Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος των μαστιχοπαραγωγών.
- Αδιάλλακτη, εκβιαστική και διχοτομική, χαρακτηρίζει η Αθήνα τη στάση Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας.
- Αμερικανική παρέμβαση, για το Κυπριακό, δια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναμένεται το φθινόπωρο.
- Ομαδικός τάφος αγννουμένων εντοπίστηκε έξω από το κατεχόμενο χωριό Κοντεμένος στην Κύπρο.
- Στην Ελλάδα η πολυσυζητημένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Αγνωστος ο ακριβής προορισμός της.
- Φυλάκιση 20 μηνών επέβαλε το αυτόφωρο στο ναερό ανύπαντρο ζευγάρι, που εγκατέλειψε το 15 μηνών παιδί τους σε πάρκο στην Πετρούπολη.
- Τουρκοκύπριος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε εν ψυχρώ από μασκοφόρους στη Λεμεσό.
- Για εναντίον τους σκευωρία κάνει λόγο ο διοικητής της Ασφάλειας Αθηνών, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος των μαστιχοπαραγωγών.

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο νησί. Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε πλήθος πιστών και εκ μέρους της κυβέρνησης οι υπουργοί Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη και Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης. Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας επισκέφθηκε το απόγευμα χωριά του νησιού, ενώ νωρίτερα χοροστάτησε σε δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Χίου. Αύριο, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καρδαμίλων.

Αδιάλλακτη, εκβιαστική και διχοτομική, χαρακτηρίζει η Αθήνα τη στάση Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Στην αμερικανική παρέμβαση, που αναμένεται να εκδηλωθεί το φθινόπωρο, επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας. Η Αθήνα επέκρινε δριμύτατα τη στάση του Ντενκτάς, χαρακτηριζοντάς την αδιάλλακτη, εκβιαστική, απαράδεκτη και διχοτομική. Παράλληλα, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου είναι αμετάκλητα κατοχυρωμένη και δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση.

Αμερικανική παρέμβαση, για το Κυπριακό, δια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναμένεται το φθινόπωρο.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το Σεπτέμβριο θα αρχίσει περιοδεία στην περιοχή ο αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε επιμελώς να επιρρίψει ευθύνες για το ναυάγιο των συνομιλιών του Μοντρέ, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κϋπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καλώντας παράλληλα την Κοινότητα να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για ενδεχόμενη ένταξη και της Τουρκίας. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ομαδικός τάφος αγννουμένων εντοπίστηκε έξω από το κατεχόμενο χωριό Κοντεμένος στην Κύπρο.

Σε ομαδικό τάφο στο δρόμο που περνά έξω από το κατεχόμενο χωριό Κοντεμένος, βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοι. Αυτό παραδέχθηκε ο επίτροπος προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει μαρτυρία αυτόπτη που είχε πάρει διαταγή στις 20 Ιουλίου 1974 να θάψει νεκρούς με εκσκαφέα. Πρόκειται για θύματα της αεροπορικής επιδρομής των Τούρκων σε φάλαγγα οχημάτων της Εθνικής Φρουράς, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Κύπρο.

Στην Ελλάδα η πολυσυζητημένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Αγνωστος ο ακριβής προορισμός της.

Αιφνίδια επίσκεψη στη χώρα μας, πραγματοποιεί η πριγκίπισα Νταϊάνα, η οποία κάτω από άκρα μυστικότητα, έφθασε με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή προορισμό της πριγκίπισας Νταϊάνας, αν και εκτιμάται ότι επιβιβάστηκε σε θαλαμηγό για επταήμερη κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου. Η Νταϊάνα,η οποία συνοδεύεται από τον αιγύπτιο επιχειρηματία Ντόντι αλ Φαγιέντ, επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την Ελλάδα, καθώς πέρσι είχε παραστεί στην κηδεία του νεαρού φίλου της Γιάννη Καλυβιώτη στη Λίμνη Ευβοίας.

Φυλάκιση 20 μηνών επέβαλε το αυτόφωρο στο ναερό ανύπαντρο ζευγάρι, που εγκατέλειψε το 15 μηνών παιδί τους σε πάρκο στην Πετρούπολη.

Φυλάκιση 20 μηνών στον καθένα, επέβαλε το αυτόφωρο δικαστήριο, στον Νικόλαο Βλάχο, 20 χρόνων και τη Νίκη Αναστοσοπούλου 19 χρόνων, που κατηγορούντο για έκθεση σε κίνδυνο ζωής ανηλίκου. Το ανύπαντρο ζευγάρι εγκατέλειψε αβοήθητο το 15 μηνών παιδί τους σε πάρκο της Πετρούπολης. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι εγκατέλειψαν το παιδί και υποστήριξαν ότι το θέλουν και το αγαπούν.

Τουρκοκύπριος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε εν ψυχρώ από μασκοφόρους στη Λεμεσό.

Τουρκοκύπριος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Λεμεσό. Πρόκειται για τον Τζαν Νετσίπ, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν ως ύποπτος σε υπόθεση κατασκοπείας υπέρ των Τούρκων μαζί με τον ομόθρησκό του, Χάρη Τσιτσεκλή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν προέκυψαν οποιαδήποτε στοιχεία εναντίον του. Ο Νετσίπ πυροβολήθηκε από κουκουλοφόρο τέσσερις φορές, ενώ όπως αποκάλυψε ελληνοκύπρια φίλη του, είχε λάβει πρόσφατα απειλητική επιστολή, γεγονός που κατήγγειλε στην αστυνομία.

Για εναντίον τους σκευωρία κάνει λόγο ο διοικητής της Ασφάλειας Αθηνών, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του.

Για σκευωρία έκανε λόγο ο διοικητής της Γενικής Ασφάλειας Αττικής Γιάννης Παπαδάκης, εναντίον του οποίου και άλλων τριών αστυνομικών, ασκήθηκε δίωξη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη ασκήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Παπαδάκης και οι άλλοι τρεις αξιωματικοί της Υπηρεσίας Λεσχών και Τυχερών Παιχνίων παρείχαν προστασία σε χαρτοπαιχτική λέσχη της οδού Πατησίων. Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση, διέταξε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών συνέχισε την προέλαση της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σεβίλης, αφού σημείωσε την τέταρτη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια, επικρατώντας με 9-4 της αντίστοιχης της Γαλλίας. Εξάλλου, το Ελληνικό ζευγάρι της Δέσποινας Θεοδωρίδου με την Αποστολία Ιωάννου, κατετάγη 8ο στον τελικό του ντουέτου της συγχρονισμένης κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σεβίλης, αφού συγκέντρωσε 89.840 βαθμούς πραγματοποιώντας μία πολύ καλή εμφάνιση. Επίσης ο πρωταθλητής των καταδύσεων Θωμάς Μπίμης κατέλαβε την 17η θέση στον ημιτελικό του αγωνίσματος από βατήρα τριών μέτρων.

Με μία ακόμη ήττα, την δεύτερη σε τρία παιχνίδια, ολοκλήρωσε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των παίδων την πρώτη φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Τεχεράνη. Η Ελληνική ομάδα έχασε από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία με 3-1 (15-10, 17-15, 2-15, 15-8), αλλά παρά την ήττα της πέρασε στην β' φάση της διοργάνωσης.

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ απέρριψε την προσφρορά που έκανε η Εβερτον γιά την παραχώρηση του Ζήση Βρύζα και έτσι ο διεθνής ποδοσφαιριστής θα παραμείνει στον Δικέφαλο του Βορρά. Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ συνεδρίασε σήμερα και έκρινε μη ικανοποιητική την πρόταση του Αγγλικού συλλόγου, ο οποίος πρόσφερε στους Θεσσαλονικείς 150 εκατομμύρια δραχμές, ενώ ο ίδιος ο Βρύζας θα εισέπρατε περίπου 750 εκαομμύρια δραχμές.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,30 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,51, γαλλικό φράγκο προς 47,31, λίρα Αγγλίας προς 463,76, ελβετικό φράγκο προς 193,14, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,30, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,33, τη λίρα Κύπρου προς 541,60 και την ECU προς 313,23 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα βόρεια ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο νοτιο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 17 με 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 18 με 34 και στα νησιά 22 με 29. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 33 και 18 με 31 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 16 August 1997 - 18:00:14 UTC