Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/07/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μηνύματα πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 23 επέτειο από τη κατάρρευση της δικτατορίας.
- Την Τρίτη αναρτώνται σε όλα τα λύκεια οι κατάλογοι με τις βαθμολογίες για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.
- Την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας εκφράζει ο Κώστας Καραμανλής. Λάθος πεδίο επέλεξε, του απαντά ο Γιάννος Παπαντωνίου.
- Συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη για την πορεία των μεγάλων έργων.
- Μαίνονται οι πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας.
- Πρόστιμα κατά εφοπλιστών και πλοιάρχων για την αντιμετώπιση υπεράριθμων επιβατών στα πλοία, εξήγγειλε ο Σταύρος Σουμάκης.
- Κοντά στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινότητα της πόλης Γκιουμρί, στην Αρμενία βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μηνύματα πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 23 επέτειο από τη κατάρρευση της δικτατορίας.

Περίοδο πλήρους και ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών μας θεσμών, χαρακτήρισε την παρούσα πολιτική περίοδο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, επ'ευκαιρία της 23ης επετείου από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Στο μήνυμα του, ο κ. Στεφανόπουλος κάνει αναφορά στα εθνικά μας θέματα, τα οποία όπως τόνισε, δεν εξαρτώνται μόνο από την ειρηνική διάθεση της χώρας μας, αλλά απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας, καθώς και σταθερή αναφορά στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες. Σε μήνυμα τους ο πρωθυπουργός και το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, αποδίδουν τιμές σε όσους όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στη δημοκρατια των συνταγματαρχών, το ΚΚΕ αναφέρει οτι η εργατική τάξη βρισκεται αντιμέτωπη με την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της τελευταιας 20ετίας. Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ τονίζει οτι για να αναστραφεί η πορεία της παρακμής της χώρας απαιτούνται ριζοσπαστικές επιλογές με στόχο τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και τέλος, η ΠΟΛΑΝ τονίζει οτι η Δημοκρατία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται.

Την Τρίτη αναρτώνται σε όλα τα λύκεια οι κατάλογοι με τις βαθμολογίες για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Την Τρίτη 29 Ιουλίου θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια της χώρας οι κατάλογοι με τις βαθμολογίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Μηχανογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται μικρή πτώση σε όλες τις δέσμες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις βαθμολογητών για άλλη μία χρονιά ευνοούνται οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών, που κατοχύρωσαν υψηλές βαθμολογίες, κυρίως στη δεύτερη δέσμη, ενώ η πτώση των βάσεων στην πρώτη και τέταρτη, εκτιμούν οτι οφείλεται στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθηματικά και την έκθεση.

Την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας εκφράζει ο Κώστας Καραμανλής. Λάθος πεδίο επέλεξε, του απαντά ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μετά την συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι επιλέγει την εύκολη λύση να βρίσκει τρόπους αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών. Ο Κώστας Καραμανλής τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, των περιστολών των δημοσίων δαπανών και της απελευθέρωσης της αγοράς. Απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επεσήμανε οτι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, προσθέτοντας ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε λάθος πεδίο για να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση.

Συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη για την πορεία των μεγάλων έργων.

Η πορεία των μεγάλων έργων εξετάσθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε οτι τόσο οι ρυθμοί εκτέλεσης των έργων, όσο και οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων κρίνονται ικανοποιητικοί και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρονου, θα έχει επιτευχθεί υπερκάλυψη του πλάνου. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο.

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μαίνεται για τρίτη συνεχή ημέρα η φωτιά στο Γραμματικό της Πέλλας, έχοντας κάψει περισσότερα από 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στο Σκρά του Κιλκίς, αφού πρώτα αποτέφρωσε 400 στρέμματα δασους. Υπό έλεγχο έχει τεθεί και η φωτιά στη Μεσσηνία, ενώ οι άλλες πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση. Το πρωί μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του υπουργείου Γεωργίας διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της προστασίας των δασών.

Πρόστιμα κατά εφοπλιστών και πλοιάρχων για την αντιμετώπιση υπεράριθμων επιβατών στα πλοία, εξήγγειλε ο Σταύρος Σουμάκης.

Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση των υπεράριθμων επιβατών στα πλοία, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, τονίζοντας οτι θα επιβάλλονται πρόστιμα στους εφοπλιστές και στους πλοιάρχους για παράβαση της νομοθεσίας περί υπεράριθμων. Επίσης, αναφερόμενος στις βλάβες που παρουσιάστηκαν τελευταία σε ορισμένα πλοία της ακτοπλοίας, τόνισε οτι αυτές είναι λιγότερες από πέρυσι και ο χρόνος αποκατάστασης αυτών πολύ μικρότερος.

Κοντά στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινότητα της πόλης Γκιουμρί, στην Αρμενία βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Την ελληνική κοινότητα της πόλης Γκιουμρί, στη βορειοδυτική Αρμενία, επισκέφθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που βρίσκεται στην Αρμενία για επίσημη επίσκεψη στην Αρμενική Εκκλησία. Η νεολαία της κοινότητας υποδέχθηκε τον Πατριάρχη με ελληνικές σημαίες στην είσοδο της πόλης, ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευε στην επισκεψή του ο Πατριάρχης Αρμενίων Καρεκίν ο Α'και ο πρέσβης της Ελλάδας. Η πόλη Γκιουμρί, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, φιλοξενεί την ελληνική κοινότητα από το τον 18ο αιώνα και που ενισχύθηκε από τις διάφορες περιπέτειες της ιστορίας του Ελληνισμού. Σήμερα, αριθμεί 700 περίπου άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές κυρίως δυσκολίες, τις οποίες και εξέθεσαν με υπόμνημα στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την τελική πρότασή της γιά τη μεταγραφή τού Ρουμάνου διεθνή παίχτη Νίκα Παντούρου, έστειλε η ΑΕΚ στη Μπενφίκα καί πλέον περιμένει την απάντηση των Πορτογάλων, καθώς με τον παίκτη έχει έλθει ήδη σε συμφωνία. Η ΑΕΚ προτείνει στον πορτογαλικό σύλλογο 170 εκατομμύρια δρχ, αλλά ουσιαστικά η προσφορά αυτή ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο δολλάρια, δεδομένου ότι αν η Μπενφίκα ελευθερώσει τώρα τον Παντούρου, θα κερδίσει καί τα 400.000 δολλάρια πού βάσει συμβολαίου θα δώσει στον Ρουμάνο ποδοσφαιριστή. Οπως έγινε γνωστό η ΑΕΚ έχει συμφωνήσει με τον ποδοσφαιριστή να τού δώσει 294 εκατομμύρια δραχμές, γιά συμβόλαιο τριών χρόνων.

Σε "μαρτύρια" υπέβαλε η Διεθνής Ομοσπονδία τού μπάσκετ, το νεαρό διεθνή μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος έχει συμφωνήσει να αγωνιστεί στην ιταλική Κίντερ Μπολόνια, αλλά ο Ολυμπιακός υποστηρίζει πως ο παίκτης μέχρι τις 7/2/98 ανήκει στη δύναμή του. Οι δύο πλευρές έχουν προσφύγει στη ΦΙΜΠΑ, η οποία χθες έδωσε το πράσινο φως γιά τη μεταγραφή τού παίκτη στην Κίντερ, αλλά σήμερα ανακάλεσε την απόφαση αυτή, μετά από στοιχεία πού της κατέθεσε η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ καί έτσι προς το παρόν ο Παπανικολάου παραμένει μετέωρος.

Η Ελλάδα είναι απόλυτα έτοιμη για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο, 1 με 10 Αυγούστου, όπως τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας. "Το παγκόσμιο πρωτάθλημα αποδεικνύει, ότι προκαλεί θετικές επιπτώσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και την προβολή της διεθνώς. Το όφελος που θα προκύψει απο τους αγώνες θα είναι τεράστιο. Η εικόνα της Ελλάδας θα είναι το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, γεγονός, που δεν μπορεί ν' αποτιμηθεί με οικονομικά μεγέθη", υποστήριξε ο κ. Φούρας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,70 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,42, γαλλικό φράγκο προς 48,00, λίρα Αγγλίας προς 487,18, ελβετικό φράγκο προς 195,35, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,30, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,24, τη λίρα Κύπρου προς 543,22 και την ECU προς 314,05 δραχμές.

Με μικρή άνοδο 0,48% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1543,23 μονάδες. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στο επιλεγμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για ``ισχυρά`` χαρτιά Τραπεζών και Βιομηχανιών. Με άνοδο 65 δραχμών έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ στις 6.265 δρχ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 10,3 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά 18 με 33 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 20 με 36 και στα νησιά του Αιγαίου 22 με 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 22 με 35 και 20 με 33 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 23 July 1997 - 18:00:19 UTC