Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,21/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Χρονιά λιτότητας για το κράτος το 1998, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου και εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει κανονικά.
- Τουλάχιστον 27 σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ, αναμένουν οι επιστήμονες τα προσεχή 15 χρόνια, στον ελλαδικό χώρα.
- Ανησυχία στην Κρήτη από τα δύο νέα κρούσματα μηνιγγίτιδος, που διαπιστώθηκαν σε βρέφη μόλις 35 ημερών.
- Για ανευθυνότητα και εγκληματική αδιαφορία κατηγορεί ο Κώστας Λαλιώτης, του κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής για τις χωματερές.
- Οργή του Απόστολου Κακλαμάνη για τα δημοσιεύματα σχετικά με τα πρόστιμα στους πολιτευτές.
- Ευθύνες στον Ντενκτάς για το αδιέξοδο του Μοντρέ επιρρίπτει το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και εξαίρει τη στάση του Γλαύκου Κληρίδη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χρονιά λιτότητας για το κράτος το 1998, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου και εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει κανονικά.

Χρονιά λιτότητας για το κράτος, χαρακτήρισε το 1998 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε Κασσάνδρες, αυτούς που κάνουν λόγο για μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, ο οποίος όπως είπε εκτελείται κανονικά και θα κλείσει χωρίς καμιά απόκλιση. Ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμο τον προϋπολογισμό του 1998 καθώς θα εξαρτηθεί η συμμετοχή της χώρας στη Νομισματική Ενωση και προέβλεψε ότι θα είναι έτος ανάκαμψης.

Τουλάχιστον 27 σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ, αναμένουν οι επιστήμονες τα προσεχή 15 χρόνια, στον ελλαδικό χώρα.

Τουλάχιστον 27 καταστρεπτικούς σεισμούς μεγέθους 6 ρίχτερ, προβλέπουν οι επιστήμονες στον ελλαδικό χώρο, μέχρι το έτος 2010 και προτρέπουν την πολιτεία να ενισχύσει την αντισεισμική προστασία. Ηδη έχουν εντοπισθεί 25 περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου, ενώ έρευνες έδειξαν ότι αυξανει το πλατος του Κορινθιακού κόλπου δυο εκατοστα το χρόνο, γεγονος που του προσδίδει υψηλη σεισμικότητα. Το φαινόμενο αποδίδεται στη γενικότερη κινητικότητα του ελληνικού υπεδάφους.

Ανησυχία στην Κρήτη από τα δύο νέα κρούσματα μηνιγγίτιδος, που διαπιστώθηκαν σε βρέφη μόλις 35 ημερών.

Εντονη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας. Νεα κρούσματα διαπιστώθηκαν σε δύο βρέφη 35 ημερών, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, που παρουσίασαν υψηλό πυρετό και απο τις εργαστηριακές αναλύσεις προέκυψε ότι έχουν προσβληθεί απο την ασθένεια. Τα δύο νεογέννητα νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, αλλά θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για 20 ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η θεραπευτική αγωγή.

Για ανευθυνότητα και εγκληματική αδιαφορία κατηγορεί ο Κώστας Λαλιώτης, του κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής για τις χωματερές.

Για ανευθυνότητα και εγκληματική αδιαφορία, κατηγόρησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, τις τοπικές αρχές της Ανατολικής Αττικής, αναφορικά με τη στάση του για τη νέα χωματερή. Ο κ. Λαλιώτης άφησε σαφείς αιχμές και για το Συμβούλιο Επικρατείας, λέγοντας ότι και οι κρίνοντες κρίνονται και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός πως το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του έγγραφα του υπουργείου γεωργίας για την τεράστια οικολογική καταστραφή που γίνεται από τις 20 και πλέον ανεξέλεγκτες χωματερές.

Οργή του Απόστολου Κακλαμάνη για τα δημοσιεύματα σχετικά με τα πρόστιμα στους πολιτευτές.

Την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, προκάλεσαν δημοσιεύματα στα οποία ασκείται κριτική εναντίον του για την επιβολή προστίμων που επέβαλε σε βουλευτές και πολιτευτές, που παρέβησαν το νόμο για τις εκλογικές δαπάνες. Ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει ότι παρά την αρνητική άποψη που είχε για το σχετικό νόμο ελέγχου των προεκλογικών δαπανών, ο ίδιος τον εφήρμοσε όπως είχε καθήκον. Διερωτάται επίσης γιατί επικρίνεται ο ίδιος και όχι ο συγκεκριμένος νόμος.

Ευθύνες στον Ντενκτάς για το αδιέξοδο του Μοντρέ επιρρίπτει το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και εξαίρει τη στάση του Γλαύκου Κληρίδη.

Ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντρέ για το Κυπριακό, ενώ αντίθετα εγκωμίασε τη στάση του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη. Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στη Λευκωσία, την προσεχή Δευτέρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Τεχεράνη, προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ, η εθνική μας ομάδα των παίδων, η οποία μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κράτησε 2, 5 ώρες, επικράτησε στον ημιτελικό της Πολωνίας με 3-2 (16-14, 11-15, 15-11, 13-15, 15-12). Στον άλλο ημιτελικό, η Ιταλία νίκησε άνετα την Ιαπωνία με 3- 0.

Επιτυχημένο ήταν το τεστ που ήθελε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, πριν από τον επαναληπτικό αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης με την Μοζίρ, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του τσάμπιονς λιγκ, καθώς οι ερυθρόλευκοι σε φιλικό αγώνα που έγινε το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, επικράτησαν του Πανιωνίου με 3-0. Τα τέρματα πέτυχαν ο Ιβιτς (2) και ο Τάσος Μητρόπουλος.

Προσωπικούς λόγους επικαλέσθηκε και απουσίασε από την απογευματινή προπόνηση του ΠΑΟΚ, ο τεχνικός του δικεφάλλου του βορρά, Αγγελος Αναστασιάδης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αμέσως μετά την λήξη του χθεσινοβραδυνού φιλικού με τον ΟΦΗ, όπου οι Κρητικοί επικράτησαν με 3-2, ο Αναστασιάδης εκφράσθηκε εναντίον των δημοσιογράφων και είπε πως όσο είναι αυτός προπονητής στον ΠΑΟΚ, δεν πρόκειται να ξανακάνει δηλώσεις, εκτός από αυτές για τις οποίες υποχρεούται μετά από κάθε παιχνίδι.

Αμφίβολο είναι άν ο Δημήτρης Μάρκος θα συνεχίσει τελικά την καριέρα του στην Αγγλία, μετά την σημερινή απόφαση της επιτροπής μεταγραφών της ΕΠΟ, η οποία με ψήφους 3-2 κατακύρωσε τον παίκτη στον Παναθηναϊκό και δεν πρόκειται να στείλει την μπλέ κάρτα του στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Στο μεταξύ, ο Μπλένταρ Κόλα θα μείνει έξω από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για δέκα μέρες. Ο αλβανός μέσος, στο χθεσινό φιλικό με τον Εθνικό, υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης, κάτι που θα του στερήσει την ευκαιρία να δώσει το παρόν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 295,18 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,00, γαλλικό φράγκο προς 47,21, λίρα Αγγλίας προς 469,45, ελβετικό φράγκο προς 193,84, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,33, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 250,32, τη λίρα Κύπρου προς 541,94 και την ECU προς 313,22 δραχμές.

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την επικράτηση σταθεροποιητικών τάσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1619,20 μονάδες, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση κατά 0,05%. Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα για μετοχές των Κατασκευών, ο δείκτης των οποίων σημείωσε σημαντικά κέρδη 2, 78%. Με μικρή άνοδο 0,27% έκλεισε η ισοτιμία του δολλαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και οι εμπορικές τράπεζες θα πωλούν το αμερικανικό νόμισμα στις 295,182 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, ο οποίος θα είναι σχεδόν αίθριος σε όλη τη χώρα, εκτός απο το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, όπου θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το απόγευμα στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 22 με 28. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 29 και 17 με 28 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 21 August 1997 - 19:00:15 UTC