Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προκήρυξη της "17 Νοέμβρη" στην Ελευθεροτυπία για τη δολοφονία Περατικού.
- Συνεχίζονται οι έρευνες. Αύριο η κηδεία του Περατικού
- Επανέρχεται η απόσυρση για ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας.
- Με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα ασχοληθεί σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
- Τριήμερη περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Ηπειρο.
- Συναντήσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου με Ολμπράϊτ και Οϊμέν στη Πορτογαλία.
- Στις αρχές Ιουλίου οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.
- Επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ.
- Αρχίζει σήμερα το συνέδριο της Πολιτικής Ανοιξης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προκήρυξη της "17 Νοέμβρη" στην Ελευθεροτυπία για τη δολοφονία Περατικού.

Η τρομοκρατική οργάνωση "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" με μια τριπλή προκήρυξη, που έστειλε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναλαμβάνει την ευθύνη και αποκαλύπτει οτι αποπειράθηκε άλλες δύο φορές να σκοτώσει τον εφοπλιστή Κ. Περατικό.Στη μακροσκελή προκήρυξη- ντοκουμέντο (η οποία μάλιστα έχει και λάθος ημερομηνία 7-4-1998) η 17Ν χαρακτηρίζει "μεγάλο σκάνδαλο" την πώληση των "Ναυπηγείων Ελευσίνος" στον εφοπλιστικό όμιλο Περατικού, ενώ παίρνει θέση ετεροχρονισμένα και για την κρίση των Ιμίων, ασκώντας οξύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Συνεχίζονται οι έρευνες. Αύριο η κηδεία του Περατικού

Στο μεταξύ,συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του εφοπλιστή Κώστα Περατικού. Ο ιατροδικαστής, που έκανε νεκροψία, διαπίστωσε δύο διαμπερή και δύο τυφλά τραύματα στο σώμα του Περατικού, η κηδεία του οποίου θα γίνει αύριο το μεσημέρι απο το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.Τη δολοφονική επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Επανέρχεται η απόσυρση για ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας.

Η απόσυρση των ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας επανέρχεται.Τώρα θα έχει διαφορετική μορφή.Οπως δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρύς θα δίνεται ένα έξτρα ποσό περίπου 300.000 δραχμών σε όσους διαθέτουν το αυτοκίνητό τους στην αγορά τρίτης χώρας. Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο κατέφυγε η Κομισιόν κατηγορώντας την Ελλάδα για επιβολή υψηλότερης φορολογίας στα εισαγόμενα απο χώρες της κοινότητας μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα σε σχέση με τα αντίστοιχα της ελληνικής αγοράς. Η συζήτηση της προσφυγής ολοκληρώθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα ασχοληθεί σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη,συνεδριάζει στις 10 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε οτι η πρόταση που θα διαμορφωθεί θα αποτελέσει και τη βάση για συζήτηση.Κατά τη συνεδρίαση θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα και το θέμα των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων με έμφαση την αντικειμενική διάθεση των πιστώσεων, ώστε να υπάρχει η μέγιστη αξιοποίηση των διατειθέμενων ποσών.

Τριήμερη περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Ηπειρο.

Τριήμερη περιοδεία αρχίζει απο σήμερα στους νομούς της Ηπείρου ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Ο κ. Σημίτης μιλώντας σε σχετική συζήτηση στη Βουλή ειπε οτι η περιοχή έχει το χαμηλότερο εισόδημα και ειναι απο τους πιο καθυστερημένους νομούς αλλά με τα έργα που γίνονται θα υπάρξει διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και γενικότερη ανάπτυξη.

Συναντήσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου με Ολμπράϊτ και Οϊμέν στη Πορτογαλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ειχε ιδιαίτερες συναντήσεις με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράϊτ και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν, στη Σίντρα της Πορτογαλίας στο περιθώριο της διάσκεψης για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς, για επιθετική και δυναμική προσπάθεια των ΗΠΑ προς επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Πάγκαλος τόνισε οτι αν η Αμερική προσεγγίσει το θέμα με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και επιδιώξει την εφαρμογή τους,τότε αυτό θα ηταν μια πολύ θετική εξέλιξη.Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Πάγκαλος τόνισε οτι Αθήνα και Αγκυρα θέλουν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει, με ίσους όρους και να γίνει αποδεκτό το διεθνώς ισχύον νομικό πλαίσιο.

Στις αρχές Ιουλίου οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρέντ Εκχαρτ, δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη οτι το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου θεωρείται ως πιθανό διάστημα έναρξης των απευθείας συνομιλιών Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, για επίλυση του Κυπριακού. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ. Εκχαρτ, δεν έχουν αποσταλεί ακόμη οι σχετικές προσκλήσεις προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τη Σόφια επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, κατόπιν προσκλήσεως της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων. Στις 5 Ιουνίου ο κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει επίσημη, ενημερωτικού χαρακτήρα επίσκεψη στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες,όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ,τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,Βίλφριντ Μαρτένς και με επιτρόπους.

Αρχίζει σήμερα το συνέδριο της Πολιτικής Ανοιξης.

Ενα κρίσιμο συνέδριο για το μέλλον της Πολιτικής Ανοιξης,αρχίζει σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν 1800 εκλεγμένοι σύνεδροι. Το συνέδριο διεξάγεται, καθώς το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δεν κατόρθωσε στις πρόσφατες εκλογές να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η Πολιτική Ανοιξη θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, διαψεύδοντας σενάρια περί προσχώρησης στη Νέα Δημοκρατία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών.

Την δεύτερη τελικά θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στον δεύτερο όμιλο του 10-ου παγκοσμίου κυπέλλου υδατοσφαίρισης που διεξάγεται στην Αθήνα, αφού στον τελευταίο της αγώνα της πρώτης φάσης αναδείχθηκε ισόπαλη 8-8 με την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία πήρε την πρώτη θέση όταν επικράτησε του εθνικού μας συγκροτήματος στη διαδικασία των πέναλτι με 5-3. Ετσι το εθνικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει αύριο στις 18.30 στον έναν από τους δύο ημιτελικούς την Ουγγαρία που τερμάτισε πρώτη στον Α' όμιλο, ενώ οι ΗΠΑ θα παίξουν με τη Ρωσία που κατετάγη δεύτερη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,01 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 162,60, γαλλικό φράγκο προς 48,12, λίρα Αγγλίας προς 453,70, ελβετικό φράγκο προς 195,45, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 238,05, τη λίρα Κύπρου προς 545,05 και την ECU προς 316,68 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών προχώρησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών των προηγούμενων ημερών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.682,88 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,92%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 29,6 δισ. δρχ. Με εξαίρεση το δείκτη των Ασφαλειών, ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,46%, οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι βοριάδες και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, ο οποίος σ'όλη τη χώρα θα είναι σχεδόν αίθριος εκτός από τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 8 εως 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 12 εως 25 και στο Αιγαίο απο 14 εως 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 14 εως 24 και απο 13 εως 20 βαθμούς Κελσίου θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 30 May 1997 - 7:00:20 UTC