Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Βουνά τα σκουπίδια στην Αθήνα, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο νομίατρος.
- Την επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων για τη νέα σχολική χρονιά αποφάσισε η κυβέρνηση.
- Προβληματισμός στην κυβέρνηση από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα οικογενειακά επιδόματα.
- Γάζωσαν το αυτοκίνητο αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας Περατικού. Το όπλο δεν είναι από τα γνωστά της 17 Νοέμβρη εκτιμά η αστυνομία.
- Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία για την τοποθέτηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου του Κλίντον στο Κυπριακό.
- Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων τσιγγάνων και δικηγόρου της Θεσσαλονίκης για υπόθεση εμπορίας βρέφους.
- Απαγόρευσε ο ΕΟΦ τη διακίνηση 31 σκευασμάτων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
- Μεγάλη βουτιά του πληθωρισμού το Μάη, που έπεσε στο 5,4% έναντι 5,9 στο τέλος Απριλίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βουνά τα σκουπίδια στην Αθήνα, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο νομίατρος.

Με βουνά σκουπιδιών, γιόρτασαν οι Αθηναίοι την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, καθώς συνεχίζεται η απεργία των εκτάκτων υπαλλήλων, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μονιμοποίησης άλλων 5.000 εκτάκτων υπαλλήλων που ζητούν οι απεργοί. Συνεργεία της νομαρχίας άρχισαν να ψεκάζουν τους όγκους των σκουπιδιών, προκειμένου να μη μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο Νομίατρος Αττικής κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ με μηνύσεις προειδοποιεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Την επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων για τη νέα σχολική χρονιά αποφάσισε η κυβέρνηση.

Την επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων για τη νέα σχολική χρονιά 1997 - '98 αποφάσισε η αρμόδια οικονομική επιτροπή, που συνεδρίασε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οπως δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου οι ανώτερες αυξήσεις που θα επιτραπεί στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, είναι το 4%, ενώ οι ίδιοι ζητούν αύξηση περίπου 10%. Ο κ.Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί τον άλλο μήνα στη βουλή, θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος επιβολής των προστίμων.

@ Προβληματισμός στην κυβέρνηση από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα οικογενειακά επιδόματα.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Ο υπουργός τύπου δήλωσε πως η απόφαση απασχολεί την κυβέρνηση και δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η απόφαση αφορά προσφυγή σε προηγούμενο μισθολογικό νόμο, και έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή σε ό,τι αφορά τις περικοπές επιδομάτων που προβλέπει ο νέος νόμος.

Γάζωσαν το αυτοκίνητο αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας Περατικού. Το όπλο δεν είναι από τα γνωστά της 17 Νοέμβρη εκτιμά η αστυνομία.

Δεν προέρχονται από τα γνωστά όπλα της 17 Νοέμβρη, οι κάλυκες που βρέθηκαν σε γκαράζ της οδού Φίλωνος στον Πειραιά, όπου άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αυτοκινήτου του Βασίλη Κυριακού, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του εφοπλιστή Κώστα Περατικού από τη 17 Νοέμβρη.Η αστυνομία δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο για την ενέργεια αυτή, ακόμη και αυτή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Ο ίδιος ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν δέχθηκε κανένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ούτε είχε διαφορές με κανένα.

Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία για την τοποθέτηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου του Κλίντον στο Κυπριακό.

Ικανοποίηση επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία για την τοποθέτηση του Ρίτσαρντ Χολμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου του Μπίλ Κλίντον στο Κυπριακό. Ο υπουργός τύπου δήλωσε ότι η τοποθέτηση Χόλμπρουκ αποτελεί σαφή ένδειξη του ισχυρού αμερικανικού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και αποσαφήνισε ότι το Κυπριακό δεν συζητείται ως πακέτο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο. Ο κ. Ρέππας δήλωσε επίσης ότι καταγράφεται διάσταση απόψεων στα κείμενα των εμπειρογνωμόνων Ελλάδος και Τουρκίας, που κατατέθηκαν στην Ολλανδική Προεδρία.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων τσιγγάνων και δικηγόρου της Θεσσαλονίκης για υπόθεση εμπορίας βρέφους.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον τεσσάρων τσιγγάνων και του δικηγόρου Αλέξανδρου Χατζηαλεξάνδρου από τη Θεσσαλονίκη, που φέρονται αναμεμιγμένοι σε υπόθεση εμπορίας βρέφους. "Υποψήφιοι αγοραστές" του βρέφους ήταν ένας αστυνομικός και μια δημοσιογράφος, στο πλαίσιο παγίδας που είχε στήσει η αστυνομία. Το τίμημα είχε ορισθεί στα 2,5 εκατομμύρια δρχ. και μόλις το μωρό και τα χρήματα άλλαξαν χέρια οι δράστες συνελήφθησαν.

Απαγόρευσε ο ΕΟΦ τη διακίνηση 31 σκευασμάτων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά, έκρουσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου.Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διακίνηση και διάθεση 31 τέτοιων προϊόντων που περιέχουν ουσίες, όπως εφεδρίνη, καφεϊνη, αναβολικά και κρεατίνη, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν παρενέργειες στον οργανισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσουν ακόμη και στο θάνατο. Ηδη στις ΗΠΑ οι ουσίες αυτές ευθύνονται για 17 θανάτους.

Μεγάλη βουτιά του πληθωρισμού το Μάη, που έπεσε στο 5,4% έναντι 5,9 στο τέλος Απριλίου.

Μεγάλη βουτιά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σημείωσε ο πληθωρισμός το μήνα Μάιο με αποτέλεσμα να πέσει στο 5,4% έναντι 5,9% στο τέλος Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού πλεόν εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος για πληθωρισμό στο τέλος του έτους κάτω από 5%. Η νέα πτώση του πληθωρισμού ενδέχεται να παρασύρει και τα τραπεζικά επιτόκια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο η περίπτωση της απόκτησης του Σέρβου μεσοεπιθετικού της Αστον Βίλα, Τσούρτσιτς από τον Ολυμπιακό, καθώς οι Αγγλοι επιμένουν στο 1,3 δις δρχ, για την παραχωρησή του. Στο μεταξύ, ο Μπάγεβιτς ξεκαθάρισε σήμερα ότι από την ελληνική αγορά πρώτος στόχος είναι ο αμυντικός του Αρη, Δημήτρης Μαυρογενίδης, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης του Βασίλη Τσάρτα, είπε ότι ο άσσος της Σεβίλης βρίσκεται στην λίστα των υπό μεταγραφή παικτών, αλλά θεωρείται ακριβός. Οσον αφορά το Σέρβο επιθετικό του Ερυθρού Αστέρα Γιόβισιτς, ο μάνατζερ του παίχτη απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, μετά τις προτάσεις που έχει, ο πρώην παίχτης του Εθνικού, από ομάδες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει, 1 με 10 Αυγούστου, στην Αθήνα, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της τελευταίας εκατονταετίας, το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Εχει τεράστια σημασία η σωστή προβολή της διοργάνωσης. Αυτά τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Αθήνα 97, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ενόχληση και δυσφορία δημιούργησε στον ΠΑΟΚ η είδηση πιθανής ανάμιξης του Παναθηναϊκού στην υπόθεση της συνεργασίας του με τον προπονητή Σκοτ Σκάιλς. Ο γενικός αρχηγός της Μακεδονικής ομάδας Αστέριος Αστεριάδης δήλωσε: ``Δεν πιστεύω πως θα τολμήσει ο κ. Γιαννακόπουλος να αναμιχθεί στην υπόθεση εξασφάλισης της συνεργασίας με τον κ. Σκάϊλς. Αν αληθεύει κάτι τέτοιο τότε θα μας κάνει εχθρούς του``. Ο μάνατζερ του Σκάιλς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, καθώς ο αμερικανός προπονητής δεν έχει μιλήσει με κανέναν, εκτός από τον ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ, επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για τον Αγγελο Κορωνιό του Περιστερίου.

Η ΑΕΚ αν και περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της δεκαετίας παραμένει μακράν η καλύτερη ελληνική ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη, την οποία ανακοινώνει κάθε μήνα η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, αλλά και η μόνη που κρατάει τη θέση της στις 100 καλύτερες του κόσμου, μετά τη νέα πτώση του Παναθηναϊκού, ενώ ο Ολυμπιακός ανέβηκε λίγο, αλλά είναι πάντα πολύ μακριά από τις 100 πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα η ΑΕΚ είναι στην 31η θέση στον κόσμο, ο Παναθηναϊκός στην 105η, ο Ολυμπιακός στην 169η, ενώ πρώτη στον κατάλογο και με διαφορά είναι η Γιουβέντους. Στο μεταξύ, παίχτης της ΑΕΚ πρέπει να θεωρείται ο 25χρονος Ισλανδός διεθνής μεσοεπιθετικός Γκράτανσον. Στην ΑΕΚ, όμως, υπάρχει μεγάλη σιγουριά και για τον Ρουμάνο προπονητή Ιορντανέσκου, ο οποίος, όπως είπε κορυφαίος στέλεχος της διοίκησης, εάν έρθει ο έμπειρος τεχνικός στην Ελλάδα, τότε σίγουρα θα κάθετε στον πάγκο της.

Διεύψεσε κατηγορηματικά η ΠΑΕ Αρης ότι πουλήθηκε ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Μαυρογενίδης στον Ολυμπιακό ή σε άλλη ομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Λάμπρου Γράντα. Πάντως αναφορικά με τη μετακίνηση του Μυρογενίδη, ο κ. Γράντας απέφυγε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να γίνει τελικά αυτή η μεταγραφή σε ομάδα των Αθηνών.

Ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας, Νίκος Κακλαμανάκης, δεν θα λάβει μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Μπάρι της Ιταλίας. Την απόφαση πήρε ο ίδιος ο πρωταθλητής μας και την ανακοίνωσε στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 279,12 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,55, γαλλικό φράγκο προς 48,87, λίρα Αγγλίας προς 455,37, ελβετικό φράγκο προς 193,18, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,16, τη λίρα Κύπρου προς 543,43 και την ECU προς 314,87 δραχμές.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ενώ σημαντική υποχώρηση παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1644,66 μονάδες μειωμένος κατα 1,52%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 17,7 δισ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις και τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, την ηπειρωτική χώρα και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 29 και στα νησιά 18 με 28 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με βροχή και πιθανή καταιγίδα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 29 και 16 με 26 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 5 June 1997 - 18:00:14 UTC