Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν οι συμβασιούχοι των δήμων, παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
- Σε δύο φάσεις ο διάλογος για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
- Απέρριψε η Αθήνα την ολλανδική πρόταση για απευθείας συνάντηση των επιτροπών Ελλάδας - Τουρκίας. Απέρριψε όμως και τα τρία από τα πέντε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείναι η Ουάσιγκτον.
- Φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις στους νέους αγρότες προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.
- Δεν προκλήθηκαν ζημιές από το σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στη δυτική Μακεδονία και είχε επίκεντρο την Αχρίδα της Αλβανίας.
- Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για να σταματήσει η διαμάχη στην οικογένεια Παπανδρέου σχετικά με το ακίνητο του Ψυχικού, ζήτησε ο ιδιοκτήτης της βίλας, Χαράλαμπος Βλαχούτσικος.
- Μέχρι τέλος του μηνός θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για την επαγγελματική και μισθολογική εξέλιξη των πανεπιστημιακών.
- Ενοπλη ληστεία με λεία 6 εκατ.δρχ. στην Εθνική Τράπεζα Περιστερίου.
- Θα ερευνηθεί η αξία του θησαυρού της Ιονικής.
- Στην Αθήνα η κόρη του Τσέ Γκεβάρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν οι συμβασιούχοι των δήμων, παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Αθήνα, ενώ υπάρχει άμεσος κύνδυνος για τη δημόσια υγεία και ήδη άρχισαν οι ψεκασμοί από συνεργεία της Νομαρχίας.Οι συμβασιούχοι των δήμων που κρατούν κλειστή τη χωματερή δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για αναστολή της απεργίας τους και ζητούν δέσμευση από τον υπουργό εσωτερικών για μονιμοποίηση των 100 εκτάκτων συναδέλφων τους.Την ίδια ώρα οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες, Αυλώνα Κερατέας, και Γραμματικού, αντιδρούν έντονα στη δημιουργία χωματερής στην περιοχή τους.

Σε δύο φάσεις ο διάλογος για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Σε δύο φάσεις θα διεξαχθεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα, όπως δήλωσε ο υπουργός εργασίας.Στην πρώτη φάση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με συγχωνεύσεις ταμείων, μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, ασφαλιστική κάλυψη της μερικής απασχόλησης και των μεταναστών και σωτηρίας των προβληματικών ταμείων. Στη δεύτερη φάση θα συζητηθεί η ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και κυρίως στην εξεύρεση νέων τρόπων χρηματοδότησης, ώστε τα ταμεία ν'αντέξουν σε βάθος χρόνου.

Απέρριψε η Αθήνα την ολλανδική πρόταση για απευθείας συνάντηση των επιτροπών Ελλάδας - Τουρκίας. Απέρριψε όμως και τα τρία από τα πέντε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείναι η Ουάσιγκτον.

Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας, για απευθείας συνάντηση των επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας μεταξύ 26 και 28 Μαϊου.Παράλληλα απέρριψε τα τρία από τα πέντε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης,που πρότεινε η Ουάσιγκτον.Σύμφωνα με τους κυρίους Πάγακλο και Τσοχατζόπουλο τα μόνα μέτρα που συζητά η Ελλάδα είναι η αποστολή εικόνας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη για τη δραστηριότητα στο Αιγαίο και η παράταση του μορατόριουμ των πτήσεων και ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις στους νέους αγρότες προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για τα κίνητρα στους νέους αγρότες, ενώ σύντομα θα κατατεθούν το νομοσχέδιο για το καθεστώς των φυτοφαρμάκων και τα χρέη των συνεταιρισμών.Στο νομοσχέδιο για τους νέους αγρότες περιλαμβάνονται φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις, κυρίως σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις γής και εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής στο οποίο συζητούνται επίσης, θέματα ασφάλισης και αγροτικής παραγωγής.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές από το σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στη δυτική Μακεδονία και είχε επίκεντρο την Αχρίδα της Αλβανίας.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 5,5 ρίχτερ, που σημειώθηκε στην περιοχή της Αχρίδας, στην Αλβανία και έγινε αισθητός σε Κοζάνη,Φλώρινα, Καστοριά,Πέλλα και άλλες περιοχές.Οι σεισμολόγοι θεωρούν πως η περιοχή είναι σεισμογενής και χαρακτηρίζουν μεμονωμένο φαινόμενο τον σεισμό αυτό, τον οποίο ακολούθησαν δεικάδες μετασεισμικές δονήσεις.

Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για να σταματήσει η διαμάχη στην οικογένεια Παπανδρέου σχετικά με το ακίνητο του Ψυχικού, ζήτησε ο ιδιοκτήτης της βίλας, Χαράλαμπος Βλαχούτσικος.

Την παρέμβαση του για να σταματήσει η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου και στη Δημητρα Λιανη για το ακίνητο του Ψυχικού, ζήτησε ο ιδιοκτήτης της βίλας,Χαράλαμπος Βλαχούτσικος, ο οποίος δια του δικηγόρου του κατέθεσε αγωγή κατά των υπευθύνων της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ, για συκοφαντική δυσφήμιση.Ο κ.Βλαχούτσικος ζητά αποζημίωσή 720 εκατ.δρχ για δημοσίευμα της εφημερίδας που τον φέρει πράκτορα ξένης χωρας και αργόμισθο διευθυντή της Εμπορικής Τράπεζας.

Μέχρι τέλος του μηνός θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για την επαγγελματική και μισθολογική εξέλιξη των πανεπιστημιακών.

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, ενώ μέχρι το τέλος του μηνός θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη μισθολογική τους αναβάθμιση.Το θέμα συζητήθηκε στην κυβερνητική επιτροπή η οποία ασχολήθηκε επίσης και με την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένα τομέα που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν και ιδιώτες.

Ενοπλη ληστεία με λεία 6 εκατ.δρχ. στην Εθνική Τράπεζα Περιστερίου.

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Περιστέρι ήταν ο στόχος τριών ληστών. Οι δράστες φορώντας κουκούλες και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφού άρπαξαν από τα ταμεία περίπου έξι εκατομμύρια δρχ διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο,το οποίο βρέθηκε λίγο αργότερα από την αστυνομία.

Θα ερευνηθεί η αξία του θησαυρού της Ιονικής.

Το χώρο που φυλάσσεται ο θησαυρός νομισμάτων που βρέθηκε στην Ιονική Τράπεζα, θα επισκεφθεί, με εντολή του υπουργού Πολιτισμού, ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Γιάννης Τουράτσογλου, προκειμένου να αποφανθεί περί της χρονολόγησης, της αυθεντικότητας και της αρχαιολογικής αξίας των νομισμάτων. Εξάλλου, ζητήθηκε από το γραφείο του Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Πολιτισμού να γνωμοδοτήσει για το νομικό καθεστώς και εν γένει για τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου επι του συγκεκριμένου θησαυρού.

Στην Αθήνα η κόρη του Τσέ Γκεβάρα.

Δεκαήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του θρυλικού Λατινοαμερικάνου επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με αφορμή την κυκλοφορία βιντεοτανιών - ντοκυμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του. Η κ. Γκεβάρα θα λάβει μέρος και στην πορεία και τις εκδηλώσεις για την Ειρήνη και θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, κόμματα και κοινωνικούς φορείς. Η 37χρονη Κουβανή, παιδίατρος στο επάγγελμα, έφθασε στην Ελλάδα στις 11:30 προερχόμενη από την Κύπρο και στο αεροδρόμιο την υποδέχθηκε η πρέσβειρα της Κούβας Αννα Μαρία Γκονζάλες και ο γενικός γραμματέας της πρεσβείας. Σε σύντομες δηλώσεις της, η κ. Γκεβάρα αναφέρθηκε στις λιγοστές αναμνήσεις της από τον πατέρα της, στην ανατροφή της ως νεαρής Κουβανής, αλλά και στο εμπάργκο κατά της Κούβας, που ασκεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά τον Ιλια Ιβιτς και ο Αλέκος Αλεξανδρής αναμένεται να συνεχίσει την συνεργασία του με τον Ολυμπιακό, αφού σε συνάντηση που είχε σήμερα στα γραφεία της ερυθρόλευκης ΠΑΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Λούβαρη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ' αρχήν στην ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη για τα τρία επόμενα χρόνια. Το οικονομικό μέρος της συμφωνίας δεν συζητήθηκε καθόλου σήμερα, αφού θα γίνει και νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, αλλά κατά την διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε η επιθυμία του διεθνή επιθετικού να παραμείνει στον Ολυμπιακό.

Βολές κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του ΣΕΓΑΣ από την ημέρα που ανέλαβε το πόστο αυτό, εξαπέλυσε σήμερα ο Στράτος Μολυβάς. Ο τέως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, σε συνέντευξη Τύπου,είπε ότι με την απόφαση του Πρωτοδικείου, χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία για ανεξάρτητο αθλητισμό και υποστήριξε ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει υπονομευτεί θεσμικά και κοινωνικά τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Πολωνός διεθνής τερματοφύλακας του Πανθηναϊκού, Γιόζεφ Βάντσικ, τέθηκε νοκ άουτ από τον Κυριακάτικο αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ. Ο ξένος τερματοφύλακας, έχει ενοχλήσεις στη μέση, αλλά η μαγνητική τομογραφία την οποία έβγαλε δεν έδειξε τίποτα ανησυχητικό. Ετσι κάτω από τα δοκάρια των πρασίνων θα καθήσει ο Αντώνης Νικοπολίδης. Εξάλλου μικροελοχλήσεις στο γόνατο έχει και ο Γιώργος Καπουράνης, αλλά εκτός απροόπτου θα δώσουν κανονικά το παρών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,37 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,88, γαλλικό φράγκο προς 47,08, λίρα Αγγλίας προς 452,02, ελβετικό φράγκο προς 192,15, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 238,38, τη λίρα Κύπρου προς 544,64 και την ECU προς 316,11 δραχμές.

Μικρή διορθωτική υποχώρηση 0,29% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση και έκλεισε στις 1638,79 μονάδες, μετά απο 14 ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων σημείωσε άνοδο 14,69%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4,41%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 29,7 δισ. δρχ. και οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,78%, Λήζινγκ άνοδος 3,71%, Ασφάλειες πτώση 0,09%, Επενδύσεις άνοδος 0,71%, Βιομηχανίες άνοδος 0,54%, Κατασκευών πτώση 0,23%, Συμμετοχών πτώση 1,78%, Διαφορες πτώση 0,08%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με οριακή άνοδο 0, 06%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός αλλά από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είνα βόρειοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 15 με 32 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 31 και 16 με 30 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 16 May 1997 - 17:00:16 UTC