Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/07/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κοινό ανακοινωθέν - Αντιδράσεις
- Συνάντηση Σημίτη - Γκλιγκόροφ
- Απευθείας συνομιλίες για Κυπριακό
- Βαλκανική πολιτική
- Πυρκαγιές
- Δίκη ΚΩΣΤΑΚΟΣ
- Απεργία γιατρών

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Σιγάλας στη Στεφανέλ Μιλάνου - Πέρασε απο τις εξετάσεις ο Ράτζα

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κοινό ανακοινωθέν - Αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, δίνει το μεσημέρι συνέντευξη τύπου για το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη - Ντεμιρέλ, προχθές στη Μαδρίτη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αποδέχεται τη συμφωνία, σύμφωνα με συνεργάτες του, τόνισε οτι το μοναδικό θέμα προς διευθέτηση στο Αιγαίο ειναι η υφαλοκρυπίδα και αρμόδιο να αποφασίσει ειναι το Δικαστήριο της Χάγης. Αντιδράσεις στο κοινό ανακοινωθέν υπήρξαν απο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και την ΠΟΛΑΝ. Διευκρινίσεις για ορισμένα σημεία του ανακοινωθέντος ζήτησε η ΝΔ.

Συνάντηση Σημίτη - Γκλιγκόροφ

Ολιγόλεπτη συνάντηση ειχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ. Οπως ειπε ο Πρωθυπουργός η συνάντηση έγινε σε "πολύ καλό κλίμα" και συζήτησαν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Δεν έθιξαν το θέμα του ονόματος, για το οποίο ο Πρωθυπουργός ανέφερε οτι διεξάγονται συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, οι οποίες όμως πρέπει να τερματίσουν.

Απευθείας συνομιλίες για Κυπριακό

Στη Γενεύη απο 11 εως 16 Αυγούστου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό που άρχισαν χθες στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την πεποίθηση οτι η λύση του ζητήματος ειναι πολύ κοντά και κάλεσε τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το νομικό πλαίσιο συνύπαρξης. Χθες περιορίστηκαν σε συζήτηση επι διαδικαστικών θεμάτων. Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα παρουσία του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Βαλκανική πολιτική

Η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και η υποστήριξη των προσπαθειών τους απο την κυβέρνηση ειναι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.

Πυρκαγιές

Σε εξέλιξη ειναι οι φωτιές στην Ιο και στο Δροσερό της Εδεσσας. Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, επέρριψε ευθύνες στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για καθυστέρηση στην απογείωση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στη πυρκαγιά του Σέιχ Σου. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει 4 δισεκατομμύρια δραχμές για την προστασία των δασών σε εξι χώρες, μεταξύ των οποίων ειναι και η Ελλάδα.

Δίκη ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Αρχίζει σήμερα στο Τριμελές Πλημελειοδικείο Σάμου η δίκη για το ναυάγιο της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που βυθίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο μετά απο σύγκρουση με το επιβατηγό πλοίο ΣΑΜΑΙΝΑ. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθήσουν ο πλοίαρχος του ΣΑΜΑΙΝΑ, Ματθαίος Πνευματικάκης και ο πλοίαρχος Αντώνης Τζοάνος.

Απεργία γιατρών

Νέα πενθήμερη απεργία μέχρι την ερχόμενη Τεταρτη αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αττικής, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά. Κλειστά για δυο μέρες θα είναι από σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας και μέχρι την προσεχή Τετάρτη, τα φαρμακεία της Αττικής σε αντίδραση των φαρμακοποιών για την πολιτική της κυβέρνησης για το φάρμακο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Σιγάλας στη Στεφανέλ Μιλάνου

Στη Στεφανέλ Μιλάνου υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός χρόνου ο διεθνής μπασκετμπολίστας, Γιώργος Σιγάλας, έναντι 700.000 δολλαρίων και έτσι από την επόμενη περίοδο θα αγωνίζεται στο ιταλικό πρωτάθλημα. Μετά λοιπόν τον Ρίβερς, πού πήγε στην Τιμσίστεμ Μπολόνια, τη σκυτάλη, στο ...δρόμο προς την Ιταλία, πήρε ο Γιώργος Σιγάλας καί απομένει να δούμε αν θα την παραδώσει στον Δημήτρη Παπανικολάου, πού όπως είναι γνωστό, βρίσκεται ``ένα βήμα`` πριν τη Κίντερ Μπολόνια.

Πέρασε απο τις εξετάσεις ο Ράτζα

Ο διεθνής Κροάτης μπασκετμπολίστας, Ντίνο Ράτζα αποδείχθηκε "ταύρος" μετά τις ιατρικές εξετάσεις πού υποβλήθηκε από τον γιατρό τού Παναθηναϊκού, Αργύρη Μήτσου, πού έδωσε "το πράσινο φως" γιά την απόκτησή του. Πάντως η μεταγραφή αυτή δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, αφού ο παίκτης δεσμεύεται με συμβόλαιο με τούς Μπόστον Σέλτικς, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο καί ότι ο διεθνής σέντερ θα "απελευθερωθεί" από την ομάδα της Βοστώνης καί θα ενταχθεί στη δύναμη τού Παναθηναϊκού.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 280,79 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,31, γαλλικό φράγκο προς 47,29, λίρα Αγγλίας προς 473,90, ελβετικό φράγκο προς 191,71, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,18, τη λίρα Κύπρου προς 538,74 και την ECU προς 314,11 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ' ολόκληρη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 18 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 19 με 34 και στα νησιά 22 με 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 21 με 34 και 19 με 31 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 10 July 1997 - 7:00:14 UTC