Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αιχμές κατά Ανδρέα Παπανδρέου, Κων.Μητσοτάκη και Α.Σαμαρά αφήνει ο Κων.Καραμανλής στο 12ο τόμο των αρχείων του. Αντιδράσεις απο ΠΑΣΟΚ και Αντώνη Σαμαρά.
- Αρχίζει επισήμως αύριο ο κοινωνικός διάλογος. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η εναρκτήρια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Διασπασμένη προσέρχεται η ΓΣΕΕ.
- Τυπική και κοινωνική χαρακτηρίσθηκε η νέα συνάντηση Πάγκαλου - Τσιλέρ στο Παρίσι. Σύσκεψη στη ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά.
- Εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη.
- Χιλιάδες τόνοι απορρίμματα στους δρόμους της Αθήνας.
- Βγήκε από το νοσοκομείο ο Γλαύκος Κληρίδης. Ικανοποιητικά, κατά τους γιατρούς, τα αποτελέσματα των εξετάσεών του.
- Εκλεισε το τελωνείο της Κακαβιάς, λόγω των συμπλοκών ενόπλων Αλβανών συμμοριών.
- Θετικά αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο το ενδεχόμενο συνάντησης Βαρθολομαίου - Πάπα.
- Το δρόμο για πιο φθηνά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αναμένεται ν'ανοίξει το φθινόπωρο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
- Ηδονοβλεψίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι δράστες του στυγερού εγκλήματος στον περιφερειακό του Λυκαβητού, με θύμα 25χρονο φοιτητή.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αιχμές κατά Ανδρέα Παπανδρέου, Κων.Μητσοτάκη και Α.Σαμαρά αφήνει ο Κων.Καραμανλής στο 12ο τόμο των αρχείων του. Αντιδράσεις απο ΠΑΣΟΚ και Αντώνη Σαμαρά.

Αιχμές κατά Α.Παπανδρέου, Κ.Μητσοτάκη και Α.Σαμαρά,αφήνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,στον 12ο τόμο των αρχείων του.Συγκεκριμένα κατηγορεί τον Α.Παπανδρέου,ότι τον εξαπάτησε κατά την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας το 1985 και του αποδίδει δημαγωγία, υποκρισία και επιβλαβείς για τη χώρα αποφάσεις.Για τον κ.Μητσοτάκη σημειώνει ότι τον πρότεινε για πρόεδρο Δημοκρατίας γιατί δεν είχε άλλη επιλογή,ενώ για τον Α.Σαμαρά τονίζει ότι επί θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών,χάλασαν οι σχέσεις της χώρας μας με όλα τα βαλκανικά κράτη.Εντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ,το οποίο με δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη, κάνει λόγο για προσπάθεια πλαστογράφησης της νεότερης ιστορίας και για μεροληπτικές κρίσεις για πολιτικούς αντιπάλους του διαμετρήματος ενός Ανδρέα Παπανδρέου.Ο λαός έχει και μνήμη και κρίση, καταλήγει ο κ.Σκανδαλίδης.Ο υπουργός τύπου δήλωσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα αρχεία Καραμανλή ως μια εκδοχή της ιστορίας από μια πηγή.Στελέχη της ΝΔ έσπευδαν να προεξοφλήσουν ότι τα αρχεία Καραμανλή έχουν ιστορική αξία.

Αρχίζει επισήμως αύριο ο κοινωνικός διάλογος. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η εναρκτήρια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Διασπασμένη προσέρχεται η ΓΣΕΕ.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο γενικό λογιστήριο του κράτους, υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων,αρχίζει αύριο επισήμως ο κοινωνικός διάλογος.Η ΓΣΕΕ προσέρχεται στο διάλογο διασπασμένη,καθώς διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις στους κόλπους της Συνομοσπονδίας. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της και του υπουργού εργασίας, τόνισε ότι επιδιώκει μια νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων προς όφελος των εργαζομένων,μέσα από μια γενική συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Τυπική και κοινωνική χαρακτηρίσθηκε η νέα συνάντηση Πάγκαλου - Τσιλέρ στο Παρίσι. Σύσκεψη στη ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά.

Τυπική και κοινωνική χαρακτηρίσθηκε η νέα συνάντηση Πάγκαλου-Τσιλέρ στο Παρίσι, στην οποία δεν συζητήθηκαν θέματα ουσίας.Πάντως η κ.Τσιλέρ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να προωθηθεί ο διάλογος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για τις 15 Ιουνίου.Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, έθεσε τρείς όρους για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού διαλόγου,δηλαδή το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων,το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την άρση της απειλής βίας από την Τουρκία.

Εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη.

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Αθήνας,ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου,μετά τη συναντησή του με τον Κώστα Σημίτη. Ο κ.Γιούνκερ εκτίμησε πως αν συνεχιστεί η εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, τότε η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κριτήρια του Μάαστριχτ το 1998.Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο κ.Σημίτης ενημέρωσε τον ομολογό του του Λουξεμβούργου για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Χιλιάδες τόνοι απορρίμματα στους δρόμους της Αθήνας.

Σωροί σκουπιδιών έχουν συσσωρευθεί στους δρομους των δήμων της Αττικής, καθώς παραμένει κλειστή για τρίτη ημέρα η χωματερή των Ανω Λιοσίων. Η αυριανή μέρα θεωρείται κρίσιμη για την τύχη της απεργίας, αφού η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει στη Βουλή τις αποφάσεις της για το θέμα των υπηρετούντων στους ΟΤΑ εκτάκτων. Οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής ΕΣΔΚΝΑ απειλούν να συνεχίσουν την απεργία, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους για μονιμοποίηση των περίπου 100 απασχολουμένων σε έργα αυτεπιστασίας. Ελπίδα για να λυθεί η απεργία και να ανοίξει η χωματερή, διαφάνηκε πάντως στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Λάμπρου Παπαδήμα με εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η φόρμουλα που συζητήθηκε είναι να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όσων εργαζομενων στην αυτεπιστασία έχουν συμπληρώσει διετή προϋπηρεσία εφόσον κριθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Γλαύκος Κληρίδης. Ικανοποιητικά, κατά τους γιατρούς, τα αποτελέσματα των εξετάσεών του.

Βγήκε ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, από το νοσοκομείο της Λευκωσίας,στο οποίο εισήχθη,μετά τις ενοχλήσεις που ένοιωσε στο στήθος.Ο κ. Κληρίδης,ο οποίος αναλαμβάνει κανονικά τα καθήκοντά του, υπεβλήθη σε σειρά εξετάσεων,τα αποτελέσματα των οποίων κρίθηκαν ικανοποιητικά. Οι γιατροί πάντως συνέστησαν στον Πρόεδρο να αναβάλει την επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα, στο τέλος της εβδομάδος.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Κληρίδη και ενημερώθηκε για την υγεία του.

Εκλεισε το τελωνείο της Κακαβιάς, λόγω των συμπλοκών ενόπλων Αλβανών συμμοριών.

Διέκοψε τη λειτουργία του το ελληνικό τελωνείο της Κακαβιάς, μετά τις σημερινές συμπλοκές ενόπλων Αλβανών στην περιοχή. Για αρκετή ώρα το μεσημέρι αντήλλαξαν πυροβολισμούς με Καλάσνικωφ δύο ομάδες ενόπλων αλβανών, επί αλβανικού εδάφους, λίγες εκατοντάδες μέτρα απο το τελωνείο. Ενας τραυματισμένος Αλβανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων και σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι τρείς τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αργυροκάστρου. Τα αίτια της συμπλοκής είναι άγνωστα, αλλά το πιθανότερο είναι μια απο τις δύο ομάδες να προσπάθησε να ληστέψει ταξιδιώτες και δέχθηκε πυρά απο ενόπλους εξεγερμένους που περιπολούν την περιοχή.

Θετικά αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο το ενδεχόμενο συνάντησης Βαρθολομαίου - Πάπα.

Ανάμεσα στο Βατικανό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξαν μέχρι τώρα επαφές για Συνάντηση Κορυφής τον Ιούνιο στην Αυστρία των προκαθημένων των δύο Εκκλησιών, δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ. Ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες για την προετοιμασία της πολυήμερης επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αυστρία τον επόμενο μήνα, επεσήμανε πως, εάν υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από το Βατικανό για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, η απάντηση από το Φανάρι θα είναι σίγουρα θετική.

Το δρόμο για πιο φθηνά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αναμένεται ν'ανοίξει το φθινόπωρο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το δρόμο για πιο φθηνά εισαγόμενα μεταχειρίσμενα καταλυτικά αυτοκίνητα, αναμένεται να ανοίξει το ευρωπαϊκό δικαστήριο,στο οποίο έχει προσφύγει η Κομισιόν κατά της Ελλάδας για την υψηλή φορολογία που επιβάλλει στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται από χώρες της Κοινότητας. Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 29 Μαϊου και η απόφαση, που θα εκδοθεί το φθινόπωρο,αναμένεται να είναι καταδικαστική για την Ελλάδα.

Ηδονοβλεψίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι δράστες του στυγερού εγκλήματος στον περιφερειακό του Λυκαβητού, με θύμα 25χρονο φοιτητή.

Χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τη σύλληψη των τριών δραστών, που επετέθηκαν και μαχαίρωσαν τον 25χρονο φοιτητή Νικήτα Κορωνιό στον περιφερειακό του Λυκαβητού.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, πρόκειται μάλλον για ηδονοβλεψίες οι οποίοι μαχαίρωσαν τον άτυχο νέο στο μηρό. Ο Κορωνιός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε από ακατατάσχετη αιμορραγία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράταση μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος μπάσκετ έδωσε στον κ.Φιλίππου, ο Μιχάλης Τροχανάς,προκειμένου να πάρει ο τελευταίος τις μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ. Η προθεσμία των επτά ημερών που είχε δώσει ο κ.Τροχανάς στους υποψήφιους αγοραστές της ΠΑΕ λήγει σήμερα. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως ανακοίνωσε, έδωσε την προθεσμία προκειμένου να συγκεντρωθούν όλοι στις μάχες με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα μπάσκετ.

Η δεύτερη πράξη της μάχης γιά μία θέση στην Ευρωλίγκα της επομένης περιόδου διεξάγεται απόψε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της. Πρόκειται γιά την δεύτερη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με το Περιστέρι στο πλαίσιο του μικρού τελικού των πλέι- οφ γιά το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών του μπάσκετ. Οι Θεσσαλονικείς, που έχουν ήδη μία νίκη σε βάρος των αντιπάλων τους, θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την Ευρωλίγκα άν επικρατήσουν και στην αποψινή αναμέτρηση, ενώ η ομάδα των Δυτικών Προαστείων πρέπει να πάρει τη νίκη γιά να διατηρήσει τις ελπίδες της.

Τον πέμπτο και κρισιμότερο αγώνα της για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δίνει αύριο στην Αλεξανδρούπολη, η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των ανδρών με αντίπαλο την αντίστοιχη του Βελγίου. Το εθνικό μας συγκρότημα με νίκη αγκαλιάζει την πρόκριση για τα τελικά που θα γίνουν στην Ολλανδία. Ετσι στον αγώνα αυτό η νίκη αποτελεί μονόδρομο για τους διεθνείς μας, που θέλουν και τη ρεβάνς της ήττας με 3-0 που γνώρισαν στο πρώτο ματς που έγινε το Δεκέμβριο. Πάντως για να προκριθεί στα τελικά η εθνική μας θέλει νίκη αύριο επί του Βελγίου αλλά και επί της Ρουμανίας την προσεχή Τρίτη στην Ορεστιάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,04 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,98, γαλλικό φράγκο προς 48,05, λίρα Αγγλίας προς 446,98, ελβετικό φράγκο προς 191,71, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,91, τη λίρα Κύπρου προς 544,24 και την ECU προς 315,19 δραχμές.

Νέο ρεκόρ επταετίας σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο, σπάζοντας το φράγμα και των 1.600 μονάδων.Ο δείκτης έκλεισε στις 1.602,14 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,41% και τον χωρίζουν 82 μονάδες απο το ιστορικό ρεκόρ των 1.684 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 23,9 δισ. δρχ. Η ανακοίνωση της δραστικής μείωσης των επιτοκίων απο την Τράπεζα "Αλφα Πίστεως", κίνηση την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες, επέδρασε θετικά στην αγορά καθώς οι αποδόσεις των μετοχών γίνονται μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες επενδυτικές επιλογές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,27%, Λήζινγκ άνοδος 4,06%, Ασφάλειες πτώση 0,66%, Επενδύσεις πτώση 0,31%, Βιομηχανίες άνοδος 0,80%, Κατασκευών πτώση 1,52%, Συμμετοχών πτώση 0,48%, Διάφορες άνοδος 1,30%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 1, 41%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα διατηρηθούν οι βοριάδες, οι οποίοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στ'ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 30 βαθμούς και στο Αιγαίο 16 με 26 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα αλλά θα διατηρηθούν οι ισχυροί βοριάδες και το θερμόμετρο θα δείξει 17 με 29 βαθμούς. Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 28 βαθμούς.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 1997 - 17:00:29 UTC