Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ και την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενημέρωση του Θεόδωρου Πάγκαλου στην Αλέκα Παπαρήγα, συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν, στο Στρασβούργο, στην Αθήνα ο Κέρι Κάβανο.
- Τους καθηγητές Ιωάννου και Φατούρο όρισε το υπουργείο Εξωτερικών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
- Αντιδρούν φιλοβασιλικοί βουλευτές της ΝΔ στη δημοσίευση μέρους του αρχείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη δραστηριότητα του βασιλιά. Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση.
- Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
- Επέστρεψε από το Βερολίνο ο Μίκης Θεοδωράκης. Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του δηλώνει ο προσωπικός του γιατρός.
- Στην Αθήνα εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσουν την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
- Συνέδριο για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας πραγματοποιείται στην Αθήνα. Μπορούν να καλυφθούν από τον ήλιο κατά 30% οι ανάγκες της Ελλάδας, υποστηρίζει η Γκριν Πις.
- Πάνω από 400 δις δρχ θα διαθέσει την προσεχή διετία το υπουργείο Εργασίας για κατασκευή εργατικών κατοικιών.
- Εμφανίσθηκαν και πάλι οι Αλβανοί μαφιόζοι, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα, αλλά έφυγαν άπρακτοι αφού δεν μπόρεσαν να κλέψουν ταχύπλοα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

- Τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ και την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενημέρωση του Θεόδωρου Πάγκαλου στην Αλέκα Παπαρήγα, συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν, στο Στρασβούργο, στην Αθήνα ο Κέρι Κάβανο.

Με τα ελληνοτουρκικά ασχολήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ίδιο θέμα θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η Αλέκα Παπαρήγα μετά την ενημέρωση που είχε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με τον Τούρκο ομολογό του Οϊμέν, ενώ στην Αθήνα φτάνει και ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντηπάρντμεντ Κέρι Κάβανο, ο οποίος θα επισκεφθεί και την Αγκυρα.

Τους καθηγητές Ιωάννου και Φατούρο όρισε το υπουργείο Εξωτερικών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Τους καθηγηγές Κρατερό Ιωάννου και Αργύρη Φατούρο όρισε σήμερα, με ανακοινωσή του, το υπουργείο εξωτερικών ως μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας,Τουρκίας και της Ολλανδικής προεδρίας, που θα συζητήσουν με την Τουρκική επιτροπή διαδικαστικά θέματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Ιωάννου είναι καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ο κ.Φατούρος είναι καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντιδρούν φιλοβασιλικοί βουλευτές της ΝΔ στη δημοσίευση μέρους του αρχείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη δραστηριότητα του βασιλιά. Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση.

Αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσίευση μέρους από το αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στο οποίο γίνεται λόγος για προσπάθεια πραξικοπήματος από τον τέως βασιλιά, το 1975, για να ρίξει την τότε κυβέρνηση.Οι λεγόμενοι βασιλικοί βουλευτές της ΝΔ, αντέδρασαν έντονα, ενώ επίσημα το κόμμα δεν έχει πάρει θέση.Κύκλοι του προέδρου της ΝΔ, απέδιδαν στην κυβέρνηση την ανακίνηση του θέματος ως αντιπερισπασμό στα εσωτερικά προβλήματα.Η κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις κάνοντας λόγο για ιστορική εκδοχή μιας πηγής.

Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μόνιμος και βασικός στόχος της Ελλάδας,δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη δήλωση του νέου βρετανού υπουργού ότι τα Μάρμαρα αποκλείεται να επιστραφούν. Οπως είπε ο κ.Βενιζέλος,επιθυμία μας είναι να τεθεί το ζήτημα σε διμερή βάση, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Επέστρεψε από το Βερολίνο ο Μίκης Θεοδωράκης. Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του δηλώνει ο προσωπικός του γιατρός.

Επέστρεψε στην Αθήνα από το Βερολίνο όπου βρισκόταν ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε κατά την διάρκεια περιοδείας του στη Γερμανία.Σύμφωνα με τον προσωπικό του γιατρό, η κατάσταση της υγείας του κ. Θεοδωράκη δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά θα χρειασθεί να σταματήσει οριστικά την περιοδεία του, για να ξεκουρασθεί. Την θέση του θα αναλάβει η Μαρία Φαραντούρη.

Στην Αθήνα εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσουν την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρίσκονται στην Αθήνα και συλλέγουν στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ηδη επισκέφθηκαν το υπουργείο εθνικής οικονομίας, ενώ θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους του Λογιστηρίου του Κράτους και της Τραπέζης της Ελλάδος. Στο μεταξύ, ρεκόρ επταετίας σημείωσε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, ο οποίος έσπασε το φράγμα των 1.500 μονάδων, γεγονός που αποδίδεται στη θετική πορεία της οικονομίας και ιδιαίτερα του πληθωρισμού.

Συνέδριο για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας πραγματοποιείται στην Αθήνα. Μπορούν να καλυφθούν από τον ήλιο κατά 30% οι ανάγκες της Ελλάδας, υποστηρίζει η Γκριν Πις.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μέχρι το 2010 να διπλασιασθεί από 6 σε 12% η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, δήλωσε ο έλληνας επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, σε συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα. Από την πλευρά της η Γκριν Πις υποστηρίζει ότι το 30% των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να καλυφθεί από φωτοβολταϊκά ηλιακά συστήματα, τοποθετημένα στις στέγες των κτιρίων.

Πάνω από 400 δις δρχ θα διαθέσει την προσεχή διετία το υπουργείο Εργασίας για κατασκευή εργατικών κατοικιών.

Πιστώσεις 400 δισ. δρχ. θα απορροφήσει την επόμενη διετία το υπουργείο Εργασίας για τις ανάγκες του προγράμματος Εργατικής Κατοικίας, ανακοίνωσε από τα Χανιά, ο πρόεδρος του Οργανισμού Θανάσης Χανακούλας. Μιλώντας στα Χανιά ο κ.Χανακούλας τόνισε ότι την περίοδο αυτή χτίζονται στην Ελλάδα περισσότερες από 10.000 κατοικίες.

Εμφανίσθηκαν και πάλι οι Αλβανοί μαφιόζοι, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα, αλλά έφυγαν άπρακτοι αφού δεν μπόρεσαν να κλέψουν ταχύπλοα.

Την εμφανισή τους έκαναν και πάλι Αλβανοί μαφιόζοι,αυτή τη φορά στην Κέρκυρα,απ' όπου προσπάθησαν να κλέψουν ταχύπλοα σκάφη στην περιοχή Κομένο. Οι Αλβανοί έγιναν αντιληπτοί από τον Ρουσέτο Δαμίγο, εναντίον του οποίου έρριξαν 10 πυροβολισμούς, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσουν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την κατάκτηση ενός βαθμού στα τρία παιχνίδια που απομένουν μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος, περιμένει ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, προκειμένου να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο, στο τιμόνι της πειραϊκής ομάδας. Αναφερόμενος στο κυριακάτικο αγώνα με την ΑΕΚ, είπε ότι πρόκειται για ντέρμπι.Σε ότι αφορά τα πανηγύρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Μπάγεβιτς, αρκέστηκε να δηλώσει λακωνικά: Θα περιμένουμε την Κυριακή και μετά το παιχνίδι, θα δούμε.Ο αγώνας θα αρχίσει πιθανότατα στις επτά παρά.Οριστική απόφαση για την ώρα έναρξης του ντέρμπι, αναμένεται να υπάρξει αύριο μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ.

Αισιόδοξος ότι τελικά ο Παναθηναϊκός δεν θα χάσει το τραίνο της Ευρώπης, εμφανίσθηκε ο προπονητής των πρασίνων Βέλιμιρ Ζάετς. Η αισιοδοξία του αυτή προέρχεται από την τελευταία εμφάνιση της ομάδας στην Καβάλα και την μεγάλη σε έκταση νίκη. Ο Κροάτης τεχνικός πρόσθεσε ότι για να πετύχει η ομάδα του έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ πρέπει να κερδίσει και τους τρεις αγώνες που απομένουν με Καστοριά και ΟΦΗ εντός και Ηρακλή εκτός έδρας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` εθνικής για την νέα περίοδο. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Γιώργος Δέδες, ο οποίος τόνισε ότι η ημερομηνία αυτή είναι η επικρατέστερη, λόγω του εκτός έδρας αγώνα που δίνει η εθνική μας ομάδα στις 6 Σεπτεμβρίου με την Σλοβενία, για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,61 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,28, γαλλικό φράγκο προς 47,80, λίρα Αγγλίας προς 451,41, ελβετικό φράγκο προς 189,31, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,29, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 220,27, τη λίρα Κύπρου προς 543,37 και την ECU προς 314,62 δραχμές.

Νέο ρεκόρ επταετίας πέτυχαν σήμερα οι τιμές των μετοχών με το γενικό δείκτη τιμών να σπάει και το φράγμα των 1500 μονάδων. Συγκεκριμένα έκλεισε στις 1518,42 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη άνοδο 2,25%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 22,1 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,24%, Λήζινγκ άνοδος 4,88%, Ασφάλειες άνοδος 0,10%, Επενδύσεις άνοδος 1,27%, Κατασκευές άνοδος 1,98%, Βιομηχανίες άνοδος 1,55%, Διάφορες άνοδος 2,36%, Συμμετοχών άνοδος 1,16%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 0,76%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, εκτός από τα δυτικά, που προβλέπονται νεφώσεις, ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 11 με 30 βαθμούς και στα νησιά 14 με 26. Αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 29 και 12 με 28 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 5 May 1997 - 19:00:21 UTC