Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/07/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνάντηση Σημίτη - Ντεμιρέλ
- Το κοινό ανακοινωθέν - Αντιδράσεις
- Κυπριακό
- Πυρκαγιές
- Απεργίες φαρμακοποιών - γιατρών
- Ερευνα για τα ψηφιακά

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Συνάντηση Παπανικολάου με Ολυμπιακό - Δηλώσεις Σάμαρανκ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνάντηση Σημίτη - Ντεμιρέλ

Σημαντικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να σηματοδοτήσει το κοινό ανακοινωθέν, που υπέγραψαν χθες στη Μαδρίτη ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά τη συνάντηση, που ειχαν με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε οτι το ανακοινωθέν επέχει θέση συμφώνου μη επίθεσης και οι αρχές που περιλαμβάνονται σε αυτό εξυπηρετούν τα ελληνικα συμφέροντα. Ωστόσο, διευκρίνισε οτι δεν επιλύονται ζωτικά θέματα και επανέλαβε οτι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της προσέγγισης βήμα προς βήμα.

Το κοινό ανακοινωθέν - Αντιδράσεις

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν οι δυο χώρες δεσμεύονται για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και συνθηκών, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αποφυγή μονομερών ενεργειών, διευθέτηση των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας. Οι ΗΠΑ δήλωσαν οτι πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε οτι το ανακοινωθέν περιλαμβάνει διατυπώσεις, που εγείρουν ανησυχίες. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κ. Τσοβόλας.

Κυπριακό

Αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε ορισμένα απο τα κυριότερα ζητήματα του Κυπριακού, για την κατάρτιση ατζέντας για τον επομενο γύρο των συνομιλιών και υπολογισμού του κατα πόσο ευέλικτη είναι η άλλη πλευρά,χαρακτήρισε τις απευθείας συνομιλίες ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

Πυρκαγιές

Ανεξέλεγκτες παραμένουν οι πυρκαγιές στη Καλλιθέα της Ηλείας, στο Ξενόπουλο της Κεφαλλονιάς και στην περιοχή Αχλαδοχώρι. Σήμερα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε η φωτιά στο Σέιχ Σου.

Απεργίες φαρμακοποιών - γιατρών

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί, η απεργία των οποίων λήγει σήμερα, αποφασίζουν αν θα τη συνεχίσουν ή όχι. Στην Αττική τα φαρμακεία θα είναι κλειστά απο αύριο Πέμπτη έως και την ερχόμενη Τετάρτη 16 του μηνός. Στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνουν κλειστά μόνο αύριο και μεθαύριο. Επίσης, 48ωρη προειδοποιητική απεργία θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι γιατροί του ΙΚΑ.

Ερευνα για τα ψηφιακά

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί το πόρισμα των εφετών ανακριτών για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Σήμερα καταθέτει ο ανώτερος υπάλληλος του ΟΤΕ, κ. Ευριπιάδης ενω θα ακολουθήσουν 11 μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Πέτρος Λάμπρου και ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκράτης Κόκκαλης, καθώς και ο διευθυντής της θυγατρικής της ΖΗΜΕΝΣ, Ηλίας Γεωργίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Παπανικολάου με Ολυμπιακό

Δεν αναχώρησε τελικά για την Μπολόνια ο διεθνής μπασκετμπολίστας, Δημήτρης Παπανικολάου, όπως είχε ο ίδιος ανακοινώσει, προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Κίντερ. Ο "μικρός" που έχει πρόταση συνεργασίας από την Κίντερ έναντι 400.000 δολλαρίων το χρόνο, θα συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη.

Δηλώσεις Σάμαρανκ

Το Ολυμπιακό Κίνημα έχει ιστορικό χρέος προς την Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι πάντα σημαντική για τον Ολυμπισμό. Παρελαύνει πάντα πρώτη στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων και η Επιτροπή Διεκδίκησης εργάζεται με το σωστό τρόπο". Ο πρόεδρος της ΔΟΕ πρόσθεσε οτι "είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις ρίζες μας, οι οποίες προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Αρχικά είχαμε 11 υποψήφιες πόλεις από τις οποίες συνεχίζουν οι 5 στον τελικό γύρο. Ως πρόεδρος της ΔΟΕ πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι και οι πέντε βρίσκονται στην ίδια γραμμή εκκίνησης".

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 280,29 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,74, γαλλικό φράγκο προς 47,37, λίρα Αγγλίας προς 474,73, ελβετικό φράγκο προς 191,54, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,40, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,90, τη λίρα Κύπρου προς 543,02 και την ECU προς 314,39 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'όλη τη χώρα αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στα δυτικά και νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια θα κυμανθεί 19 με 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 20 με 34 και στο Αιγαίο 23 με 32 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος καιρός με ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 22 με 33 και 18 με 30 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 9 July 1997 - 6:00:14 UTC