Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε τζαμί θέλουν να μετατρέψουν οι Τούρκοι ισλαμιστές το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα.
- Στον κλοιό του νέφους και του καύσωνα και αύριο η Αθήνα με το θερμόμετρο να κολλάει στους 40 βαθμούς.
- Λιτότητα για τα δύο επόμενα χρόνια προτείνει η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Σπράο. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
- Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για την αυτοκτονία 47χρονου που κατηγορήθηκε από κανάλι ότι ασέλγησε σε βάρος της κόρης του.
- Εκθεση με φωτογραφίες, ομιλίες και λόγους του Ανδρέα Παπανδρέου εγκαινίασθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Πολυνομοσχέδιο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΟΤ καταθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης.
- Συνέδριο για τον Ελληνισμό του 21ου αιώνα στη Μελβούρνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε τζαμί θέλουν να μετατρέψουν οι Τούρκοι ισλαμιστές το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα.

Το τουρκικό υπουργείου Πολιτισμού του οποίου ηγούνται ισλαμιστές διέταξε την άμεση εκκένωση του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, γεγονός που προοιωνίζει την μετατροπή της σε τζαμί. Ο υπουργός Πολιτισμού Ισμαήλ Καχραμάν διέταξε να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο τα αντικείμενα που βρίσκονται στο μουσείο. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται από κύκλους της Κωνσταντινούπολης ως το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως διεκδικούν οι ισλαμιστές της περιοχής. Ωστόσο, όταν το ΑΠΕ επικοινώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού για το σοβαρότατο αυτό θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οσμάν Καγιά υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα μετατροπής του ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας,που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Ο ίδιος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του σημερινού τουρκικού Τύπου της Τραπεζούντας, που εξέφραζαν το φόβο ότι η Αγία Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί. Ο κ. Καγιά είπε ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από τη μεταφορά ορισμένων αντικειμένων που σήμερα βρίσκονται στο χώρο της παλαιάς εκκλησίας σε κοντινό κτίριο, στην ιστορική οικία Κωστάκη, που στο εξής θα λειτουργήσει ως μουσείο.

Στον κλοιό του νέφους και του καύσωνα και αύριο η Αθήνα με το θερμόμετρο να κολλάει στους 40 βαθμούς.

Στον κλοιό του νέφους και του καύσωνα αναμένεται να βρεθεί και αύριο η Αθήνα, καθώς η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς. Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία και αναπνευστικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, η Νομαρχία Αττικής έχει ανοίξει μεγάλες κλιματιζόμενες αίθουσες, για να καταφεύγουν ευπαθή άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θερμόμετρο στη Λάρισα, το Αργος και το Αγρίνιο έδειξε σήμερα 41 βαθμούς και 40 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Λιτότητα για τα δύο επόμενα χρόνια προτείνει η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Σπράο. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Αυστηρή εισοδηματική πολιτική για την προσεχή διετία, με αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 4%, προτείνει στην εκθεσή της η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Σπράο. Προτείνει ακόμη μείωση της έμμεσης φορολογία, περιορισμένες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και εφάπαξ φόρο 10% επί των κερδών των επιχειρήσεων. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη για ακόμη σκληρότερες μέρες, ενώ το ΔΗΚΚΙ επισημαίνει ότι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το κόστος της αντιαναπτυξιακής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για την αυτοκτονία 47χρονου που κατηγορήθηκε από κανάλι ότι ασέλγησε σε βάρος της κόρης του.

Την άμεση παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, προκάλεσε ο θάνατος του 47χρονου Ευστάθιου Κορωνάκη από το Αίγιο, ο οποίος οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, γιατί κατηγορήθηκε από τηλεοπτικό κανάλι ότι ασέλγησε σε βάρος της 13χρονης κόρης του. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να μην εμπλέκονται σε παρόμοιες αθλιότητες, που οδηγούν σε καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάλεσε το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να ασχοληθεί με το θέμα.

Εκθεση με φωτογραφίες, ομιλίες και λόγους του Ανδρέα Παπανδρέου εγκαινίασθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την έκθεση που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, άνοιξε ουσιαστικά ο κύκλος των εκδηλώσειων του ΠΑΣΟΚ για τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, κείμενα, λόγοι και συνεντεύξεις του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, τόσο τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις της Δήμητρας Λιάνη, η οποία άφησε αιχμές για τις εκδηλώσεις μνήμης που προγραμματίζει το ΠΑΣΟΚ.

Πολυνομοσχέδιο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΟΤ καταθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σειρά μέτρων με διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΟΤ και την τουριστική πολιτική, περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θεσμοθέτηση εθνικού συμβουλίου τουριστικής πολιτικής και η σύσταση υπηρεσίας Διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων στον ΕΟΤ. Στο μεταξύ, θα ενταθούν οι έλεγχοι στα παραθεριστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και εκτός από τα κέντρα εστίασης και αναψυχής, θα επεκταθούν σε λιμάνια, αεροδρόμια και άλλους χώρους.

Συνέδριο για τον Ελληνισμό του 21ου αιώνα στη Μελβούρνη.

Ο Ελληνισμός στα πλαίσια της αυξανόμενης διεθνοποίησης θα είναι ένα απο τα πολλά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Β' Παγκόσμιο Συνέδριο Ερευνητικών Ιδρυμάτων Ελληνισμού που θα γίνει στη Μελβούρνη απο την 1η έως τις 3 Αυγούστου με κεντρικό θέμα "Ο Ελληνισμός στον 21ο αιώνα". Στο συνέδριο, το οποίο οργανώνεται απο την εταιρία Ελληνικών Μελετών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα κάνουν εισηγήσεις, διακεκριμένοι Ελληνες και ελληνιστές ακαδημαϊκοί, ερευνητές, πολιτικοί κ.α.. Το συνέδριο θα χωριστεί σε δύο ενότητες. Κεντρικό θέμα της πρώτης ενότητας είναι "Η διαχρονική εικόνα του Ελληνισμού", ενώ κεντρικό θέμα της δεύτερης ενότητας είναι "Η θέση των Ελλήνων στη Διεθνή Κοινωνία: Προβλήματα και Προοπτικές".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα 52 μετάλλια έφτασε η συγκομιδή της αντιπροσωπευτικής μας ομάδας που μετέχει στους Μεσογειακούς Αγώνες του Μπάρι, με τα δύο χάλκτινα που κατέκτησαν οι πρωταθλητές μας στο καράτε. Συγκεκριμένα η Θεοδώρα Δουγένη νίκησε στον μικρό τελικό της κατηγορίας των +65 κιλών την Ομέροβιτς από την Βοσνία με 4-0 στα σημεία, ενώ ο Κώστας Παπαδόπουλος στα 75 κιλά, επικράτησε του Γιουγκοσλάβου Μάτιτς με 1-0 και στέφθηκε τρίτος Μεσογειονίκης.

Στην Αθήνα βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα ο Ρουμάνος προπονητής, Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, ο οποίος όπως είναι γνωστό, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο κ. Ντουμιτρίου σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που ήλθε στην ΑΕΚ και πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει να μάθει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί για τους νέους παίκτες του.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες θα περάσει από εξετάσεις ο Πολωνός επιθετικός της Λέγκια, Τσέζαρε Κουχάρσκι, που εντυπωσίασε με την απόδοση του τον προπονητή του Ολυμπιακού. Ο Μπάγεβιτς θα παρακολουθήσει εκτός αποόπτου τον Κουχάρσκι, στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πολωνικού πρωταθλήματος, που θα δώσει η Λέγκια με την Κατοβίτσε, προκειμένου να διαμορφώσει πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον παίκτη. Στο μεταξύ, αρνητική αναμένεται να είναι η στάση που θα κρατήσει ο ΣΕΓΑΣ σε ότι αφορά στην ενδεχόμενη ανακαίνιση του Σταδίου Καραϊσκάκη, από την πολιτεία και τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον αν αυτή επιχειρηθεί με τη μορφή που πρότεινε πρόσφτα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Σ. Κόκκαλης.

Η διοίκηση της ΠΑΕ Πανηλειακός ανακοίνωσε σήμερα ότι νέος προπονητής στην ομάδα για την ερχόμενη περίοδο θα είναι ο Πέτρος Ραβούσης και η επίσημη παρουσίαση του, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ θα αντικαταστήσει στο τιμόνι του Πανηλειακού τον Βασίλη Δανιήλ, που όπως είναι γνωστό ανέλαβε τον Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,76 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,46, γαλλικό φράγκο προς 47,55, λίρα Αγγλίας προς 456,01, ελβετικό φράγκο προς 192,16, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,38, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,05, τη λίρα Κύπρου προς 541,80 και την ECU προς 314,02 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την έντονη πίεση που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1543,25 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,11%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 17,7 δισ. δρχ. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ σημείωσε μικρή υποχώρηση 15 δρχ. και έκλεισε στις 6.600 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθούν και αύριο οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ο καιρός θα είναι αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα αλλά από το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες.Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και από το απόγευμα βόρειοι μέτριοι.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 21 μέχρι 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 μέχρι 39 και κατά τόπους 40 και στα νησιά 24 με 38 βαθμούς Κελσίου. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αύριο το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς ανέμους και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 25 μέχρι 40 βαθμούς.Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 μέχρι 35 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 19 June 1997 - 19:00:15 UTC