Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στην Αθήνα ο αστυνομικός των ΕΚΑΜ, που φέρεται υπαίτιος για το θάνατο του Νίκου Μαρκάκη. Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες.
- Διαψεύδει η κυβέρνηση τις πληροφορίες για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.
- Ψηφίσθηκε η τροπολογία για τη μονιμοποίηση 5.000 εκτάκτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Ο γνωστός μας Νίκολας Μπερνς, κατά πάσα πιθανότητα ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Συνάντηση Σημίτη - Νάιλς.
- Κριτική εφόλης της ύλης στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
- Παραμένει η ποινή των 25 χρόνων κάθειρξης στο Γιώργο Κοσκωτά, ο οποίος αναμένεται να αποφυλακισθεί το 2000.
- Εδρα ελληνικής πολιτιστικής δραστηριότητας στη Βιέννη.
- Τα ιερά κειμήλια του Αγίου Ορους στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιουνίου.
- Το έθιμο των Αναστενάρηδων αναβίωσε και πάλι σε χωριά της Μακεδονίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην Αθήνα ο αστυνομικός των ΕΚΑΜ, που φέρεται υπαίτιος για το θάνατο του Νίκου Μαρκάκη. Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες.

Στην Αθήνα μεταφέρθηκε ο 26χρονος αστυνομικός των ΕΚΑΜ, Δημήτρης Τζαβέλας, που φέρεται ως υπαίτιος για το θάνατο του υπαστυνόμου, Νίκου Μαρκάκη, στο προξενείο μας στο Αργυρόκαστρο. Ο Τζαβέλας που αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το θάνατο του Μαρκάκη, επρόκειτονα εξετασθεί κατ' αντιπαράσταση με τον αυτόπτη μάρτυρα Οδυσσέα Μήτση, αλλά η εξέταση δεν έγινε. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, δήλωσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του άτυχου υπαστυνόμου.

Διαψεύδει η κυβέρνηση τις πληροφορίες για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των συνδικάτων, για τις προτάσεις αυστηρής λιτότητας, που διατυπώνουν ΟΟΣΑ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το υπουργείο Εργασίας διέψευσε τις πληροφορίες για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση των απολύσεων, μείωση των μισθών και ελαστικοποίηση του ωραρίου. Δεν πρόκειται για συστάσεις ή υποδείξεις, αλλά για έκφραση απόψεων που δεν επηρεάζουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης,δήλωσε ο υπουργός Τύπου, σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ψηφίσθηκε η τροπολογία για τη μονιμοποίηση 5.000 εκτάκτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ψηφίσθηκε στη βουλή η τροπολογία που προβλέπει τη μονιμοποίηση 5.000 εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εργαζόμενοι πάντως κρίνουν μη ικανοποιητικές τις ρυθμίσεις της τροπολογίας και απειλούν με νέες κινητοποιήσεις, αν και προς το παρόν τις ανέστειλαν μέχρι την Τρίτη. Η ΠΟΠ- ΟΤΑ αρχίζει από τις 2 Ιουνίου 48ωρες απεργίες ζητώντας τακτοποίηση του προσωπικού, διπλασιασμό του εφάπαξ από 1,5 σε 3 εκατ.δρχ. και σύνταξη στα 62 και όχι στα 65 χρόνια.

Ο γνωστός μας Νίκολας Μπερνς, κατά πάσα πιθανότητα ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Συνάντηση Σημίτη - Νάιλς.

Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, αναμένεται να είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Στο μεταξύ,ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη, Τόμας Νάιλς, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενέταξε στις συνήθεις επαφές του πρωθυπουργού με ξένους πρεσβευτές.

Κριτική εφόλης της ύλης στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Κριτική εφ'όλης της ύλης στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Ο κ.Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγείται σε διάλογο με την Τουρκία, χωρίς αυτός να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, υποστήριξε ότι τα τελευταία 16 χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε παρακμιακή πορεία,εκτός από την τριετία 1990-93, διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Παραμένει η ποινή των 25 χρόνων κάθειρξης στο Γιώργο Κοσκωτά, ο οποίος αναμένεται να αποφυλακισθεί το 2000.

Παραμένει η πρωτόδικη ποινή των 25 χρόνων κάθειρξης στον Γιώργο Κοσκωτά, για τη γνωστή υπόθεση του σκανδάλου στην Τράπεζα Κρήτης. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το εφετείο, το οποίο μειώνει από 16 σε 5,5 χρόνια κάθειρξη την ποινή του πρώην αντιπροέδρου της Τράπεζας Παναγιώτη Βακάλη, ο οποίος αποφυλακίζεται. Ο Κοσκωτάς ο οποίος έχει ήδη εκτίσει ποινή 8 χρόνων, αναμένεται να αποφυλακισθεί μέχρι το 2.000, εφόσον συνεχίσει να εργάζεται στις φυλακές.

- Εδρα ελληνικής πολιτιστικής δραστηριότητας στη Βιέννη.

Σε έδρα ελληνικής πολιτιστικής δραστηριότητας στην Κεντρική Ευρώπη αναμένεται να εξελιχθεί από τον επόμενο χρόνο η Βιέννη, με τη δημιουργία στην αυστριακή πρωτεύουσα, παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Τη δημιουργία παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και μια σειρά άλλων θεμάτων διμερούς πολιτιστικής συνεργασίας, συζήτησε σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με τον Αυστριακό υφυπουργό καγκελαρίας αρμόδιο για ευρωπαικά, πολιτιστικά και αθλητικά θέματα, Πέτερ Βίτμαν.

Τα ιερά κειμήλια του Αγίου Ορους στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιουνίου.

Τριήμερο εκδηλώσεων ετοιμάζει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την υποδοχή στη Θεσσαλονίκη των ιερών κειμηλίων του Αγίου Ορους στις 21 Ιουνίου. Στις 19 Ιουνίου τα ιερά κειμήλια θα ``ξεπροβοδίσουν`` οι μοναχοί σε ειδική τελετή στο Αγιο Ορος και θα ακολουθήσουν διήμερες εκδηλώσεις υποδοχής στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν έτοιμος, ενώ η μελέτη για το συγκοινωνιακό- κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα προκύψει στους δρόμους γύρω από το μουσείο εκπονείται ακόμη.

Το έθιμο των Αναστενάρηδων αναβίωσε και πάλι σε χωριά της Μακεδονίας.

Το έθιμο των Αναστενάρηδων αναβίωσε και πάλι στην Αγία Ελένη Σερρών και στη Μαυρολεύκη Δράμας. Πρόκειται για παλιό έθιμο των προσφύγων, που ήρθαν το 1922 απο την Ανατολική Θράκη. Ο χορός διάρκεσε αρκετές ώρες,ενώ προηγήθηκε λειτουργία στα κονάκια των αρχιπυροβατών. Μετά όλοι μαζί οι αναστενάρηδες βγήκαν και άγιασαν τα νερά και στη συνέχεια θυσίασαν ένα μεγάλο ζώο και η τελετή συνεχίστηκε με αργό χορό και λιτάνευση της εικόνας των Αγίων. Στην κεντρική πλατεία των χωριών Αγίας Ελένης και Μαυρολεύκης κάτοικοι άναψαν μεγάλες φωτιές. Οι αναστενάρηδες άφησαν το κονάκι και με τη σειρά ο ένας πίσω απο τον άλλο, άρχισαν να χορεύουν στη θράκα, κρατώντας τις εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαριά τιμωρία στην ΑΕΚ, απο τον αθλητικό δικαστή Ερωτόκριτο Ερωτοκρίτου. Δύο εκατομμύρια δραχμές πρόκειται να πληρώσει η αθηναϊκή ΠΑΕ, για επεισόδια και αντεθνικά συνθήματα οπαδών της στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ακόμη, ο πρώην παράγοντας της αθηναϊκής ΠΑΕ, Στράτος Γιδόπουλος, τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για σαράντα ημέρες, για εξύβριση του διαιτητή του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, ενώ απαλλάχθηκε ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Βασίλης Μπορμπόκης, που κατηγορείτο, ότι κατέβασε το σορτσάκι του την ώρα που ισοφάρισε η ΑΕΚ την Βέροια.

Στις 20.15 θ' αρχίσει, τελικά, την Κυριακή, ο αγώνας - φιέστα του πρωταθλητή Ολυμπιακού με την Καβάλα, για την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας, ενώ θα μεταδοθεί απ' ευθείας απο το ΣΟΥΠΕΡ-ΣΠΟΡΤ, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ.

Χωρίς τον Παναγιώτη Φασούλα θα αγωνιστεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Ευρωμπάσκετ, αφού ο παίκτης δεν είναι ανάμεσα στις επιλογές του Παναγιώτη Γιαννάκη, για την προετοιμασία της Εθνικής που θα αρχίσει στις 27 του μηνός. Οι δεκαεπτά μπασκετμπολίστες, που θα συγκεντρωθούν στο ΟΑΚΑ, είναι οι εξής: Φάνης Χριστοδούλου (Πανιώνιος), Κώστας Παταβούκας (Κίντερ Μπολόνια), Γιώργος Σιγάλας, Δημήτρης Παπανικολάου, Ευθύμης Μπακατσιάς (Ολυμπιακός), Ντίνος Αγγελίδης, Παναγιώτης Λιαδέλης (Αρης), Νίκος Χατζής (ΑΕΚ), Αγγελος Κορωνιός (Περιστέρι), Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Μπουντούρης, Γιάννης Γιαννούλης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Καλαϊτζής (Στεφανέλ Μιλάνου), Χρήστος Μυριούνης (Απόλλων Πατρών), Νίκος Οικονόμου, Φραγκίσκος Αλβέρτης (Παναθηναϊκός), Κώστας Μάγλος (Μπόστον Κόλετζ).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,60 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,84, γαλλικό φράγκο προς 48,06, λίρα Αγγλίας προς 449,44, ελβετικό φράγκο προς 194,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,77, τη λίρα Κύπρου προς 544,66 και την ECU προς 315,74 δραχμές.

Αγοραστικός πυρετός επεκράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να βρεθεί μία ανάσα πριν απο το ιστορικό ρεκόρ των 1684,31 μονάδων που κατέγραψε τον Ιούλιο του 1990. Εκλεισε στις 1683,85 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,74%. Την ανοδική κούρσα έσυρε η ζήτηση για μετοχές των τραπεζών και ιδίαιτερα για τη μετοχή της Εθνικής η τιμή της οποίας σημείωσε άνοδο κατά 6,5%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 32,9 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Μικρή πτώση θα σημειώσει αύριο η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας, στις οποίες προβλέπονται παροδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και κατά τόπους ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί 15 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 34 και στα νησιά 18 με 33 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 32 και 16 με 28 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 22 May 1997 - 18:01:45 UTC