Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εφόλης της ύλης ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο σχέδιο Καποδίστριας.
- Ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα θέλει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
- Αρχίζουν πάλι τα έργα του μετρό μετά το συμβιβασμό της κοινοπραξίας με τους καταστηματάρχες της περιοχής.
- Ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας αγάλματα της θεάς Αρτεμης κατέσχεσε η αστυνομία Θεσσαλονίκης από 60χρονο ιδιοκτήτη μπαρ.
- Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για απόφαση δικαστηρίου να επιβάλλει φυλάκιση 12 μηνών και κατάσχεση των τρακτέρ σε αγρότες.
- Με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 22 Οκτωβρίου.
- Τεράστια επιτυχία σημείωσε το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στο Νίκο Καζατζάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εφόλης της ύλης ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο σχέδιο Καποδίστριας.

Ομιλία εφόλης της ύλης, έκανε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας προειδοποίηση στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θέτει σε διάλογο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος, προκειμένου να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει επιλέξει και επανέλαβε ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το σχέδιο "Καποδίστριας".

Ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα θέλει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Συμπαραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης, του θέματος των Ιμίων αλλά και του εξοπλισμού των ελληνικών νησιών, προτείνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας παράλληλα ότι θέλει να αφήσει ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα. Ο κ.Τζεμ ανακοίνωσε επίσης ότι θα θέσει στους κόλπους του ΝΑΤΟ, το θέμα της υποτιθέμενης σχέσης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με το κουρδικό ΡΚΚ.

Αρχίζουν πάλι τα έργα του μετρό μετά το συμβιβασμό της κοινοπραξίας με τους καταστηματάρχες της περιοχής.

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το θέμα του Μετρό και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην Πανεπιστημίου. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν φραστικά πυρά, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, παρόμοια προβλήματα θα δημιουργηθούν σε άλλα έξι σημεία στην Αττική. Στο πρωτοδικείο κατασκευάστρια εταιρία και καταστηματάρχες της περιοχής κατέληξαν σε συμβιβασμό και έτσι ο μετροπόντικας αναμένεται ν'αρχίσει ξανά το έργο διάνοιξης της σήραγγας. Πάντως, στην Πανεπιστημίου αποκαταστάθηκαν μερικώς τα προβλήματα.

Ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας αγάλματα της θεάς Αρτεμης κατέσχεσε η αστυνομία Θεσσαλονίκης από 60χρονο ιδιοκτήτη μπαρ.

Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 60χρονος Γεώργιος Τριανταφύλλου, ιδιοκτήτης μπαρ, από τη Θεσσαλονίκη, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία τμήματα από αγάλματα της θεάς Αρτεμης και δύο τμήματα από προτομές της ίδιας θεότητας που χρονολογούνται στο δεύτερο πΧ αιώνα, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για απόφαση δικαστηρίου να επιβάλλει φυλάκιση 12 μηνών και κατάσχεση των τρακτέρ σε αγρότες.

Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου της Αρτας να καταδικάσει σε φυλάκιση 12 μηνών τρεις αγρότες και να τους κατασχέσει τα αγροτικά μηχανήματα για τις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου.Για επιχείρηση τρομοκράτησης και για στημένα δικαστήρια κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Αφήστε τους δικαστές απερίσπαστους στο έργο τους, απαντά η κυβέρνηση και χαρακτηρίζει πρωτοφανή και απαράδεκτα τα σχόλια αυτά.

Με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 22 Οκτωβρίου.

Με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 22 Οκτωβρίου, κατά την επισκεψή του στις ΗΠΑ, που θα πραγματοποιήσει από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Πατριαρχείο. Ο Βαρθολομαίος θα συναντηθεί ακόμα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και θρησκευτικούς ηγέτες, ενώ θα συμμετάσχει σε πολλά συμπόσια. Ενα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Πατριάρχης κατά τη συναντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, θα είναι και η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Τεράστια επιτυχία σημείωσε το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στο Νίκο Καζατζάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο.

Εληξε χθες στο Σαντιάγο η εβδομάδα με θέμα "Ημέρες Νίκου Καζαντζάκη - 40 χρόνια από το θανατό του". Στην εναρκτήρια εκδήλωση παραβρέθηκαν προσωπικότητες από τους λογοτεχνικούς κύκλους της Χιλής, ξένοι πρέσβεις, καθηγητές Πανεπιστημίων, μέλη της ελληνικής παροικίας, φοιτητές, καθώς και πολυπληθές κοινό από την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις. Στη δεξίωση, που ακολούθησε στην ελληνική πρεσβεία, ο Ελληνας πρέσβης Δημήτρης Μανωλόπουλος δήλωσε ότι ο Ελληνας συγγραφέας είναι ευρύτατα γνωστός στους Χιλιανούς και γι' αυτό η μεγάλη προσέλευση στις εκδηλώσεις. Η εβδομάδα-αφιέρωμα στον Καζατζάκη έκλεισε με την προβολή του φιλμ "Ζορμπάς" του Μιχάλη Κακογιάννη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το γιατρό και πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή της Λάκη Νικολάου, θα συνεχίσει στο τιμόνι της η ΑΕΚ, καθώς αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, την προεδρία της ΠΑΕ, μετά την πρόταση που του έκαναν οι νέοι ιδιοκτήτες της μεγάλης ομάδας. Ο κ. Νικολάου, που όλοι στον αθλητικό χώρο, μιλούν για το ήθος του και την επιστημονική του κατάρτιση, θα έχει ως αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Τυροβολά, ενώ τη θέση του έμισθου μάνατζερ θα αναλάβει ο πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας Γιώργος Σαββίδης. Ο προπονητής της ΑΕΚ Ντουμίτρου Ντουμιτρίου για την ιστορική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ δήλωσε ότι ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την πορεία της ομάδας, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο άλμα. Για τον αγώνα με τον Ηρακλή ο Ντουμιτρίου είπε ότι όταν παίζουν καλά τα μεγάλα αστέρια της ομάδας η εμφανισή της είναι άψογη, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά του Σαβέβσκι. Τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι θα δει κάποιους παίκτες της Ρέιτζερς, η οποία ανήκει στην ίδια εταιρία που έχει αναλάβει την τύχη της ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ πρόσθεσε ότι είχε σήμερα συζήτηση εφ' όλης της ύλης για θέματα του συλλόγου με το γενικό διευθυντή της ΠΑΕ Γιώργο Λεοντσίδη.

Ολα τα εισιτήρια τα αποφασιστικού αγώνα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την Δανία που θα γίνει στο ΟΑΚΑ για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1998, προβλέπεται να διατεθούν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της ΕΠΟ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέχρι στιγμής ζήτηση για το παιχνίδι του Σαββάτου, ξεπερνά κάθε προσδοκία, αφού υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί τα 65.000 από τα 73.030 που κυκλοφόρησαν.

Σε απολογία κλήθηκαν από τον Αθλητικό Δικαστή η ΑΕΚ, ο μπασκετμπολίστας της ομάδας, Κλαούντιο Κολντεμπέλα και ο Ντούσαν Βούκσεβιτς του Ολυμπιακού. Οι δύο τελευταίοι κλήθηκαν για το επεισόδιο που είχαν μεταξύ τους στο παιχνίδι των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα της Α1 και η ΑΕΚ για τα όσα αναγράφονται στο Φύλλο αγώνα από τους διαιτητές.

Στους αγώνες της πρεμιέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Νότιος όμιλος Εργοτέλης-Κέρκυρα 2-2, Αγιος Νικόλαος-Πύργος 1-0, Κόρινθος-Αγία Ελεούσα 1-0, Αιγάλεω-Αιολικός 1-1, Παναιγιάλειος-Κερατσίνι 4-0, Μαρκό -Ιάλυσος 4-1 και Ναυπακτιακός Αστέρας-Ρέθυμνο 0-0. Βόρειος όμιλος Μηχανιώνα-Απόλλων Λάρισας 2-0, Ορφέας-Κοζάνη 1-1, Γιάννινα- Αμπελόκηποι 1-1, Αγροτικός Αστέρας-Αρτα, 2-0 Αετός Σκύδρας- Ολυμπιακός Βόλου 0-1, Πιερικός- Ορέστης Ορεστιάδας 0-0 και Τύρναβος - Πρέβεζα 2-2

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,31 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,93, γαλλικό φράγκο προς 47,60, λίρα Αγγλίας προς 456,04, ελβετικό φράγκο προς 194,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,09, τη λίρα Κύπρου προς 541,13 και την ECU προς 313,46 δραχμές.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου κλείνοντας στις 1794,14 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,07%. Η πτώση του πληθωρισμού και η μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Η αξία των συναλλαγών κυμάναθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 31,4 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα δυτικά, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, αλλά το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 9 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 29 και στα νησιά 15 με 26 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 28 και 11 με 25 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 1997 - 18:00:17 UTC