Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στην Εκθεση διαγωνίστηκαν σήμερα,δεύτερη μέρα των γενικών εξετάσεων οι υποψήφιοι της Δ' δέσμης.
- Σαρανταοκτάωρες απεργίες αρχίζουν απο σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.
- Την καταδίκη της Ελλάδας για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αναμένεται να ζητήσει ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
- Ψήφισμα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής βουλής για ανάληψη πρωτοβουλίας άμεσα απο τον πρόεδρο Κλίντον για ταχεία και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.
- Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η σημερινή.
- Μέχρι το Σάββατο θα γίνει η εκταφή του στρατιώτη Ρωμιόπουλου.
- Συνεδριάζει στις 10 το πρωί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
- Δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
- Σε "τεχνικής φύσεως δυσκολίες" και όχι σε εμπάργκο απέδωσαν οι ΗΠΑ τις καθυστερήσεις στις πωλήσεις όπλων προς την Ελλάδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Με νίκη επι της Τουρκίας ξεκίνησε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Ισπανία.
- Στις 31 Αυγούστου αρχίζει η διοργάνωση του 19ου επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας.
- Μεταγραφές παιχτών στις ομάδες μπάσκετ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.
- Το χάλκινο μετάλλιο στο Μεγογειακό τουρνουά ποδοσφαίρου κατέκτησε η εθνική μας ομάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην Εκθεση διαγωνίστηκαν σήμερα,δεύτερη μέρα των γενικών εξετάσεων οι υποψήφιοι της Δ' δέσμης.

Περίπου 70.000 υποψήφιοι της Δ' δέσμης διαγωνίστηκαν σήμερα στην Εκθεση, δεύτερη μέρα των γενικών εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.Το θέμα, που επέλεξε η επιτροπή για τους υποψήφιους της Δ'δέσμης είναι:"Δεν υπάρχει πιά καμία κοινωνική αναγκαιότητα ναμεταχειρίζονται (κάποιοι) τα ανθρώπινα όντα ως μηχανικά στοιχεία στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό μπορούμε να το υπερβούμε και πρέπει να το υπερβούμε με μια κοινωνία ελευθερίας και ελεύθερης επικοινωνίας, στην οποία η δημιουργική παρόρμηση, που εγώ θεωρώ εγγενή στην ανθρώπινη φύση θα μπορεί αληθινά να πραγματώσει τον εαυτό της με όποιον τρόπο θελήσει. (Πρόκειται για απόσπασμα συζήτησης του Νόαν Τσόμσκι με τον Μισέλ Φουκώ). Ο Τσόμσκι πιστεύει οτι ο άνθρωπος χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία ως μηχανικό στοιχείο. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή; Γιατί νομίζετε οτι ο Τσόμσκι προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση την αξία της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε μια κοινωνία ελευθερίας;"

Σαρανταοκτάωρες απεργίες αρχίζουν απο σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων, αναμένεται να προκύψουν από τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργίες, στις οποίες κατέρχονται απο σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας την αλλαγή του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ. Πενθήμερη απεργία αρχίζουν και οι ειδικευόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών - Πειραιώς και τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν μόνο έκτακτα περιστατικά.

Την καταδίκη της Ελλάδας για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αναμένεται να ζητήσει ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να εκδοθεί η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μείωση της φορολογίας στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που εισάγονται στην Ελλάδα απο κοινοτικές χώρες.Σήμερα αναμένεται η εισήγηση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ,Λά Πέργκολα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητά την καταδίκη της Ελλάδας και το δραστικό περιορισμό της φορολόγησης των εισαγομένων αυτοκινήτων.

Ψήφισμα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής βουλής για ανάληψη πρωτοβουλίας άμεσα απο τον πρόεδρο Κλίντον για ταχεία και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται απο τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον να αναλάβει σύντομα ουσιαστική πρωτοβουλία σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και την ΕΕ για την προώθηση ταχείας επίλυσης του Κυπριακού με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υιοθέτησε ομόφωνα η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.Στο μεταξύ στην Αγκυρα βρίσκεται για συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό, αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τμήματος Ν. Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Κέρι Κάβανο.

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η σημερινή.

Παγκοσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι κάνουν χρήση ηρωίνης στην Ευρώπη. Ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, τόνισε την ανάγκη σωστότερου σχεδιασμού προγραμμάτων κατά των ναρκωτικών στην Ευρώπη, ενώ ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Ρωμαίος, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία για τους εμπόρους, ενώ οι χρήστες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες.

Μέχρι το Σάββατο θα γίνει η εκταφή του στρατιώτη Ρωμιόπουλου.

Μέχρι το Σάββατο θα γίνει η εκταφή του πτώματος του 19χρονου στρατιώτη, Σπύρου Ρωμιόπουλου, που βρέθηκε νεκρός, στην περιοχή ``Βαμβακιές`` του Σουφλίου Εβρου. Σήμερα ο ανακριτής του Διαρκούς Στρατοδικείου Ξάνθης, ταγματάρχης Φώτης Βράβας, αποστέλει πέντε επιστολές - παραγγελίες σε ισάριθμους ιατροδικαστές Πανεπιστημίων και του Υγειονομικού-Στρατού, τους οποίους καλεί να πραγματοποιήσουν τη νεκροψία και νεκροτομή, στο πτώμα του στρατιώτη, προκειμένου να προκύψει μια τρίτη, πλήρης γνωμάτευση, για τις αιτίες θανάτου του Σπύρου Ρωμιόπουλου.

Συνεδριάζει στις 10 το πρωί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Παρουσία του Πρωθυπουργού,Κώστα Σημίτη, συνεδριάζει στις 10 το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και η ΝΔ διατύπωσε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης γιατί δεν εκκλήθησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραστούν σε αυτήν και την καλεί να αποφασίσει αν θεωρεί το ΕΡΣ ανεξάρτητο όργανο ή απλώς όργανό της, όπως αποδεικνύουν οι πράξεις της.

Δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε οτι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου και Μεταφορών, Χάρη Καστανίδη. Ο κ. Ρέππας ανέφερε επίσης οτι οι υπουργοί δεν διαγκωνίζονται μεταξύ τους αλλά διαγωνίζονται για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Σχετικά με την πρόταση της κυρίας Παπανδρέου να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για την απασχόληση τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται απο τα ποσοστά κερδών των επιχειρήσεων ο κ. Ρέππας ανέφερε οτι η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ αλλα δεν έχει απασχολήσει ακόμη τα κυβερνητικά όργανα.

Σε "τεχνικής φύσεως δυσκολίες" και όχι σε εμπάργκο απέδωσαν οι ΗΠΑ τις καθυστερήσεις στις πωλήσεις όπλων προς την Ελλάδα.

Δεν υφίσταται εμπάργκο στην πώληση όπλων απο τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα.Τη διαβεβαίωση αυτή έλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος απο τους αμερικανούς αξιωματούχους, με τους οποίους συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον και οι οποίοι δικαιολόγησαν την όποια καθυστέρηση σε "τεχνικής φύσης δυσκολίες".Ωστόσο,ο κ.Τσοχατζόπουλος κατέστησε σαφές οτι η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας δεν έχει την ανάγκη κανενός και υπάρχουν πολλές άλλες χώρες, που μπορούν να μας προμηθεύσουν με σύγχρονα οπλικά συστήματα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νίκη επι της Τουρκίας ξεκίνησε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Ισπανία.

Εντυπωσιακό ξεκίνημα πραγματοποίησε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, στον Α` Ομιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Τζιρόνα της Ισπανίας, αφού επεβλήθη με 74-52 της αντίστοιχης της Τουρκίας.

Στις 31 Αυγούστου αρχίζει η διοργάνωση του 19ου επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας.

Εγινε σε παραλιακό κέντρο η κλήρωση του 19ου επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας. Η διοργάνωση θα αρχίσει στις 31 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαϊου 1998. Το πρόγραμμα της πρεμιέρας: Καλαμάτα- Πανηλειακός, Ξάνθη-ΟΦΗ, Πανιώνιος- Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, Απόλλων-Ιωνικός, Προοδευτική-Αθηναϊκός, Παναχαϊκή-Ηρακλής, Ολυμπιακός-Εθνικός, Βέροια- Καβάλα.

Μεταγραφές παιχτών στις ομάδες μπάσκετ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Την απόκτησή του 22 χρονού Δανού σέντερ Μάϊκ Αντερσεν, που αγωνιζόταν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Ρόντ Αιλαντ,ανακοίνωσε η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη της ουσιαστικά μεταγραφή για τη νέα αγωνιστική περίοδο.Δύο μεταγραφές, τις πρώτες για τη νέα αγωνιστική σεζόν, πραγματοποίησε και η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμερικανού γκάρντ Ρόναλντ Ρόουαν από την Πιστόϊα και του Ισπανού πάουερ φόργουορντ Ρικάρντο Περάλ από το Αμερικάνικο κολέγιο Ουέϊκ Φόρεστ.

Το χάλκινο μετάλλιο στο Μεγογειακό τουρνουά ποδοσφαίρου κατέκτησε η εθνική μας ομάδα.

Το χάλκινο μετάλλιο στο Μεγογειακό τουρνουά ποδοσφαίρου κατέκτησε η εθνική μας ομάδα,αφού κέρδισε 1-0 την Ισπανία στο ``μικρό τελικό`` της διοργάνωσης που έγινε στο Μπάρι της Ιταλίας.Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτευχε ο Λυμπερόπουλος. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ιταλία, η οποία στον τελικό επικράτησε 5-1 της Τουρκίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,95 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,26, γαλλικό φράγκο προς 47,48, λίρα Αγγλίας προς 460,01, ελβετικό φράγκο προς 191,82, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,39, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 242,46, τη λίρα Κύπρου προς 541,40 και την ECU προς 313,99 δραχμές.

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε μεγαλη άνοδο σε ποσοστό 2,98% και έκλεισε στις 1543,54 μονάδες. επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 22,1 δισ. δρχ. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε στις 6.450 μειωμένη κατά 50 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα με ηλιοφάνεια στα νότια και συννεφιά στην κεντρική, βόρεια και ανατολική χώρα, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 16 εως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 18 εως 33 και στα νησιά απο 20 εως 29 βαθμούς Κελσίου. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 19 εως 32 και απο 18 εως 30 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 26 June 1997 - 10:00:38 UTC