Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε τροχιά πρόωρων εκλογών η Τουρκία. Ερμπακάν και Τσιλέρ ανακοινώνουν απόψε την απόφασή τους για πρόωρη προσφυγή στίς κάλπες.
- Εργα συνολικού ύψους πάνω απο 700 δισ. δρχ. εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στην Ηπειρο.
- Αρχίζει απο αύριο η διαδικασία των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια.
- Σε εφαρμογή απο αύριο το κλιμακωτό ωράριο λειτουργίας σε καταστήματα και υπηρεσίες.
- Επανεξελέγη πανηγυρικά και δια βοής ο Αντώνης Σαμαράς πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης.
- Η πρώτη μεγάλη φωτιά της χρονιάς σε πευκόφυτο δάσος της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
- Πάνω απο τέσσερα κιλά ηρωϊνη είχαν ενα ζευγάρι Ελλήνων και ενας Ιρανός που συνελήφθησαν στον Εβρο.
- Επανέρχεται ο εφιάλτης των σκουπιδιών. Νέες 48ωρες απεργίες αρχίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Διατίθεται αύριο η νέα σειρά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με τη μορφή αϋλων τίτλων.
- Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της μουσικής για τους Αυστραλούς αποτελεί δωδεκάχρονος ομογενής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών η Τουρκία. Ερμπακάν και Τσιλέρ ανακοινώνουν απόψε την απόφασή τους για πρόωρη προσφυγή στίς κάλπες.

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία ανακοίνωσε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν, τονίζοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός πήρε αυτή την απόφαση για να επιλυθεί η κυβερνητική κρίση που ογκώθηκε το τελευταίο διάστημα. Πάντως, το ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας και το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ δεν έχουν καταφέρει να βρουν μία κοινή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Οπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το πρωτόκολο συνεργασίας των δύο κομμάτων, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο,ο Ερμπακάν θα παραδώσει την πρωθυπουργία στην Τσιλέρ πριν από το τέλος του Ιουνίου.

Εργα συνολικού ύψους πάνω απο 700 δισ. δρχ. εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στην Ηπειρο.

Πλήρως ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στην Ηπειρο η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με την επίσκεψη του στην Αρτα οπου μεταξύ αλλων εγκαινιασε και το νέο σύγχρονο νομαρχιακό νοσοκομείο της πόλης. Ο κ. Σημίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής, που βρίσκονται ήδη σε εκτέλεση και άλλων που βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, συνολικού ύψους 700 δις δρχ με τα οποία όπως είπε θα σπάσει η χρόνια απομόνωσή της Ηπείρου.

Αρχίζει απο αύριο η διαδικασία των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια.

Στη δοκιμασία των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων μπαίνουν από αύριο οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, εκτός από αυτά όπου έχουν παραταθεί τα μαθήματα μέχρι τις 6 Ιουνίου, για να καλυφθεί η ύλη που χάθηκε εξαιτίας της απεργίας των εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας που απειλούν με απεργία στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων για να πάρουν το σχετικό επίδομα, αρχίζουν από αύριο στάσεις εργασίας.

Σε εφαρμογή απο αύριο το κλιμακωτό ωράριο λειτουργίας σε καταστήματα και υπηρεσίες.

Καλοκαιρινοί ρυθμοί αύριο σε καταστήματα και υπηρεσίες στην Αττική καθώς τίθεται σε ισχύ το κλιμακωτό ωράριο. Στις 7 το πρωί θα ανοίγουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα καταστήματα τροφίμων και οι φούρνοι, ενω τα υπόλοιπα καταστήματα στις 9 το πρωί. Τέλος οι τράπεζες θα ανοίγουν στις 7.45 το πρωί.

Επανεξελέγη πανηγυρικά και δια βοής ο Αντώνης Σαμαράς πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης.

Με την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου, ολοκληρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο,οι εργασίες του Α' Συνεδρίου της Πολιτικής Ανοιξης. Ο Αντώνης Σαμαράς επανεξελέγη διά βοής στην ηγεσία του κόμματος,ενώ επικυρώθηκε η εισήγηση γιά το καταστατικό και γιά το οργανωτικό. Ο κ. Σαμαράς,αφού τόνισε ότι πρόκειται γιά συνέδριο συστράτευσης,ουσίας, πολιτικού λόγου, προτάσεων και θέσεων, διατράνωσε την εμμονή του κόμματος στο στόχο της υπέρβασης και στην αυτόνομη πορεία του.

Η πρώτη μεγάλη φωτιά της χρονιάς σε πευκόφυτο δάσος της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Μεγάλη έκταση πευκόφυτου δάσους αποτεφρώθηκε από πυρκαγιά, που ξέσπασε -από άγνωστη αιτία- στις 2, μετά το μεσημέρι, στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και η οποία τέθηκε υπό ελεγχο δυό ώρες αργότερα από δεκάδες δασοπυροσβέστες, από κατοίκους των γύρω χωριών,καθώς και από τέσσερα δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη. Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Νέα Σκιώνη και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των δυνατών ανέμων,που έπνεαν στην περιοχή,χωρίς ν' απειληθούν κατοικημένες περιοχές. Πάντως,στην περιοχή παρέμεναν-έως αργά τ'απόγευμα- ισχυρές δυνάμεις,γιά να εμποδίσουν το ενδεχόμενο ν' αναζωπυρωθουν εστίες της φωτιάς.

Πάνω απο τέσσερα κιλά ηρωϊνη είχαν ενα ζευγάρι Ελλήνων και ενας Ιρανός που συνελήφθησαν στον Εβρο.

Αλλο ένα κύκλωμα εμπόρων ναρκωτικών εξαρθρώθηκε από την αστυνομία η οποία συνέλαβε δύο Ελληνες και ένα Ιρανό,τη στιγμή που παραλάμβαναν απο κρυψώνα στην αγροτική περιοχή Ψαθάδων Εβρου, ποσότητα 4,20 κιλών ηρωϊνης. Πρόκειται για τους Κωσταντίνο Χρήστου, 50 χρονών, τη 32χρονη φίλη του Αννα Μοσχούτα, κατοίκους Αθηνών και τον Ιρανό συνεργάτη τους Μοχαμεντ Νεκτά 34 χρονών. Ανακρινόμενοι αποκάλυψαν ότι εγκέφαλος είναι ο 53χρονος Τούρκος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Ορχάν Εγκίν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές της Πάτρας.

Επανέρχεται ο εφιάλτης των σκουπιδιών. Νέες 48ωρες απεργίες αρχίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επανέρχεται από ο εφιάλτης των σκουπιδιών για τους κατοίκους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, καθώς απο αύριο οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρχίζουν 48ωρες επαλαμβανόμενες απεργίες ζητώντας τη μονιμοποίησης άλλων 4.000 εκτάκτων υπαλλήλων, το διπλασιασμό του εφάπαξ απο 1,5 σε 3 εκατ. δρχ. και συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια αντί των 65 που είναι σήμερα.

Διατίθεται αύριο η νέα σειρά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με τη μορφή αϋλων τίτλων.

Διατίθεται αύριο η νέα σειρά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με τη μορφή αϋλων τίτλων. Τα έντοκα γραμμάτια είναι δωδεκάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 9, 60% και διατίθενται στην ονομαστική τους αξία,μειωμένη κατά τους αναλογούντες τόκους. Η αγορά τους μπορεί να γίνει με δραχμές ή συνάλλαγμα.

Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της μουσικής για τους Αυστραλούς αποτελεί δωδεκάχρονος ομογενής.

Παιδί φαινόμενο αποτελεί ο 12χρονος ομογενής Στέφανος Κασομένος, ο οποίος εντυπώσιασε με τη δεξιοτεχνία του στο πιάνο κοινό και κριτικούς της Αυστραλίας. Ο μικρός συνθέτης και πιανίστας βραβεύτηκε σε διαγωνισμό που έγινε στη Μπαγκόγκ, ενώ έλαβε και μία πρόσκληση για να παρουσιάσει το έργο του "The Melbourne trilogy", σε φιλανθρωπικό κονσέρτο της Γιούνισεφ, που θα δοθεί τη Δευτέρα στο Τόκιο. Ο Κασομένος ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών και λίγο αργότερα εγραψε και την πρώτη του σύνθεση. Οι κριτικοί το θεωρούν "μοναδικό ταλέντο" και ήδη, σε ηλικία μόλις 12 ετών, εχει στο ενεργητικό του αρκετές διεθνείς διακρίσεις, παρουσιάζοντας τις συνθέσεις του σε ασιατικές πρωτεύουσες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο υδατοσφαίρισης ανδρών που ολοκληρώθηκε απόψε στο κλειστό κολυμβητήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα, αφού στον τελικό της διοργάνωσης ηττήθηκε με 8-5 από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Τα επτάλεπτα του αγώνα ήταν: 0-3, 0-1, 4-2, 1-2. Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι Καϊάφας (1), Ψύχος (1), Καλακόνας (2), Λοράντος (1). Η τελική κατάταξη στους αγώνες διαμορφώθηκε ως εξής:1η ΗΠΑ, 2η Ελλάδα, 3η Ουγγαρία, 4η Ρωσία, 5η Ιταλία, 6η Ισπανία, 7η Γιουγκοσλαβία και 8η Κροατία.

Στην Α' Εθνική θα είναι από την επόμενη χρονιά ο Πανιώνιος, η Προοδευτική - μετά από 27 χρόνια περιπετειών σε μικρότερες κατηγορίες- και ο Εθνικός, μετά και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής. Στην Γ' κατηγορία πέφτουν οι ομάδες του Ρεθύμνου, των Ιωαννίνων, της Νάουσας και του Πύργου. Στην 34η αγωνιστική σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΕΑΡ- Πανιώνιος 2-2, Πανσερραϊκός-Τρίκαλα 3 -0, Δόξα Δράμας-Προοδευτική 0-2, Εθνικός-Καλαμαριά 2-0, Λάρισα-Λεβαδειακός 4-0, Παναιτωλικός-Πανελευσινιακός 3-0, Παναργειακός-Γιάννινα 1-0, Νάουσα-Νίκη Βόλου 1-0, Δόξα Βύρωνα-Πύργος 6- 0.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,93 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,83, γαλλικό φράγκο προς 48,05, λίρα Αγγλίας προς 451,14, ελβετικό φράγκο προς 193,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,97, τη λίρα Κύπρου προς 545,54 και την ECU προς 315,76 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός καθώς αναμένονται λίγες νεφώσεις ενώ στο Ιόνιο,την Ηπειρωτική χώρα και το Βόρειο Ιόνιο προβλέπονται βοχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις στα ανατολικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα Δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 28 και στο Αιγαίο 15 με 29 βαθμούς.Συννεφιά με πιθανότητα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 28 βαθμούς και έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το βράδυ θα βρέξει και είναι πιθανό να εκδηλωθεί καταιγίδα. Το θερμόμετρο στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 1 June 1997 - 19:00:15 UTC