Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,01/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δημόσια σχολεία, επαρχία και κορίτσια, σάρωσαν για άλλη μία φορά τις πρωτιές στις φετινές γενικές εξετάσεις.
- Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση Καστανίδη. Τον αντικαθιστά ο Τάσος Μαντέλης, τη θέση του οποίου στο υπουργείο Εσωτερικών καταλαμβάνει ο Σταύρος Μπένος.
- Σειρά επαφών του Γιάννου Παπαντωνίου με υπουργούς ενόψει κατάρτισης του προϋπολογισμού.
- Αγνωστο πόσο θα διαρκέσει το χάος στην Πανεπιστημίου. Δεν δόθηκαν ούτε σήμερα στην κυκλοφορία οι τρεις απο τις έξι λωρίδες.
- Στη Βουλή συζητείται αύριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ενω 24ωρη απεργία για την Πέμπτη προγραμματίζουν οι καθηγητές.
- Απελευθερώθηκαν απο σήμερα οι επαγγελματικές μισθώσεις. Ανησυχία στους εμπόρους για το ενδεχόμενο υπέρογκων αυξήσεων.
- Εορτάσθηκε σήμερα η αρχή του εκκλησιαστικού έτους στο Φανάρι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δημόσια σχολεία, επαρχία και κορίτσια, σάρωσαν για άλλη μία φορά τις πρωτιές στις φετινές γενικές εξετάσεις.

Τα δημόσια σχολεία, η επαρχία και τα κορίτσια, κέρδισαν για άλλη μια χρονιά τις πρωτιές στις φετεινές γενικές εξετάσεις. Συνολικά στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, εισάγονται φέτος 54.788 επιτυχόντες τα ονόματα των οποίων αναρτήθηκαν στα λύκεια όλης της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, η βάση στην Α' δέσμη παρουσιάζει πτώση μέχρι 105 μόρια, στη Β' μικρή αύξηση 28 μόρια, στη Γ' αξιοσημείωτη πτώση μέχρι και 430 μόρια και στην Δ' αυξήσεις μέχρι και 99 μόρια και πτώση μέχρι 131 μόρια. Στα ΤΕΙ πρατηρείται πτώση σε όλες τις δέσμες.

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση Καστανίδη. Τον αντικαθιστά ο Τάσος Μαντέλης, τη θέση του οποίου στο υπουργείο Εσωτερικών καταλαμβάνει ο Σταύρος Μπένος.

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση του υπουργού μεταφορών Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έκανε λόγο για συμφέροντα που υπονόμευσαν το έργο του. Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρωθυπουργος, καθώς όπως σημειώνει στην απαντητική επιστολή του, δεν προέκυψαν τέτοια στοιχεία. Αντικαταστάτης του κ. Καστανίδη είναι ο Τάσος Μαντέλης, τη θέση του οποίου, ως υφυπουργού εσωτερικών καταλαμβάνει ο πρώην υπουργός πολιτισμού Σταύρος Μπένος. Για ευρύτερη κυβερνητική κρίση κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σειρά επαφών του Γιάννου Παπαντωνίου με υπουργούς ενόψει κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Οι δημόσιες δαπάνες, ο περιορισμός των οποίων είναι πρωταρχικός στόχος, βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γιάννου Παπαντωνίου, με υπουργούς ενόψει κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Στο μήνυμά του, με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο υπουργός εθνικής οικονομίας εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη είναι γεγονός, ότι οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν σαφή βελτίωση και ότι η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αγνωστο πόσο θα διαρκέσει το χάος στην Πανεπιστημίου. Δεν δόθηκαν ούτε σήμερα στην κυκλοφορία οι τρεις απο τις έξι λωρίδες.

Αγνωστο παραμένει πόσο θα διαρκέσει το χάος και η ταλαιπωρία των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των έργων στο οδόστρωμα της οδού Πανεπιστημίου για να διέλθει χωρίς προβλήματα ο "μετροπόντικας". Οι υπεύθυνοι του Αττικό Μετρό ενισχύουν το έδαφος με ενέσεις τσιμέντου ταχείας πήξεως, αλλά για προληπτικούς λόγους, δεν έδωσαν στην κυκλοφορία τις τρείς από τις έξι λωρίδες της Πανεπιστημίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Η Τροχαία, πάντως, απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το κέντρο της πρωτεύουσας.

Στη Βουλή συζητείται αύριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ενω 24ωρη απεργία για την Πέμπτη προγραμματίζουν οι καθηγητές.

Στη Βουλή εισάγεται αύριο προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων απο τους εκπαιδευτικούς. Οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών αναμένεται να επικυρώσουν την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Την ίδια μέρα δάσκαλοι και καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω απο τη Βουλή.

Απελευθερώθηκαν απο σήμερα οι επαγγελματικές μισθώσεις. Ανησυχία στους εμπόρους για το ενδεχόμενο υπέρογκων αυξήσεων.

Απελευθερώθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις που έχουν συμπληρώσει 12ετία. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται περίπου το 30% των μισθώσεων των εμπορικών καταστημάτων. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων κ. Καψάλης, εξέφρασε την ανησυχία του για επίκείμενες μαζικές εξώσεις, ή υπέρογκες αυξήσεις επαγγελματικών χώρων, γεγονός που θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση που περνούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εορτάσθηκε σήμερα η αρχή του εκκλησιαστικού έτους στο Φανάρι.

Η αρχή του εκκλησιαστικού έτους εορτάσθηκε σήμερα στο Φανάρι παρουσία μητροπολιτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου απ' όλο τον κόσμο, αλλά και της ηγεσίας της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων ο μητροπολίτης Γαλλίας Ιερεμίας ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο Ιερεσού Νικόδημος και άλλοι μητροπολίτες παρέστησαν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε πανηγυρική θεία λειτουργία που ετελέσθη στο Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε σήμερα, σε μήνυμά του, την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακηρύξει την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος και ευχήθηκε να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία αυτή και οι άλλες χριστιανικές εκκλησίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από εξαιρετική εμφάνιση ο Πανηλειακός νίκησε στην Καλαμάτα την ομώνυμη ομάδα με 2-1 στο Πελοποννησιακό ντέρμπυ, για την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η Καλαμάτα, παρά το γεγονός ότι αγωνίσθηκε μπροστά σε 5.000 φίλους της, απογοήτευσε με την αποδοσή της. Από την πλευρά της ο ομάδα του Πύργου έδειξε πολύ καλά στοιχεία, ενώ ήταν πολύ καλά "στημένη" στο γήπεδο, χαρακτηριστικό "δείγμα γραφής" της πολύ καλής δουλειάς που έχει κάνει στην ομάδα ο Πέτρος Ραβούσης. Για τον Πανηλειακό σκόραρε ο Κυζερίδης (27' και 46'), ενώ για τους γηπεδούχους ο Σάμσον στο 33ο λεπτό.

Τρεις ακόμα ποδοσφαιριστές κάλεσε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ο Κώστας Πολυχρονίου για τον κρίσημο αγώνα με την Σλοβενία, που θα γίνει στη Λουμπλιάνα το Σάββατο, για την προκριματική φάση του παγκοσμίου Κυπέλου. Πρόκειται για τον Αλέξη Αλεξανδρή, Κώστα Κωνσταντινίδη και Ντανιέλ Μπατίστα, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονταν στις αρχικές επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή. Από την ομάδα αποκλείστηκε ο Ντέμης Νικολαϊδης, καθώς τραυματίστηκε στον αγώνα της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ, στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος και θα λείψει υποχρεωικά για περίπου δέκα ημέρες από τα γήπεδα.

Επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις που ανέφεραν ότι είχε κτυπήσει σοβαρά ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Ελευθερόπουλος, καθώς θα πρέπει να παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τρεις τουλάχιστον μήνες. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, που τραυματίστηκε στο χθεσινό παιχνίδι της ομάδας του με τον Εθνικό, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και θα μείνει τρεις ημέρες στο νοσοκομείο. Ο γιατρός της ομάδας του Πειραιά διαπίστωσε ότι ο νεαρός πορτιέρο υπέστη ολική ρήξη προσθίου χιαστού και έξω μηνίσκου.

Αρκετά σοβαρός αποδείχθηκε ο τρυματισμός του Γιάννη Γκούμα στον αγώνα της πρεμιέρας με τον Πανιώνιο. Ο νεαρός διεθνής με την ομάδα των Ελπίδων, έπαθε τράβηγμα στο δικέφαλο και υπολογίζεται να μείνει εκτός αγώνων για τρεις εβδομάδες περίπου. Στο μεταξύ οι Γιώργος Καπουράνης και Γιώργος Αλεξόπουλος γυμνάστηκαν σήμερα και από αύριο πρόκειται να μπουν στο κανονικό πρόγραμμα της προετοιμασίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: Δολλάριο ΗΠΑ προς 289,79 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159, 62, γαλλικό φράγκο προς 47,42, λίρα Αγγλίας προς 466,16, ελβετικό φράγκο προς 193,96, 100 ιταλικές λιρέτες προς 16,36, 100 γιεν Ιαπωνίας προς 239,91, λίρα Κύπρου προς 542,51 και η Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 313,63 δραχμές.

Η "νευρικότητα" και οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. "Νευρικότητα" που αποδίδεται στο ότι η Σοφοκλέους εισήλθε σε μία κρίσιμη εβδομάδα, ενόψει της απόφασης για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004, αλλά και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής για το 1998. Ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης 42 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 1529,27 μονάδες, με άνοδο 0,77%, ενώ αρχικά σημείωνε απώλειες μέχρι και 1,64%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 9,9 δισ. δραχμές. Σημαντική άνοδο κατά 2,68 δραχμές σημείωσε η ισοτιμία του δολαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος, ενώ η ισοτιμία του μάρκου σημείωσε οριακή υποχώρηση.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα εκτος από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα όπου προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 31 και στα νησιά 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 30 και 19 με 29 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 1 September 1997 - 18:00:14 UTC