Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,22/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θα δοκιμασθεί και στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, που παρασκεύασε ελληνίδα ερευνήτρια στην Αυστραλία.
- Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που προλέπει κατάργηση της επετηρίδας. Σε θέση μάχης οι εκπαιδευτικοί.
- Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τις δύο δονήσεις 4 και 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν σε Κοζάνη και Γρεβενά.
- Θα επαναληφθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε σήμερα.
- Διεθνή εγκληματία χαρακτήρισε τον Ντενκτάς ο πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συναντησή του με Αμερικανική Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.
- Διαφορετικές προσεγγίσεις για την οργανωτική δομή της ΝΔ, διαπιστώθηκαν στη συνάντηση Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Σουφλιά.
- Πήγαν να εξερευνήσουν ναυάγιο και ναυάγησαν οι ίδιοι. Το χάρο με τα μάτια τους είδαν τέσσερις Ελληνες και επτά αλλοδαποί.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θα δοκιμασθεί και στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, που παρασκεύασε ελληνίδα ερευνήτρια στην Αυστραλία.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η σημαντική ανακάλυψη, της ελληνίδας ερευνήτριας Βάσως Αποστολοπούλου, που εργάζεται στην Αυστραλία και κατάφερε να παρασκευάσει εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού. Το εμβόλιο δεν προκαλεί παρενέργειες και ήδη έχει δοκιμασθεί στην Αυστραλία σε 30 ασθενείς με θεαματικά αποτελέσματα. Η κ. Αποστολοπούλου θα επισκεφθεί το Σεπτέμβριο την Ελλάδα, η οποία θα είναι η δεύτερη χώρα που θα δοκιμασθεί το εμβόλιο. Το πειραματικό στάδιο του εμβολίου θα ολοκληρωθεί σε μια πενταετία.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που προλέπει κατάργηση της επετηρίδας. Σε θέση μάχης οι εκπαιδευτικοί.

Κατατέθηκε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους εκπαιδευτικούς. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για τους μαθητές που θα αποφοιτήσουν απο το Λύκειο το 2001, καθώς και την κατάργηση της επετηρίδας. Οι εκπειδευτικοί έχουν εξαγγείλλει συλλαλητήριο και συγκεντρωσεις έξω από τη βουλή όταν θα συζητείται το νομοσχέδιο και διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τις δύο δονήσεις 4 και 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν σε Κοζάνη και Γρεβενά.

Στη μετασεισμική δραστηριότητα του εστιακού χώρου που είχε δώσει τον καταστρεπτικό σεισμό του 1995,εντάσσουν οι επιστήμονες τις δύο δονήσεις μεγέθους 4 και 4,6 ρίχτερ που σημειώθηκαν στην περιοχή της Κοζάνης και των Γρεβενών. Οι σεισμόι ανησύχησαν τους κατοίκους της περιοχής, αν και δεν αναφέρθηκαν ζημιές, εκτός από μερικές μικρορωγές σε κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές. Πάντως οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Θα επαναληφθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε σήμερα.

Χωρίς να γίνουν δηλώσεις ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου, που κράτησε περίπου πέντε ώρες. Στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος η πορεία του προϋπολογισμού και των εσόδων του κράτους, η οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί το 1998, καθώς και το σχέδιο Καποδίστριας για τη συνέννωση δήμων και κοινοτήτων, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί το απόγευμα της Δευτέρας.

Διεθνή εγκληματία χαρακτήρισε τον Ντενκτάς ο πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συναντησή του με Αμερικανική Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Σκληρή γλώσσα για τον Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο αποκάλεσε διεθνή εγκληματία, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συνάντησή του με Αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία. Ο κ. Κακλαμάνης κατήγγειλε την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, οχι μόνο αναιρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας της Μαδρίτης, αλλά προβαίνει και σε απειλές εναντίον της Ελλάδος.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την οργανωτική δομή της ΝΔ, διαπιστώθηκαν στη συνάντηση Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Σουφλιά.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την οργανωτική δομή της ΝΔ, διαπιστώθηκαν στη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Σουφλιά. Ο κ. Καραμανλής προσανατολίζεται να δημιουργήσει περίπου επτά κύκλους δράσης ενώ ο κ. Σουφλιάς θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν τρεις σημειώνοντας ότι το οργανωτικό σχήμα θα πρέπει να είναι λιτό και αποτελεσματικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σουφλιάς δεν επιθυμεί να αναλάβει τον τομέα του προγράμματος.

Πήγαν να εξερευνήσουν ναυάγιο και ναυάγησαν οι ίδιοι. Το χάρο με τα μάτια τους είδαν τέσσερις Ελληνες και επτά αλλοδαποί.

Το χάρο με τα μάτια τους είδαν τέσσερις έλληνες και επτά αλλοδαποί που θέλησαν να εξερευνήσουν παλιό ναυάγιο στη βραχονησίδα Αμαρίδες, ανάμεσα από Νάξο και Πάρο. Λόγω θαλασσοταραχής, το σκάφος τους βυθίστηκε και οι 10 προσπάθησαν να φτάσουν στη βραχονησίδα, ενώ ένας Γάλλος, κατάφερε να διασχίσει κολυμπώντας δέκα μίλια και να βγεί σε παραλία της Νάξου, όπου ζήτησε βοήθεια. Τελικα οι ναυαγοί παρελήφθησαν σώοι και αβλαβείς από το αλιευτικό ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των παίδων, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Τεχεράνη, καθώς στον τελικό της διοργάνωσης ηττήθηκε με 3-0 από την πανίσχυρη Ιταλία. Τα σετ: 15-4, (20`), 15-11 (22`), 15-6 (30`) Με εμφανή την κούραση από τον ημιτελικό η εθνική δεν κατάφερε να προβάλλει αντίσταση. "Θέλω να συγχαρώ την ομάδα για την υπερπροσπάθεια. Ημασταν πολύ κουρασμένοι. Η ψυχή των παιδιών ήθελε, αλλά το σώμα δεν μπορούσε. Ωστόσο η επιτυχία παραμένει τεράστια", τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Νεοφύτου.

Επίθεση σε αυτούς που υπαγορεύουν στον Παπανικολάου τι να κάνει πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ολυμπίακού Σ. Κόκκαλης, ενώ καλεί το νεαρό διεθνή παίχτη να επιστρέψει στην ομάδα, σύμφωνα με ανακοινωσή του. Στο μεταξύ, νέο φιλικό παιχνίδι δίνει αύριο στην Ιταλία ο Ολυμπιακός με αντίπαλο τη Μας Βερόνα. Στον αγωνιστικό τομέα ο Θύμιος Μπακατσιάς θα μείνει εκτός προπονήσεων για μία εβδομάδα, καθώς και ο νεοαποκτηθείς Ελμερ Μπένετ που ταλαιπωρείται από τον τραυματισμό του στον ώμο, ενώ ο Ντούσαν Βούκσεβιτς αναμένεται να ξεκινήσει προπονήσεις την Κυριακή.

Εντυπωσιακές εμφανίσεις πραγματοποιούν οι πρωταθλητές μας στην ιστιοπλοϊα Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος και Στάθης Μαυρομμάτης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων με σκάφη τύπου 470, αφού μετά από πέντε κούρσες βρίσκονται στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης και η κατάκτηση ενός μεταλλίου είναι πιά μέσα στις δυνατότητες τους.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 290,68 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,44, γαλλικό φράγκο προς 47,36, λίρα Αγγλίας προς 464,30, ελβετικό φράγκο προς 192,74, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,35, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,31, τη λίρα Κύπρου προς 542,31 και την ECU προς 313,28 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει κάτω απο το "φράγμα" των 1600 μονάδων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1592,82 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρή πτώση 1,63%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 3,22%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 9,9 δισεκατομμύρια δραχμές. Με σημαντική υποχώρηση 4,43 δραχμές έκλεισε η ισοτιμία του δολλαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και οι εμπορικές τράπεζες θα πωλούν τη Δευτέρα το αμερικανικό νόμισμα στις 290,69 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός απο το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, όπου και πάλι ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 22 με 28. Σχεδόν αίθριο καιρό με τοπικές νεφώσεις, μέτριους έως ισχυρούς και τοπικά πολύ ισχυρούς ανέμους θα έχει αύριο η Αθήνα,ενώ το θερμόμετρο θα δείξει απο 20 μέχρι 29 βαθμούς. Τοπική συννεφιά και μέτριους ανέμους θα έχει η Θεσσαλονίκη, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 18 με 27 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 22 August 1997 - 18:00:18 UTC