Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 31/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Και νέα προκήρυξη της 17 Ν. που αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα κατα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
- Την Ηγουμενίτσα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του σε περιοχές της Ηπείρου.
- Αυστηρη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Καραμανλής στη ΚΕ της ΝΔ. Κόντρα Καραμανλή-Εβερτ για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη.
- Ικανοποιημένος ο Αντώνης Σαμαράς για την απόφαση του συνεδρίου να ακολουθήσει η Πολιτική Ανοιξη αυτόνομη πορεία.
- Επανέρχεται ο εφιάλτης των σκουπιδιών. Νέες 48ωρες απεργίες αρχίζουν απο τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Διέψευσε κατηγορηματικά η κυβέρνηση δημοσιεύματα περί άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
- Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και κατήγορος στη δίκη Κοσκωτά, Κ. Κωνσταντινίδης, μετά την αυτοκριτική Μητσοτάκη για την περίοδο εκείνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Και νέα προκήρυξη της 17 Ν. που αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα κατα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Με νέα προκήρυξή της, που έστειλε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η 17 Νοέμβρη αναλαμβάνει την ευθύνη και για την επίθεση με ρουκέτα κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στις 15 Φεβρουαρίου 1996. Ο συντάκτης του κειμένου τονίζει οτι παραλήφθηκε εκ παραδρομής η τελευταία παράγραφος της προκήρυξης. Στο υστερόγραφο αναφέρεται οτι οι λόγοι για την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία είναι φανεροί και κατανοητοί και έχουν σχέση με το θέμα των Ιμίων. Η νέα αυτή προκήρυξη έχει προβληματίσει της ηγεσία της ΕΛΑΣ, καθώς εκτιμάται ότι στη 17Ν δεν υπάρχει πλέον ο συντονισμός και η ταύτιση απόψεων μεταξύ των μελών της οργάνωσης φάντασμα. Στο μεταξύ, το μεσημέρι έγινε στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού, τελευταίο θύμα της 17 Νοέμβρη. Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν ο υπουργός δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης,βουλευτές και μέλη της εφοπλιστικής κοινότητας.

Την Ηγουμενίτσα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του σε περιοχές της Ηπείρου.

Την Ηγουμενίτσα επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδείας του σε περιοχές της Ηπείρου. Μιλώντας σεανοιχτή συγκέντρωση ο κ. Σημίτης έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε και το οποίο θα θέσει τέρμα στην αποξένωση, την υποβάθμιση και υπανάπτυξη, πολλών περιοχών της Ελλάδος και κυρίως της υπαίθρου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, χαρακτήρισε την πορεία της οικονομίας ως την πιο ικανοποιητική της μεταδικτατορικής περιόδου και επανέλαβε την ανάγκη ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε τμήμα της υπό κατασκευή Εγνατίας οδού, στη θέση Λάκκα Σούλι.

Αυστηρη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Καραμανλής στη ΚΕ της ΝΔ. Κόντρα Καραμανλή-Εβερτ για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη.

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα και την οικονομία άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Για την οικονομία παραδέχθηκε οτι υπάρχει αριθμητική βελτίωση των δεικτών, αλλά χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να κινηθεί τίποτα. Για τα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε επικινδυνη τη διαδικασία διαλόγου που έχει δρομολογηθεί και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο διάλογος αυτός να οδηγήσει σε νέες υποχωρήσεις. Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης αναφορά στην ανασυγκρότηση του κόμματος και τόνισε οτι σε κοινή συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συζητηθούν οι προτάσεις του κόμματος για την Τοπική αυτοδιοίκηση που είναι και το κύριο αντικείμενο και της συνεδρίασης. Τα πνεύματα άναψαν και η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε κόντρα των κυρίων Καραμανλή και Εβερτ, σχετικά με τη σύγκληση Διαβαλκανικής Διάσκεψης των Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, που συμφώνησαν ο κ. Καραμανλής με την Βουλγαρική ηγεσία.

Ικανοποιημένος ο Αντώνης Σαμαράς για την απόφαση του συνεδρίου να ακολουθήσει η Πολιτική Ανοιξη αυτόνομη πορεία.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση των στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης να ακολουθήσει το κόμμα αυτόνομη πορεία και να συνεχίσει τον αγώνα για αξιοκρατία, εθνική υπερηφάνεια, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ συνεχίζονται για δεύτερη ημερα οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου της ΠΟΛ.ΑΝ. Ο κ. Σαμαράς δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Νικήτα Κακλαμάνη, που έκανε λόγο για ενα λαϊκό πατριωτικό κοινωνικό μέτωπο. Εκφράζονται ελευθερα οι απόψεις και αυτό είναι η επιτυχία του συνεδρίου, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Επανέρχεται ο εφιάλτης των σκουπιδιών. Νέες 48ωρες απεργίες αρχίζουν απο τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το φάσμα των σκουπιδιών πλανάται και πάλι πάνω απο τους κατοίκους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, καθώς απο τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρχίζουν 48ωρες επαλαμβανόμενες απεργίες ζητώντας τη μονιμοποίησης άλλων 4.000 εκτάκτων υπαλλήλων, το διπλασιασμό του εφάπαξ απο 1,5 σε 3 εκατομμύρια δρχ. και συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια αντί των 65 που είναι σήμερα.

Διέψευσε κατηγορηματικά η κυβέρνηση δημοσιεύματα περί άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της διέψευσε κατηγορηματικά σημερινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο τίθεται υπο αίρεση η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν ετέθη απο τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη τέτοιο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ουτε υφίσταται τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Ρέππας.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και κατήγορος στη δίκη Κοσκωτά, Κ. Κωνσταντινίδης, μετά την αυτοκριτική Μητσοτάκη για την περίοδο εκείνη.

Λίγες μόνο μερες μετά την αυτοκριτική Μητσοτάκη για την περίοδο 89, που χαρακτήρισε ντροπή την παραπομπη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρώην βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ και κατήγορος στη δίκη Κοσκωτά, Κώστας Κωνσταντινίδης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ζητώντας να διερευνηθεί αν υπήρξε πολιτική σκευωρία σε βάρος των κατηγορουμένων. Ο κ. Κωνσταντινίδης πρόσθεσε οτι η μήνυση στρέφεται και εναντίον του εαυτού του, αλλά το κάνει γιατί με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δημιουργήθηκε η αίσθηση οτι τότε υπήρξε πολιτική σκευωρία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της σημείωσε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, καθώς προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διεξάγεται στο κλειστό κολυμβητήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, κερδίζοντας στα ημιτελικά την πανίσχυρη Ουγγαρία, τέταρτη Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης, με 8-4. Τώρα, η εθνική μας ομάδα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πέρθ, θα διεκδικήσει το τρόπαιο αύριο στον μεγάλο τελικό στις 7.30 το βράδυ με αντίπαλο τη νικήτρια του άλλου ημιτελικού, που ακολουθεί, ανάμεσα στην ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ρωσία. Η εντυπωσιακή εμφάνιση της ελληνικής ομάδας χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι δεν δέχθηκε τέρμα στα πρώτα 17 λεπτά του αγώνα, αφήνοντας πίσω στο σκορ τους Ούγγρους με 6- 0! Τα τέρματα πέτυχαν οι Λοράντος (3), Μαυρωτάς (3), Παπαναστασίου και Αφρουδάκης.

H Αναστασία Κελεσίδου κατέρριψε γιά τρίτη φορά την ίδια ημέρα το Πανελλήνιο ρεκόρ στην Δισκοβολία, αφού στην τελευταία της βολή στο διεθνές μίτινγκ Βενιζέλεια, που διεξάγεται στα Χανιά, εκτόξευσε τον Δίσκο στα 65 μέτρα και 66 εκατοστά, που αποτελεί και την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Εξάλλου, η τρίτη Ολυμπιονίκης μας στο μήκος, Νίκη Μπακογιάννη, κατετάγη τέταρτη στο διεθνές μίτινγκ που έγινε στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, με άλμα 1.91 μέτρων.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,93 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,83, γαλλικό φράγκο προς 48,05, λίρα Αγγλίας προς 451,14, ελβετικό φράγκο προς 193,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,97, τη λίρα Κύπρου προς 545,54 και την ECU προς 315,76 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και τοπικά στα δυτικά και νότια βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 27 και στα νησιά 14 με 25. Σχεδον αίθριο καιρό, ασθενεις ανέμους και θερμοκρασία 15 με 27 και 12 με 23 αντίστοιχα θα εχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 31 May 1997 - 18:00:14 UTC