Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Καλαμάτας. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές.
- Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης προτείνει η επιτροπή Σπράου.
- Παρενοχλήσεις στο C-130 που μετέφερε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στην Κύπρο έκαναν τουρκικά αεροσκάφη.
- Το θέμα των ναρκωτικών επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
- Στην αντεπίθεση η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου πριν τη συζήτηση της αγωγής των παιδιών του πρώην πρωθυπουργού για τη βίλα του Ψυχικού.
- Δυσφορία στη Ρηγίλλης από τη συνέντευξη του Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος δεν κρύβει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του.
- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το σχέδιο "Καποδίστριας".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Καλαμάτας. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές.

Επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι, για το εάν ο ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή, 100 χλμ νότια της Καλαμάτας, είναι ο κύριος σεισμός. Οι επιστήμονες συνιστούν στους κατοίκους που μένουν σε παλαιά ή καταπονημένα σπίτια, να μην τα κατοικήσουν για τουλάχιστον ένα 48ωρο. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, ακόμη και στην περιοχή της Αθήνας. Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές.

Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης προτείνει η επιτροπή Σπράου.

Εθνική σύνταξη σε όλους, ανταποδοτική σύνταξη με βάση τις εισφορές και συνταξιοδότηση από ασφαλιστικές εταιρίες, είναι οι τρεις βασικοί άξονες των προτάσεων της επιτροπής Σπράου για το ασφαλιστικό. Η επιτροπή προτείνει επίσης ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστικό περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, καθώς και των βαρέων ανθυγιεινών και αναπηρικών συντάξεων. Επίσης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του γενικού ορίου συνταξιοδότησης, αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Παρενοχλήσεις στο C-130 που μετέφερε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στην Κύπρο έκαναν τουρκικά αεροσκάφη.

Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας παρενόχλησαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στην Κύπρο, ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Η Αθήνα διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω, ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν εσπευσμένως στην Τουρκία τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ελληνοκυπριακή άσκηση, στην περιοχή της Κύπρου, ενώ αύριο θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση κορυφής των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Το θέμα των ναρκωτικών επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Το μέγα θέμα των ναρκωτικών, ήταν το αντικείμνο ευρείας σύσκεψης του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ο Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την επανασύσταση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και τόνισε την ανάγκη να συντονιστούν όλοι οι φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αποποινικοποίησης της χρήσης του χασίς και το διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών.

Στην αντεπίθεση η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου πριν τη συζήτηση της αγωγής των παιδιών του πρώην πρωθυπουργού για τη βίλα του Ψυχικού.

Στην αντεπίθεση πέρασε η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, μία ημέρα πριν τη συζήτηση της αγωγής των παιδιών του πρώην πρωθυπουργού για τη βίλα του Ψυχικού. Η κυρία Παπανδρέου χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό των παιδιών του Α. Παπανδρέου ότι ο πατέρας τους υπήρξε απλός νομέας και όχι κύριος της κληρονομιάς και χαρακτηρίζει αόριστη, αναληθή και παραγεγραμμένη τη συγκεκριμένη αγωγή.

Δυσφορία στη Ρηγίλλης από τη συνέντευξη του Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος δεν κρύβει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του.

Δυσφορία έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης η συνέντευξη του Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής το λαό για την εναλλακτική μορφή εξουσίας που μπορεί να προσφέρει, ενώ δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για την αρχηγία του κόμματος.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το σχέδιο "Καποδίστριας".

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το σχέδιο "Καποδίστριας". Κάτοικοι του χωριού Ζάρκο Θεσσαλίας απέκλεισαν για μια περίπου ώρα το δρόμο Λάρισας - Τρικάλων. Σε ανάλογη κίνηση προέβησαν οι κάτοικοι έξι χωριών του Κιλκίς που απέκλεισαν για δύο ώρες το δρόμο Κιλκίς - Προμαχώνα Σερρών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οτι ήθελαν να ακούσουν οι φίλοι της ΑΕΚ είπαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου οι νέοι ιθύνοντες της ΠΑΕ και μάλιστα διά στόματος του αγαπημένου τους Λάκη Νικολάου, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία, κάτι που αποτελεί εγγύηση για ένα λαμπρό μέλλον. Η νέα ΑΕΚ θα οικοδομηθεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ όπως υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της πολυεθνικής ΕΝΙΚ, Ρόμπερτ Χέρσοφ, οι δυνατότητες της ομάδας θα ξεφεύγουν από τα ελληνικά σύνορα και υποσχέθηκε ότι ο ιστορικός σύλλογος θα γίνειν πραγματικά μεγάλος. Ωστόσο, οι ειδήσεις άρχισαν να βγαίνουν όταν πήρε το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Γιώργος Λεωντσίδης, ο οποίος ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει με τους Κασάπη, Κωστένογλου και Κοπιτσή, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με τον Κωστή για την παραμονή του.

Με όλους τους ποδοσφαιριστές στη διαθεσή του άρχισε την προετοιμασία της ομάδας του ο Μπάγεβιτς ενόψει του δύσκολου αγώνα της Κυριακής στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Στόχος του Ολυμπιακού είναι η νίκη, για να παραμείνει άλλωστε κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας. Σημαντικά προβλήματα οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν, καθώς τόσο ο Μπάντοβιτς, όσο και ο Νινιάδης έδειξαν ότι έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Τρεις αγωνιστικές μακρυά από το γηπεδό του θα μείνει ο ΟΦΗ για τα σοβαρά επεισόδια οπαδών του στο παιχνίδι του Ηρακλείου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, καθώς η τριμελής πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ του επέβαλε ποινή αποκλεισμού για ισάριθμες αγωνιστικές. Η ομάδα της Κρήτης θα δώσει σε ουδέτερο γήπεδο, αν διατηρηθεί η ποινή της από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, τους αγώνες με Ηρακλή, Παναθηναϊκό και Πανηλειακό.

Μόνη πρώτη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Β' Εθνικής κατηγορίας έμεινε η ομάδα της Ελευσίνας, η οποία επικράτησε με 2-0 του Λεβαδιακού, σε αγώνα που έγινε στη Λιβαδειά για την 5η αγωνιστική ημέρα. Ετσι, η ομάδα του Πανελευσινιακού συνεχίζει αήττητη το πρωτάθλημα με τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία μέχρι στιγμής.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 280,90 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,81, γαλλικό φράγκο προς 47,61, λίρα Αγγλίας προς 455,24, ελβετικό φράγκο προς 191,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,24, τη λίρα Κύπρου προς 540,69 και την ECU προς 313,53 δραχμές.

Με άνοδο 0,41% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος και διαμορφώθηκε στις 1784,95 μονάδες. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 25,3 δισ. δρχ. Σημαντική ανάκαμψη σημείωσε η ισοτιμία του δολαρίου εναντι της δραχμής και οι Εμπορικές Τράπεζες θα πωλούν το δολάριο στις 280,90 δρχ..

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σ'όλη τη χώρα προβλέπονται αύριο βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 16 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 20 με 27 και στα νησιά 22 με 25, αλλά στην Κρήτη η μεγίστη θα είναι περίπου 4 βαθμούς μεγαλύτερη. Βροχή και πιθανή καταιγίδα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 26 και 18 με 23 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 13 October 1997 - 18:00:15 UTC