Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στην Αθήνα ο Αμερικανός αξιωματούχος, Μαρκ Γκρόσμαν, για συνομιλίες με το Θεόδωρο Πάγκαλο.
- Στον ανακριτή οι δύο δράστες για την "αρχαιοκαπηλία του αιώνα".
- Ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.
- Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του χειριστή του Μιράζ-2000, που κατέπεσε βορείως της Σκύρου. Το αεροσκάφος θα ανελκυθεί.
- Αλλαγές στις τιμές έξι χιλιάδων φαρμάκων.
- Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με 100 επιβάτες εκτροχιάστηκε το απόγευμα κοντά στη Λαμία, χωρίς να τραυματισθεί κανείς από τους 100 επιβάτες.
- Διαλύθηκαν και οι τελευταίες σκιές στις σχέσεις Πατριαρχείου - κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με το Θεόδωρο Πάγκαλο.
- Ανοιχτό αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο ακόμη και κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Συνασπισμό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην Αθήνα ο Αμερικανός αξιωματούχος, Μαρκ Γκρόσμαν, για συνομιλίες με το Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον αμερικανό αξιωματούχο Μάρκ Γκρόσμαν, που έφτασε στην Αθήνα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Λευκωσία και την Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Γκρόσμαν μετέφερε παλαιότερη αμερικανική πρόταση για δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ώστε να εκτονωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στη Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής για το Σκοπιανό Σάϊρους Βανς, θα έχει ίσως την τελευταία συνάντηση με εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

Στον ανακριτή οι δύο δράστες για την "αρχαιοκαπηλία του αιώνα".

Στον ανακριτή θα απολογηθούν οι δύο αρχαιοκάπηλοι, Παναγιώτης Ευαγγέλου και Ριχάρδος Μπιτάρ, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 53 αρχαία κοσμήματα, της πέμπτης και τέταρτης χιλιετίας πρό Χριστού, ανυπολόγιστης αρχαιολογικής και οικονομικής αξίας. Οι δύο αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι δεν αποκάλυψαν που βρήκαν τα αρχαία αντικείμενα, επρόκειτο να τα πουλήσουν αντί ενός δις δραχμών.

Ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.

Η πορεία ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου αλλά και η συγχώνευση ή κατάργηση ορισμένων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, εξετάσθηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, ενόψει κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η τιμολογιακή πολιτική και όπως δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι πολύ συγκρατημένες την προσεχή διετία. Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις.

Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του χειριστή του Μιράζ-2000, που κατέπεσε βορείως της Σκύρου. Το αεροσκάφος θα ανελκυθεί.

Σε πνιγμό οφείλεται, σύμφωνα με τη νεκροψία, ο θάνατος του υποσμηναγού, Δημήτρη Στρατάκια, χειριστή του Mιράζ-2000, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Σκύρου.Ο άτυχος πιλότος δεν έφερε τραύματα και μάλιστα προσπάθησε να λύσει τη ζώνη για να βγεί από το αεροπλάνο. Το αεροσκάφος, που βρίσκεται σε βάθος 12 μέτρων, δεν έχει ζημιές και θα ανελκυσθεί, ενώ από το μαύρο κουτί που βρέθηκε, οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα αίτια της πτώσης.

Αλλαγές στις τιμές έξι χιλιάδων φαρμάκων.

Περίπου 19% κατά μέσο όρο, μειώνεται η τιμή σε 4.000 φάρμακα, ενώ σε περίπου 2.000, ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα και εμβόλια, η τιμή τους αυξάνεται κατά 14%. Από την ανακοστολόγηση των φαρμάκων, η κυβέρνηση προσδοκά να εξοικονομήσει γύρω στα 80 δις δρχ το χρόνο. Οι φαρμακοβιομήχανοι επισείουν τον κίνδυνο συρρίκνωσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ενώ οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με 100 επιβάτες εκτροχιάστηκε το απόγευμα κοντά στη Λαμία, χωρίς να τραυματισθεί κανείς από τους 100 επιβάτες.

Σιδηροδρομικό ατύχημα, χωρίς θύματα σημειώθηκε λίγο έξω από το σταθμό Μοσχοκαρυάς, κοντά στη Λαμία. Επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Λάρισα, εκτροχιάστηκε για άγνωστους λόγους, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες μεταξύ των περίπου 100 επιβατών που μετέφερε. Σημειώνεται ότι στο ίδιο σημείο έχουν γίνει τρία παρόμοια ατυχήματα το τελευταίο δίμηνο.

Διαλύθηκαν και οι τελευταίες σκιές στις σχέσεις Πατριαρχείου - κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με το Θεόδωρο Πάγκαλο.

Διαλύθηκαν και τα τελευταία σύννεφα που σκίαζαν τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την εγκάρδια συνάντηση που είχαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Η κυβέρνηση θα στηρίξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με όλες τις δυνάμεις της, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών, είναι απαραίτητη σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Ανοιχτό αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο ακόμη και κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Συνασπισμό.

Νέες διαστάσεις παίρνει ο διάλογος για την κεντροαριστερά, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα και του υφυπουργού εσωτερικών Σταύρου Μπένου. Οι δύο υπουργοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο,ακόμη και συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, σε περίπτωση που υπάρξει προγραμματική προσέγγιση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νίκη ξεκίνησε το Περιστέρι στο Κύπελλο Κόρατς, καθώς σε αγώνα για τον 2ο όμιλο που έγινε στο κλειστό γήπεδο των δυτικών προαστείων, επικράτησε 82-62 της Χαποέλ Χερτζλία. Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ γνώρισε την πρώτη του ήττα στην Ευρωλίγκα, χάνοντας στη Θεσσαλονίκη με 72-76 από την ισπανική Εστουντιάντες, ενώ στο ημίχρονο προηγήθηκε με 38-34. Ετσι, ο δικέφαλος του Βορρά έχει δύο νίκες εκτός έδρας και μία ήττα, στις τρεις πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης.

Μπορεί να είναι παρελθόν για την ΑΕΚ ο Μιχάλης Τροχανάς, αλλά συνεχίζει να προκαλεί την ευθυμία στους φίλους της ομάδας με τις δηλώσεις του. Ο κ. Τροχανάς στο Ντύναμπουργκ, εν αναμονή του αγώνα της ΑΕΚ με την ομώνυμη ομάδα, μάζεψε τους δημοσιογράφους και τους μίλησε για τα πάντα. Ούτε λίγο - ούτε πολύ είπε ότι θα βγάλει και αυτός βιβλίο για την ΑΕΚ και θα συναγωνιστεί στις πωλήσεις τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Ο Πέτρος Ραβούσης είναι φίλος του και παραμένει θαυμαστής του, ενώ για τον Μπάγιεβιτς, είπε, ότι έφτιαξε πολύ καλή ομάδα στον Ολυμπιακό. Οσον αφορά το θέμα του Παντούρου, η μεταγραφή του ναυάγησε γιατί από την πλευρά της Μπενφίκα δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος για να γίνουν οι συζητήσεις, καθώς η ομάδα της Πορτογαλίας αντιμετωπίζει τεράστια διοικητικά προβλήματα.

Με μία ή δύο αλλαγές πρόκειται να παραταχτεί ο Παναθηναϊκός την Κυριακή στο Καρασϊσκάκη στον αγώνα με τον Εθνικό. Στην 11άδα των πρασίνων πρόκειται να επανέλθει ο Θανάσης Κολιτσιδάκης, που εξέτισε την ποινή του και θα πάρει τη θέση του Γιώργου Καπουράνη, ο οποίος συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες. Ακόμη είναι πιθανό να επανέλθει ο Πολωνός τερματοφύλακας Γιόζεφ Βάντσικ, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού.

Στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στο θέμα που έχει προκύψει με την αποχή που εξήγγειλαν οι ποδοσφαιριστές για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μετά από συνάντηση που έγινε στην ΕΠΟ των κκ Σφακιανάκη, Τριβέλλα και Αντωνιάδη, υπήρξε σύγκλιση απόψεων και έτσι πιθανότατα αύριο, θα βρεθεί και η χρυσή τομή, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,87 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,45, γαλλικό φράγκο προς 47,76, λίρα Αγγλίας προς 456,44, ελβετικό φράγκο προς 195,02, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,38, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,12, τη λίρα Κύπρου προς 542,70 και την ECU προς 314,43 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,02% στις 1771,04 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα για μια ακόμη συνεδρίαση διατηρήθηκε ο όγκος των συναλλαγών, η αξία των οποίων έφθασε τα 28,6 δισ. δρχ. Αγοραστικό ενδιαφερον εκδηλώθηκε κυρίως για μετοχές της Παράλληλης Αγοράς ο δείκτης των οποίων σημείωσε σημαντική άνοδο 2,59%. Με οριακή υποχώρηση έκλεισε η ισοτιμία του δολαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και οι Εμπορικές Τράπεζες θα πωλούν το δολάριο προς 282,87 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια, ενώ το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 28 και στα νησιά 17 με 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 28 και 13 με 25 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 1 October 1997 - 19:00:23 UTC