Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/07/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ποικίλες αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ.
- Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Δεν σχολιάζω τις αντιδράσεις, δηλώνει από τη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός.
- Συνάντηση Σημίτη-Γκλιγκόροφ στη Μαδρίτη.
- Αρχισε στη Νέα Υόρκη ο κύκλος των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ηλείας από την πύρινη λαίλαπα που σαρώνει ότι βρίσκει στο πέρασμά της.
- Νέο έμφραγμα στο χώρο της υγείας, για πέντε μέρες παρατείνουν την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί Αττικής.
- Εξέγερση κρατουμένων στις φυλακές Χαλκίδας.
- Δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό. Στο επίκεντρο η μείωση των επικουρικών συντάξεων.
- Ελάχιστες οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο Γιώργος Μαρκουλής, μηχανικός του πλοίου ΑΝΑΦΗ που φλέγεται έξω από τον Πειραιά.
- Ασύλληπτοι οι τρεις Αλβανοί βαρυποινίτες που απέδρασαν από τις φυλακές Αλικαρνασσού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό η κλήρωση για το Τσάμπιονς Λινγκ. - Ο Ολυμπιακός προτεραιότητα του Δημήτρη Παπανικολάου
- Δηλώσεις Ντέιβιντ Ρίβερς για τις σχέσεις του με τον Ολυμπιακό.
- Στην Αθήνα ο Ντίνο Ράτζα που θα ενταχθεί στον Παναθηναϊκό.
- Στην Αβάνα αύριο η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των εφήβων.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ποικίλες αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ.

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ. Η κυβέρνηση την χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, διευκρινίζοντας ότι παραμένουν αναλλοίωτες οι ελληνικές θέσεις.Η ΝΔ ζήτησε να διευκρινιστεί ποια είναι τα ζωτικά τουρκικά συμφέροντα στο Αιγαίο, το ΚΚΕ κάνει λόγο για αμερικανοποίηση του Αιγαίου, ο Συνασπισμός ζητά άμεση σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών,για ανατροπή του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου μιλάει το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για επώδυνη δέσμευση της Ελλάδας και ανώδυνο ευχολόγιο της Τουρκίας.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Δεν σχολιάζω τις αντιδράσεις, δηλώνει από τη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Παντελής Οικονόμου υποστήριξε ότι έγινε ανταλλαγή του casus belli με τα 12 μίλια, ενώ ο Στέλιος Παπαθεμελής, μίλησε για παγίδευση της Ελλάδας με απροσδιόριστους κινδύνους. Ο Λευτέρης Βερυβάκης είπε ότι η Μαδρίτη θυμίζει Νταβός και εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν δεινά του παρελθόντος. Από τη Μαδρίτη που βρίσκεται ο πρωθυπουργός, δεν θέλησε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν.

Συνάντηση Σημίτη-Γκλιγκόροφ στη Μαδρίτη.

Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στη Μαδρίτη, συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ. Οπως δήλωσε ο κ.Σημίτης στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά δεν έγινε λόγος για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική πρωτοβουλία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αρχισε στη Νέα Υόρκη ο κύκλος των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς

Στη Νέα Υόρκη άρχισε ο κύκλος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε μια προσπάθεια να δρομολογηθούν διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Η πρώτη αυτή συνάντηση χαρακτηρίσθηκε διερευνητική και οι δύο ηγέτες της Κύπρου θα έχουν και νέα συνάντηση.Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ θα επηρεάσει θετικά τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ηλείας από την πύρινη λαίλαπα που σαρώνει ότι βρίσκει στο πέρασμά της.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο Νομός Ηλείας, καθώς μαίνονται δύο μεγάλες πυρκαγιές, που μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρώσει πάνω από 20.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, πέντε σπίτια και δεκάδες αιγοπρόβατα. Σήμερα άρχισε η αεροφωτογράφηση της καμμένης έκτασης στο δάσος του Σέιχ Σου,ενώ ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, επέρριψε ευθύνες στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για καθυστέρηση στην απογείωση των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Νέο έμφραγμα στο χώρο της υγείας, για πέντε μέρες παρατείνουν την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί Αττικής.

Νέο έφραγμα στο χώρο της υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί Αττικής αποφάσισαν να παρατείνουν για πέντε ακόμη ημέρες την απεργία τους, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά. Κλειστά θα είναι από αύριο και για δύο μέρες τα φαρμακεία όλης της χώρας και μέχρι την προσεχή Τετάρτη, τα φαρμακεία της Αττικής. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από τη Δευτέρα και οι γιατροί του ΙΚΑ με 48ωρη προειδοποιητική απεργία.

Εξέγερση κρατουμένων στις φυλακές Χαλκίδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές της Χαλκίδας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υποκινητές της εξέγερσης είναι αλλοδαποί κρατούμενοι που κρατούν ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εξω από τις φυλακές βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μαζικής απόδρασης κρατουμένων.

Δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό. Στο επίκεντρο η μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,ασχολήθηκε στη νέα συνεδριασή της η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου. Στη συνεδρίαση εξετάστηκε κυρίως το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων,λόγω της εφαρμογής του νόμου Σιούφα.Εντονη κριτική στον τρόπο διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου ασκεί το ΙΟΒΕ, εκτιμώντας ότι εξελίσσεται σε απλή ανταλλαγή γνωστών απόψεων,χωρίς να θίγονται τα καυτά προβλήματα. Το ΙΟΒΕ σημειώνει επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης στο πρόγραμμα σύγκλισης.

Ελάχιστες οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο Γιώργος Μαρκουλής, μηχανικός του πλοίου ΑΝΑΦΗ που φλέγεται έξω από τον Πειραιά.

Εξανεμίσθηκαν πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση του Α' μηχανικού του φορτηγού πλοίου ΑΝΑΦΗ, Γιώργου Μαρκουλή, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο μηχανοστάσιο του πλοίου, όταν ξέσπασε φωτιά, ενώ βρισκόταν στη ράδα του Πειραιά. Το πλοίο εξακολουθεί να φλέγεται, ενώ σκάφη του Λιμενικού καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

Ασύλληπτοι οι τρεις Αλβανοί βαρυποινίτες που απέδρασαν από τις φυλακές Αλικαρνασσού.

Ασύλληπτοι παραμένουν, παρά το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας,οι τρεις Αλβανοί βαρυποινίτες,που απέδρασαν από τις φυλακές Αλικαρνασού. Οι κρατούμενοι πριόνισαν τα κάγκελα του κελιού τους και στη συνέχεια με σχοινί και σεντόνια κατάφεραν να πηδήξουν τον εξωτερικό μαντρότοιχο των φυλακών. Ηδη διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για τις συνθήκες απόδρασης των τριών κρατουμένων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό η κλήρωση για το Τσάμπιονς Λινγκ.

Ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό ήταν η σημερινή κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την πρόκρισή του σε όμιλο. Οι Ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν το νικητή του ``ζευγαριού`` Κονστρουκτορούλ Σισινό (Μολδαβία) και Μοζίρ (Λευκορωσία). Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας στις 13 Αυγούστου και ο επαναληπτικός στις 27 του ίδιου μήνα, στην έδρα της ομάδας που θα προκριθεί από το προαναφερόμενο ζευγάρι.

Ο Ολυμπιακός προτεραιότητα του Δημήτρη Παπανικολάου

Αλλαγή πλεύσης του Δημήτρη Παπανικολάου που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τον Ολυμπιακό. Ο διεθνής μπασκετμπολίστας θα συναντηθεί την Παρασκευή το απόγευμα με τον πρόεδρο του ``ερυθρόλευκου`` ΤΑΚ, Σωκράτη Κόκκαλη και μετά απο τη συνάντηση αυτή θ' αποφασίσει αν θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ιταλία και την Κίντερ Μπολόνια. Ο διεθνής μπασκετμπολίστας δήλωσε ότι έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά θέλει πρώτα να μιλήσει με τον πρόεδρο της ομάδας του, κάτι, που έχει πει άλλωστε και στους εκπροσώπους της ιταλικής ομάδας, με την οποία όπως διευκρίνισε δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο.

Δηλώσεις Ντέιβιντ Ρίβερς για τις σχέσεις του με τον Ολυμπιακό.

Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Ντέιβιντ Ρίβερς, που έπαιξε τα δύο τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό, σε σημερινή συνέντευξη του υποστήριξε ότι δεν έφυγε από την πειραϊκή ομάδα, αλλά δεν τον ήθελαν κι έτσι υποχρεώθηκε να κλείσει συμφωνία με την ιταλική Τιμσίστεμ Μπολόνια. Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού διευκρίνισε ότι στις 11 Ιουνίου είχε την καλύτερη πρόταση από τον Ολυμπιακό και πως την επομένη τηλεφώνησε να δώσει καταφατική απάντηση, αλλά συνάντησε την άρνηση και το γιατί δεν το ξέρει ακόμη.

Στην Αθήνα ο Ντίνο Ράτζα που θα ενταχθεί στον Παναθηναϊκό.

Σε εξετάσεις υποβάλλεται ο Κροάτης μπασκετμπωλίστας, Ντίνο Ράτζα, που βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό, έναντι 700 εκ. δραχμών για κάθε περίοδο. Ο Ράτζα που έπαιζε μέχρι τώρα στο ΝΒΑ, δήλωσε ότι γίνονται ενέργειες από τον μάνατζέρ του για λύση του συμβολαίου του με τους Σέλτικς και επιθυμία του είναι να αγωνιστεί στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, ενώ τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με το γόνατό του.

Στην Αβάνα αύριο η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των εφήβων.

Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των εφήβων αναχωρεί αύριο για την Αβάνα της Κούβας, όπου θα λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο θα γίνει 15 με 24 Ιουλίου. Η ελληνική ομάδα θα παίξει στο δεύτερο όμιλο, με αντιπάλους την Κούβα, Ρωσία, Αίγυπτο, Αυστραλία και το Μεξικό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 280,79 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,31, γαλλικό φράγκο προς 47,29, λίρα Αγγλίας προς 473,90, ελβετικό φράγκο προς 191,71, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,18, τη λίρα Κύπρου προς 538,74 και την ECU προς 314,11 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 18 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 19 με 34 και στα νησιά 22 με 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 21 με 34 και 19 με 31 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 9 July 1997 - 18:00:23 UTC