Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/06/1997 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θετικό χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Αθήνας το ενδιαφέρον του Χόλμπρουκ για το Κυπριακό.
- Με το μάθημα της έκθεσης, περίπου 170.000 υποψήφιοι ρίχνονται από αύριο στη μάχη των γενικών εξετάσεων.
- Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι αντιφατικές εκθέσεις των ιατροδικαστών για το θάνατο του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου.
- Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων.
- Μέχρι την Πέμπτη θα συνεχιστούν τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοίας.
- Απόλυτα ικανοποιημένος ο Κώστας Λαλίωτης από την πορεία των εργασίων για το αεροδρόμιο των Σπάτων.
- Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Αρέιου Πάγου Βασίλη Κόκκινου.
- Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βικτώρια Τζεφ Κένεθ.
- Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Πέτρος, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θετικό χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Αθήνας το ενδιαφέρον του Χόλμπρουκ για το Κυπριακό.

Θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου το ενδιαφέρον του Αμερικανού μεσολαβητή, Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, για το Κυπριακό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κρίνει τις δηλώσεις του, αλλά θα περιμένει τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες, που είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία.

Με το μάθημα της έκθεσης, περίπου 170.000 υποψήφιοι ρίχνονται από αύριο στη μάχη των γενικών εξετάσεων.

Με τους υποψήφιους των τριών πρώτων δεσμών να διαγωνίζονται στην έκθεση, περίπου 170.000 νέοι, ρίχνονται από αύριο μάχη των γενικών εξετάσεων για μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υπουργός παιδείας συνέστησε στους υποψήφιους ψυχραιμία και ηρεμία, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η δοκιμασία δεν είναι η μοναδική ευκαιρία που θα υπάρξει στη ζωή τους. Στο υπουργείο παιδείας όλα είναι έτοιμα και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, στη διάρκεια των οποίων δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος.

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι αντιφατικές εκθέσεις των ιατροδικαστών για το θάνατο του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου.

Την παρέμβαση τους Αρείου Πάγου, προκάλεσαν οι αντιφατικές ιατροδικαστικές εκθέσεις για τα αίτια θανάτου του 19χρονου στρατιώτη Σπυρίδωνα Ρωμιόπουλου. Η Εισαγγελία του Ανωτάτου δικαστηρίου, ζητά να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Ο διευθυντής του Ιατριδικαστικού Εργαστηρίου του Πανεπιστήμιου,πρότεινε εάν χρειαστεί, να γίνει εκταφή του πτώματος για τρίτη εξέταση, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια.

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων.

Με μια πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το έργο των έξι επιμέρους κοινοβουλευτικών επιτροπών. Οι έφηβοι ασχολήθηκαν με το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων της χώρας, διατύπωσαν με ευθύ και πολλές φορές οξύ τρόπο τις δικές τους προτάσεις και ζήτησαν από τους ενήλικες συναδέλφους τους, να υιοθετήσουν τις προτάσεις τους για τον εκσυγχρονισμό της δημοκρατίας και της χώρας.

Μέχρι την Πέμπτη θα συνεχιστούν τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοίας.

Μέχρι την Πέμπτη θα συνεχισθούν τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας, παρά την αναστολή της απεργίας των τεχνικών. Το προσεχές διήμερο δεν θα πραγματοποιηθούν 32 πτήσεις, ενώ το πρόγραμμα πτήσεων θα ομαλοποιηθεί σταδιακά από την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι άρχισαν διάλογο με τη διοίκηση η οποία υποσχέθηκε προσλήψεις εποχικών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, λόγω της τουριστικής περιόδου.

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Κώστας Λαλίωτης από την πορεία των εργασίων για το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Την απόλυτη ικανποίησή του για την εξέλιξη των εργασιών στο αεροδρόμιο των Σπάτων, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τονίζοντας ότι το αερδρόμιο θα τεθεί σε λειτουργία από τον Φεβρουάριο του 2001 και θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας. Το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα έχει προϋπολογισμό 658 δισ. δρχ, είναι απο τα μεγαλύτερα έργα που εκτελούνται σήμερα στην Ευρώπη και θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 16 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, καθώς και 600 προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών την ημέρα.

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Αρέιου Πάγου Βασίλη Κόκκινου.

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Τύπου, προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκινου, ο οποίος ανέφερε οτι και σήμερα θα ψήφιζε την καταδίκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Ρέππας συνέστησε στον κ. Κόκκινο να μην επαναφέρει στο προσκήνιο στοιχεία τα οποία δεν τιμούν, ούτε τον ίδιο, ούτε την πολιτική ζωή του τόπου. Πρόσθεσε επίσης, οτι τα θέματα αυτά είναι πολύ γνωστά στο λαό,ο οποίος τα έλαβε υπόψη του και ανέδειξε κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 και κυβέρνηση Σημίτη το 1996.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βικτώρια Τζεφ Κένεθ.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός της Βικτώρια Τζεφ Κένεθ. Επίσης, ο κ. Κένεθ συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας της χώρας μας με την πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας. Ο κ. Κένεθ ανακοίνωσε την ίδρυση Ελληνικού Μουσείου στη Μελβούρνη, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε στον αυστραλό πολιτικό ότι το ΥΠΠΟ θα συνεργασθεί με το Ελληνικό Μουσείο με περιοδικές εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων. Είναι γνωστή η θετική στάση του πρωθυπουργού της Βικτόρια σε όλα τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαιτέρως στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, από παλαιά ο κ. Κένεθ είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Πέτρος, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , τον πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες θα συναντηθεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Ειρηναίο. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου στην Αθήνα, ο Πρέσβης κ. Σταματίου, Διευθυντής της Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ, μετά του κ. Κανελλοπούλου, Υποδιευθυντού της ίδιας υπηρεσίας, καθώς και οι ευρισκόμενοι στην Αθήνα Μητροπολίτες και Επίσκοποι του Θρόνου. Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Χίο στις 16 και 17 Αυγούστου, προσκεκλημένος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Χίο προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και να δώσει την ευλογία του σε όλον το λαό του νησιού και ειδικότερα σε εκείνους, οι οποίοι καλλιεργούν τα μαστιχόδενδρα, από τα οποία εξάγεται η μαστίχα, βασικό συστατικό για την παρασκευή του Αγίου Μύρου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελάχιστες ώρες απομένουν για την αυριανή πρεμιέρα του 30ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών, μίας διοργάνωσης, που ονομάστηκε το "Ευρωμπάσκετ των μεγάλων απόντων, εξαιτίας της απουσίας των σούπερ σταρ, που μαγνητίζουν τους φίλους του αθλήματος. Η εθνική μας ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και όλοι οι παίκτες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η Εθνική μας, ως γνωστόν, θα αντιμετωπίσει αύριο, στο πρώτο της αγώνα, την ομάδα της Τουρκίας.

Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει την καριέρα του, ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, καθώς η Πειραϊκή διοίκηση συμφώνησε σε όλα με αυτή του Αρη. Ο 21χρονος διεθνής αμυντικός, θα πάρει 125 εκατομμύρια δραχμές για πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ περίπου 240 εκατομμύρια δραχμές.

Το νέο τεχνικό ηγέτη της ομάδας Πέτρο Ραβούση παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του Πανηλειακού Σάκης Σταυρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ είναι καταξιωμένος στη δουλειά του και εξέφρασε τη σιγουριά ότι από τη συνεργασία αυτή θα βγει η ομάδα ωφελημένοι. Από την πλευρά του ο Μακεδόνας τεχνικός δήλωσε πως τυχερός που βρέθηκε σε μία ομάδα με τέτοια οργάνωση και τόσους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Στο μεταξύ, ο Πανηλειακός ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του μεσοεπιθετικού ποδοσφαιριστή Ηλία Σαββίδη, 30 ετών, που στο παρελθόν είχε παίξει στον Ολυμπιακό και τον Ιωνικό.

Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των γυναικών θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Μεσογειακό τουρνουά που διεξάγεται στο Μπάρι της Ιταλίας, καθώς στον ημιτελικό της διοργάνωσης ηττήθηκε με 66-64 από την αντίστοιχη της Κροτίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που στο ημίχρονο προηγήθηκε με 42-34, θα διεκδικήσει αύριο το χάλκινο μετάλλιο με τη νικήτρια της συνάντησης Γαλλία- Τουρκία.

Μπλεξίματα του Αρη με τη ΦΙΦΑ. Η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου με επιστολή της ενημέρωσε την ΕΠΟ, ότι παρέμπεμψε την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην Πειθαρχική Επιτροπή της, γιατί δεν έχει πληρώσει τα χρήματα που οφείλει στον πρώην ποδοσφαιριστή της, Βάλκοφ. Το χρέος αυτό στο Βούλγαρο ποδοσφαιριστή ανέρχεται, σύμφωνα με τη ΦΙΦΑ, σε 90.000 δολλάρια.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,98 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,08, γαλλικό φράγκο προς 47,43, λίρα Αγγλίας προς 461,01, ελβετικό φράγκο προς 192,16, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,38, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 240,73, τη λίρα Κύπρου προς 540,99 και την ECU προς 313,77 δραχμές.

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές Τραπεζών και επιλεγμένους τίτλους των Βιομηχανιών που εκδηλώθηκε κατά το τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης οδήγησε το γενικό δείκτη τιμών στις 1498,94 μονάδες με υψηλά κέρδη 2,11%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 16,4 δισ. δρχ. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 100 δρχ. στις 6.500.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι βορειάδες και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, ο οποίος αρχικά θα είναι αίθριος αλλα απο το απόγευμα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν σποραδικές βροχες και καταιγίδες.Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι μεχρι ισχυροί και τοπικά στα νότια πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 17 με 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 19 με 34 και στα νησιά 21 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με μέτριους εως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 22 μεχρι 33 βαθμούς.Στην Θεσσαλονίκη προβλεπονται πρόσκαιρες νεφώσεις οι άνεμοι θα είναι μέχρι ισχυροί και το θερμόμετρο θα δείξει 19 με 30 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 1997 - 19:00:16 UTC