ η διοίκηση της εταιρίας προτείνει αυξήσεις κυρίως στις μεγάλες καταναλώσεις.

Καθ'οδόν προς τους φορολογούμενους τα πρώτα 110.000 εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας.

Ταχυδρομήθηκαν από το ΚΕΠΥΟ τα πρώτα 110.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, προς τους φορολογούμενους με τον φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 49.000 είναι χρεωστικά,τα 40.000 πιστωτικά ενώ για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει ούτε φόρος αλλά ούτε και επιστροφή.

Συνεδριάζει αύριο η Πανθεσσαλική Επιτροπή για τις δίκες των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Στη Λάρισα θα συνεδριάσει αύριο η Πανθεσσαλική επιτροπή αγροτών, με αντικείμενο τη σωρεία παραπομπών σε δίκη αγροτών,που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Η συνεδρίαση θα γίνει παρουσία εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων της περιοχή και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους ``4`` του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, προκρίθηκε ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι, στον τρίτο αγώνα της β` φάσης που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρουσία 15.000 περίπου θεατών,επεβλήθησαν 76-66 του Απόλλωνα Πατρών, πετυχαίνοντας έτσι και δεύτερη νίκη κόντρα στο αχαϊκό συγκρότημα. Η Πειραϊκή ομάδα, στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι, που ως γνωστόν πέτυχε δύο νίκες κόντρα στον Αρη.

Αποφασιστικό βήμα για πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, έκανε η ΑΕΚ, κερδίζοντας στην ``μάχη των δικεφάλων`` 70- 54 τον ΠΑΟΚ, στον πρώτο αγώνα της Γ` φάσης των πλέϊ οφ που έγινε στο ΟΑΚΑ παρουσία περίπου 3.000 θεατών.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων βρίσκεται με το ένα πόδι στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αφού σε αγώνα για την προκριματική φάση της διοργάνωσης, που έγινε στην Εδεσσα, νίκησε 2-0 την αντίστοιχη της Κροατίας. Τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πέτυχαν οι Λυμπερόπουλος στο 74 και Κωνσταντινίδης στο 89.Η εθνική μας βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου με 13 βαθμούς σε 6 αγώνες, έναντι 6 της Σλοβενίας (3 αγ), 4 της Βοσνίας και της Κροατίας (4 αγ), ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Δανία, που έχει συγκεντρώσει 3 βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες.

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών ενόψει του κρίσιμου αυριανού αγώνα με την αντίστοιχη της Κροατίας γιά τα προκριματικά του Μουντιάλ '98, που θα διεξαχθεί στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πολυχρονίου δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ως προς την συγκρότηση της βασικής ενδεκάδας γι' αυτό το καθοριστικό παιχνίδι, όπου η Ελληνική ομάδα έχει την δυνατότητα έστω και με μία ισοπαλία να θέσει την Κροατία εκτός Μουντιάλ και να διεκδικήσει στη συνέχεια την πρώτη θέση του ομίλου της από την Δανία.Ο κ. Πολυχρονίου αναγνώρισε τις μεγάλες δυνατότητες της Κροατίας, αλλά τόνισε ότι οι έλληνες παίκτες είναι αποφασισμένοι να πάρουν με την απόδοση τους αυτό που χρειάζεται η εθνική μας ομάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,80, γαλλικό φράγκο προς 47,71, λίρα Αγγλίας προς 451,81, ελβετικό φράγκο προς 189,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,85, τη λίρα Κύπρου προς 540,28 και την ECU προς 314,04 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες κυρίως στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί αλλά από τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς μέτριους. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 19 και στο Αιγαίο 12 με 21 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχή προς το απόγευμα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 17 και 8 με 14 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 April 1997 - 4:17:31 UTC