Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με εκπροσώπους από όλο τον κόσμο άρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού.
- Οι γενικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά ακόμη κι αν απεργήσουν οι υπάλληλοι, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Παιδείας.
- Μέτρα για την πάταξη της πολυφαρμακίας και την οικονομία των ταμείων εξήγγειλε η κυβέρνηση.
- Μόνο κατά τρεις μήνες μειώθηκε η ποινή του Ματθαίου Μονσελά, που κηρύχθηκε και πάλι ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
- Ικανοποιημένη η Αθήνα για την πορεία της Διακυβερνητικής και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
- Φωτιές άναψε πάλι ο Θεόδωρος Πάγκαλος με τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη Σένγκεν. Εντονη αντίδραση του Νίκου Κωνσταντόπουλου.
- Την πιο ομαλή πολιτική περίοδο και απόλυτη δημοκρατική τάξη διέρχεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν σκληρά μέτρα.
- Υψίστης θρησκευτικής, πολιτιστικής και εθνικής σημασίας η μεγάλη έκθεση των ιερών κειμηλίων του Αγίου Ορους στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με εκπροσώπους από όλο τον κόσμο άρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού.

Περίπου 800 εκπρόσωποι των Ποντίων από ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάρουν μέρος στο Δ' συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού που άρχισε στις 7 το απόγευμα. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος,παρουσία του πρέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και υπουργών και βουλευτών που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη. Τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι: η προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων από την Τουρκία, η επίλυση των προβλημάτων του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και η αποκατάσταση και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία των προσφύγων που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Οι γενικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά ακόμη κι αν απεργήσουν οι υπάλληλοι, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Τη διαβεβαίωση ότι οι γενικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, και αν οι υπάλληλοι του υπουργείου προχωρήσουν σε απεργίες, καθώς υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός, έδωσε ο υφυπουργός παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος. Οι υπάλληλοι πάντως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Φέτος στις γενικές εξετάσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή 169.753 υποψήφιοι και από αυτούς θα εισαχθούν 54.303, δηλαδή, περίπου ένας στους τρεις θα πάρει το εισιτήριο για μια θέση στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέτρα για την πάταξη της πολυφαρμακίας και την οικονομία των ταμείων εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Σειρά μέτρων με στόχο την πάταξη της πολυφαρμακίας και της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, την εξασφάλιση φθηνών φαρμάκων και την οικονομία των ταμείων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα εισάγεται νέο σύστημα ανακοστολόγησης των φαρμάκων, μειώνονται φόροι και τα ποστοστά κέρδους, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής πολλών φαρμάκων. Παράλληλα ετοιμάζεται η λίστα φαρμάκων,που θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία. Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας ανακοίνωσαν ότι από 15 Ιουλίου δεν θα χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει.

Μόνο κατά τρεις μήνες μειώθηκε η ποινή του Ματθαίου Μονσελά, που κηρύχθηκε και πάλι ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ενοχο, με ψήφους 5 - 2, κήρυξε το Εφετείο τον Ματθαίο Μονσελά,για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 40χρονης Γιόλας Βαγενά, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Τον καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών και 6 μηνών, ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών και 9 μηνών. Ο Μονσελάς δέχθηκε την απόφαση ψύχραιμος και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε, μεταξύ άλλων, οτι η απόφαση του δικαστηρίου και η ποινή που του επιβλήθηκε, τελικά, είναι πολύ σωστή.

Ικανοποιημένη η Αθήνα για την πορεία της Διακυβερνητικής και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ικανοποίησή της για την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης εξέφρασε η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα αιτήματα της Ελλάδας ικανοποιούνται και περιέχονται στο κείμενο που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στο Αμστερνταμ. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ειδικό κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Ελλάδας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φωτιές άναψε πάλι ο Θεόδωρος Πάγκαλος με τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη Σένγκεν. Εντονη αντίδραση του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Φωτιές άναψαν οι οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου για τη συνθήκη Σέγκεν, ο οποίος επικρινε τον Συνασπισμό για τη στάση που τήρησε στο θέμα. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του και σε επιστολή στον πρωθυπουργό κάνει λόγο για σοβαρό θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης και καλεί τον κ. Σημίτη να πάρει θέση. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κάλυψε τον κ.Πάγκαλο λέγοντας ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο των πολιτικών θέσεων που εξέφρασε και χαρακτήρισε προσωπικό τον τρόπο εκφορά τους.

Την πιο ομαλή πολιτική περίοδο και απόλυτη δημοκρατική τάξη διέρχεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την εκτίμηση ότι σήμερα διάγουμε την ομαλότερη περίοδο της πολιτικής ζωής με απόλυτη δημοκρατική τάξη που παρόμοια δεν υπήρξε ποτέ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από Κύθνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις Κυκλάδες. Ο κ. Στεφανόπουλος υπεραμύνθηκε της ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου, υποστήριξε ότι δεν έχουμε δικαίωμα άλλων υποχωρήσεων και τόνισε ότι τα σημερινά μας σύνορα είναι αμετακίνητα.

Σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν σκληρά μέτρα.

Σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους να πέσει κάτω από το 5%, προβλέπει σταθεροποίηση του ποσοστού ανεργίας και αύξηση των επενδύσεων. Σημείωνει την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και προτείνει πάγωμα των δημοσίων δαπανών, των μισθών και των προσλήψεων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Υψίστης θρησκευτικής, πολιτιστικής και εθνικής σημασίας η μεγάλη έκθεση των ιερών κειμηλίων του Αγίου Ορους στη Θεσσαλονίκη.

Γεγονός ύψιστης θρησκευτικής, πνευματικής, πολιτιστικής, εθνικής αλλά και πολιτικής σημασίας είναι η μεγάλη έκθεση των ιερών κειμηλίων του Αγίου Ορους, που για πρώτη φορά στη χιλιοτή ιστορία της μοναστικής πολιτείας "βγαίνουν" απο το "Περιβόλι της Παναγιάς" και εκτίθενται στο κοινό. Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, αγειορητών μοναχών και ξένων επισήμων αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 21 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997, τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Ορους. Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που εκκλήθη να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης δεν θα είναι παρών καθώς έχει ήδη προγραμματίσει επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τις 28 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου οπότε και θα επισκεφθεί την έκθεση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της στους Μεσογειακούς Αγώνες, που γίνονται στο Μπάρι της Ιταλίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον 4ο αγώνα του νίκησε 60-51 (36-19) το αντίστοιχο της Τουρκίας. Ετσι πέτυχε την 4η συνεχή νίκη του και πήρε πανηγυρικά την πρώτη θέση στον όμιλο του, ενώ αύριο θ'αντιμετωπίσει την ομάδα της Ισπανίας στα ημιτελικά και με νίκη θα προκριθεί στον τελικό της Κυριακής. Τους πόντους της ελληνικής ομάδας πέτυχαν: Κικίλιας 19, Λημνιάτης 4, Σιούτης 6,Τσόπης 8, Υφαντής, Βετούλας 8, Σούλης 15.

Τη μεταγραφή του διεθνή αμυντικού Γιάννη Καλλιτζάκη ανακοίνωσε σήμερα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς και με την ευκαιρία εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων, που όπως υποστηρίζει εκμετααλλεύονται, συκοφαντούν και καταστρέφουν την ομάδα. Ο κ. Τροχανάς ισχυρίζεται ότι με δικά του χρήματα έκλεισε τον διεθνή αμυντικό ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού. Από την πλευρά του ο νέος παίχτης της Ενωσης δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που συμφώνησε με την ΑΕΚ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τον προβληματίζει το γεγονός, ότι υπάρχει κάποια αναταραχή όσον αφορά τα διοικτητικά της ομάδες, ενώ έδειξε αισιόδοξος ότι όλα τα προβλήματα θα ξεπεραστούν. Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Καλλιτζάκης είναι τριετούς διάρκειας και θα του αποφέρει 180 εκατομμύρια δραχμές συνολικά.

Στάσιμο παρέμεινε για μία ακόμη ημέρα το θέμα Ρίβερς, καθώς ο Αμερικανός παίκτης δεν ανακοίνωσε την αποφασή του, παρά το γεγονός ότι σήμερα θα είχε κάνει την επιλογή του. Πάντως, πληροφορίες τον θέλουν να έχει συμφωνήσει με την ΑΕΚ, αν και δεν αποκλείεται η έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Στο μεταξύ, η ΑΕΚ έκανε πρόταση στον γκαρντ του Περιστερίου, Μίλαν Γκούροβιτς, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο του Ολυμπιακού όσο και ομάδας του ΝΒΑ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,23 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,81, γαλλικό φράγκο προς 47,66, λίρα Αγγλίας προς 453,58, ελβετικό φράγκο προς 192,67, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,08, τη λίρα Κύπρου προς 539,71 και την ECU προς 313,79 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση 0,38% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1625,73 μονάδες. Πάντως σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,10%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα φθάνοντας τα 17,5 δισ. δρχ. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 105 δρχ. και έκλεισε στις 7.095 δρχ. διακινώντας 492.430 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Η άπνοια και η νέα άνοδος της θερμοκρασίας, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού που θα είναι αίθριος σ'ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα ηπειρωτικά όπου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 16 με 35 βαθμούς, στο Ιόνιο 17 με 33 και στο Αιγαίο 19 με 31 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 35 και 18 με 34 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 13 June 1997 - 18:00:18 UTC