Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μικροτραυματισμοί και συλλήψεις σημειώθηκαν μετά τη συναυλία Ρουβά
- Κουτ στην πράσινη γραμμή.
- Η Οικονομία αποτελεί το στήριγμα και το όπλο του έθνους σε όλα τα μέτωπά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για την οικονομία.
- Ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δήλωσε μέλος της βρετανικής κυβέρνησης.
- Εμμένουν οι ΗΠΑ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που προτείνει το ΝΑΤΟ.
- Για απόπειρα ανατροπής του στάτους κβό στην περιοχή κατηγόρησε την Τουρκία ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης.
- Σε θερμό κλίμα οι συνομιλίες Πάγκαλου με Αραφάτ.Σήμερα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ και τον πρωθυπουργό.
- Μειώθηκαν τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια, που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατα των 17 που συνελήφθησαν σε κοκορομαχίες την Κυριακή στου Ρέντη.
- Προφυλακίστηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι για το οπλοστάσιο που ανακαλύφθηκε στην Πάτρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη της Μεσογειακής μας ομάδας στο μπάσκετ. - Διαβουλεύσεις μεταγραφών ξένων παικτών σε ελληνικές ομάδες.
- Φήμες για παραίτηση Ζάετς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μικροτραυματισμοί και συλλήψεις σημειώθηκαν μετά τη συναυλία Ρουβά - Κουτ στην πράσινη γραμμή.

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στη Λευκωσία μετά τα επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες το βράδυ, κατά τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά 50 άτομα και άλλα τόσα συνελλήφθησαν οταν κυρίως νεαροί διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν οδοφράγματα της αστυνομίας και να πλησιάσουν στον χώρο της συναυλίας Ρουβά - Κουτ στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Παλάς. Κατά τα επεισόδια τα οποία διήρκησαν τρείς και πλέον ώρες εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Η Οικονομία αποτελεί το στήριγμα και το όπλο του έθνους σε όλα τα μέτωπά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για την οικονομία.

Η Οικονομία αποτελεί το στήριγμα και το όπλο του έθνους σε όλα τα μέτωπά του λόγω και των εθνικών προβλημάτων με γειτονικές χώρες και επιβάλλεται ``να ρίξουμε το βάρος στην οικονομική πρόοδο της χώρας`` κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή. Κριτική εφόλης της ύλης άσκησε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δήλωσε μέλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε οτι αποτελούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών στη Βουλή των Λόρδων και μέλος της νέας κυβέρνησης, λόρδος Χάρινγκεϊ.Πρόσθεσε δε οτι "ούτε εφικτή, ούτε λογική" θα ήταν ενδεχόμενη απόφαση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα".

Εμμένουν οι ΗΠΑ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που προτείνει το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για την αποδοχή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς,σε δηλώσεις του τόνισε οτι τα προτεινόμενα απο τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ μέτρα για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, δεν έχουν απορριφθεί και οι δυο χώρες εξακολουθούν να τα εξετάζουν προσεκτικά.

Για απόπειρα ανατροπής του στάτους κβό στην περιοχή κατηγόρησε την Τουρκία ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης.

Για απόπειρα ανατροπής του στάτους κβό στην περιοχή, όπως έχει εγκαθιδρυθεί από μια σειρά συμβατικών κειμένων διεθνούς κύρους, κατηγόρησε την Τουρκία ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Παράλληλα, συνέστησε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα από μέρους μας σε κάθε στιγμή και για κάθε περίπτωση καθώς, όπως είπε, "δεν ξέρω αν μπορούμε να τρέφουμε ελπίδες ότι η τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα θα αλλάξει στο ορατό μέλλον".

Σε θερμό κλίμα οι συνομιλίες Πάγκαλου με Αραφάτ.Σήμερα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ και τον πρωθυπουργό.

Την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Παλαιστινιακή Αρχή και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, εξέφρασε ο υπουργός ΕΞωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον οποίο συναντήθηκε χθές στη Γάζα. Σήμερα,ο κ.Πάγκαλος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ κ.Βάισμαν και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ενώ θα έχει συνομιλίες και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, κ.Λέβι.

Μειώθηκαν τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια, που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Φθηνότερα από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες, γίνονται τα δάνεια που έχει χορηγήσει σε υπαλλήλους του Δημοσίου, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Παράλληλα αυξάνεται το ποσό των νέων δανείων.Στο μεταξύ απο χθές ισχύουν τα νέα μειωμένα επιτόκια χορηγήσεων και καταθεσεων της ALPHA Τράπεζα Πίστεως.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατα των 17 που συνελήφθησαν σε κοκορομαχίες την Κυριακή στου Ρέντη.

Ποινική δίωξη, για διενέργεια και συμμετοχή σε παράνομα στοιχήματα κοκορομαχιών, για βασανισμό ζώων καθώς και παράνομη οπλοφορία ασκήθηκε κατά των 17 ατόμων που συνελήφθησαν την Κυριακή στου Ρέντη.

Προφυλακίστηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι για το οπλοστάσιο που ανακαλύφθηκε στην Πάτρα.

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα προφυλακίστηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι για το οπλοστάσιο που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον της ανακρίτριας ο Κώστας Ανδρεάδης, κρατούμενος των φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης που φέρεται ως ο ιδιοκτήτης του οπλισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη της Μεσογειακής μας ομάδας στο μπάσκετ.

Ανετη νίκη σημείωσε η ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ που θα πάρει μέρος στους Μεσογειακούς αγώνες, αφού σε αγώνα προετοιμασίας που έγινε στη Γλυφάδα επικράτησε 102-72 της εθνικής ανδρών της Τσεχίας. Οι Μεσογειακοί αγώνες θα διεξαχθούν 8-25 Ιουνίου στο Μπάρι της Ιταλίας.

Διαβουλεύσεις μεταγραφών ξένων παικτών σε ελληνικές ομάδες.

Ο Γεωργιανός ποδοσφαιριστής, Νατροσβίλι Κόντολα, θα δοκιμαστεί τις ημέρες αυτές από την ΑΕΚ.Ο Κόντολα πέρασε ήδη από ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα παίξει στο φιλικό της ΑΕΚ εναντίον του Απόλλωνα που θα γίνει την Τετάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια.Πολύ κοντά στην απόκτηση του Σέρβου διεθνή ποδοσφαιριστή της Αστον Βίλα, Σάσα Τζούρτσιτς, βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με τον συμπατριώτη του ποδοσφαιρτή, αλλά πρέπει να δώσει το ''πράσινο φως'' και ο πρόεδρος της ομάδας, Σωκράτης Κόκκαλης.Το ποσό των 128 εκατομμυρίων δραχμών πρότεινε ο ΠΑΟΚ για συνεργασία ενός έτους στον Γερμανό διεθνή ποδοσφαιριστή, Μαουρίτσιο Γκαουντίνο, ο οποίος μετέβη στη Θεσσαλονίκη και είχε επαφές με την διοίκηση του ''δικεφάλου''.

Φήμες για παραίτηση Ζάετς.

Ο Βέλιμιρ Ζάετς θα πληρώσει όπως όλα δείχνουν το μάρμαρο για την κακή πορεία του Παναθηναϊκού και τον αποκλεισμό του από την Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζάετς υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Βαρδινογιάννη η οποία έγινε δεκτή, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία θα λυθεί κοινή συναινέσει. Επίσημη πάντως ανακοίνωση για το θέμα αυτό δεν υπήρξε.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,93 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,83, γαλλικό φράγκο προς 48,05, λίρα Αγγλίας προς 451,14, ελβετικό φράγκο προς 193,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,97, τη λίρα Κύπρου προς 545,54 και την ECU προς 315,76 δραχμές.

Σε απόσταση αναπνοής απο το ιστορικό ρεκόρ των 1684 μονάδων, έκλεισε χθές ο γενικός δείκτης τιμών, καθώς εκδηλώθηκαν έντονες ανοδικές τάσεις. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 1670,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,92%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 30,2 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός αλλά από το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και ενδέχεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι.Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί απο 13 εως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 15 εως 32 και στα νησιά απο 17 εως 27 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις προς το βράδυ, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 18 εως 32 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να εκδηλωθεί καταιγίδα στα ορεινά, μετά το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο θα δείξει από 16 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 20 May 1997 - 7:00:17 UTC