Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Παραμένει η ένταση μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στο Λύκειο.
- Ηρεμία αναμένεται στις πτήσεις της Ολυμπιακής, μετά τη συμφωνία των ιπταμένων συνοδών - φροντιστών με τη διοίκηση της εταιρίας.
- Ψηφίσθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνεται ο νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Την προσεχή εβδομάδα η συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη. Δεν θα παραστεί η Μαντλίν Ολμπράιτ.
- Μία... Ελλάδα παρακολούθησε τον τηλεοπτικό μαραθώνιο της RAI, που ήταν αφιωρωμένος στην Μαρία Κάλλας.
- Επίθεση των εποπτών δημόσιας υγείας κατά του υπουργείου Υγείας για τα εμφιαλωμένα νερά.
- Δεν θα αλλάξει ο νόμος Σιούφα για το συνταξιοδοτικό. Ανοιχτό προς συζήτηση το πλαφόν 20% για τις επικουρικές συντάξεις.
- Εντονη αντίδραση του Δημήτρη Ρέππα στα όσα περιέχονται στο υπό έκδοση βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παραμένει η ένταση μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στο Λύκειο.

Στους γκρινιάρηδες και στη νοοτροπία των Ελλήνων, απέδωσε ο υπουργός Παιδείας τις αντιδράσεις για τις αλλαγές στο λύκειο. Ο κ. Αρσένης διευκρίνισε για άλλη μια φορά, ότι από του χρόνου σταματά ο θεσμός των ανεξεταστέων και ότι θα μένουν στην ίδια τάξη όσοι μαθητές έχουν μέσο όρο βαθμολογίας κάτω από το 10 και όχι το 13 που ισχύει τώρα. Η ΟΛΜΕ πάντως προειδοποιεί με κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο, αντιδρώντας στις δηλώσεις του υπουργού ότι θα απολύονται οι εκπαιδευτικοί που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Ηρεμία αναμένεται στις πτήσεις της Ολυμπιακής, μετά τη συμφωνία των ιπταμένων συνοδών - φροντιστών με τη διοίκηση της εταιρίας.

Προς εκτόνωση οδηγείται η ένταση στην Ολυμπιακή, μετά τη θετική έκβαση που είχε η συνάντηση της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών με τη διοίκηση της εταιρίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντάξουν κοινό τελικό κείμενο, που θα επιτρέπει, πάντα μέσω του νόμου Πεπονή, την πρόσληψη ιπταμένων συνοδών και φροντιστών ως δοκίμων και όχι ως εποχικών υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και έτσι οι πτήσεις θα εκτελούνται κανονικά.

Ψηφίσθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνεται ο νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ψηφίστηκε στη βουλή απ'όλα τα κόμματα, πλήν του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνεται ο νόμος Πεπονής για τις προσλήψεις και στον Ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ετσι ο νόμος θα ισχύει και για τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, στις θυγατρικές τους εταιρίες και στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι το 20% των θέσεων που προκηρύσσονται θα καλύπτονται από πολυτέκνους χωρίς διαγωνισμό, αλλά πάντα τον πρώτο λόγο θα έχει το ΑΣΕΠ.

Την προσεχή εβδομάδα η συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη. Δεν θα παραστεί η Μαντλίν Ολμπράιτ.

Χωρίς την παρουσία της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον τούρκο ομολογό του.Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, η οποία και αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα. Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό ενόψει και της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευή και Σάββατο με αντικείμενο τα εθνικά μας θέματα.

Μία... Ελλάδα παρακολούθησε τον τηλεοπτικό μαραθώνιο της RAI, που ήταν αφιωρωμένος στην Μαρία Κάλλας.

Περίπου 13.000.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν τον τηλεοπτικό μαραθώνιο της RAI αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας. Εκτός απ' τις τηλεοπτικές εκπομπές, η Ιταλία με συναυλίες και εκθέσεις τίμησε τη μνήμη της μεγάλης Ντίβας. Ακόμη και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο εμφανίσθηκε χθες βράδυ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της RAI απευθύνοντας μήνυμα και τιμώντας με τον δικό του τρόπο την Κάλας. "Υπήρξε για χρόνια -είπε ο κ. Σκάλφαρο- η μεγαλύτερη πρέσβειρα της κλασσικής μουσικής, αλλά ταυτόχρονα έκανε γνωστή σ' ολόκληρο τον κόσμο όχι μόνο την ιταλική μουσικη αλλά και τη χώρα μας."

Επίθεση των εποπτών δημόσιας υγείας κατά του υπουργείου Υγείας για τα εμφιαλωμένα νερά.

Σοβαρές ευθύνες και κωλυσιεργεία στην ανακοίνωση των μολυσμένων εμφιαλωμένων νερών,απέδωσε στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος της ένωσης εποπτών δημόσιας υγείας. Παράλληλα κάλεσε τον υφυπουργό Υγείας να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών εμφιάλωσης, στα νερά των οποίων βρέθηκαν διπλάσιες ή πολλαπλάσιες ποσότητες βρωμικών ιόντων.

Δεν θα αλλάξει ο νόμος Σιούφα για το συνταξιοδοτικό. Ανοιχτό προς συζήτηση το πλαφόν 20% για τις επικουρικές συντάξεις.

Δεν τίθεται θέμα συνολικής αλλαγής του νόμου Σιούφα για το συνταξιοδοτικό, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας όμως ότι το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό προς συζήτηση, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, είναι αυτό για το ύψος των επικουρικών συντάξεων Ο κ.Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι για όσους εργαζόμενους κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/197 και θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, δεν θα ισχύσει ο νόμος, για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ούτε και το 20% για τις επικουρικές συντάξεις.

Εντονη αντίδραση του Δημήτρη Ρέππα στα όσα περιέχονται στο υπό έκδοση βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου.

Καταφανώς πλαστό και κατασκευασμένο χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου το έγγραφο Νον Πεϊπερ, που περιέχεται στο υπό έκδοση βιβλίο της Δήμητρας Παπανδρέου, για δήθεν δεσμεύσεις έναντι των αμερικανών που ανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά τη συναντησή του με τον Μπίλ Κλίντον. Είναι αστείο να συζητάμε ένα τέτοιο θέμα, τόνισε ο κ.Ρέππας και προειδοποίησε πως όσοι επιχειρήσουν να πλήξουν τον πρωθυπουργό με αυτόν τον τρόπο, θα εισπράξουν απογοήτευση από την πραγματικότητα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς υπεροψία, αλλά με σοβαρότητα και προσοχή, όπως έχει ζητήσει ο Ντουμιτρίου, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει αύριο, στη Νέα Φιλαδέλφεια την άγνωστη Ντιναμπούργκα, απο τη Λετονία, στον πρώτο αγώνα της για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Η ΑΕΚ που υπερτερεί αισθητά έναντι της αντιπάλου της, αναμένεται να ξεκινήσει τον αγώνα με τους Ατματζίδη, Κοπιτσή, Κασάπη, Καλιτζάκη, Κωστένογλου, Μαχαιρίδη, Μαλαδένη, Σαβέβσκι, Γκρέταρσον, Κωστή και Μπατίστα.

Με τον αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης, αναχώρησε σήμερα για την Τουρκία, η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, η οποία αύριο στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας για την πρώτη φάση της Ευρωλίγκα θα αντιμετωπίσει την Εφές Πίλσεν. Στο μεταξύ, η ΑΕΚ θα υποδεχθεί αύριο στο ΟΑΚΑ την γαλλική πρωταθλήτρια Ρασίγκ Παρί, στην οποία προπονητής είναι ο γνωστός στους Ελληνες φιλάθλους,από την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, Μάλκοβιτς. Τέλος, ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει στην Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια της χώρας Πόρτο, μία άγνωστη και αδύναμη ομάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,96 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,36, γαλλικό φράγκο προς 47,74, λίρα Αγγλίας προς 454,74, ελβετικό φράγκο προς 194,89, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,44, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,84, τη λίρα Κύπρου προς 540,87 και την ECU προς 314,19 δραχμές.

Ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μετοχές των Κατασκευών, αλλα και σε μετοχές Εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1691,59 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,61%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας στα 24,4 δισ. δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 1,46%. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ κατέγραψε απώλειες 80 δραχμών, κλείνοντας στις 6.650 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αλλά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 27 και στα νησιά 18 με 26 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς βροχής, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 25 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, άνεμοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και θερμοκρασία 14 με 22 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 17 September 1997 - 19:01:20 UTC